Rondo Babka - organizacja ruchu

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Nordyk110

Post autor: Nordyk110 » 26 maja 2011, 22:39

Majusi pisze:A gdzie to jest? Ogólnie ruch prawostronny tylko na rondzie różnie. Biały bus na pierwszym planie nie ma komfortowej sytuacji.

[ Dodano: |26 Maj 2011|, 2011 15:50 ]
Sorry - widać, że to jakiś pomysł. Nie te oczy.
Te rondo myli , ale ja kiedyś musiałem uciekać przed dziadkiem jadącym pod prąd na babce .
Jakieś 15 lat temu , może za duże te rondo było dla jego oczu ?

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 27 maja 2011, 0:51

Nordyk110 pisze:ja kiedyś musiałem uciekać przed dziadkiem jadącym pod prąd na babce
:arrow: Dziadek jadący pod prąd na babce :D.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 maja 2011, 21:19

BJ pisze:Na pierwszy rzut wygląda dość... fajnie :D
Przepustowość niezła, bo lewoskręty prowadzone bezkolizyjnie... :-k

Tylko koszty: nie wykonasz tego bez zrobienia czegoś z kierunkami prosto, a weź tu buduj i tunel, i estakadę...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 28 maja 2011, 23:12

Niestety, ale wjazd na to "rondo" jest kolizyjny.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 maja 2011, 11:16

Ale nie z lewoskrętem z przeciwka.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 30 maja 2011, 10:53

Bastian pisze:Ale nie z lewoskrętem z przeciwka.
To dotyczy tylko zawrotek, które są kolizyjne z innymi relacjami.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 30 maja 2011, 11:21

Jak żyję, nie widziałem całkiem bezkolizyjnej zawrotki.

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 30 maja 2011, 14:21

Może wyraziłem się nieprecyzyjne - zawrotka dla ronda jest skrócona w stosunku do rozwiązania klasycznego.

[ Dodano: |30 Maj 2011|, 2011 14:21 ]
Oczywiscie tego ronda.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 30 maja 2011, 14:39

Znaczy, co jest skrócone? Masz na myśli strefę akumulacji? No, trochę jest. Ale w razie czego można zawrócić "tradycyjnie", dookoła - ta zawrotka jest przecież i tak bonusem w stosunku do ronda klasycznego.

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 30 maja 2011, 14:47

Boże ](*,) droga zawracania dlatego, że zastosowano na rondzie mieszaną zasadę ruchu (najbliższy wylot w prawo - prawostronny, pozostałe - lewostronny)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 30 maja 2011, 14:52

No to ja już przestałem rozumieć :oops: Wjazd na rondo kolizyjny - a gdzie nie jest? Zawrotka kolizyjna - a gdzie nie jest? Droga zawracania krótsza - to źle? :-k

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 15 cze 2011, 12:05

KLIK
Obrazek
Babka czeka na Andersa

Remont ronda „Radosława” (dawniej Babka) opóźnia się z powodu poślizgu na budowie wiaduktu na Andersa. Ten powinien być otwarty osiem miesięcy temu. Kiedy kierowcy z Żoliborza nim pojadą – nie wiadomo. Problemem są przeszkody techniczne i biurokracja

Projekt nowej organizacji ruchu obok Arkadii został zatwierdzony. Jesteśmy gotowi, ale czekamy na otwarcie wiaduktu na Andersa – mówi rzecznik Zarządu Dróg Miejskich Adam Sobieraj. – Bo jeśli zamkniemy jednocześnie wiadukt na Andersa i rondo „Radosława", Żoliborz zostanie odcięty od świata – tłumaczy.

„Prawie codziennie, gdy przejeżdżam tym rondem, widzę szkło leżące na ulicy po stłuczkach. Sprawa jest pilna" – napisał wczoraj na naszym blogu internauta Adam.

Pułapka drogowa

Rondo „Radosława" to postrach wielu kierowców. Pasy ruchu są tu tak wymalowane, że pierwszeństwo ma nadjeżdżający z lewej strony. Do stłuczek dochodzi, kiedy ktoś próbuje opuścić rondo ze skrajnego lewego pasa na najbliższym zjeździe. Teoretycznie ma wtedy pierwszeństwo, które dają mu znaki wymalowane na jezdni. Porusza się jednak wbrew pionowym znakom informacyjnym (te każą do szybkiego zjazdu zająć skrajny prawy pas).

