Mam pytanie, gdyż ja tego ronda już nie ogarniam. Uczono mnie, że na rondzie pierwszeństwo mam ten, który znajduje się na prawym pasie. Czyli, gdy jadąc środkowym pasem zamierzam skręcić w prawo, to muszę ustąpić temu, który jedzie na wprost prawym pasem. Tak to zapamiętałem, ale nie jestem pewien w stu procentach.
Natomiast na R. Radosława, są namalowane pasy, które moim skromnym rozumowaniem wyznaczają także pierwszeństwo przejazdu, patrząc na powyższą sytuację, to ja bym miał pierwszeństwo przed pojazdem jadącym na wprost.
Codziennie przejeżdżam przez to rondo w drodze do pracy i nie raz zdarzyła się sytuacja, w której (w moim mniemaniu niesłusznie) kierowca osobówki strąbił kierowcę 500, którzy to najczęściej przy Okopowej zajmują prawy pas do jazdy w Jana Pawła (ci co jeżdżą tamtędy, wiedzą o jaki manewr chodzi). Ogólnie, na tym rondzie czuję dyskomfort i mam wrażenie, że za chwilę coś uderzy w autobus, w którym jadę, a muszę je pokonywać ze względu na dogodną przesiadkę w jedną z trzech linii tam kursujących.
Przyznam też, że czytałem wyrywkowo Waszą dyskusję, ale chciałbym, żeby ktoś odpowiedział mi wprost, czy pasy na R. Radosława, wyznaczają także pierwszeństwo?
.: !Perkunu Yra Dang! :.