Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Tarchomin i Nowodwory (III)

Moderator: Wiliam

tomek_s

Post autor: tomek_s » 01 mar 2017, 13:57

A wczoraj w godzinach rannych to czym i gdzie "się zapchało"? Bo dziecko mi zeznało, że ledwie zdążyło do szkoły jadąc :) z Nowodworów o 7:30 "bo tramwaju ne było", a ja sam po 8 widziałem "16 minut" w postaci czterech brygad tańczących oberka na zawrotce i przed nią. I dyspozycję w postaci dwóch U18 stojących od rana do wieczora na przystanku Grzymalitów.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 01 mar 2017, 14:57

person pisze:Czy zdarzyła się już awaria, która pokazała, że wycofanie 101 i E-8 było błędem? ;-)
Nie :) Max zatrzymanie było 10 minut.
tomek_s pisze:A wczoraj w godzinach rannych to czym i gdzie "się zapchało"?
Zablokował się sterownik drzwi w 120NaDUO na Świdrach. Motorowy po kilku kombinacjach klepnął reset i po 7 minutach polecieli dalej.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 02 mar 2017, 9:46

Piotrek_2274 pisze:
Tak sobie pomyślałem, że przy takiej częstotliwości dwójki na pewno lepszy byłby układ torów zbliżony do poprzedniej pętli. Czyli tramwaje jadące w kierunku Broniewskiego nie przecinające się z tymi jadącymi w stronę Marymonckiej. Bo taki kocioł na dwójce od razu wpływa na mocno utrudniony wyjazd z pętli 11 i 33, jak również 33/11 oczekujące pod sygnalizatorem blokują dwójki kręcące oberka przez całą pętlę.
Tramwaj 33 rusza z pętli, musi puścić 2 z prawej. Następnie musi odczekać, aż 2 zjedzie z pętli i zonk, bo następna 2 wjeżdża na pętlę. Powoli jedziemy za nią i stoimy, bo trwa wymiana pasażerska w 2. Wreszcie podjeżdżamy pod sygnalizator wyjazdowy, za nami 11 i dwa składy blokują 2. Wyjazd na Nocznickiego jest upierdliwy- 12 sekund zielonego co 2 minuty. A gdyby 2 wyjeżdżała w trasę torem technicznym przy ekspedycji, byłoby prościej. Linie 11 i 33 stały się zakładnikiem sukcesu linii 2.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 mar 2017, 10:30

Zakładnikiem przede wszystkim słabego projektu pętli. Moim zdaniem tory na pętli powinny mieć podstawowo układ obrócony o 90 stopni w stosunku do obecnego - czyli równoległy do Kasprowicza. No ale stało się...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 02 mar 2017, 11:12

Nie wiem, czy pamiętasz poprzedni układ pętli. On był lepszy, niestety, budowa Trasy Mostu Północnego uszczupliła pętlę conajmniej o o 1/3 .
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 02 mar 2017, 11:17

Stary Pingwin pisze: A gdyby 2 wyjeżdżała w trasę torem technicznym przy ekspedycji, byłoby prościej.
To dlaczego nie wyjeżdża?
Stary Pingwin pisze:Nie wiem, czy pamiętasz poprzedni układ pętli. On był lepszy, niestety, budowa Trasy Mostu Północnego uszczupliła pętlę conajmniej o o 1/3 .
Ja pamiętam. Były trzy tory z wjazdem od południa, drugie 3 tory z wjazdem od północy (5 peronów, bo środkowy był wyspowy). Do tego jeden tor po obwodzie wszystkiego, łączący to wszystko razem. A część północna miała jeszcze peron dla wysiadających od strony Huty, z torem do wyprzedzania. I chyba tyle.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 03 mar 2017, 7:47

MichalJ pisze:To dlaczego nie wyjeżdża?
Bo to punkt monterski i miejsce do odstawiania uszkodzonych składów. Gdzieś ono być musi.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 03 mar 2017, 8:11

MisiekK pisze:
Bo to punkt monterski i miejsce do odstawiania uszkodzonych składów. Gdzieś ono być musi.
Zawsze może "2" przez niego przejeżdżać gdy tor wolny...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 03 mar 2017, 8:52

SławekM pisze:Zawsze może "2" przez niego przejeżdżać gdy tor wolny...
Do rozważenia, tylko trzeba organizację pętli zmienić. Poza tym - były robione pomiary - zysku czasowego na sygnalizacji świetlnej dużego nie ma.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 03 mar 2017, 9:11

Nie są blokowane 11 i 33 przy ruszaniu z pętli.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 03 mar 2017, 12:57

MisiekK pisze:
Jeszcze niedawno na przystanku 07 oficjalnie stawały kursy z pasażerami (bodajże zjazdowe 11).
MisiekK pisze:
SławekM pisze:Zawsze może "2" przez niego przejeżdżać gdy tor wolny...
Do rozważenia, tylko trzeba organizację pętli zmienić.
Co trzeba zmienić? Przecież dwójka ze swojego toru przy peronie 16 może na ten tor wyjechać. Wystarczy powiedzieć motorniczym, żeby używali tego toru, jak jest wolny.
Poza tym - były robione pomiary - zysku czasowego na sygnalizacji świetlnej dużego nie ma.
Dla dwójki nie ma, dla stających za nią do 110 sekund 33 i 11 zysk byłby znaczny.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 03 mar 2017, 13:07

11 na torze 07 nie stawała z pasażerami.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

MichalJ

Post autor: MichalJ » 03 mar 2017, 13:21

W rozkładzie na stronie przystanek był. Zresztą - nie o pasażerów tu chodzi.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 03 mar 2017, 20:18

MichalJ pisze:Co trzeba zmienić?
Punkt monterski przenieść.
MichalJ pisze:Dla dwójki nie ma, dla stających za nią do 110 sekund 33 i 11 zysk byłby znaczny.
Masz na to jakieś pomiary? Bo nastawy sygnalizacji tego nie potwierdzają. Detektory są sprawne i sygnalizacja udziela bez problemu priorytetu.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 03 mar 2017, 20:25

Chcesz powiedzieć, że dwójka dostaje zawsze zielone od ręki, niezależnie od tego, kiedy było poprzedni raz?

(Co to jest "punkt monterski" i dlaczego uniemożliwia przejazd 2, a 11 jechała?)
Dyskusja z nawiasu tutaj: http://wawkom.waw.pl/forum/viewtopic.ph ... 3#p1032763
Wiliam

ODPOWIEDZ