(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 24 mar 2010, 16:56

Tm pisze:Często rekompensują to sobie specjalną taryfą.
U nas to nawet autobusowe kiedyś takie były - "Airport City"... ;)
Glonojad pisze:linia lotniskowa będzie przyspieszona - na części przystanków wybudowano tory dodatkowe, na których stawać będą tramwaje zwykłe, gdzie wyprzedzi je przyspieszeniec do lotniska....
Myślę, że wystarczyłyby w naszych realiach przystanki "Ż". Szkoda, że "niedasię".
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 kwie 2010, 22:05

Wolfchen pisze:]Myślę, że wystarczyłyby w naszych realiach przystanki "Ż". Szkoda, że "niedasię".
Przystanki na żądanie w tramwajach nie mają sensu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 09 kwie 2010, 22:53

Glonojad pisze:
Wolfchen pisze:]Myślę, że wystarczyłyby w naszych realiach przystanki "Ż". Szkoda, że "niedasię".
Mają, ale niekoniecznie przy warszawskim układzie sieci ;) Popatrz sobie za to na Kraków i okolice Huty :) Oszczędność energii i hamulców może jest niewielka, ale jednak jest.
noidea

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 kwie 2010, 23:46

Glonojad pisze:
nawet wieczorami i w weekendy?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 kwie 2010, 0:03

Nawet. A w przypadku szerszego wprowadzenia tzw. priorytetów warunkowych, wykorzystujących jedynie nadwyżki sygnału zielonego (które pojawiają się wieczorami i w weekendy), zwłaszcza wtedy.

Przystanki niepotrzebne trzeba po prostu kasować, a obsługę socjalną niech zapewniają Soliny co 20 minut a nie dwuskłady co minuty trzy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 kwie 2010, 0:25

Wydaje mi się, że łatwiej byłoby wprowadzić przystanki na żądanie niż wprowadzić priorytety...
A jakie należałoby przyjąć kryterium określające potrzebność przystanków? I czy soliny jadące co 20 minut wzdłuż całej trasy nie byłyby traktowane jaki dubel? Gdzie jest ta granica?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 kwie 2010, 0:33

Przystanki na żądanie są bzdurą w komunikacji tramwajowej i tyle.

Kryterium potrzebności przystanków jest banalne - ocena korzyści i strat czasu w obu grupach pasażerów - chcących wsiąść i jadących "tranzytem" przez dany punkt.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 kwie 2010, 0:40

Glonojad pisze:Przystanki na żądanie są bzdurą w komunikacji tramwajowej i tyle.
Czemu? Konkretniej :>
Glonojad pisze:Kryterium potrzebności przystanków jest banalne - ocena korzyści i strat czasu w obu grupach pasażerów - chcących wsiąść i jadących "tranzytem" przez dany punkt.
czy przystanek pracujący okresowo, o dużych wymianach pasażerskich w określonych porach (przy zakładzie pracy, szkole, bazarze itp.) pod jaką kategorię podpada?

I gdzie jest granica określająca, czy danhy środek jest niepotrzebnym dublem czy potrzebnym socjalem?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 kwie 2010, 0:46

MeWa pisze:
Glonojad pisze:Przystanki na żądanie są bzdurą w komunikacji tramwajowej i tyle.
Czemu? Konkretniej :>
Było o tym już, nie będę się powtarzał po raz enty.

Konkretniej: użyj wyszukiwarki.
Glonojad pisze:Kryterium potrzebności przystanków jest banalne - ocena korzyści i strat czasu w obu grupach pasażerów - chcących wsiąść i jadących "tranzytem" przez dany punkt.
czy przystanek pracujący okresowo, o dużych wymianach pasażerskich w określonych porach (przy zakładzie pracy, szkole, bazarze itp.) pod jaką kategorię podpada?

I gdzie jest granica określająca, czy danhy środek jest niepotrzebnym dublem czy potrzebnym socjalem?[/quote]
Przystanek okresowo pracujący powinien być przystankiem okresowym.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 kwie 2010, 0:48

Glonojad pisze:Było o tym już, nie będę się powtarzał po raz enty.
możesz podać linka :P Ja tylko pamiętam ogólną tezę, że dla tramwajów NIET i tyle.

I gdzie jest granica określająca, czy danhy środek jest niepotrzebnym dublem czy potrzebnym socjalem?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 kwie 2010, 0:49

Nie wiem, gdzie leżą granice, które sam sobie wymyśliłeś. Było się zastanawiać przed ich spłodzeniem, teraz sam musisz wychować i wykarmić.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 kwie 2010, 0:53

Odnośnie przystanków - mam:
Przystanki na żądanie w tramwajach nie mają sensu z wielu powodów, postaram się wymienić najważniejsze.

Tramwaj ma dużo dłuższą drogę hamowania niż autobus i przejeżdżając obok takiego przystanku musi bardzo zwolnić. A więc strata czasu i tak się pojawia.

Ponadto, jeśli pasażer zamacha za późno i tramwaj zatrzyma się za przystankiem, to nic to pasażerowi nie da - w przypadku autobusu można czasem wsiąść z chodnika .

Poza tym, przy dużym ruchu tramwajów (a taki mamy w Warszawie na sporej części tras) tramwaj zatrzymujący się na żądanie blokuje tramwaje następne, które nie mogą go wyprzedzić.

Rozwiązanie takie (z tramwajami na żądanie) jest spotykane raczej rzadko, a kilka sieci tramwajowych w swoim marnym życiu widziałem. Tam, gdzie się pojawia (np. Berlin), tramwaje przejeżdżają wzdłuż takiego przystanku z prędkością ok. 15 km/h.
Niemniej drugie pytanie pozostaje w mocy ;)
Glonojad pisze:Nie wiem, gdzie leżą granice, które sam sobie wymyśliłeś. Było się zastanawiać przed ich spłodzeniem, teraz sam musisz wychować i wykarmić.
nie ja spłodziłem, tylko wyinterpretowałem z Twojej wypowiedzi ;P

Adam G.

Post autor: Adam G. » 11 kwie 2010, 18:41

Hmm, z niektórymi argumentami można polemizować. Nie zauważyłem wcale, by tramwaje zawsze zwalniały do ~15km/h przy przystankach "na żądanie" - dotyczy to zarówno miast w kraju (Kraków), jak i kilku za granicą.
Ogólnie rzecz biorąc, nie widzę jednak sensu wprowadzania w Warszawie przystanków "na żądanie" dla tramwajów. Miejsc, gdzie miałoby to sens jest stosunkowo niewiele.
noidea

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 11 kwie 2010, 20:43

Ja tez nie zauważyłem zwalniania. W Berlinie spędziłem 4 tygodnie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 kwie 2010, 21:18

I co, zbiórka przy tablicy przy późnym zgłoszeniu czy obsługa przystanku z trawnika za przystankiem? Tramwaj nie staje w miejscu, a przy przystankach podwójnych, które mamy w Warszawie, często jedzie jeden za drugim.

ODPOWIEDZ