Czesi są bogatszym narodem, są. Ja czekam przede wszystkim na bezkosztowe uatrakcyjnienie oferty - priorytety, usunięcie bezsensownych zwolnień i niekoniecznych przystanków (głównie popodwajanych).Jak dla mnie przesady tutaj nie ma. Porównajcie sobie te ceny chociażby z Pragą. To co u nas chcą wprowadzić w roku 2013 tam jest już dzisiaj. A Czesi raczej nie są bogatszym krajem od nas.
Korekta taryfy - 2011
Moderator: JacekM
może ktoś mi wyjaśnić czemu bilety 2 strefy tak bardzo podrożeją !!
bilet 30 dniowy zdrożeje do 2014 roku o 34 PLN czyli ok 50 %,
bilet 30 dniowy zdrożeje do 2014 roku o 104 PLN czyli ok 100 %
Ja rozumiem ze strefa podmiejska nie jest już w gestii finansowania ZTM, ale przecież gminy wykładają gigantyczne pieniądze na ZTM więc dlaczego aż tak dużo podrożeją bilety. Może już czas żeby gminy zaczęły inwestować te pieniądze we własny transport zamiast płacić haracz Warszawie.
Osobiście mieszkam poza Warszawa, ale podatki płace w Warszawie jednak przez takie działanie coraz więcej ludzi jest na nie płacąc tu podatki, jednak wole płacić podatki tu gdzie mieszkam, na lokalne inwestycje / a nie tu gdzie pracuję i spędzam 80 % czasu i gdzie podatki idą na gigantyczne premie dla darmozjadów /.
Zastanawiam się ile jeszcze trzeba takich podwyżek jak nam w tym roku zafundowała "władza" żeby ludzie wyszli na ulice tak jak w Libii !!!!
Ja rozumiem ze strefa podmiejska nie jest już w gestii finansowania ZTM, ale przecież gminy wykładają gigantyczne pieniądze na ZTM więc dlaczego aż tak dużo podrożeją bilety. Może już czas żeby gminy zaczęły inwestować te pieniądze we własny transport zamiast płacić haracz Warszawie.
Osobiście mieszkam poza Warszawa, ale podatki płace w Warszawie jednak przez takie działanie coraz więcej ludzi jest na nie płacąc tu podatki, jednak wole płacić podatki tu gdzie mieszkam, na lokalne inwestycje / a nie tu gdzie pracuję i spędzam 80 % czasu i gdzie podatki idą na gigantyczne premie dla darmozjadów /.
Zastanawiam się ile jeszcze trzeba takich podwyżek jak nam w tym roku zafundowała "władza" żeby ludzie wyszli na ulice tak jak w Libii !!!!
Kurde właśnie, podwyżki w 2 strefie to jakaś paranoja 550zł za kwartalny w 2 strefie to cokolwiek bardzo dużo nawet jak na Warszawę, to jest cena która byłaby odpowiednia ale dla ewentualnej 3 strefy.Nxo pisze:może ktoś mi wyjaśnić czemu bilety 2 strefy tak bardzo podrożeją !!
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Bez przesady z tą Libią. Osobiście uważam, że skala dofinansowania przez gminy ościenne i tak chyba jest za mała. Gminy te powinny dofinansować 100% kosztów funkcjonowania pomniejszone o ustalony %, wyrażający udział korzystających mieszkańców Warszawy z II strefy. Pewnie niewielki ten % jest... Oczywiście można wycofać np. 709 czy 727, niech zagospodarują to Expresy Piaseczno czy PKS, tylko wtedy nawet jak taniej dojedziesz do tego Metra Wilanowskiej, to potem włazisz w inny system taryfowy i a piat' od nowa haracz. Jednak korzyść w postaci poruszania się po całej Warszawie jest kolosalna.
Odwracając Twoje pretensje, to np. ja mógłbym zapytać, czemu mam dofinansować ze swoich podatków komunikację Piaseczynianom, Radzyminianom, Legionowianom, itd.? Niech płacą całość...
Akurat może Twój przypadek nie jest jakiś wzorcowy (chociaż nie rozumiem, jak można mieszkać poza Warszawą i płacić podatki - właściwe miejscu zamieszkania - w Warszawie...), niemniej pokazuje "plusy ujemne" fajnych stron mieszkania w domku pod miastem. Ano niestety...
Pocieszeniem dla podwarszawskich mieszkańców jest nieznosząca próżni natura - zaraz obrodzą Transludy, Mini-Busy, Ekspresy Piaseczno, PKSy i inne gady, płazy. I wtedy możesz mieć taniej w II strefie, ale z osobnym systemem taryfowym, albo drożej (właśnie, czy aby na pewno?).
