Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 30 cze 2010, 12:53

marko80 pisze:od 1 lipca bus pas na swiatowida. Idiotyczny pomysł. Jestem zwolennikiem komunikacji miejskiej i od 20 lat siedze w tym temacie ale zeby wytyczac bus pas na swiatowida ktos musiał upasc mocno na łeb. Na tak wąskiej ulicy wytyczyc bus pas to bedzie jakis koszmar. Ja rozumiem ze wszystkie linie przenoszą sie z obrazkowej na swiatowida ale czy ktos pomyslał tez o kierowcach indywidualnych. Mam wrazenie ze obecne władze warszawy myslą tylko o komunikacji miejskiej i wytyczaniu kolejnych bus pasów. Kierowcy indywidualni którzy płacą podatki maja rowniez prawo korzystac z dróg publicznych tak samo jak ZTM. Nie dosc ze zostawia im sie waskie zrujnowane dziurami drogi to jeszcze sie wytycza bus pas na swiatowida. Szok. Na zachodzie by wyśmiali władze warszawy z pomysłu wytyczenia bus pasa własnie w tym miejscu.

to jest robione po to aby "zmusić" ludzi do korzystania ze zbiorkomu ale bus pas na światowida to jakieś nie porozumienie a podpisał to wiesz kto naczelny ............. warszawy :D

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 30 cze 2010, 13:06

gregory5576 pisze:bus pas na światowida to jakieś nie porozumienie
Jakieś argumenty? :/

Jakoś specjalnie zależy ci na tym, by autobusy jeździły wolniej? Bo samochody prawie nic nie tracą :bredzisz:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 30 cze 2010, 13:07

Rozwiązanie organizacyjne na Światowida bardzo mi sie podoba. Stopień restrykcji dla ruchu indywidualnego jest niewielki. W zasadzie tylko za cenę uspokojenia jazdy (bo pas bedzie węższy), co jednak samo w sobie też jest pozytywne. Rozpędzać sie będą na Modlińskiej, poza szczytem rzecz jasna.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 30 cze 2010, 13:29

gregory5576 pisze:to jest robione po to aby "zmusić" ludzi do korzystania ze zbiorkomu ale bus pas na światowida to jakieś nie porozumienie a podpisał to wiesz kto naczelny ............. warszawy :D
Myślałem, ze powyższy rysunek jest łatwy do zrozumienia. Jak mozna tu ludzi zmuszać do czegoś, skoro przekrój ulicy dla pojazdów indywidualnych się nie zmienia.
Jarek pisze:Rozpędzać sie będą na Modlińskiej, poza szczytem rzecz jasna.
Już o to zadbają chłopaki po szkoleniu w Legionowie :) Sporo tajniaków z kamerami jeździ nocą po Modlińskiej.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Lipa

Post autor: Lipa » 01 lip 2010, 0:02

gregory5576 pisze:to na zamknięciu obrazkowej zyskają tylko poraje. :D
Zyskują ale tylko pod wzgledem nowych relacji - dostają 186 i 503. Jednak w kwestii dowozu do metra to akurat stracą: mieli 508 do Marymontu co 5-7,5/7,5/10 i to kursującą prawie do 1 w nocy a dostają ogryzki w postaci E-4 (12-15/15/--) i 510 (15-20/20/20) z których ostatni odjeżdża z Metra Marymont o 23. W weekend zamiast autobusu do metra co 10 minut będą mieli co 20'. Zamienił stryjek...

Awatar użytkownika
Cypis
Kontakt:

Post autor: Cypis » 01 lip 2010, 0:25

Bastian pisze:
gregory5576 pisze:bus pas na światowida to jakieś nie porozumienie
Jakieś argumenty? :/

Jakoś specjalnie zależy ci na tym, by autobusy jeździły wolniej? Bo samochody prawie nic nie tracą :bredzisz:
Obejrzałem sobie dziś te nowe malunki (ściślej - wyklejanki) a nawet przejechałem się nimi już podczas zjazdu - ok 2230, dokładnie trzymając się zasad krd.
Primo: buspasa jest de facto 100 metrów + 200 m. + 50 m (sic!).
Drugo: Dwukrotnie zostałem zmuszony do ustąpienia pierwszeństwa jadącym pasem "podstawowym" (o 2230!), tylko w jednym przypadku to ja miałem prawo drogi, czysto teoretyczne (wyklejanki to do siebie mają w potędze) - skończyło się na klaksonie i ostrym hamowaniu, nie do pomyślenia z ludźmi na pokładzie...
Resume - mam poważne wątpliwości. 350 metrów na odcinku 3 kilometrów kosztem takich utrudnień? Utrudnień nie dla puszek, ale dla mnie?!
Zapraszam na pokład!

