Korekta taryfy - 2011

Moderator: JacekM

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 26 kwie 2011, 21:08

IMHO błędem jest dokładne ustalenie wysokości następnych podwyżek - lepiej byłoby zobligować Radę m.st. W-wy do przyjęcia kolejnych w danych okresach czasu.

Co do powracającego wątku "przyjezdnych" - może rozwiązaniem byłaby możliwość odliczenia sobie pewnej kwoty za kupno biletów miesięcznych - ale to chyba nierealne - chyba nie można sobie robić lokalnych zmian i dodatków do ordynacji podatkowej?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 26 kwie 2011, 21:09

Adam G. pisze:Obecnie mamy już komunikację na całkiem dobrym poziomie, przez 3 lata zapewne wiele się zmieni na plus.
Już w ostatnim czasie się sporo zmieniło. Mamy część silnych linii autobusowych i tramwajowych*, za chwile tramwaj dojedzie na Tarchomin, wymiana taboru też idzie w dobrym tempie.
* - No to teraz czekam na zwolenników rzadki linii relacyjnych, czy jak to się zwie.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 26 kwie 2011, 21:09

primoż pisze:Może nie tyle co podjął pracę, a zamieszkał w Warszawie, nie meldując się
Nie tyle chodzi o meldunek ale o deklaracje o odprowadzaniu podatków w Warszawie , a nie np w Rykach.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 26 kwie 2011, 21:10

Rosa pisze:Troche za duza podwyżka biletow jednorazowych. Jeśli za cenę biletu jednorazowego można sobie przejechać samochodem kolo 15 km to okazjonalnym pasażerom nie bedzie sie oplacało korzystanie z transportu publicznego.
Za cenę biletu jednorazowego będzie można kupić paliwo na 15km. Zakładając, że cena za litr zostanie na obecnym poziomie, w co zdecydowanie wątpię. Przejechanie 15km, licząc koszt zakupu samochodu, ubezpieczenia, przeglądów, opon itp. nie będzie już tak wyglądać :)
noidea

pietia

Post autor: pietia » 26 kwie 2011, 21:14

Adam G. pisze:Te podwyżki i tak by nas nie ominęły. To, że ktoś odważył się ogłosić je z kilkuletnim wyprzedzeniem świadczy o nim bardzo, bardzo dobrze.
Tyle, że poinformowanie od razu o wszystkich planowanych do 2014 podwyżkach, może IMHO pogrzebać całą sprawę. Gdyby na razie opublikowano jedynie projekt najbliższej podwyżki (której skala nie jest znowu aż tak radykalna), byłyby, owszem, protesty, jednak większość zapewne pogodziłaby się z jej niezbędnością. Kiedy jednak podaje się od razu, że w ciągu najbliższych 2,5 roku podwyżki będą aż 3, to nic dziwnego, ze w wielu ludziach krew się burzy, tym bardziej, ze takiego natężenia podwyżek w tak krótkim okresie nie było chyba od wczesnych lat 90.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 26 kwie 2011, 21:18

Adam G. pisze:Praktycznie wszyscy moi znajomi, niezależnie od stanowiska, zarabiają więcej niż parę lat temu.
Gdyby mi się etat nie zmienił, to bym nie miał żadnej podwyżki :P
Glonojad pisze:Nawet masz wytłuszczone w %, co jak drożeje, a okresowe zawsze najmniej.
Procentowo nie wychodzi dużo, ale kwotowo już są znaczne sumy.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 kwie 2011, 21:24

No tak to z dużymi kwotami jest, że mały procent to wciąż istotna kwota. ](*,)

Natomiast obserwując histerię na forach odnoszę wrażenie, że rozwój systemu osiągnął już swoje granice jeśli chodzi o koszty eksploatacji. Pozostają jeszcze możliwości inwestycji, głównie w ciężką infrastrukturę autobusową i tramwajową (bo w metrze podniesienie prędkości przyniesie raczej skutek odwrotny od zamierzonego), ale liczba wozokm i ich cena musi pozostać na zbliżonym poziomie, bo mieszkańcy po prostu za lepszą jakość nie są gotowi zapłacić. Możliwe są drobne manewry w rodzaju podnoszenia efektywności (dłuższy tabor, mniejsze zużycie energii nawet za cenę absurdalnych kosztów inwestycyjnych np. w hiperkondesatory, może modernizacja 80-letniej technologii napędowej Serii 81), ale więcej autobusów, tramwajów czy kursów metra istotnie nie będzie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 26 kwie 2011, 21:29

Dlatego mimo wszystko uważam, że okresowe nie powinny drożeć więcej, jak 10%... (-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 kwie 2011, 21:35

Bo? Tak Ci się w serii snów objawiło czy jak? Przez wiele lat nie drożały wcale, nawet z samej inflacji wychodzi więcej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 26 kwie 2011, 21:44

Adam G. pisze:
Rosa pisze:Troche za duza podwyżka biletow jednorazowych. Jeśli za cenę biletu jednorazowego można sobie przejechać samochodem kolo 15 km to okazjonalnym pasażerom nie bedzie sie oplacało korzystanie z transportu publicznego.
Za cenę biletu jednorazowego będzie można kupić paliwo na 15km. Zakładając, że cena za litr zostanie na obecnym poziomie, w co zdecydowanie wątpię. Przejechanie 15km, licząc koszt zakupu samochodu, ubezpieczenia, przeglądów, opon itp. nie będzie już tak wyglądać :)
+ parkowanie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 kwie 2011, 21:46

Ubezpieczenie byle najtaniej, bez AC, paliwo chrzczone albo gaz, parkowanie na trawniku bo straż wiejska się lituje "bo nie ma gdzie parkować" i jakoś się kręci...

Rosa

Post autor: Rosa » 26 kwie 2011, 21:59

MeWa pisze:+ parkowanie.
Parkowanie obejmuje na razie scisłe Centrum. Jak ktos stale jeździ do pracy to oczywiście opłaca mu się kupowac bilet ale ja pisałem o podrozach okazjonalnych, KM stanie się nieopłacalna dla tych co teraz czasami korzystają z jednorazówek. Jakaś jazda na bazar, do sklepu, załatwic cos w urzedzie. (Ja w ciągu ostatnich 2 lat na parkometry wydalem coś pomiędzy 80gr-1.50 no ale ja mam bilet przez jakieś 10 mies w roku)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 26 kwie 2011, 22:00

Glonojad pisze:Bo? Tak Ci się w serii snów objawiło czy jak? Przez wiele lat nie drożały wcale, nawet z samej inflacji wychodzi więcej.
wydaje mi się, że w GB ceny na kolei mogą być podnoszone co roku o wskaźnik inflacji +2%. Może u nas coś takiego miałoby sens?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 kwie 2011, 22:16

Nie sądzę by, uwzględniając praktyczny brak podwyżek za Zimnego L. (podrożały chyba tylko okresowe OIDP), proponowana podwyżka przekroczyła ten wskaźnik w stosunku do roku powiedzmy 2010...

desert_eag

Post autor: desert_eag » 26 kwie 2011, 22:33

Zieeeew... :spie: Może wreszcie zrobi się luźniej i nie będzie trzeba podróżować klasą bydlęcą. Konsekwentnie walić bus-pasy i niech sobie wuje w puszkach stoją ;-)

ODPOWIEDZ