BrdzJkb pisze: ↑27 lip 2023, 18:23
Tak. Słuszne pytanie. Rozkład powinien kreować infrastrukturę, a nie infrastruktura rozkład. Natomiast budowa nieuniwersalnej infrastruktury to prosta droga do tego, żeby to właśnie infrastruktura kreowała rozkład.
Idąc tym tokiem rozumowania to należałoby każdy metr torowiska w tym mieście przerobić na TTA, bo a nuż jakieś autobusy z tego skorzystają

W dalszym ciągu nie widzę tych pozytywów wpuszczenia mniej pojemnych autobusów na torowisko kosztem przepustowości bardziej pojemnych tramwajów. Wolałbym żeby źle zaprojektowana infrastruktura nie determinowała rozkładu i układu komunikacyjnego.
BrdzJkb pisze:Tak, to idealne porównanie. Częstotliwość odjazdów na końcowym odcinku sieci, będzie porównywalna do trasy W-Z. Do Jerozolimskich od razu porównajmy.
Ciężko byłoby porównać z czymś innym, skoro w Warszawie istnieją dwa TTA, przy czym jedno z nich, to na 11 Listopada dotyczy zaledwie jednego ZP, więc nie jest to jakoś mocno reprezentatywne.
Co do końcówki sieci: przykład Tarchodworów/Winnicy pokazuje, że jest potrzeba częstego tramwaju (fakt, że jest tam strefowanie podaży) i nikt nie zbudował TTA tylko zwykłe torowisko, bo dopchanie autobusów spowodowałoby przeciążenie pojazdami tegoż TTA, choć podejrzewam, że układ z przystankami tramwajowo-autobusowymi wielu ludziom odpowiadał.
BrdzJkb pisze:Z fabrycznie nowych tras niech będzie Grzymalitów.
Chodzi o brak przedłużenia Światowida z Modlińską?
BrdzJkb pisze:A z retrofitów węzeł przesiadkowy Metro Bródno gdzie przystanki tramwajowe odbudowano dokładnie po przeciwnej stronie przystanków autobusowych.
Biorąc po uwagę sporą ilość dysfunkcyjnych węzłów w okolicach metra to prędzej określiłbym, że to akurat metro jest słabo powiązane z komunikacją naziemną
BrdzJkb pisze:Oczywiście, dlatego wzorem złych rozwiązań, zróbmy jeszcze raz to samo.
Dostępność węzłów przesiadkowych można poprawić na wiele sposobów, niekonieczne budując wątpliwe jak na razie TTA.
Matt Cubis pisze: ↑27 lip 2023, 19:29
Nie zauważyłem też, żeby zielone torowiska były przez pół roku zasypane piachem.
Też nie zauważyłem, a mam w swojej okolicy zielone tory na Prostej i al. Jana Pawła II, do tego też często widuję torowisko na Andersa i tam też nie ma problemu. Jak jest gdzie indziej, to nie wiem, niech ktoś inny się wypowie.
Autobus Czerwon pisze: ↑27 lip 2023, 19:52
Jaki jest sens kończenia czegokolwiek z północy przy Rondzie Małej Brzozy, jedynie 2 kilometry od stacji M2 - czyli przesadzać ludzi na 4 przystanki do tramwaju? Pozostawienie tym wszystkim Kobiałkom, Olesinom i innym wiochom PKSa przynajmniej do Metra Kondratowicza to moim zdaniem must have.
Nie twierdzę że wszyscy, ale spora część może się przesiadać już do tramwaju na Derbach. Do tego ewentualnie taki np. Olesin można dowieźć przez Białołęcką, ale wtedy mogłoby nie dowozić do tramwaju