Zawisza Czarny, Tawerna Korsarz
- 3 wachta najlepsza!
Rzeszowiak, Grenlandia 2012 - etap 11

Bez korków, NR, CR, TSB i tym podobnych ZTM-ów : )

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 01 lip 2010, 6:45

Przecież jak nie ma korka to nie musisz jechać wydzielonym pasem.
Polityka złym doradcą w pracy!

marko80

Post autor: marko80 » 01 lip 2010, 9:10

Lipa pisze:
gregory5576 pisze:to na zamknięciu obrazkowej zyskają tylko poraje. :D
Zyskują ale tylko pod wzgledem nowych relacji - dostają 186 i 503. Jednak w kwestii dowozu do metra to akurat stracą: mieli 508 do Marymontu co 5-7,5/7,5/10 i to kursującą prawie do 1 w nocy a dostają ogryzki w postaci E-4 (12-15/15/--) i 510 (15-20/20/20) z których ostatni odjeżdża z Metra Marymont o 23. W weekend zamiast autobusu do metra co 10 minut będą mieli co 20'. Zamienił stryjek...
Myśle ze od września E-4 bedzie kursowal tylko jako linia szczytowa w A i B z duzo wieksza czestotliwoscia wiec Poraje wtedy zyskałyby autobus o zblizonej czestotliwosci do 508, ostatni kurs E-4 do wczoraj był w granicach godziny 9:30 z tarchomina, nie oszukujmy sie to wystarczy zeby przewieźć wszystkich chętnych jadących do pracy do metra. Potem ruch ludzi jest dużo mniejszy wiec wystarczy samo 510, w B znowu E-4 co 8 minut, wiec znowu wracający z pracy mieliby autobus o wysokiej czestotliwosci kursowania. Nie wiem oczywiscie czy tak bedzie, ale moim zdaniem E-4 jako linia całodzienna bedzie kursować tylko w wakacje. Można tez zachować E-4 jako linie całodzienna dodajac w szczycie A 6 dodatków a w B 3 dodatki wtedy mamy tyle samo brygad ile przed zamknieciem obrazkowej w A 11 co 5-6 minut w B 8 brygad co 8 minut miedzyszczyt 5 całek co 15 minut. Minimalnie to skaraca czas postojów na petlach o 3-4 minuty.

Awatar użytkownika
Cypis
Kontakt:

Post autor: Cypis » 02 lip 2010, 1:25

JotPeCet pisze:Przecież jak nie ma korka to nie musisz jechać wydzielonym pasem.
Jak korek jest - TEŻ nie muszę. I co z tego wynika? Nic, kompletnie.

Dziś pojawiły się wyklejanki kolejne - na oznakowaniu pionowym. Tym samym buspas zyskał ze dwieście metrów więcej - przed skrętami w prawo w uliczki pomniejsze - i co najśmieszniejsze - na tych odcinkach jest buspasem całodziennym :)
Zapraszam na pokład!

Zawisza Czarny, Tawerna Korsarz
- 3 wachta najlepsza!
Rzeszowiak, Grenlandia 2012 - etap 11

Bez korków, NR, CR, TSB i tym podobnych ZTM-ów : )

