(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie znam szczegółów, ale "standard" znany jest choćby z 17 i 33.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
http://www.zw.com.pl/artykul/10,504513_ ... JP_II.html![]()
Jak łatwo sparaliżować aleję JP II
– Zarząd Transportu Miejskiego zostawił w al. Jana Pawła II tylko dwie linie: 17 i 33. Obie skręcają w ul. Broniewskiego i jadą do osiedla Piaski. Wystarczy jedna awaria albo stłuczka i cała al. Jana Pawła II zostaje bez tramwajów! – denerwuje się Tomasz Sikorski.
Czytelnik twierdzi, że tak stało się we wtorek ok. godz. 7.40. Z powodu awarii na Broniewskiego pasażerowie z al. Jana Pawła II byli zdani tylko na autobusy.
ZTM „poluje” na tramwaje z al. Jana Pawła II od ubiegłego roku, kiedy zlikwidował linię 19. W lipcu tego roku zawiesił kursowanie linii 16. „Siedemnastka” skręca zaś w Broniewskiego od lipca tego roku, kiedy zaczęła się sypać komora na skrzyżowaniu Popiełuszki i Krasińskiego. – Dlaczego ZTM skierował linię 17 objazdem do osiedla Piaski zamiast np. do pętli Ratuszowa-Zoo? Wtedy tramwaje włączałyby się w al. Jana Pawła II obok Arkadii – dziwi się Tomasz Sikorski.
– Obie linie 17 i 33 celowo się pokrywają, żeby obsłużyć wzmożony ruch aż do pl. Grunwaldzkiego. Ale od 6 września tramwaj linii 17 znowu zacznie dojeżdżać do AWF – mówi rzecznik ZTM Igor Krajnow.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale głupi tekst.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ja zadam takie pytanie poboczne, kiedy ostatni raz tak bardzo skurczyła sie czynna siec tramwajowa?
Wyłączona Filtrowa, Niepodległości, Wołoska, Czynszowa, Część końcówki na Górczewską, Żoliborz i Bielany, 20 na boernerowo, (a teraz jeszcze miedzyparkowa dojdzie).
Nawet chyba remont AL.Jer. nie był tak dotkliwy czy Solidarności, czy nawet krzyżówki przy królikarni.
Wyłączona Filtrowa, Niepodległości, Wołoska, Czynszowa, Część końcówki na Górczewską, Żoliborz i Bielany, 20 na boernerowo, (a teraz jeszcze miedzyparkowa dojdzie).
Nawet chyba remont AL.Jer. nie był tak dotkliwy czy Solidarności, czy nawet krzyżówki przy królikarni.

Wyłączenia ruchu tramwajowego w ul. Międzyparkowej
od 23.08.2010 (poniedziałek) od godz. 00:00 do 13.09.2010 (poniedziałek) do godz. 03:30
Wyłączony zostanie ruch tramwajowy w ul. Międzyparkowej. W czasie wyłączenia tramwaje linii 18 kursować będą trasą zastępczą:
ŻERAŃ FSO ... most Gdański - Słomińskiego - rondo Radosława - al. Jana Pawła II - Stawki - Andersa ... SŁUŻEWIEC
W w/w okresie zawieszone zostanie funkcjonowanie przystanków tramwajowych:
* KS POLONIA 01, 02
* MURANOWSKA 07.
Powodem zmian jest przebudows sieci ciepłowniczej.

W poniedziałek Jelonki już ruszą, więc sieć będzie nieco większaTeokryt pisze:Ja zadam takie pytanie poboczne, kiedy ostatni raz tak bardzo skurczyła sie czynna siec tramwajowa?
- kulikowski
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Może przypomnieć Ci, jaki wspaniały "rozwój" panował za Twoich ulubieńców?kulikowski pisze:ciche zwijanie tramwajów w Warszawie.
Może podyskutujemy o kilkudziesięciu mln zł z UE które przepadły, bo miasto pożałowało 100 mln na wkład własny do projektu Alei Jerozolimskich, dzięki którym można by kupić 24 tramwaje a nie 15?
Może Ci przypomnieć o pieniądzach na 50 tramwajów niskopodłogowych, które "zgubiły się" między budżetem zakładu budżetowego TW a kapitałem własnym spółki TW? (I tak TW miało dobrze, MZA zostało z kredytem na zakup MANów i SU15 do spłacenia...).
Tak więc spuść raczej z tonu, bo chociażrewolucji w komunikacji tramwajowje nie było, a nieistniejącym priorytetem w ruchu już straszy się dzieci (na Tarchominie na przykład), to jednak 186 nowych tramwajów czy 8 km nowej trasy na Tarchomin to jest spora zmiana ilościowa w stosunku do "kaczyńskich" 30 składów (w tym 15 wysokopodłogowych) i 2 km trasy na Bemowie. Niezależnie od całej żenady w sterowaniu ruchem, rozkładach jazdy czy wpierdzielaniu autobusów wszędzie, gdzie tylko komuś to przyjdzie na myśl.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Owszem, ale za tego samego prezydenta powstały założenia do ZSZR, który de facto tramwajom dał bardzo niewiele. Czyli samobój - w walce z samym sobą PiS zremisował 1:1 
- kulikowski