Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
- No Limit Biker
Również do kontrolerów pytanie.
Znajomy dostał wezwanie do zapłaty od ZTMu za niezapłacony bilet z 2003 roku, co na to mówi regulamin przewozów. Wiem, że różnego typu oszuści podszywają się pod tego typu instytucje próbując wyłudzić jakieś drobne.
Ale zastanwia mnie czy można wysłać wezwanie przedsądowe za mandat sprzed 11 lat?
Znajomy dostał wezwanie do zapłaty od ZTMu za niezapłacony bilet z 2003 roku, co na to mówi regulamin przewozów. Wiem, że różnego typu oszuści podszywają się pod tego typu instytucje próbując wyłudzić jakieś drobne.
Ale zastanwia mnie czy można wysłać wezwanie przedsądowe za mandat sprzed 11 lat?
Droit au but!!
No Limit Bikers 4L!!
No Limit Bikers 4L!!
Albo mamy wspólnego znajomego, albo rzeczywiście jest to jakiś nowy proceder... 
[edit]
Prywatne śledztwo. Numery kont się zgadzają, więc to, kuźwa, jest możliwe, że ZTM po 11 latach chce kasę? ZTM, nie sąd...
[edit]
Prywatne śledztwo. Numery kont się zgadzają, więc to, kuźwa, jest możliwe, że ZTM po 11 latach chce kasę? ZTM, nie sąd...
Roszczenie jest przedawnione, ale nie ma zakazu domagania się zapłaty za coś przedawnionego.
A różnica między wezwaniami do zapłaty a mandatami karnymi nie jest taka, że te pierwsze się nie przedawniają albo przedawniają po dłuższym czasie niż mandaty?
Coś takiego mi się obiło o uszy...
Coś takiego mi się obiło o uszy...
Całą sytuacja dobitnie pokazuje jak beznadziejnie funkcjonuje dział windykacji ZTM. Naprawdę niezły muszą mieć tam bałagan skoro mają ponad 11 letnie zaległości. ZTCW roszczenia tego typu przedawniają się po 10 latach więc chyba ZTM liczy na to że ktoś się przestraszy i zapłaci.
A tak poza tym polecam artykuł:
http://polska.newsweek.pl/ciezkie-zycie ... 966,1.html
Skoro w samej Częstochowie w ciągu 7 lat uzbierało się 25mln zł niezapłaconych wezwań to na jak wielką kwotę są zadłużeni pasażerowie w Warszawie? Może zamiast podnosić ceny biletów najpierw powinno się zająć skuteczną windykacją. Myślę że w grę wchodzą setki mln zł których ZTM nie potrafi ściągnać
A tak poza tym polecam artykuł:
http://polska.newsweek.pl/ciezkie-zycie ... 966,1.html
Skoro w samej Częstochowie w ciągu 7 lat uzbierało się 25mln zł niezapłaconych wezwań to na jak wielką kwotę są zadłużeni pasażerowie w Warszawie? Może zamiast podnosić ceny biletów najpierw powinno się zająć skuteczną windykacją. Myślę że w grę wchodzą setki mln zł których ZTM nie potrafi ściągnać
Art. 77.
1. (...) roszczenia dochodzone na podstawie ustawy lub przepisów wydanych w jej wykonaniu przedawniają się z upływem roku.
3. Przedawnienie biegnie dla roszczeń z tytułu:
4) zapłaty lub zwrotu należności – od dnia zapłaty, a gdy jej nie było – od dnia, w którym powinna była nastąpić;
4. Bieg przedawnienia zawiesza się na okres od dnia wniesienia reklamacji lub we-zwania do zapłaty do dnia udzielenia odpowiedzi na reklamację lub wezwania do zapłaty i zwrócenia załączonych dokumentów, najwyżej jednak na okres przewidziany do załatwienia reklamacji lub wezwania do zapłaty.
W tym fragmencie nie jest jednoznacznie określone czy wezwania do zapłaty za przejazd bez biletu nalezą do tego typu roszczeń. Od kilku rożnych osób słyszałem że okres przedawnienia wynosi 10 lat.
Wynosi rok. Wygrałem już 2 sprawy z KM na ten temat.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Trudno o bardziej jednoznaczny przepis niż ten, który zacytowałem.
- No Limit Biker
Ale osoba nie ma obowiązku płacić takiego roszczenia w takim razie?MichalJ pisze:Roszczenie jest przedawnione, ale nie ma zakazu domagania się zapłaty za coś przedawnionego.
Droit au but!!
No Limit Bikers 4L!!
No Limit Bikers 4L!!
- No Limit Biker
Sądowy nakaz zapłaty nie może zostać wydany po upływie roszczenia z tego co mi wiadomo.
Droit au but!!
No Limit Bikers 4L!!
No Limit Bikers 4L!!
Sądowy nakaz może zostać wydany, jeśli w postępowaniu nie zostanie podniesiony zarzut przedawnienia. Znaczy - nie ma co liczyć na to, że "samo się przedawniło" i wyrzucać pisma do kosza, tylko trzeba słać własne pisma - najpierw do ZTM, a później w miarę potrzeby do sądu - w których wprost trzeba napisać, że odmawia się zapłaty, ponieważ roszczenie jest przedawnione
Skoro już jesteśmy przy kwitach, to czy ZDM ściąga zaległe opłaty dodatkowe z konta czy jak? Czy w ogóle nie ściąga i ma to gdzieś, o czym też słyszałem?
W przypadku znajomego jest nakaz zapłaty, ale od ZTM. Z Żelaznej...fik pisze:Jeżeli zostanie wydany sądowy nakaz zapłaty, to ma obowiązek.