A przepraszam. Nie zrozumieliśmy się. Czyli jednak aplauz?R-11 Kleszczowa pisze:@Pawcio: tak - 169 ma doskonałą frekwencję, ale 176, które załapałoby się tylko na dwa przystanki na Bródnie - i to jeszcze ulokowane na jego szarym końcu - nigdy by na zapełnienie podobne do 169 nie zapracowało. Chyba się tu zgodzimy? Możliwości 169 są o niebo większe właśnie dlatego, że nie jedzie ono skrajem Bródna jak 176 i co chyba ważniejsze ma odpowiedni tabor.
PoĹÄ czenia transpraskie
Moderator: Wiliam
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
"Yyyy... Każdy może prawda krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki panie to nikomu... Mmmm... Tak nie... Nie podoba się. Więc dlatego z punktu mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić żeby tej krytyki nie było. Tylko aplauz i zaakceptowanie. Tych naszych prawda punktów, które stworzymy."pawcio pisze:A przepraszam. Nie zrozumieliśmy się. Czyli jednak aplauz?R-11 Kleszczowa pisze:@Pawcio: tak - 169 ma doskonałą frekwencję, ale 176, które załapałoby się tylko na dwa przystanki na Bródnie - i to jeszcze ulokowane na jego szarym końcu - nigdy by na zapełnienie podobne do 169 nie zapracowało. Chyba się tu zgodzimy? Możliwości 169 są o niebo większe właśnie dlatego, że nie jedzie ono skrajem Bródna jak 176 i co chyba ważniejsze ma odpowiedni tabor.
Póki co jestem na tak (chociaż mnie Dennis na PW gnębi przez to
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
169 nie na Wschodni? Błagam, nie zabierajcie tego świetnego połączenia, gdzie miejsca stojące są już przy ruszeniu ze Wschodniego (mówię o szczycie B). 120 (załadowany z nowych osiedli i CH Targówek?! Łapiący się na 2 (3) przystanki?! Chyba ktoś tu ma problem) to rzeczywiście koszmarnie "bródnowskie", nie mówię już o 140
. A 169 ludzie z zachodniego Bródna wybierają z litości. Ja z 500 w ogóle nie korzystam, bo nie obsługuje większości Bródna (kilometr nie będę szedł...), a 169 jest na tyle atrakcyjne, że robi zawijasa Łojewska - Łabiszyńska - Kondratowicza. 11 Listopada? Koniecznie. Milion tirów na Szwedzkiej i wieczne światło czerwone tylko pogorszy linie (stare 416 na tym - nie wspominając o zawirowaniach na Bródnie - upadło - lepsze na Gocław było 169/tramwaj + 509). Kondratowicza ma tramwaje (które są dużo bardziej atrakcyjne, bo nie jadą Wincentego i są po prostu szybsze). Żadna nowa linia tam wymagana nie jest.
10. No, 20. Zawsze masz 156. A 112 jest ciągle przeładowane. Powiedziałbym, że w dni wolne jeździ dużo więcej pasażerów niż w dni powszednie w szczycie (międzyszczyt to też bolączka).R-11 Kleszczowa pisze:Ciekaw jestem jaki % mieszkańców Zachodniego Bródna ma potrzebę dojazdu do Tesco - w momencie gdy ma całkiem nie najgorszą komunikację z CH Targówek.
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17
10 11 12
13 14
15 17
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Przeguby na Olesiniesolaris8315 pisze:120 ?R-11 Kleszczowa pisze:Tylko jeszcze pokażcie czym Bródno ma jechać na WschodniRozumiem Targówek Mieszkaniowy już się nie liczy
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Była to jedna z pierwszych rzeczy, jakie osobiście brałem pod uwagę. Werdykt jest dla 176 miażdżący, zaś przewaga 169 bezapelacyjna i nie do zakwestionowana.R-11 Kleszczowa pisze:169 ma doskonałą frekwencję, ale 176, które załapałoby się tylko na dwa przystanki na Bródnie - i to jeszcze ulokowane na jego szarym końcu
Nie można, tworząc wysoce newralgicznie połącznie, nie wykorzystać potencjału tak olbrzymiego blokowiska, jakim jest Bródno, ilość pasażerów w drodze na Wileniak i dalej musi być jak największa - uczynienie z wielkiego osiedla strefy tranzytowej przy bardzo nikłym zagęszczeniu tak mieszkańców - a wobec tego i pasażerów - na północ odeń zakrawa na absurd (przypominam: Choszczówka ma 2000 mieszkańców! Pozdrawiam Fikandra
169 obsługuje na Bródnie 4 spośród 6 najlepiej obłożonych przystanków (gdzie istnieje duża podaż komunikacji autobusowej - stąd też wyłączam z rozważań REMBIELIŃSKĄ): ŁOJEWSKĄ, ŁABISZYŃSKĄ, SZPITAL BRÓDNOWSKI i TARGÓWEK RATUSZ, 176 wsławiłoby się obsługą jednego (BAZYLIAŃSKIEJ, KONDRATOWICZA nie obsługuje ani 169, ani 176), odznaczającego się fatalną strefą dojścia ze wysokiej zabudowy na Wysockiego, tak że pozornie duża frekwencja wcale nie musiałaby przełożyć się na istotny wzrost docelowego potoku (Na Wileński, rzecz jasna, dziś takiego połączenia nie ma; oczywiście jakaś tam poprawa by nastąpiła, nie przeczę. Tyle że to za mało). Tej dysproporcji nie jest w stanie zniwelować nikt i nic. Ani Choszczówka, gdzie mieszka sporo mnie - eufemistycznie rzecz ująwszy - mieszkańców - ani pozostała część Bródna, mająca inne połączenie, częstsze, z którego korzysta znacznie większa część pasażerów.
