Róznorodność taboru i jego wyposażenia, też robi swoje, więc o pomyłki nie trudno
O chłodzeniu i niechłodzeniu
-
jacek
- Zbanowany
Pasażerowie niezbyt znają się taborze (a uwazają się za super znawców, wiedzac lepiej od kierowców, który wóz ma klime, a który nie), przez co zawsze wynikają konflikty, na lini pasażer-kierowca, a coraz częściej na lini pasażer-pasażer i wtedy robi się wesoło 
Róznorodność taboru i jego wyposażenia, też robi swoje, więc o pomyłki nie trudno
Jezu, jak to dobrze, że trafiasz na samych yntelygentów.solar33 pisze:CG teraz wcale nie spowalnia bo ludzie mają już wprawę nawet w jelczach 120M
Ja jak jadę SU12 całą trasę i kierowca używa CG całą trasę, to przynajmniej te trzy razy trafia się taki mądry/mądra, co naciska kierunkowskaz albo energicznie wali w drążek przy drzwiach
-
jacek
- Zbanowany
Wbrew pozorom ludzie załapali o co chodzi z CG i bardzo niewielu robi jakieś problemy.BJ.2052 pisze:Ja jak jadę SU12 całą trasę i kierowca używa CG całą trasę, to przynajmniej te trzy razy trafia się taki mądry/mądra, co naciska kierunkowskaz albo energicznie wali w drążek przy drzwiach
Jak wcześniej wspominano wszystko zalezy tez od kierowcy, np:w moim przypadku w Lionsach, cała trasę jade z CG, ze wzgledu na dzialająca klime, jak i na lenistwo z powodu braku "leniucha", otwierajacego wszystkie drzwi ( nie chce mi się za kazdym razem wciskać kazdego przycisku), czyli przyjemne z pożytecznym
W solowych Manach, brak klimy, więc przy obecnej pogodzie warto wpuscić trochę powietrza, a także wozy uzbrojone są we wspomniane "leniuchy", więc ...
Jest jeszcze inna kwestia, niepamietam czy wczesniej wspominalem
Przy obecnym naslonecznieniu, niewidać świecących sie lampek drzwiowych.
W coponiektórych wozach (pisze o wozach marki MAN),powyjmowane sa z wewnatrz czerwonych przyciskow, białe wkładki, ktore daja słabsze swiatlo. Stosujac CG nie widzisz zbytnio ktore drzwi zostały otwarte i potem kombinujesz ktore zamknąć, zasłaniając reką słonce, bo np:zamiast zamknąc, otworzyłes i trzyma przystankowy.
Czyli tak jak wszedzie są dwie strony medalu
Tak, owszem. Nie zaprzeczam.jacek pisze:Wbrew pozorom ludzie załapali o co chodzi z CG i bardzo niewielu robi jakieś problemy.
Jednak sam chyba się domyślasz, że dłużej się pamięta tych dwóch, trzech czy nawet jednego mądrego na kurs niż dziesiątki tych, którzy nie sprawiają kłopotów.
Poza tym pamiętaj, że Ty w MANie załączasz CG i tylko spokojnie czekasz, aż ludzie wsiądą i wysiądą. Natomiast w wozach klimatyzowanych w MZA jest dodatkowa "atrakcja" dla kierowcy - obserwowanie pierwszych drzwi, przy których nie zamontowany jest CG z zewnątrz (a w SU15, także wewnątrz).
Tak poza wszystkim, to jaki jest powód braku CG z zewnątrz przy pierwszych drzwiach w wozach MZA?
To jest porażka. Ale słyszałem, że zamontowanie śpiocha vel. leniucha w MANie (przynajmniej Lion'sie) to niemały kosztjacek pisze: moim przypadku w Lionsach, cała trasę jade z CG, ze wzgledu na dzialająca klime, jak i na lenistwo z powodu braku "leniucha", otwierajacego wszystkie drzwi
Na wiedzę może w niewielkim stopniu, alejacek pisze:Nie sadze, aby to mialo jakis większy wplyw na wiedze pasażerówMaciek pisze:Swego czasu we wszystkich pojazdach posiadających wewnętrzne wyświetlacze R&G był błąd, który wprowadzał pasażera w zamęt mówiąc mu, że np. w gniocie mamy klimatyzację. To też zrobiło swoje.
jak widać wprowadza w błąd pasażera.levar pisze:W wozach 81xx wyświetla się napis "KLIMATYZACJA WłąCZONA. (...)". Efekty już są. Baba na pętli podeszła do kierowcy z pretensją "Dlaczego pan nie włącza klimatyzacji?!"![]()
![]()
M1 6 33 112 171 181 184 523 E-2 701
Fajna ta atrakcja,jeżeli pasażer widzi że kierowca nie otwiera 1 drzwi to powinien iść do 2 albo 3 a jak czeka ciągle na 1 to zostaje na przystanku i tyle do 2 drzwi w żadnym autobusie nie ma wielkiej odległości,dla tych którzy nie wiedzą nowe solarisy dla MZA maja mieć CG też w 1 drzwiach od zew. i wew. , ja jezdzę kilka razu autobusem dziennie najczęściej to MANami Lion's z ITSu i SU12 z mza i mobilisu i jeszcze ani razu nie widziałem żeby jakaś staruszka nie wciskała ciepłego guzika to samo osoby młodsze,dziś po raz kolejny jechałem solarisem U12 z mza w którym były zamknięte okna na klucz i otwarte tylko szyber dachy nawet nawiew nie był włączony.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Zwłaszcza, gdy się jej nie czyści albo i nie włącza... 120N ma klimatyzację tej samej firmy i zmarznąć można.Piotrek pisze:3 Szkoda, że jednak będzie ta sama klima co we wcześniejszych Solarisach, bo jak wiadomo pracuje ona dość marnie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
W Berlinie też była ta sama i się przeziębiłem. Ale tam jak chłodzą to chłodzą:P
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.