O Kolejach Mazowieckich - KM

Moderator: JacekM

biedronp

Post autor: biedronp » 06 sty 2011, 17:22

przewoz pisze:Nie zauważyłeś emotikony za moją wypowiedzią, co? No to daruję
Biję się w piersi, przyznam, że jak istniały te "klasyczne" czyli ASCII, np
; )
: (
to było ich mniej i były czytelniejsze, te graficzne jakoś do mnie nie przemawiają.
przewoz pisze:Podpowiedz - jak dotrzeć do tych co zostali? Osobiście każdego prowadzić za rączkę?
No, na to już nie ma rady. Zawsze będzie grupa tych mniej zaradnych, np szacunkowo połowa widzów nie rozumie wiadomości telewizyjnych.
Naciągając nieco zasadę Pareto (zasada 20/80) można przyjąć: 20 % pasażerów zrozumie 80% procent treści przekazywanych w komunikacie.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 06 sty 2011, 22:11

biedronp pisze:Naciągając nieco zasadę Pareto (zasada 20/80) można przyjąć: 20 % pasażerów zrozumie 80% procent treści przekazywanych w komunikacie.
ale mogą być inne przyczyny:
a) komunikaty są nieczytelne (za cicho, głośniki rzężą itp.)
b) komunikaty mogą być niewiarygodne (pasażerowie stracili zaufanie, bo kiedyś słuchali i coś było nie tak).

Proszę o spokojną dyskusję.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

AAdamq

Post autor: AAdamq » 06 sty 2011, 23:50

zofey pisze:A może by panowie posły wprowadziły do jakiejś ustawy zapis że jak pasażerowie lecą to pociąg ma zaczekać. Wtedy kierownik pociągu nie bałby się że beknie za pół godziny opóźnienia bo wszędzie czeka. A za opóźnienie będzie odpowiadał zarządca infrastruktury.

Obserwując tę sytuacje nie spotkałem się by pociąg rozpoczynajacy bieg na stacji początkowej odjechał planpwo.... z reguły jest to przeciętnie 5 min później(pociągi PKP IC) i 2 min później pociągi KM. Później z powodów nie mających wpływu na sytuację przebiegu PLK na kazdej stacji dokłada swoje 2-3 min i na stacji końcowej jest już opóźnienie sięgające od 15min(KM) do 70min i więcej (PKP IC) oczywiście PR Zo.o. stosuje te same praktyki.

abubu

Post autor: abubu » 07 sty 2011, 1:48

AAdamq pisze:
zofey pisze:A może by panowie posły wprowadziły do jakiejś ustawy zapis że jak pasażerowie lecą to pociąg ma zaczekać. Wtedy kierownik pociągu nie bałby się że beknie za pół godziny opóźnienia bo wszędzie czeka. A za opóźnienie będzie odpowiadał zarządca infrastruktury.

Obserwując tę sytuacje nie spotkałem się by pociąg rozpoczynajacy bieg na stacji początkowej odjechał planpwo.... z reguły jest to przeciętnie 5 min później(pociągi PKP IC) i 2 min później pociągi KM. Później z powodów nie mających wpływu na sytuację przebiegu PLK na kazdej stacji dokłada swoje 2-3 min i na stacji końcowej jest już opóźnienie sięgające od 15min(KM) do 70min i więcej (PKP IC) oczywiście PR Zo.o. stosuje te same praktyki.
Zacznij jeździć pociągami bo wypisujesz brednie.
Są takie przystanki, gdzie większość ludzi nie wychodzi na konkretny pociąg. Idą na peron jak na metro. Im bliżej śródmieścia tym więcej takich pasażerów. Gdyby każdy kierownik miał czekać na dobiegające paniusie to wtedy każdy pociąg mógłby mieć na stacji końcowej 15 minut opóźnienia.

Lonik

Post autor: Lonik » 07 sty 2011, 6:14

Temat nie stricte KMowy.
Podróż koleją skraca czas podróży pociągiem
Wybrane zasady podróży pociągiem w Polsce (zebane z grupy pl.misc.kolej)

Zasada nr 1 - Chcesz jechać pociągiem?
Zastanów się dwa razy - i tak masz duża szanse jechać autobusem...

Zasada nr 2 - Nie ufaj rozkładom jazdy w internecie, paniom z okienka informacji.

Zasada nr 3 - Zimą, w weekendy i w okresie szczytów przewozowych najlepiej nie podróżuj w ogóle.

Zasada nr 4 - Nie planuj przesiadek na styk, to nie Czechy.

Zasada nr 5 -Jeśli to możliwe - wsiadaj zawsze na stacji, na ktorej pociag rozpoczyna bieg.
Inaczej możesz się do niego nie zmieścić.

Zasada nr 6 - Wyruszając w podróż dostrój swój zegarek do czasu PKP

Zasada nr 7 - Jeśli o godzinie odjazdu megafon ogłasza 5-10 minut
spóźnienia, to znaczy że opóźnienie wyniesie 15 minut lub więcej.

Zasada nr 8 - W przypadku totalnego chaosu najlepiej stanąć gdzieś gdzie widać
perony i dobrze słychać megafony, megafony mają największą szansę na
podanie prawdy.

