Tabor Kolei Mazowieckich

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 31 sty 2013, 12:48

VLnt7 pisze:Po pierwsze KM nie chcą już kupować elfów. Niestety nie mam źródła, ale dobitnie nie spełniły ich oczekiwań.
Po drugie, po co? Skoro linia nr 9 (oraz relacja KM203) już jest po brzegi wypchana nowym taborem, to więcej nie trzeba. Sprowadzi się kilka paskudnych klopów od PR i jest tabor. Może nawet go wykupią?
Racja - niech kupują Kible!!!

VLnt7

Post autor: VLnt7 » 31 sty 2013, 12:51

Falowana podłoga, ogłuszają maszynistów, schodząc ze schodów na końcach można skręcić kostkę... Niektórzy też nie lubią busowego układu siedzeń. No i mają takie śmieszne ścianki nad napędnymi jacobsami.
Dla mnie są w porządku, ale nie ma co porównywać do flirta.
Lukasz436 pisze:Racja - niech kupują Kible!!!
W tamtym kontekście raczej była mowa o flirtach, ale i tak prędko o tym nie pomyślą na poważnie. Skoro już 34 jadą na mo(r)dernizację, a szykują się na kolejne 70+, to raczej nie widzę żadnych przetargów w najbliższym czasie.
No i mo(r)dernizacja nie zwiększy ilości taboru.

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 31 sty 2013, 13:14

VLnt7 pisze:Falowana podłoga, ogłuszają maszynistów, schodząc ze schodów na końcach można skręcić kostkę... Niektórzy też nie lubią busowego układu siedzeń. No i mają takie śmieszne ścianki nad napędnymi jacobsami.
Dla mnie są w porządku, ale nie ma co porównywać do flirta.
Lukasz436 pisze:Racja - niech kupują Kible!!!
W tamtym kontekście raczej była mowa o flirtach, ale i tak prędko o tym nie pomyślą na poważnie. Skoro już 34 jadą na mo(r)dernizację, a szykują się na kolejne 70+, to raczej nie widzę żadnych przetargów w najbliższym czasie.
No i mo(r)dernizacja nie zwiększy ilości taboru.
Szkoda gadać - oni coś ostatnio gadali że dodatkowe wagony piętrowe bedą kupować. I co z tym zamówieniem?

No i ostatnio miałem przyjemność jechać nowym kiblem - jedna para drzwi się tylko otwierała...

VLnt7

Post autor: VLnt7 » 31 sty 2013, 14:37

Reasumując po mo(r)dernizacji 34 EN57 + 5 EN57KM + 77 EN57 (na które starają się zdobyć dofinansowanie) oraz po naprawie EW60 z wycięciem drzwi...
Zwykłe EN57 staną się rzadkością na torach Mazowsza - zostanie ich bodaj 20 czy coś, jeśli dane na wiki są poprawne.
W istocie może zakończyć się to nieciekawie biorąc pod uwagę, że zmodernizowane kible nie pojadą, jeśli drzwi się nie zamkną.

W sumie będziemy mieć całe zero nowych jednostek.

Ciekawy jestem, jak zakończy się skierowanie bombek na podmiejską średnicę.

EDIT: a i bym zapomniał. Ciekawy jestem działania nowych podzespołów najnowszej moderny. Już pomijając te żałosne drzwi, w tych AKMach, które już jeżdżą, praktycznie nie działa nagłośnienie (pomijając trzaski), obsługa sobie kompletnie nie radzi z nastawianiem zapowiedzi stacji i SIPu i ogólnie te turboklopy padają jak muchy.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 31 sty 2013, 14:40

VLnt7 pisze:W istocie może zakończyć się to nieciekawie biorąc pod uwagę, że zmodernizowane kible nie pojadą, jeśli drzwi się nie zamkną.
Mogliby je zabezpieczać przed zamarznięciem... Nie wiem, szczotkami, uszczelkami, grzałkami lub czymkolwiek w miarę skutecznym?
VLnt7 pisze:W sumie będziemy mieć całe zero nowych jednostek.
I to najgorsze, dalej się będzie skakać i latać na boki podczas jazdy...
VLnt7 pisze:Ciekawy jestem, jak zakończy się skierowanie bombek na podmiejską średnicę.
Oby się to nigdy nie stało.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Nxo

Post autor: Nxo » 31 sty 2013, 16:10

Wolfchen pisze:W istocie może zakończyć się to nieciekawie biorąc pod uwagę, że zmodernizowane kible nie pojadą, jeśli drzwi się nie zamkną.
A czy obecna modernizacja przewiduje drzwi takie jak w modernach dla województwa łódzkiego czy standardowe rozsuwane

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 31 sty 2013, 16:21

Nxo pisze:
Wolfchen pisze:W istocie może zakończyć się to nieciekawie biorąc pod uwagę, że zmodernizowane kible nie pojadą, jeśli drzwi się nie zamkną.
A czy obecna modernizacja przewiduje drzwi takie jak w modernach dla województwa łódzkiego czy standardowe rozsuwane
ZTCP, odskokowo-przesuwne.

