Dziwadła i zagwozdki kolejowe
Moderator: JacekM
siemens u4 to taurus, a f4 to eurosprinter, gwoli ścisłości.
traxx jest bombardierowski
a z tym, kto teraz ma te jednosystemowe, to jest nieco bardziej zagmatwane
traxx jest bombardierowski
a z tym, kto teraz ma te jednosystemowe, to jest nieco bardziej zagmatwane
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Chodzi Ci o tory kolejowe od Pruszkowa do Józefowa?
Jest to dawna łącznica. Zaczynała się w Pruszkowie na wysokości dzisiejszego terminalu kontenerowego. Dalej biegła dzisiejszą ulicą Południową na terenie Pruszkowskiego Gąsina. Na tym kawałku, tam gdzie była owa łącznica, tory leżą i prowadzą do składu złomu (nie wiem czy jeszcze działającego). Dalej tory przecinały dzisiejszą ulicę Przejazdową, następnie w linii prostej docierały do obecnej ulicy Parzniewskiej (obok dzisiejszego Daewoo). Na tym odcinku, obecnie trwa budowa autostrady. Dalej tory przebiegały pomiędzy Koszajcem, Mosznami, mijały dzisiejszą drogę między Brwinowem a Mosznami i zaraz za tym delikatnie odbijały w prawo w kierunku Błonia/Józefowa. Dalej w miejscu dawnego torowiska, nie ma albo nic, albo jest jakaś polna droga. Przed Józefowem Tory prawą stroną mijały stawy (chyba rybne
) i skręcając w prawo przecinały dzisiejszą ulicę Leśną w Józefowie. Dalej znajduje się jakiś plac ładunkowy. Tutaj torowisko znowu się pojawia i jako bocznica biegnie do stacji w Płochocinie.
Nie mam pojęcia w jakim celu to istniało i kiedy powstało. Kiedyś temat mnie zainteresował i z różnych rozmów dowiedziałem się, że tory leżały mniej więcej do lat 60 - 70 i ostatecznie zostały zlikwidowane wraz z budową elektrociepłowni na Mosznach.
Z EKD nie ma nic wspólnego
.
Co do planów. Tak były plany rozbudowy do Błonia, ale takie bardzo teoretyczne. Był plan, że kiedyś może, ale nic konkretnego. Ciekawe natomiast są plany rozbudowy kolejki z Komorowa do Mszczonowa przez Nadarzyn. Tutaj zachowało się sporo śladów terenowych między Nadarzynem a Mszczonowem. 2 mosty i sporo nasypów
. Jeżeli będą zainteresowani, to mogę temat przybliżyć 
Jest to dawna łącznica. Zaczynała się w Pruszkowie na wysokości dzisiejszego terminalu kontenerowego. Dalej biegła dzisiejszą ulicą Południową na terenie Pruszkowskiego Gąsina. Na tym kawałku, tam gdzie była owa łącznica, tory leżą i prowadzą do składu złomu (nie wiem czy jeszcze działającego). Dalej tory przecinały dzisiejszą ulicę Przejazdową, następnie w linii prostej docierały do obecnej ulicy Parzniewskiej (obok dzisiejszego Daewoo). Na tym odcinku, obecnie trwa budowa autostrady. Dalej tory przebiegały pomiędzy Koszajcem, Mosznami, mijały dzisiejszą drogę między Brwinowem a Mosznami i zaraz za tym delikatnie odbijały w prawo w kierunku Błonia/Józefowa. Dalej w miejscu dawnego torowiska, nie ma albo nic, albo jest jakaś polna droga. Przed Józefowem Tory prawą stroną mijały stawy (chyba rybne
Nie mam pojęcia w jakim celu to istniało i kiedy powstało. Kiedyś temat mnie zainteresował i z różnych rozmów dowiedziałem się, że tory leżały mniej więcej do lat 60 - 70 i ostatecznie zostały zlikwidowane wraz z budową elektrociepłowni na Mosznach.
Z EKD nie ma nic wspólnego
Co do planów. Tak były plany rozbudowy do Błonia, ale takie bardzo teoretyczne. Był plan, że kiedyś może, ale nic konkretnego. Ciekawe natomiast są plany rozbudowy kolejki z Komorowa do Mszczonowa przez Nadarzyn. Tutaj zachowało się sporo śladów terenowych między Nadarzynem a Mszczonowem. 2 mosty i sporo nasypów
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
I ponoć pas terenu we własności Skarbu Państwa, co jest w dzisiejszych czasach skarbem nad skarby i szansą na myślenie o marzeniu realizacji.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Linia ta jest identycznie oznaczona jak linia do Palmir (zlikwidowana w czasie wojny).