Odwracając Twoje pretensje, to np. ja mógłbym zapytać, czemu mam dofinansować ze swoich podatków komunikację Piaseczynianom, Radzyminianom, Legionowianom, itd.? Niech płacą całość...
Akurat może Twój przypadek nie jest jakiś wzorcowy (chociaż nie rozumiem, jak można mieszkać poza Warszawą i płacić podatki - właściwe miejscu zamieszkania - w Warszawie...), niemniej pokazuje "plusy ujemne" fajnych stron mieszkania w domku pod miastem. Ano niestety...
Pocieszeniem dla podwarszawskich mieszkańców jest nieznosząca próżni natura - zaraz obrodzą Transludy, Mini-Busy, Ekspresy Piaseczno, PKSy i inne gady, płazy. I wtedy możesz mieć taniej w II strefie, ale z osobnym systemem taryfowym, albo drożej (właśnie, czy aby na pewno?).
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
czy aby napewno bez przesadychester pisze:Bez przesady z tą Libią.
Mst. Warszawa
Podwyżka cen użytkowania wieczystego o 1500 % !!!!!
Podwyżka cen biletów komunikacji publicznej prawie o 100 % !!!!
Planowane wprowadzenie opłat za wjazd do centrum
Cąły kraj
Podwyżka VAT - wyszło średnio ok 10%
Wysoka akcyza na paliwa
Planowany podatek ekologiczny
Władza cały czas narzeka na brak pieniędzy, ale premie w wysokości nie raz przekraczające 10 krotnie roczne przychody wielu podatników, koszty życia rosną w Polsce bardzo szybko a płace są niezmienne.
Sorka za OFFTOP
- a/p TALENT
Ok też jestem za rozwiązaniem wspólnego finansowania Komunikacji tylko w Twoich wyliczeniach zapominasz o kilku faktachchester pisze:Osobiście uważam, że skala dofinansowania przez gminy ościenne i tak chyba jest za mała. Gminy te powinny dofinansować 100% kosztów funkcjonowania pomniejszone o ustalony %, wyrażający udział korzystających mieszkańców Warszawy z II strefy. Pewnie niewielki ten % jest...
1. jesli gminy maja finansować w 100% komunikacje to po co 2 strefa biletowa ?
2. z linii podmiejskich również korzystają w granicach 1 strefy i mieszkańcy warszawy więc dlaczego inne gminy maja im finansować przejazd / to taka aluzja do pytania czemu masz finansować Komunikację gmin aglomeracji/ ??
3. w przypadku drogich biletów ludzie się przesiada do samochodów ewentualnie do komunikacji prywatnej, co zakorkuje miasto. a z tego co się orientuje to polityka miasta jest odwrotna.
Czemu komunikacji prywatnej opłaca się jeździć za porównywalne pieniądze co ZTM, Oni przecież nie maja dopłaty do działalności od miasta ??
Przecież cały czas jest mowa o finansowaniu linii podmiejskich przez gminy - a więc chodzi o odcinki tras na ich terenie. Żądanie innego sposobu finansowania byłyby niezgodne z prawem, o ile się nie mylę.Nxo pisze:z linii podmiejskich również korzystają w granicach 1 strefy i mieszkańcy warszawy więc dlaczego inne gminy maja im finansować przejazd
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Bastian
- Sułtan Maroka
Bo obsługują trasy wyłącznie dochodowe, zaś ZTM nie tylko.Nxo pisze:Czemu komunikacji prywatnej opłaca się jeździć za porównywalne pieniądze co ZTM, Oni przecież nie maja dopłaty do działalności od miasta ??
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
to dlaczego za SKM S1 Tylko Otwock musi płacić 3 000 000 rocznie / wychodzi ok 200 zł za kurs / za przejechanie 4 przystankówWolfchen pisze:Przecież cały czas jest mowa o finansowaniu linii podmiejskich przez gminy - a więc chodzi o odcinki tras na ich terenie. Żądanie innego sposobu finansowania byłyby niezgodne z prawem, o ile się nie mylę.Nxo pisze:z linii podmiejskich również korzystają w granicach 1 strefy i mieszkańcy warszawy więc dlaczego inne gminy maja im finansować przejazd
Tak, masz rację, ale ja wszak nie pisałem, że ma to być finansowanie, tylko DOfinansowanie, czyli tyle kosztów, ile przeważa nad przychodami z biletów.Nxo pisze:Ok też jestem za rozwiązaniem wspólnego finansowania Komunikacji tylko w Twoich wyliczeniach zapominasz o kilku faktachchester pisze:Osobiście uważam, że skala dofinansowania przez gminy ościenne i tak chyba jest za mała. Gminy te powinny dofinansować 100% kosztów funkcjonowania pomniejszone o ustalony %, wyrażający udział korzystających mieszkańców Warszawy z II strefy. Pewnie niewielki ten % jest...
