Moderatorzy: JacekM, Dantte
-
TLG
Plesim pisze:Z tym że może być jeszcze zmiana, gdyż R4 ma nadal problemy ze zbyt nowoczesnymi bulwami
Żenujące.
mobil one pisze:Ta "nowoczesność" to rozumiem w cudzysłowie...
W porównaniu z 13N energoelektronika, która bezobsługowa nie jest to nowoczesność. Przestarzała jest przede wszystkim konstrukcja wagonu
15/12/2005-12/7/2019
-
Sławek
inż. Glonojad pisze:Na tę trzecią sztukę tak szybko to bym nie liczył - był głos na pmtm, że jest w ostrym testowaniu i mocno w proszku i głos ten wydaje się być wiarygodny na podstawie innych źródeł, że tak powiem.
A co z 27 następnymi? Przecież praca powinna już wrzeć...
Oficajalna odpowiedź prezesa Karosa z dziś: dwa 123 N do końca grudnia. Reszta do końca sierpnia. Jak na razie Hippi (czyli Hipolit, czyli 123 N) nie ma jeszcze homo...No, homologacji ma się rozumieć. Ponoć będzie ją miał w połowie grudnia. O dwa miesiące spóźni się też dostawa 15 przegubowców z PESY. Dojadą między czerwcem a październikiem 2007. Pożyjemy, pojedziemy...
-
TLG
Czyli HCP dało dupy na całej linii. Strach pomyśleć co by było gdyby wygrali zamówienie na niskopodłogowe dla ciągu Al. Jerozolimskich.
15/12/2005-12/7/2019
-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Doprecyzuję, że o dwa miesiące opóźni się dostawa pierwszego ze 120N, ostatniego nie drgnie. Wynika to z faktu pewnych... ulepszeń przestrzeni pasażerskiej które będą zastosowane.
Nawiasem, ta oficjalna odpowiedź to skąd pochodzi?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Plesim
Pewnie ze spotkania które odbyło się dziś w TW.

-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Czyjego z kim? Dopytuję się, bo słowo "oficjalne" to jednak dość mocne jest.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Sławek
inż. Glonojad pisze:Czyjego z kim? Dopytuję się, bo słowo "oficjalne" to jednak dość mocne jest.
Była konferencja prasowa w TW. Wprawdzie na inny temat, ale dziennikarskie hieny były uprzejme zapytać o tabor, no i stąd publiczna ? bo wszak kierowana do mediów ? odpowiedź.
Jest też jeszcze coś, co dziś gazety przemilczały, lub napisały mało. A szkoda. TW zdecydowały o klimie w każdym nowo kupowanym niskopodłogowcu. Bagatelka, klima kosztuje 300 tys. zł za jeden wieloczłonowy wagon. Prosty rachunek ? 15 wagonów z PESY razy 300 tys. daje 4.5 mln zł. Za to można by kupić kolejny wagon. A klima w warunkach warszawskich, gdzie przystanki są co 300-500 metrów zda się psu na buty. MZA się o tym przekonały. No, ale coż. Może TW, które tak dbają o pasażera, pójdą krok dalej: a dlaczego by nie zimna pepsi dla każdego pasażera latem? A na pętli jakaś dziewczynka dla chętnych?
Wkurza mnie marnowanie pieniędzy podatników.
-
SławekM
- (solaris8315)
-
Kontakt:
Zawsze można zrobić "zimny guzik"