176 nie ma, z punktu widzenia samego Bródna, nawet czego szukać.
Nerwowy jesteś. Cierpliwości.R-11 Kleszczowa pisze:Tylko jeszcze pokażcie czym Bródno ma jechać na Wschodni
Spokojnie. Nikt nie zamierza odcinać Bródna od Dw. Wschodniego. Ale czy musi o robić akurat 169? I bynajmniej nie myślę tu o 120, które spełnia inne funkcje i nie ma co ich zmieniać.Dantte pisze:169 nie na Wschodni? Błagam, nie zabierajcie tego świetnego połączenia,
Czyli dużo komunikacyjnego mieszania przed Wami, czy tak?pawcio pisze:Bródna od Wschodniego odcinać w żadnym względzie nie chcemy. Mamy w zanadrzu pakiet zmian towarzyszących, które tego typu problemy rozwiązują. Na razie jednak chodzi o określenie się, która linia ma stanowić podstawę rozważań szczegółowych.
No to już zupełnie nie rozumiempawcio pisze:Jest. Z jednego powodu. Sam bezpośredni potok Bródno-Grochów nie jest specjalnie duży. Nowostrażacka, czy nawet Trasa Tysiąclecia (jak już kiedyś powstanie) spowodowałaby, że takie połączenie zawisłoby tylko na takim potoku, a dodatkowo spowodowałoby konieczność dalszego utrzymywania połączenia z Targową. Zamiast jednej częstej linii miałbyś dwa potworki. A tego chyba nam nie trzeba?Dennis pisze:dla relacji Bródno - Targówek - Grochów naturalnym korytarzem transportowym nie jest Targowa
Bo jest autobusem i stoi w korku?pawcio pisze:Tranzyt z Bródna na Grochów nie ucieknie do 145, bo już to zrobił na ile mógł. Nowostrażacka trochę pomoże, ale niewiele. Czas przejazdu przez Chełmżyńską i Marsa do Wiatracznej i tak będzie nieporównywalny z tym przez (odbudowaną) Targową. Z drugiej strony nie wiadomo, jaki procent pasażerów korzysta z 145, bo nie ma bezpośredniego połączenia przez Targową. Argumentu o 100%-owych wymianach też nie rozumiem. Dlaczego 169 miałoby funkcjonować inaczej niż 3?
Jak to co? "To wszystko", co się obecnie ledwo mieści do busów + cała masa ludzi zwabionych bezpośrednim dowozem do centrum Pragi. Bo, jak już powiedziałem, linia ta ma wszelkie szanse dobrze pracować tak odcinkowo i lokalnie, jak i tranzytowo.pawcio pisze:To teraz kubełek w drugą stronę.Co Twoim zdaniem miałoby zapewnić zapełnienie 176 na północ od Wileniaka? Dwa zespoły przystankowe na Bródnie? Trochę mało. Dalej jest jeszcze gorzej, zwłaszcza w DS.Dennis pisze:IMHO idealnym kandydatem do stworzenia kręgosłupa transpraskości jest... 176 :suprise:![]()
Szanse na wprowadzenie Waszej rewolucji są większe?pawcio pisze:Do tego nie widzę jakichkolwiek szans, by na Choszczówkę dojechała linia z częstotliwością 12/15/12//20. A bez takiej częstotliwości szkoda sobie zawracać głowy. Odprzystankowienie tramwajów na Odrowąża to też mrzonki. Kilka szkół, trochę magazynów, które zaczynają wracać do życia i (last but not least) cmentarz powodują, że wycinanie stamtąd tramwajów jest niemożliwe i szkodliwe społecznie.
