Tabor Kolei Mazowieckich
Moderator: JacekM
Jak przetargi przejdą, to 5 sztuk KM pójdzie na AKM.Michalk001 pisze:Czy w przyszłym roku będzie coś modernizowane do standardu AKM?
[ Dodano: |2 Gru 2011|, 2011 19:34 ]
Sądząc z opisów na kilku innych forach - jest podobnie, szczególnie jak raz zachciało im się łączyć je ze sobą.Nxo pisze:odnośnie awaryjności elfów dla Kolei Śląskich
Stałem sobie dziś na pomoście pewnej jednostki EN57. Nie wyróżniała się niczym szczególnym.
Wiało strasznie z drzwi po głowie, a za oknem prószył śnieg. Uciekłem wgłąb jednostki, żeby nie narzekać, że będę chory przez to. Naszła mnie pewna refleksja, którą wylałem na komentarzu w RK pod tym artykułem:
http://www.rynek-kolejowy.pl/29208/Prze ... a_zime.htm
Wolałbym mniej AKMek, a na przykład we wszystkich EN57 drzwi od nich (albo jakieś lepsze - ostatnio odskokowe montują) oraz okna, najlepiej takie jakie zamontowali w EN57-1717. Są szczelniejsze, nie wymagają dużych przeróbek. Jest ciszej, cieplej, nie wieje...
A tak, zimą dalej będą narzekania, że "nie otworzył żadnych drzwi". Tymczasem będą po prostu skute lodem...
Wiało strasznie z drzwi po głowie, a za oknem prószył śnieg. Uciekłem wgłąb jednostki, żeby nie narzekać, że będę chory przez to. Naszła mnie pewna refleksja, którą wylałem na komentarzu w RK pod tym artykułem:
http://www.rynek-kolejowy.pl/29208/Prze ... a_zime.htm
Zgadzacie się?I tak drzwi w starych EN57 przymarzną do podłóg, jak zawsze bywa zimą... przez nieszczelne okna będzie wiało wręcz śniegiem, ogrzewanie będzie padać...
Przez tyle lat w ramach napraw rewizyjnych nie zmieniono tu nic. Dalej te same badziewne gumy - imitacja izolacji - w drzwiach, dalej te same okna, które trzeba uszczelniać samemu chusteczkami.
Zamiast tych kilku sztuk AKM/AKŁ/AKL/AKW/AKŚ i czort wie czego jeszcze [które w znakomitej większości przypadków i tak nie wykorzystają swoich parametrów] - doprowadzono by do porządku wszystkie enki jeżeli chodzi choćby o ich szczelność, co by wyszło wszystkim na zdrowie, a nie tylko wybranym.
Wolałbym mniej AKMek, a na przykład we wszystkich EN57 drzwi od nich (albo jakieś lepsze - ostatnio odskokowe montują) oraz okna, najlepiej takie jakie zamontowali w EN57-1717. Są szczelniejsze, nie wymagają dużych przeróbek. Jest ciszej, cieplej, nie wieje...
A tak, zimą dalej będą narzekania, że "nie otworzył żadnych drzwi". Tymczasem będą po prostu skute lodem...
-
Michalk001
Dziś jechałem w miarę nową "AKM-ką" - 1629 (22.11.2011) co ciekawe działały zapowiedzi stacji (jakiś miły damski głos, a nie wyświechtany wszędobylski Knapik) - radiowęzeł też działał (3 komunikaty na Zachodnim - "Proszę odsunąć się od drzwi", "Proszę odsunąć się od drzwi w drugiej jednostce" i w końcu precyzyjnie " Proszę odsunąć się od 6 drzwi w drugiej jednostce bo nie pojedziemy"
. Czyli jedyny błąd drzwi objawia się w tłoku i jest to niemożność zamknięcia "poza" czujnikami w przypadku tłoku. Przez to na każdej stacji po 5 minut w plecy.
Ja bym zaczekał.
Jeżeli zmiany które chcą wprowadzić w składach dla KŚ się sprawdzą (m.in zmienione częściowo wózki i zawieszenie silnika), to wolałbym taką wersję. O drzwiach lepszych nie wspominam, choć światło drzwi jest w takim przypadku niestety mniejsze...
Ale i tak bym wolał wszystkie składy komfortowe, a nie tylko takie, które mimo swoich możliwości będą się wlokły normalnie i nie będą wykorzystywać wszystkich dostępnych zainstalowanych za grube pieniądze funkcjonalności.
Trzeba będzie zadać kolejny raz pytanie - po co wywalać takie pieniądze na coś, czego się nie używa?
Rozumiem Łódzkie - tam IR pojadą te 120km/h. Z Lublina do Wawy pewnie też puszczą. W Wielkopolsce niektóre wagonowe osobowe były trasowane na 120km/h - tam wejdą mutacje AKM.
A u nas, gdzie mamy 30 sztuk i ich wykorzystać nie potrafimy? Po co to?
To już lepiej te okna i drzwi o których wspominałem.
Jeżeli zmiany które chcą wprowadzić w składach dla KŚ się sprawdzą (m.in zmienione częściowo wózki i zawieszenie silnika), to wolałbym taką wersję. O drzwiach lepszych nie wspominam, choć światło drzwi jest w takim przypadku niestety mniejsze...
Ale i tak bym wolał wszystkie składy komfortowe, a nie tylko takie, które mimo swoich możliwości będą się wlokły normalnie i nie będą wykorzystywać wszystkich dostępnych zainstalowanych za grube pieniądze funkcjonalności.
Trzeba będzie zadać kolejny raz pytanie - po co wywalać takie pieniądze na coś, czego się nie używa?
Rozumiem Łódzkie - tam IR pojadą te 120km/h. Z Lublina do Wawy pewnie też puszczą. W Wielkopolsce niektóre wagonowe osobowe były trasowane na 120km/h - tam wejdą mutacje AKM.
A u nas, gdzie mamy 30 sztuk i ich wykorzystać nie potrafimy? Po co to?
To już lepiej te okna i drzwi o których wspominałem.
EN96? Bo zdjęcie takiego taboru mi się wyświetla
Skąd niby KM-y mają taki tabor?
Skąd niby KM-y mają taki tabor?
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach