Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje

Moderatorzy: JacekM, Dantte

TLG

Post autor: TLG » 19 gru 2006, 18:59

piotram pisze:jest jeszcze 503, 504 i 534
Jakże mogłem zapomnieć! ;)
Piotrek pisze:Myślę, że TW sparzą się na bardzo długo do FPSu
W Warszawie HCP zdaje się już ma wilczy bilet i wątpie by znalazł się ktoś, kto im zaufa przy wyborze producenta tramwajów.
ratraciak pisze:. FPS powinien już zacząć oszczędzać pieniądze na kary.
Biorąc pod uwagę to jak szybko rozpoczeli budowe prototypu 118N możliwe staje się, że w rozliczeniu za kary bardzo tanio opchną go Tramwajom Warszawskim.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 gru 2006, 19:11

Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! [-o< [-o< Jeszcze może powiesz, że to klątwa...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

TLG

Post autor: TLG » 19 gru 2006, 19:12

inż. Glonojad pisze:Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!
Spokojnie, odda się toto na "Żoliborz" miejscowym magikom to problem zostanie unieszkodliwione na dobre :D
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 gru 2006, 19:19

Tak, a ZTM optymistycznie podniesienie ilość niskich w rozkładach i jeszcze kary TW za niewłaściwy tabor zarabiać zacznie... to już lepiej przenieść go na Wolę, może część części ma wspólną ze 123 - np. fotele :].
Nie, o czym ja gadam, żadnych stoosiemnastek, zerwać kontakt, wilczy bilet, kupować 120ki. ;)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 19 gru 2006, 19:36

Albo 205WrAs :P

ratraciak
Kontakt:

Post autor: ratraciak » 19 gru 2006, 19:40

Eee tam stodwudziestka lepsza ;-)

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 20 gru 2006, 11:16

:arrow: Hmmm, no i ma ktoś ten artykuł? A może sam autor by wkleił? ;)

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 20 gru 2006, 11:49

MZ pisze: :arrow: Hmmm, no i ma ktoś ten artykuł? A może sam autor by wkleił? ;)
http://img272.imageshack.us/img272/1322 ... 001pm2.jpg
http://img241.imageshack.us/img241/6162 ... 002ct2.jpg

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 20 gru 2006, 13:26

Smiech na sali z tymi tramwajami... Czyli 30 wagonów w 2007 będzie.

TLG

Post autor: TLG » 20 gru 2006, 15:07

Głos Wielkopolski pisze: Obrazek
Warszawa nie chce odebrać tramwajów z Cegielskiego

2006-12-20

Pierwsze dwa tramwaje dla stolicy miały opuścić Poznań w sobotę. Stoją do dzisiaj. Poznańska Fabryka Pojazdów Szynowych nie wie, kiedy urzędnicy dopuszczą do ruchu pojazdy. A od tego jak się sprawdzą, zależy, czy należąca do Zakładów Cegielskiego FPS będzie mogła liczyć na kolejne zamówienia.

– Odbiór techniczny planowany na czwartek i piątek odbył się, ale z powodu braku świadectwa dopuszczenia do eksploatacji warszawski inwestor wstrzymał się z odebraniem wagonów – mówi Bogdan Pohl, dyrektor Fabryki Pojazdów Szynowych HCP.

– Widzieliśmy tramwaje. Spełniają wszystkie wymogi, jakie zawierała dokumentacja przetargowa. Jednym się podobają, mnie osobiście nie, ale to wyłącznie rzecz gustu. Natomiast producent musi przedstawić oryginał świadectwa dopuszczenia do ruchu – mówi Wojciech Andrzej Szydłowski, rzecznik prasowy Tramwajów Warszawskich. Dyrekcja spodziewa się, że dokument nadejdzie lada chwila. Na sobotę zamówione były nawet specjalne naczepy do transportu.

Według producenta przyczyna opóźnienia to skutek wydłużających się procedur. Chociaż dyrektor FPS twierdzi, że spodziewa się go lada chwila, to wczoraj rzecznik Ministerstwa Transportu nie wiedział nawet, że resort ma taki dokument wydać.

– To na pewno zadanie Urzędu Transportu Kolejowego – mówi Sławomir Sadowski z Ministerstwa Transportu.

Jedynym usprawiedliwieniem dla urzędnika może być to, że badania potwierdzające przydatność pojazdów i bezpieczeństwo wykonuje na zlecenie ministerstwa Instytut Gospodarki Komunalnej.

– Otrzymaliśmy zapewnienie z IGK, że świadectwo będzie wydane – wyjaśnia dyrektor Bogdan Pohl.

Tramwaje, zanim zaczną wozić mieszkańców stolicy, przejdą test na stołecznych torowiskach.

– Obawiam się, by nie nadjechały w piątek. Z jednej strony prezent, ale z drugiej problem. I tak mam urwanie głowy, bo warszawskie media dopytują się o termin przyjazdu – dodaje rzecznik TW.

Ten termin jest coraz mniej prawdopodobny, choćby z powodu konieczności ustalenia daty transportu do stolicy.

W przyszłym roku FPS ma dostarczyć do Warszawy 28 tramwajów. Stołeczny przewoźnik przygotowuje się też do kolejnego przetargu, tym razem na co najmniej 50 wozów tramwajowych.

– Jesteśmy jak najbardziej zainteresowani udziałem w przetargu – dodaje dyrektor Pohl. Konkurentem poznaniaków będzie w tym przetargu bydgoska PESA.

Robert Domżał

Tramwaje dla Warszawy

Tramwaje z Cegielskiego są wysokopodłogowe. Nie chciał takich Poznań, ale Warszawa – łatająca braki w taborze – zdecydowała się na ten model. Do wiosny z poznańskich fabryk ma wyjechać także prototyp tramwaju niskopodłogowego. Zainteresowana jest nim również warszawska spółka.
Pana Pohla chyba pogrzało. Tramwajom z Cegielskiego mówimy stanowcze NIE!
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 20 gru 2006, 16:56

:arrow: Jedni piszą, że producent nie wie, kiedy dostarczy nowe wagony, a drudzy, że to Warszawa nie chce ich odebrać. Jeszcze kilka skrajnych opinii i nikt nie będzie wiedział, o co chodzi.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 gru 2006, 17:03

Akurat ta druga opinia pojawiła się tu wyłącznie w tytule, z treści artykułu wynika bardziej to pierwsze.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 20 gru 2006, 17:04

Bastian pisze:Akurat ta druga opinia pojawiła się tu wyłącznie w tytule, z treści artykułu wynika bardziej to pierwsze.
:arrow: No tak, tylko każdy tekst zaczyna czytać się od tytułu (a niektórzy na tym nawet kończą).

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 20 gru 2006, 17:10

Jaja z tym Cegielskim. No nic, trzeba teraz tylko czekać. Co do przetargu na 50 składów, mam nadzieję, że chodzi tylko o niskopodłogowce :evil:
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 gru 2006, 17:20

Piotrek pisze:Co do przetargu na 50 składów, mam nadzieję, że chodzi tylko o niskopodłogowce :evil:
A co za różnica?
Do wiosny z poznańskich fabryk ma wyjechać także prototyp tramwaju niskopodłogowego. Zainteresowana jest nim również warszawska spółka.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