Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Tarchomin i Nowodwory (III)
Moderator: Wiliam
A wczoraj w godzinach rannych to czym i gdzie "się zapchało"? Bo dziecko mi zeznało, że ledwie zdążyło do szkoły jadąc
z Nowodworów o 7:30 "bo tramwaju ne było", a ja sam po 8 widziałem "16 minut" w postaci czterech brygad tańczących oberka na zawrotce i przed nią. I dyspozycję w postaci dwóch U18 stojących od rana do wieczora na przystanku Grzymalitów.
Nieperson pisze:Czy zdarzyła się już awaria, która pokazała, że wycofanie 101 i E-8 było błędem?
Zablokował się sterownik drzwi w 120NaDUO na Świdrach. Motorowy po kilku kombinacjach klepnął reset i po 7 minutach polecieli dalej.tomek_s pisze:A wczoraj w godzinach rannych to czym i gdzie "się zapchało"?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
-
Stary Pingwin
Tramwaj 33 rusza z pętli, musi puścić 2 z prawej. Następnie musi odczekać, aż 2 zjedzie z pętli i zonk, bo następna 2 wjeżdża na pętlę. Powoli jedziemy za nią i stoimy, bo trwa wymiana pasażerska w 2. Wreszcie podjeżdżamy pod sygnalizator wyjazdowy, za nami 11 i dwa składy blokują 2. Wyjazd na Nocznickiego jest upierdliwy- 12 sekund zielonego co 2 minuty. A gdyby 2 wyjeżdżała w trasę torem technicznym przy ekspedycji, byłoby prościej. Linie 11 i 33 stały się zakładnikiem sukcesu linii 2.Piotrek_2274 pisze:
Tak sobie pomyślałem, że przy takiej częstotliwości dwójki na pewno lepszy byłby układ torów zbliżony do poprzedniej pętli. Czyli tramwaje jadące w kierunku Broniewskiego nie przecinające się z tymi jadącymi w stronę Marymonckiej. Bo taki kocioł na dwójce od razu wpływa na mocno utrudniony wyjazd z pętli 11 i 33, jak również 33/11 oczekujące pod sygnalizatorem blokują dwójki kręcące oberka przez całą pętlę.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Zakładnikiem przede wszystkim słabego projektu pętli. Moim zdaniem tory na pętli powinny mieć podstawowo układ obrócony o 90 stopni w stosunku do obecnego - czyli równoległy do Kasprowicza. No ale stało się...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
-
Stary Pingwin
Nie wiem, czy pamiętasz poprzedni układ pętli. On był lepszy, niestety, budowa Trasy Mostu Północnego uszczupliła pętlę conajmniej o o 1/3 .
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
To dlaczego nie wyjeżdża?Stary Pingwin pisze: A gdyby 2 wyjeżdżała w trasę torem technicznym przy ekspedycji, byłoby prościej.
Ja pamiętam. Były trzy tory z wjazdem od południa, drugie 3 tory z wjazdem od północy (5 peronów, bo środkowy był wyspowy). Do tego jeden tor po obwodzie wszystkiego, łączący to wszystko razem. A część północna miała jeszcze peron dla wysiadających od strony Huty, z torem do wyprzedzania. I chyba tyle.Stary Pingwin pisze:Nie wiem, czy pamiętasz poprzedni układ pętli. On był lepszy, niestety, budowa Trasy Mostu Północnego uszczupliła pętlę conajmniej o o 1/3 .
Bo to punkt monterski i miejsce do odstawiania uszkodzonych składów. Gdzieś ono być musi.MichalJ pisze:To dlaczego nie wyjeżdża?
Zawsze może "2" przez niego przejeżdżać gdy tor wolny...MisiekK pisze:Bo to punkt monterski i miejsce do odstawiania uszkodzonych składów. Gdzieś ono być musi.MichalJ pisze:To dlaczego nie wyjeżdża?
Do rozważenia, tylko trzeba organizację pętli zmienić. Poza tym - były robione pomiary - zysku czasowego na sygnalizacji świetlnej dużego nie ma.SławekM pisze:Zawsze może "2" przez niego przejeżdżać gdy tor wolny...
-
Stary Pingwin
Nie są blokowane 11 i 33 przy ruszaniu z pętli.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
Jeszcze niedawno na przystanku 07 oficjalnie stawały kursy z pasażerami (bodajże zjazdowe 11).MisiekK pisze:Bo to punkt monterski i miejsce do odstawiania uszkodzonych składów. Gdzieś ono być musi.MichalJ pisze:To dlaczego nie wyjeżdża?
Co trzeba zmienić? Przecież dwójka ze swojego toru przy peronie 16 może na ten tor wyjechać. Wystarczy powiedzieć motorniczym, żeby używali tego toru, jak jest wolny.MisiekK pisze:Do rozważenia, tylko trzeba organizację pętli zmienić.SławekM pisze:Zawsze może "2" przez niego przejeżdżać gdy tor wolny...
Dla dwójki nie ma, dla stających za nią do 110 sekund 33 i 11 zysk byłby znaczny.Poza tym - były robione pomiary - zysku czasowego na sygnalizacji świetlnej dużego nie ma.
11 na torze 07 nie stawała z pasażerami.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
W rozkładzie na stronie przystanek był. Zresztą - nie o pasażerów tu chodzi.
Punkt monterski przenieść.MichalJ pisze:Co trzeba zmienić?
Masz na to jakieś pomiary? Bo nastawy sygnalizacji tego nie potwierdzają. Detektory są sprawne i sygnalizacja udziela bez problemu priorytetu.MichalJ pisze:Dla dwójki nie ma, dla stających za nią do 110 sekund 33 i 11 zysk byłby znaczny.
Chcesz powiedzieć, że dwójka dostaje zawsze zielone od ręki, niezależnie od tego, kiedy było poprzedni raz?
(Co to jest "punkt monterski" i dlaczego uniemożliwia przejazd 2, a 11 jechała?)
Dyskusja z nawiasu tutaj: http://wawkom.waw.pl/forum/viewtopic.ph ... 3#p1032763
Wiliam
(Co to jest "punkt monterski" i dlaczego uniemożliwia przejazd 2, a 11 jechała?)
Dyskusja z nawiasu tutaj: http://wawkom.waw.pl/forum/viewtopic.ph ... 3#p1032763
Wiliam