-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Marnowanie pieniędzy podatników? Toż właśnie podatnicy chcą klimy! Stety czy niestety, dla budowy wizerunku nowoczesnego tramwaju klimatyzacja przestrzeni pasażerskiej jest po prostu niezbędna. Każdy fachowiec to potwierdzi.
A dodatkowe wagony miały być dokupione w ramach tego kontraktu, ale cóż... metro zablokowało.
-
Piotrek
Sławek pisze:MZA się o tym przekonały.
Co się przekonały? Jeśli tylko są pieniądze, to jak najbardziej chcą autobusy z klimatyzacją.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.
-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3763739.html
Gazeta Wyborcza pisze:
Tramwajarze apelują do pieszych i tłumaczą się z opóźnionych dostaw wagonów
śmik
2006-11-29, ostatnia aktualizacja 2006-11-29 23:01
"Pośpiech - zabójca" - to hasło nowej kampanii Tramwajów Warszawskich, która ma ograniczyć liczbą wypadków na stołecznych torach.
W tym roku już 43 pieszych zostało rannych na warszawskich torowiskach tramwajowych. Pięć osób zginęło pod kołami tramwaju. - Najczęstszą przyczyną wypadków był pośpiech pieszych. Często przebiegają na czerwonym świetle albo nagle wbiegają na torowisko - mówi Krzysztof Karos, prezes Tramwajów Warszawskich.
Policja przestrzega, że do wzrostu wypadków może dojść w grudniu, gdy na drogach jest ślisko, a tłumy ludzi zmierzają na przedświąteczne zakupy. - Śpiesząc się, często zapominamy o tragicznych konsekwencjach - dodaje podinsp. Jacek Zalewski, szef stołecznej drogówki.
Szefowie Tramwajów Warszawskich przyznają jednak, że niektóre miejsca mogłyby być lepiej oznakowane. Od dłuższego czasu dopominają się sygnalizacji na przejściu dla pieszych przy pl. Bankowym, na wysokości pomnika Słowackiego. Zarząd Dróg Miejskich do tej pory świateł nie zamontował.
Na wczorajszej konferencji szefowie Tramwajów Warszawskich musieli się też tłumaczyć z zakupów nowych wagonów. Okazało się, że z opóźnieniem dotrą nie tylko pierwsze wysokopodłogowe tramwaje z fabryki Cegielskiego (zamiast we wrześniu, będą w grudniu), ale także te z bydgoskiej Pesy. Pierwsze niskopodłogowce zamiast w czerwcu przyszłego roku, do Warszawy dojadą dopiero w sierpniu. Pewnym pocieszeniem może być informacja, że do każdego bydgoskiego tramwaju zostanie dokupiona klimatyzacja dla pasażerów.
-
Siecool
MZA zarządziło nowy standard, to teraz nikt nie chce poniżej niego zejść. TW montują klimę, ZTM też wymaga od ajentów klimy - gdyby ktoś się wyłamał na bank byłyby głosy w któryśtam Faktach czy innych Super Expresach, że miasto nie dba o pasażerów KM... A jak wspomniał nasz forumowy inżynier to może być dobra karta przetargowa w zachęcaniu pasażerów do skorzystania z komunikacji publicznej - tylko niech zaczną zachęcać wreszcie.

[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
-
piotram
Gazeta Wyborcza pisze:
Szefowie Tramwajów Warszawskich przyznają jednak, że niektóre miejsca mogłyby być lepiej oznakowane. Od dłuższego czasu dopominają się sygnalizacji na przejściu dla pieszych przy pl. Bankowym, na wysokości pomnika Słowackiego. Zarząd Dróg Miejskich do tej pory świateł nie zamontował.
Że co? Może jeszcze Narutowicz za mało oświetlony? Nie starczają im światełka przy dawnej "stacyi omnibusów" czyli Długiej, skoordynowane bezsensownie na przejazdy techniczne? Niech sobie stawiają, ale dopiero jak będzie "prioritaire"

-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Z tym, że ja bym widział jednak wyższy wozokm za tramwaj z klimą, bo prądu to co nieco żre (do 20% z tego co wiem przy zimnym guziku) i nawet nowoczesny rozruch tego nie rekompensuje.
-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nowe tramwaje z wysoką podłogą na Gwiazdkę
śmik
2006-12-15, ostatnia aktualizacja 2006-12-14 20:12
Dwa nowe tramwaje przyjadą w weekend z Poznania do Warszawy. Na torach pojawią się najprawdopodobniej przed świętami Bożego Narodzenia.
Wczoraj w Poznaniu zaczął się odbiór dwóch wysokopodłogowych składów wyprodukowanych w zakładach Cegielskiego. - Sprawdzamy, czy wszystko jest wykonane zgodnie z dokumentacją. Odbędą się też próby na torach - mówi Krzysztof Karos, prezes Tramwajów Warszawskich. Jeśli wszystko będzie w porządku, w sobotę specjalne platformy przetransportują tramwaje do stolicy. - U nas odbędą się jeszcze kolejne testy. Pasażerów zaczną wozić po kilku dniach - zapowiada dyr. Karos.
Tramwaje dla Warszawy z zakładów Cegielskiego są produkowane z poślizgiem. Pierwsze miały dojechać do stolicy we wrześniu. Bogdan Pohl, wicedyrektor poznańskiej fabryki, zarzeka się jednak, że produkcja kolejnych 28 wagonów będzie przyspieszona. Wszystkie mają być dostarczone do stolicy w pierwszej połowie przyszłego roku. Warszawa zapłaci za nie 57 mln zł.
Po krytyce zakupu wagonów z wysoką podłogą szefowie Tramwajów Warszawskich zapowiadają, że sprowadzają je do stolicy po raz ostatni. Latem przyszłego roku w Warszawie mają się pojawić pierwsze niskopodłogowe składy z bydgoskiej Pesy.
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3794194.html
[ Dodano: 2006-12-15, 13:39 ]
Ujmę to tak - jest mała szansa, na jazdy z pasażerami tramwaju bez homologacji - a nie wiadomo, czy ta zdąży dotrzeć do Świąt... obawiam się, że red. Śmietana nie do końca dobrze zanotował.
A, jest jeszcze jedna kwestia - to, że tramwaj jest odbierany, nie znaczy, że będzie odebrany...