1. jesli gminy maja finansować w 100% komunikacje to po co 2 strefa biletowa ?
Ale gdyby zrobić cięcie podmiejskich, to mamy ileś linii kończących trasy na granicy miasta, oczywiście linii zarazem rzadszych, bo popyt na nie byłby niewielki (co najmniej istotnie mniejszy). Gros pasażerów podmiejskich to podmiejscy mieszkańcy. Korzyśc z takich ogryzków to uwolnienie kilograma brygad, pozbycie się kosztów komunikacji podmiejskiej, za którą nie ma dofinansowania na poziomie oczekiwanym... same korzyści, tylko mnóstwo wad z punktu widzenia tworzenia spójnej aglomeracji.2. z linii podmiejskich również korzystają w granicach 1 strefy i mieszkańcy warszawy więc dlaczego inne gminy maja im finansować przejazd / to taka aluzja do pytania czemu masz finansować Komunikację gmin aglomeracji/ ??
Toć i pisałem wcześniej, że lata przekonywania do komunikacji miejskiej cholera wzięła. Natomiast, stety bądź niestety, można wciąż kontynuować tę politykę, wprowadzając opłaty za wjazd do centrum, za parkowanie, itd. itp. tak, aby wciąż komunikacja była tańsza, nawet po tej drakońskiej podwyżce... Zdaję sobie sprawę jednak, że droga komunikacja, albo droższy samochód w mieście, to wybór między dżumą, a cholerą.3. w przypadku drogich biletów ludzie się przesiada do samochodów ewentualnie do komunikacji prywatnej, co zakorkuje miasto. a z tego co się orientuje to polityka miasta jest odwrotna.
Wierzę, że można też inaczej jakoś podzielić koszty komunikacji podmiejskiej, np. przekazując całość utrzymania informacji pasażerskiej na przystankach do gmin (np. brygady przystankowe), co by zeszło z kosztów ZTM, ale obciążyłoby bezpośrednio gminę sąsiadującą. Gminy mogą też zorganizować własną komunikację, integrując ją jedynie w jakimś zakresie taryfowo z ZTM (vide zŁomianki). Pewnie dobra wola obu stron może wiele zdziałać... Tylko że jakoś podskórnie czuję, że utrzymywanie własnej komunikacji w 100% summa summarum jest droższe od usługi dawanej przez ZTM.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
-
Stary Pingwin
nie powiesz mi że tylko 30 % tras jest dochodowa skoro wpływy z biletów pokrywaja tylko 30 % kosztów.Bastian pisze:Bo obsługują trasy wyłącznie dochodowe, zaś ZTM nie tylko.Nxo pisze:Czemu komunikacji prywatnej opłaca się jeździć za porównywalne pieniądze co ZTM, Oni przecież nie maja dopłaty do działalności od miasta ??
A może winna jest za bardzo rozdmuchana administracja w końcu utrzymać 5 prezesów i tysiące darmozjadów w ZTM MZA TW Merto SKMW to niemałe koszty
Przekonywano mnie kiedyś chyba jeszcze na ztm.news, że to jest tak:
Jeśli płacę 116 zł za bilet i jadę częściowo za miastem, a częściowo w mieście, to 78 zł "zalicza się" na koszt komunikacji w Warszawie, a tylko 38 "na koszt wyjazdu za miasto". Przy takim dzieleniu wpływów oczywiste już jest, że dopłata do wozokm zamiejskiego od gminy podwarszawskiej wychodzi większa, niż dopłata warszawska do części miejskiej, pomimo braku uzasadnienia tego faktu w realnych kosztach. Poza tym Warszawie powinno zależeć, żeby z ościennych gmin nie zwalały się tu samochody, a jak komuś zależy, to niech płaci.
Kilka razy już pisałem: stawki ZTM od gmin urosły już do takiego poziomu, że za praktycznie te same pieniądze gminy mogą uruchamiać komunikację darmobusową.
Jeśli płacę 116 zł za bilet i jadę częściowo za miastem, a częściowo w mieście, to 78 zł "zalicza się" na koszt komunikacji w Warszawie, a tylko 38 "na koszt wyjazdu za miasto". Przy takim dzieleniu wpływów oczywiste już jest, że dopłata do wozokm zamiejskiego od gminy podwarszawskiej wychodzi większa, niż dopłata warszawska do części miejskiej, pomimo braku uzasadnienia tego faktu w realnych kosztach. Poza tym Warszawie powinno zależeć, żeby z ościennych gmin nie zwalały się tu samochody, a jak komuś zależy, to niech płaci.
Kilka razy już pisałem: stawki ZTM od gmin urosły już do takiego poziomu, że za praktycznie te same pieniądze gminy mogą uruchamiać komunikację darmobusową.