O nazwach ulic
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
Przede wszystkim, to nazwisko to już dawno zostało spolszczone na Agrykolę. To raz. A dwa, to kwestia, czy ulica obecnie nosi nazwę od rzeczonego gościa, czy już zwyczajową nazwę miejscową. Kiedyś próbowałem to ustalić i do niczego nie doszedłem.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
MZ pisze:Bardzo ciekawy felieton o kombatanckiej walce o ulice, place i skwery:
GW pisze:jest „ulica Zgrupowania AK »Kampinos «”. Półtora kilometra, jeden z dojazdów do Huty Warszawa - dawniej Wincentego Pstrowskiego.
Ulica Zgrupowania "Kampinos" znajduje się na Sielcach. Boczna od Czerniakowskiej.
Jak się robi coś na szybko to tak wychodzi.MZ pisze:ctl83 pisze:Ulica Zgrupowania "Kampinos" znajduje się na Sielcach. Boczna od Czerniakowskiej.Faktycznie, masz rację
. Jest tam ulica Grupy AK Kampinos, ale to przecież to samo. No to już przesadzili!
Przy okazji poruszę inny temat, który wynikł na TWB. Ponoć ulica łącząca dawnego Pstrowskiego (obecnie wyżej wspomniana
Nie udało mi się jednak znaleźć takiej informacji ani w Urzędzie Miasta, ani Dzielnicy Bielany. Oprócz tego kto to był, gdyż jedyne co znalazłem do powyższego nazwiska to dowódca RONA czyli Russkoj Oswoboditielnoj Narodnoj Armii. A temu człowiekowi to napewno ulica się nie należy.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Plesim pisze:majora B. Kamińskiego
Bronisław Kamiński był akurat generałem, nie majorem. I jednym z katów Powstania Warszawskiego swoją drogą.Plesim pisze:dowódca RONA czyli Russkoj Oswoboditielnoj Narodnoj Armii
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- R-9 Chełmska