Tu masz o jaki tor może chodzić:
http://www.kolej.one.pl/index.php?dzial ... informacje
Tu masz o jaki tor może chodzić:
http://www.kolej.one.pl/index.php?dzial ... informacje
W 1875 roku wybudowano "linię fabryczną do Józefowa, stanowiącą odgałęzienie Drogi Żelaznej Warszawsko-Wiedeńskiej, długość jej liczać od środka dworca w Pruszkowie wynosi 7 wiorst i 466 sążni ros. Droga ta zbudowana została ze względu na przewidziany przewóz towarów do cukrowni i rafinerii >>Józefow<<, położenej w okręgu Błońskim, do cukrowni >>Leszno<<, do browaru w Radzikowie, a także na przewóz węgla do Błonia". Tory zostały rozebrane prawdopodobnie na przełomie lat 50 i 60-tych. W latach 90-tych po części nasypu poprowadzono tory z Błonia do budowanej EC Pruszków II w miejscowości Moszna. Jednak z powodu zarzucenia planów uruchomienia jednostki tory rozebrano w 2003 lub 2004 roku. (Adam Wojciechowski, cytat z książki 150 lat Drogi Żelaznej Warszawsko-Wiedeńskiej - Centralna Dyrekcja Okręgowa Kolei Państwowych - Warszawa 1995)
Ja bym dla przykładu z chęcią się czegoś więcej dowiedział. Na szybko znalazłem ino coś takiego: http://kalendarium.polska.pl/wydarzenia ... m?id=37432, w części "Ciekawostki".Michał J pisze:Ciekawe natomiast są plany rozbudowy kolejki z Komorowa do Mszczonowa przez Nadarzyn. Tutaj zachowało się sporo śladów terenowych między Nadarzynem a Mszczonowem. 2 mosty i sporo nasypów. Jeżeli będą zainteresowani, to mogę temat przybliżyć
Patrząc po geoportalowskim katastrze to ta linia nie tworzy sama w sobie działki, więc ciężko żeby była w czyjejś własności. Stanowi natomiast w paru miejscach miedzę.Glonojad pisze:I ponoć pas terenu we własności Skarbu Państwa, co jest w dzisiejszych czasach skarbem nad skarby i szansą na myślenie o marzeniu realizacji.
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
Ciekawostka.
Od dzisiejszego wieczoru przez kilka nocy będzie odbywać się szlifowanie szyn na odcinku Rembertów-Miłosna (potem pewnie przyległe odcinki).
Szlifowanie jest dość ciekawe (te snopy iskier...) pojazd porusza się wolno i może komuś np uda się zzrobić jakieś ciekawe zdjęcie.
[ Dodano: |4 Sty 2011|, 2011 07:32 ]
Uzupełnię swoją informację.
SPENO stoi na bardzo rzadko używanych torach prowadzących na bocznicę wojskową przy ul. Marsa, co pewnie trochę utrudnia życie dochodzącym do PKP Rembertów od strony Nowego Rembertowa.
To, jakby ktoś chciał zobaczyć.
Od dzisiejszego wieczoru przez kilka nocy będzie odbywać się szlifowanie szyn na odcinku Rembertów-Miłosna (potem pewnie przyległe odcinki).
Szlifowanie jest dość ciekawe (te snopy iskier...) pojazd porusza się wolno i może komuś np uda się zzrobić jakieś ciekawe zdjęcie.
[ Dodano: |4 Sty 2011|, 2011 07:32 ]
Uzupełnię swoją informację.
SPENO stoi na bardzo rzadko używanych torach prowadzących na bocznicę wojskową przy ul. Marsa, co pewnie trochę utrudnia życie dochodzącym do PKP Rembertów od strony Nowego Rembertowa.
Skład jest rozłączany i jest normalne przejście: http://fotozajezdnia.pl/details.php?image_id=31253 . Ostatnio jak były jakieś roboty torowe też tam jakieś maszyny stały.przewoz pisze: Uzupełnię swoją informację.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9