Do opisywanych przez nas sytuacji dochodziło akurat wtedy, kiedy przybyli na miejsce policjanci sprzeczali się między sobą, kto ponosi winę za stłuczkę. Ostatecznie miejski inżynier ruchu Janusz Galas dał zgodę na przemalowanie ronda. Nowe oznakowanie ma zamienić je w skrzyżowanie turbinowe. Przed wjazdem kierowca będzie musiał ustawić się na odpowiednim pasie. Ten będzie go prowadził do konkretnego zjazdu. Pasa nie da się na rondzie zmienić.

Przy okazji drogowcy sfrezują starą nawierzchnię i ułożą nową. Na jeden weekend rondo „Radosława" zostanie całkowicie zamknięte. Kierowcy nie wjadą tutaj z żadnej strony.
79 mln zł kosztuje podatników odbudowa wiaduktu na Andersa obok Dworca Gdańskiego
Lato to wymarzony termin, bo ruch jest wtedy mniejszy o 30 – 40 proc. Jeśli otwarcie wiaduktu na Andersa będzie się opóźniać, prace zaczną się po wakacjach.
[...]
Obrazek

Awatar użytkownika
Pagan

Post autor: Pagan » 17 cze 2011, 9:35

Mam pytanie, gdyż ja tego ronda już nie ogarniam. Uczono mnie, że na rondzie pierwszeństwo mam ten, który znajduje się na prawym pasie. Czyli, gdy jadąc środkowym pasem zamierzam skręcić w prawo, to muszę ustąpić temu, który jedzie na wprost prawym pasem. Tak to zapamiętałem, ale nie jestem pewien w stu procentach.
Natomiast na R. Radosława, są namalowane pasy, które moim skromnym rozumowaniem wyznaczają także pierwszeństwo przejazdu, patrząc na powyższą sytuację, to ja bym miał pierwszeństwo przed pojazdem jadącym na wprost.
Codziennie przejeżdżam przez to rondo w drodze do pracy i nie raz zdarzyła się sytuacja, w której (w moim mniemaniu niesłusznie) kierowca osobówki strąbił kierowcę 500, którzy to najczęściej przy Okopowej zajmują prawy pas do jazdy w Jana Pawła (ci co jeżdżą tamtędy, wiedzą o jaki manewr chodzi). Ogólnie, na tym rondzie czuję dyskomfort i mam wrażenie, że za chwilę coś uderzy w autobus, w którym jadę, a muszę je pokonywać ze względu na dogodną przesiadkę w jedną z trzech linii tam kursujących.
Przyznam też, że czytałem wyrywkowo Waszą dyskusję, ale chciałbym, żeby ktoś odpowiedział mi wprost, czy pasy na R. Radosława, wyznaczają także pierwszeństwo?
.: !Perkunu Yra Dang! :.
Obrazek

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 17 cze 2011, 9:50

Pagan pisze:Mam pytanie, gdyż ja tego ronda już nie ogarniam. Uczono mnie, że na rondzie pierwszeństwo mam ten, który znajduje się na prawym pasie. Czyli, gdy jadąc środkowym pasem zamierzam skręcić w prawo, to muszę ustąpić temu, który jedzie na wprost prawym pasem. Tak to zapamiętałem, ale nie jestem pewien w stu procentach.
O ile znaki nie stanowią inaczej. Jadąc środkowym pasem nie wolno Ci skręcić w prawo na najbliższym zjeździe (na tym rondzie).
Pagan pisze:Przyznam też, że czytałem wyrywkowo Waszą dyskusję, ale chciałbym, żeby ktoś odpowiedział mi wprost, czy pasy na R. Radosława, wyznaczają także pierwszeństwo?
Dla pojazdów jadących prawidłowo kwestia pierwszeństwa nie ma znaczenia, gdyż w teorii przejazd powinien być bezkolizyjny.

drapka

Post autor: drapka » 17 cze 2011, 10:23

Jadący danym pasem ruchu ma zawsze pierwszeństwo przed jadącym w tym samym kierunku wjeżdżającym na ten pas. O ile znaki nie stanowią inaczej, a tam chyba nie stanowią, OIDP.
Popatrz, jaka franca!

ODPOWIEDZ