Pewnie dlatego przez ten korek w szczycie po południowym w kierunku centrum 510 było na +4.Georg pisze:Marszałkowska zamknięta, objazd jest JP2 to co się dziwisz - pewnie tamtejsze korki dobiły 512. I jeszcze lewoskręt przy Feminie.
Czasy przejazdu
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
Takie są uroki, gdy ma się dużo przelotu między przystankami, a korków nie ma. A jak już są, to... dzisiaj podróżowałem 145, chwilę po 16 z Wiatracznej. Stoi w tym korku na Marsa, stoi i stoi... Sobie myślę: "Pewnie ma już z -10...". Wysiadłem o 16.44, a rozkładowo powinien być 16.40. Szok... 
A na 128, które dzisiaj ćwiczyłem, nic się nie zmieniło. Rozkład wakacyjny, a przeloty jakie były, takie dalej są. Uroków tej linii dodają korki na Dobrej, jazda we dwóch, ale...
A na 128, które dzisiaj ćwiczyłem, nic się nie zmieniło. Rozkład wakacyjny, a przeloty jakie były, takie dalej są. Uroków tej linii dodają korki na Dobrej, jazda we dwóch, ale...
-
Robert 514
- maciek.dab859
- TranslatorPS
Chwila, moment - Notepad.exe = TeeR?
Do cytatów, z automatu!maciek.dab859 pisze:173 - notatnik
Ten od cyferek i tłumaczeń.
Ostatni manual miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni wysokopodłogowy miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni 5B/6B: EN71-010 > ROJ 30513, 13.10.2025
Ostatni pod banderą ZTM: 6208 > 13/189, 7.01.2023
Ostatni manual miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni wysokopodłogowy miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni 5B/6B: EN71-010 > ROJ 30513, 13.10.2025
Ostatni pod banderą ZTM: 6208 > 13/189, 7.01.2023
Po to jest postój wyrównawczy, żeby wyrównać ewentualne opóźnienie. Lepiej żeby było za mało niż za dużo.Marvin pisze:Co otwieram ten wątek, to dowiaduję się, że jakaś linia ma za bardzo rozwleczony czas przejazdu. A ja raczej mam do czynienia z przypadkami, kiedy czas przejazdu jest za krótki (co za pech). Weźmy na przykład 151 w DS. W kierunku Młynowa od Zachęty do Płockiej na każdy przystanek przewidziana jest minuta. A po drodze skrzyżowania z Marszałkowską, Jana Pawła II i Towarową, na których sygnalizacje nie preferują ciągu Królewska-Grzybowska. Wystarczyłoby dodać 2 min. na tym odcinku (na przykład po jednej przed JPII i Mennicą) a już byłoby znacznie lepiej. W drugą stronę - między Muzeum Powstania a Mennicą 2 min. (w DP w szczycie 3), a potem do Zachęty po minucie. Tylko trudno trafić na zielone światła po kolei na Jana Pawła, pl.Grzybowskim i Marszałkowskiej.
Dodam jeszcze, że Grzybowska (zwłaszcza w kierunku Woli) była dla sprinterów jeszcze przed poprowadzeniem tamtędy objazdu Świętokrzyskiej. Także 105, 109 i 178 dostały czasy, jakie z grubsza wcześniej obowiązywały na tym odcinku. 151 na obecnej trasie przez Krakowskie może przynajmniej się pochwalić dwoma minutami od Uniwersytetu do Zachęty (i odwrotnie), a 178 od Bristolu do Zachęty ma tylko minutę.
151 ma na Młynowie 7 minut postoju. To w zupełności wystarcza, bo ile razy widzę 151 na Płockiej w DS to jest o czasie (w stronę Gocławia).
-
desert_eag
Takie sytuacje zgłasza się CR, która zezwala wyjątkowo kierowcy na przyspieszenie. Aczkolwiek znam to tylko z opowieści, bo nigdy jeszcze nie zdarzyło mi się nie zaplanować siusiu - to też część mojej pracy.fraktal pisze:I naprawdę nie widzisz związku pomiędzy koniecznością siusiu, a chęcią jak najszybszego dojazdu na pętlę nawet kosztem minimalnego przyspieszenia?desert_eag pisze:Inne oczywiste sprawy zostawiam kolegom kierowcom, nawet jeśli kodeks pracy tych spraw nie reguluje, jak w przypadku siusiu.
www.dobowy.w.of.pl - Zapraszam 
-
Płowieszczołak
Wczoraj, w tym samym czasie co Ty, około 16.30 byłem na Okularowej i przyglądałem się temu co tam robią... Na Okularowej w kierunku Rembertowa 173 miało 19 minut spóźnienia w stosunku do tego co napisano w rozkładzie. Korek co prawda nie był dłuższy niż zwykle, ale przejazd był wolniejszy. Dodatkowo sporo zamętu robią skręcający z Chełmżyńskiej w kierunku Rembertowa.Pawel_ pisze:Takie są uroki, gdy ma się dużo przelotu między przystankami, a korków nie ma. A jak już są, to... dzisiaj podróżowałem 145, chwilę po 16 z Wiatracznej. Stoi w tym korku na Marsa, stoi i stoi... Sobie myślę: "Pewnie ma już z -10...". Wysiadłem o 16.44, a rozkładowo powinien być 16.40. Szok...
No ale w DS możnaby się pokusić o realistyczny rozkład. Fakt: jak przyjadę -7, to odjadę o czasie. Ale jeśli łapię -7 bez korków, to coś jest nie tak.Georg pisze:Po to jest postój wyrównawczy, żeby wyrównać ewentualne opóźnienie. Lepiej żeby było za mało niż za dużo.
151 ma na Młynowie 7 minut postoju. To w zupełności wystarcza, bo ile razy widzę 151 na Płockiej w DS to jest o czasie (w stronę Gocławia).
Niemniej muszą być procedury awaryjne na tę okoliczność. Jak dostaniesz biegunki, to nie zaplanujesz terminu wypróżnienia.desert_eag pisze:Jeszcze nie zdarzyło mi się nie zaplanować siusiu - to też część mojej pracy.
Skoro już zmieniają mi rozkład na 523, to mam nadzieję że bez skracania czasu przejazdu
Rozkład w stronę Olszynki jest taki wspaniały, że jazda powyżej 40 km/h grozi nie miłym +2 na wyświetlaczu, a jak jeszcze będzie mało pasażerów i światła przypasują to odstawanie na przystankach jest nieuniknione. Miny pasażerów którzy przesiadają się z 182 oraz 187, a potem patrzą jak przepuszczam oba wozy na tych liniach za pomnikiem lotnika i jadę 35 km/h są bezcenne
Jazda od Marszałkowskiej z prędkością 40 km/h jest idealną chwilą na podziwianie widoków naszej wspaniałej Wisły, pasażerom raczej taka jazda po TŁ nie podoba się, gdyż cały czas złowrogo patrzą na mnie
Normą jest też przepuszczanie innych prawdziwych przyśpiechów 
Czyżbym ja też nie umiał jeździć niczym Szeregowy? ;> Dodam, że taka jazda to idealny ecodriving i ostatnio moje normy spalania bez włączonej klimy to ok. 42l/100km
Czyżbym ja też nie umiał jeździć niczym Szeregowy? ;> Dodam, że taka jazda to idealny ecodriving i ostatnio moje normy spalania bez włączonej klimy to ok. 42l/100km