Zasada nr 9 - Jeśli widzisz kolejkę do kasy sprawdź kiedy jest przerwa, może się
zdarzyć że kasjerka zamknie okienko przed tobą bo wypadnie czas
przerwy

Zasada nr 10 - Noś ze ze sobą skaner radiowy ustawiony na dany kanał szlakowy, co by mieć
na bieżąco informację, jeśli pociąg stanie w polu, czy wysiadać i iść pieszo,
bo pociąg postoi kilka godzin, czy też czekać, bo za pare minut ruszy.

Zasada nr 11 - Zawsze miej przy sobie klucz kwadrat.
Jechałem zapchanym pociągiem, ludzie stali nawet w WC, nowi pasażerowie nie
mogli wsiąść, kierpoć by sie nawet nie przecisnal, a w wagonie był pusty
zamknięty na kwadrat przedział la matki z dzieckiem...

Zasada nr 12 - Wagon z napisem 1 klasa wcale nie musi być 1 klasą. Wagon z napisem 2 klasa
może okazać się 1 klasą.

Zasada nr 13 - W podróż pociągiem nie ubieraj najlepszych ubrań bo
zaśmierdną lub się ubrudzą. Zimą ubierz się ciepło i siadaj tyłem do
kierunku jazdy, bo inaczej zmarzniesz.
http://kpinfo.pl/forum/viewthread.php?t ... #post_1795

kamil

Post autor: kamil » 07 sty 2011, 16:27

Koleje Mazowieckie stwierdziły że dziś jest święto,ludzie nie pracują i nie uczą się-wszystko pozamykane na 4 spusty,więc można puszczać krótsze pociągi,a do tego w rozkładzie świątecznym.Dziś pociąg z Tłuszcza odjazd 6:21-jedna jednostka.Efekt taki,że od Zielonki nikt nie wsiadł,a następny pociąg za 30 minut.Z powodu długiej wymiany pasażerskiej dojechał opóźniony na Wileński o ok.20 minut =D>

Do tego należy dodać oblodzone perony.Wiem że wszędzie była dziś szklanka,ale od początku zimy peron u mnie był odśnieżany, aż 2 razy.Śnieg ubity do tego lód i efekt taki że jak szedłem dziś po peronie ok. 3 metry od krawędzi to zniosło mnie na tej ślizgawce na samą krawędź peronu.Jak by w tym czasie jechał jakiś pociąg to było by nie ciekawie.Środkiem nie mogłem iść ponieważ zalega tam duża warstwa śniegu...Kolej jest wspaniała ;-)

marian89mr

Post autor: marian89mr » 07 sty 2011, 16:38

A ja tymczasem pochwalę, ER75 do Siedlec (14:06 Śródmieście) dwie jednostki, jak zawsze stoję w tym pociągu przynajmniej do Mińska, dzisiaj siedziałem prawie sam w "czwórce miejsc"

Awatar użytkownika
marcin89

Post autor: marcin89 » 07 sty 2011, 19:32

marian89mr pisze:A ja tymczasem pochwalę, ER75 do Siedlec (14:06 Śródmieście) dwie jednostki, jak zawsze stoję w tym pociągu przynajmniej do Mińska, dzisiaj siedziałem prawie sam w "czwórce miejsc"
Za to 4h później el kibello :D

Awatar użytkownika
malyniak

Post autor: malyniak » 07 sty 2011, 21:01

Potwierdzam słowa @kamila, dzisiaj na linii tłuszczańskiej była masakra. Widać w Polsce są nie dwa, a trzy rodzaje świąt: państwowe, kościelne i KMowe. Czy są jeszcze zaplanowane jakieś KMowe święta na 2011 rok oprócz 7 stycznia?

AAdamq

Post autor: AAdamq » 07 sty 2011, 21:25

Tak... 22,23 kwietnia, 2 maja

przewoz

Post autor: przewoz » 07 sty 2011, 21:44

marcin89 pisze:Za to 4h później el kibello
Ale ten kibello to planowy kibel. Do tego podówjny i dość luźny co najlepsze :)
malyniak pisze:Czy są jeszcze zaplanowane jakieś KMowe święta na 2011 rok oprócz 7 stycznia?
No właśnie, ja dziś też się naciąłem... Chciałem wracać czymś, co dziś nie jeździ. Opis do tego pociągu na Śródmieściu miał numer... 45... A już myślałem, że mobilny Sitkol znowu mnie wkręca (do niedawna oszukiwał kilka pociągów KM).

Awatar użytkownika
marcin89

Post autor: marcin89 » 07 sty 2011, 22:52

Oprócz tych odwołań na 7.I doszło jeszcze te szlifowanie torów... Nie widziałem aby dziś SPENO stało w Rembertowie.

przewoz

Post autor: przewoz » 07 sty 2011, 23:09

Nie wiem, czy tradycyjnie SPENO nie przeniosło się do Mińska.. Zobaczymy, może w nocy będzie coś się świecić na torach.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 07 sty 2011, 23:27

marcin89 pisze:Nie widziałem aby dziś SPENO stało w Rembertowie.
Wczoraj stał na bocznicy do jednostki wojskowej (przy składzie węgla).

http://img203.imageshack.us/i/speno.jpg/
http://img560.imageshack.us/i/wagony.jpg/
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 08 sty 2011, 9:37

malyniak pisze:Czy są jeszcze zaplanowane jakieś KMowe święta na 2011 rok oprócz 7 stycznia?
Np. Całe wakacje. Bo przecież studenci jak nie studiują to nic nie robią.
W minione wakacje pociągi jeździły normalnie i zapełnienie ich nie odbiegało znacząco od tego sprzed i po wakacjach...

ODPOWIEDZ