Nxo

Post autor: Nxo » 31 sty 2013, 16:39

to może nie będzie problemów zimą

xavee

Post autor: xavee » 31 sty 2013, 18:11

przewoz pisze:
xavee pisze:to czemu województwo lub też same KMy nie mogą kupić, powiedzmy 10 sztuk Impulsów lub Elfów w formie leasingu?
$$$
Nie przesadzajmy. KM są najdroższym przewoźnikiem regionalnym w PL , mają najwyższe dotacje i jeżdżą prawie komercyjnie na jednej z ważniejszych linii w swojej ofercie (mowa rzecz jasna o KM1), w porównaniu z PR promocje dla pasażera to dno i nie stać ich na zakup 10 nowych składów w leasingu (już nawet nie wymagam gotówki)?
Po pierwsze KM nie chcą już kupować elfów
Czyli tak: od Stadlera nie chcą, od Pesy Elfów nie chcą, od Newagu też chyba nie chcą. Czyli już wiadomo czemu nie ma żadnych przetargów na pociągi :-?

A tak w ogóle to ile składów jest już w Mińsku/Newagu?

alojz

Post autor: alojz » 31 sty 2013, 18:32

VLnt7 pisze:Reasumując po mo(r)dernizacji 34 EN57 + 5 EN57KM + 77 EN57 (na które starają się zdobyć dofinansowanie) oraz po naprawie EW60 z wycięciem drzwi...
Policzyłeś 2 razy te same składy. 34 + 5 zawiera się w tych 77. Poza tym wszystkie kontrakty są już realizowane, pozostałe 38 sztuk naprawia (P4) ZNTK MM (całkiem sporo już jeździ).

przewoz

Post autor: przewoz » 31 sty 2013, 20:41

xavee pisze:Nie przesadzajmy. KM są najdroższym przewoźnikiem regionalnym w PL , mają najwyższe dotacje i jeżdżą prawie komercyjnie na jednej z ważniejszych linii w swojej ofercie (mowa rzecz jasna o KM1), w porównaniu z PR promocje dla pasażera to dno i nie stać ich na zakup 10 nowych składów w leasingu (już nawet nie wymagam gotówki)?
Nie stać, bo plany taborowe szybko się ukrócają, a sponsorem nie są same KM, które wcale (mimo drożyzny) dochodowe przecież nie są i nie będą, tylko Samorząd, a ten narzeka na janosikowe i zakupy wstrzymuje (nawet te z możliwością potencjalnego dofinansowania z UE). Wystarczy poczytać doniesienia.
Czyli tak: od Stadlera nie chcą, od Pesy Elfów nie chcą, od Newagu też chyba nie chcą.
Nikt nie mówi, że nie chcą, ale jak widać ostatnie zakupy im się średnio podobają, nie ma co się dziwić. Ale chcieli (góra chyba...) to mają...

Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. » 31 sty 2013, 22:22

WojtekE65 pisze:Ok. 17:10 na Wschodniej na peronie bodajże 5 stał podwójny Flirt do Skierniewic (za bardzo się śpieszyłem żeby spojrzeć na numery). Normalne to czy nie?
Najlepiej chyba ująć to słowami "zdarza się" :smile:

Moim osobistym zdaniem (z którym ktoś może się zgodzi, a ktoś inny nie) epizod zakupu FLIRT-ów przez KM skończył się nieco zbyt szybko, za co winić można by bardzo niemrawy na rynku polskim (sądząc po przerwach pomiędzy zamówieniami) marketing Stadlera. Gdyby połączyć zdolności autopromocyjne Pesy z solidnością Stadlera to by było coś ;-)

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 31 sty 2013, 22:27

Nxo pisze:to może nie będzie problemów zimą
Chyba tylko z drzwiami
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 31 sty 2013, 23:10

Michalk001 pisze:Chyba KM-om naprawdę zima porządnie tabor "położyła". Dziś rano widziałem 2 "lewe" jednostki z Bydgoszczy - EN57-1160+836 w paskudnym PR-owym malowaniu jadące do Skierniewic. Widzę że ściągają co się da zewsząd skąd jest to możliwe. :D
Któregoś dnia na Wileński też takie zawitały.
ŁK

przewoz

Post autor: przewoz » 01 lut 2013, 9:02

Jacek Z. pisze:Gdyby połączyć zdolności autopromocyjne Pesy z solidnością Stadlera to by było coś
Na pewno są jeszcze osoby pamiętające, co KM wyczyniały w dwóch kolejnych przetargach na tabor w których Stadler startował. Tam żaden marketing nie mógł pomóc.
A teraz dziwią się, że przy niższej cenie niż Stadler nie dostali od Pesy dokładnie czegoś takiego, jak Flirt, tylko bieda-wersję.

ODPOWIEDZ