Bierut

Post autor: Bierut » 02 lip 2010, 9:34

Po wczorajszych doświadczeniach ze zmienioną trasą 186 dochodzę do wniosku, że niefortunnie rozwiązano przejazd w kierunki Szczęśliwic. A mianowicie po ruszeniu z krańca na ul. Świętosławskiego robimy rundkę ul. Swiderską, Mehhofera, Światowida i znów jedziemy ul. Świętosławskiego, ale tym razem bez zatrzymywania się na przystanku. W szczycie, gdy nie stoi tam inna brygada 186 oczekujący myślą, że kierowca ich olał i nie zatrzymał się na przystanku. Moim zdaniem autobus powinien jechać prostą ul. Światowida. Porównując do starej trasy nie obsługiwany byłby tylko jeden przystanek (Porajów). Wystarczy chyba przystanek Myśliborska dla obsługi tych mieszkańców.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 02 lip 2010, 10:29

tarantula01 pisze:A skręca w lewo na skrzyżowaniu takim jednym, na którym będzie zakaz skrętu w lewo (bez wyjątku)
Znak zakazu skrętu zniknął wczoraj w godzinach popołudniowych.

Z innej beki. Brygadom się zapomniało się zaworkować przystanek Ciołkosza w ulicy Stefanika - naklejka nadal wisiała, rozkład w kasecie też, ludzie czekali, tylko autobus żaden nie nadjeżdżał....
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 lip 2010, 11:53

Bierut pisze:po ruszeniu z krańca na ul. Świętosławskiego robimy rundkę ul. Swiderską, Mehhofera, Świderską i znów jedziemy ul. Świętosławskiego
Bierut pisze:Moim zdaniem autobus powinien jechać prostą ul. Świderską. Porównując do starej trasy nie obsługiwany byłby tylko jeden przystanek (Porajów).
Coś chyba naplątałeś, w każdym razie ja nie zrozumiałem. Może chodziło ci o Światowida raczej?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Bierut

Post autor: Bierut » 02 lip 2010, 12:10

Oj tak sorry. Chodzi o Światowida. Poniżej poprawiłem:

[ Dodano: |2 Lip 2010|, 2010 12:13 ]
Bierut pisze:po ruszeniu z krańca na ul. Świętosławskiego robimy rundkę ul. Swiderską, Mehhofera, Światowida i znów jedziemy ul. Świętosławskiego
Bierut pisze:Moim zdaniem autobus powinien jechać prostą ul. Światowida. Porównując do starej trasy nie obsługiwany byłby tylko jeden przystanek (Porajów).

[ Komentarz dodany przez: Bastian: |2 Lip 2010|, 2010 12:26 ]
Korekta cytowania (mój cytat nie był tu już do niczego potrzebny).

bosman30
Kontakt:

Post autor: bosman30 » 02 lip 2010, 19:00

E-4 To żenada i jedna wielka pomyłka
Załączniki
s.gif
s.gif (10.24 KiB) Przejrzano 1638 razy
Operator Żurawia Wieżowego :-D

marko80

Post autor: marko80 » 02 lip 2010, 20:34

bosman30 pisze:E-4 To żenada i jedna wielka pomyłka
Widzisz dla mieszkanca warszawy to żenada ale gdybys taka czestotliwosc jakiegokolwiek autobusu dał w KZK GOP to by cie całowali po rękach. W aglomeracji która jest 5 razy wieksza od warszawy oczywiscie biorąc pod uwage wszyskie polaczone miasta na slasku katowice - sosnowiec - gliwice itd komunikacja jest gorzej niż zła, u nich często w szczycie to jest autobus raz na pół godziny poza szczytem to raz na godzine a jak podjezdza na przystanek przegub np U18 to wszyscy tratują sie przy wejsciach że mało sobie rak i nóg nie połamią, np linia 870 z gliwic do katowic obsługiwana całkiem dobrym taborem same U18 chodzą jezdzi sobie raz na godzine a w szczycie co 35-45 minut, i co ty na to? Jak mojemu znajomemu tam na slasku powiedziałem ze u nas taki E-8 czy 508 kursuja w szczycie co 5 minut a poza co 8 to ze zdziwnienia mu szczeka opadła i twierdzi, ze to jest niemozliwe. Warszawska komunikacja działa najlepiej w Polsce tak wiec nie narzekaj na to E-4. :D Sorry za dłuzszy wywód ale chciałem pokazać jak to wyglada w aglomeracji duzo wiekszej od warszawy a z komunikacją 10 razy gorszą oczywiscie pod wzgledem czestotliwosci kursowania.

Zablokowany