No, sprytniepawcio pisze:Będziesz miał przesiadkę w S-X do Modlina na Żabie. Na jednej taryfie, itp. Od tego miejsca jazda w kierunku Choszczówki będzie już tylko dublowaniem szyny (poza dwoma przystankami na Bródnie).Dennis pisze:z przesiadką na kolejową linię legionowską
Lekki plus? Może przedstawcie zatem te warianty, bo coś czuję, że to o nie cała sprawa ma szansę definitywnie się rozbićpawcio pisze:I tu masz problem. Wzmacnianie 176 to cholernie brygadochłonna zabawa. 169 ma tutaj dużo większe rezerwy. W jednym z wariantów zmian towarzyszących udało mi się wyjść nawet na lekki plus. Z 176 nie ma najmniejszych szans.Dennis pisze:trzebaby kilka wozów niestety skombinować
Proponowana przeze mnie linia nie będzie takich relacji realizowaćemdegger pisze:Czyli proponowanej przez siebie linii - jadącej przez Bródno - nie widzisz docelowo na Targowej, czy tak?Dennis pisze:dla relacji Bródno - Targówek - Grochów naturalnym korytarzem transportowym nie jest Targowa.Trasę przez Targową faktycznie można opuścić - ale w pierwszej kolejności powinni to uczynić Ci, którzy dojeżdżają na Pragę z Rembertowa, Marysina oraz Wesołej, a którzy przesiadają się do tramów. Jeżeli w końcu jakąkolwiek skrawczynę asfaltu poprowadzą z Targówka Fabrycznego, to ja też nie widzę powodu, dla którego mieliby się tłuc przez Grochowską, zamiast pojechać 170
. Dla Grochowa taką alternatywą jest TT, ale linia z Ostrobramskiej zahacza na Grochowskiej także o UD, którego pod Trasę nie przeniosą. Nie sądzę, żeby popularność Wileńskiego, który chyba już jest największym węzłem przesiadkowym w Warszawie, mimo że nie jest usytuowana tamże stacja metra, w jakikolwiek sposób zmalała. Wprost przeciwnie - budowa kolejki oraz zmiana rozmieszczenia przystanków, na którą się zanosi, przyciągną nowych pasażerów.
Odnośnie dalszej części powyższej wypowiedzi: słyszałeś kiedyś o rozdzielaniu potoków?
Pozwól Waćpan, że ja nie będę mówił aż tak obrazowo, i miast dać się wciągać w te Twoje gierki semantyczno-krasomówcze, skupię się na meritumemdegger pisze:Gdzie Marywilska, a gdzie Wincentego, Wysockiego, a Chodecka, Szwedzka (liczba jakichkolwiek znaczących przystanków wynosi tam ZERO, jedyny ważny o tożsamej nazwie ulokowany jest od strony al. Solidarności i jego rola jest efektem dużej ilości przesiadkowiczów z Radzymińskiej w autobusy jadące ze Szwedzkiej, ale w żadnym wypadku nie są "Szewdzczanie"Dennis pisze:silnego połączenia zbiorkomowego na długim ciągu drogowym przebiegającym przez całą niemal długość leżącego na wschód od linii kolejowej legionowskiej obszaru Warszawy (Marywilska, Wysockiego, Odrowąża, Szwedzka)), a 11 XI? Nie żartuj - potoki tam generowane są drastycznie mniejsze od trasy proponowanej przez nas, wyjątek Odrowąża - ale to tranzyt w dodatku częsciowo na Wileniak, gdzie chcesz wepchnąć busa
Linia Ostrobramska - Grochowska - Targowa - 11 XI - Św. Wincentego - Kondratowicza będzie wręcz modelowym połączeniem międzypraskim, "kręgosłupem połączeń sieci" (pozdrawiam Jarka
). Trasa Szedzka - Wysockiego - Marywilska to jakiś marny ersatz - to właśnie byłaby linia ze 100% wymianą pasażerów wskutek nierównomiernie mniejszego obłożenia poszczególnych korytarzy, klasyczne sklejenie krańców bez historii, o jakiejkolwiek istotnej roli w systemie komunikacji zbiorowej nie ma tutaj nawet mowy
. Mówiąc troszkę bardziej obrazowo, my proponujemy połącznie modelowe, Ty zaś Waść - modelarskie
![]()
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Jeśli 176 ma nie być linią dla Bródna to mija się z celem robienie z niej silnej linii transpraskiej. Rejony na północ od Trasy Toruńskiej nie wytworzą potoków na linię co 12/15/12//20 - a taką częstotliwość (jak nie lepszą w kluczowych momentach) powinna mieć linia międzydzielnicowa.Dennis pisze:(tak, słusznie Kleszczu zauważył, że 176 prześlizguje się po jego obrzeżach; bo i nie ma to być linia dla Bródna)
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
@Dennis:
Zmian towarzyszących kilka jest, ale nie przesadnie dużo. I mało konfliktowe. Poza kasacją 135 z Olszynki, której Ty zapewne też nie uciekniesz.
169 będzie pracować tranzytowo. Ale oprócz tego do tego tranzytu trzeba podczepić maksymalnie dużo potoków lokalnych czy ogólnie krótszych. Dlatego Nowostrażacka dla mnie nie stanowi żadnego zagadnienia, a Nowowiatraczna dużo nie zmieni w układzie KM z racji tego, że przechodzi przez totalne odludzia i tłumów nie zapewni. Sam potok tranzytowy nie uzasadnia przenoszenia go tamże. Pomoże natomiast odkorkować Targową, bo na Nowowiatraczną na pewno przeniosą się samochody.
Ludzie z Białołęki na Wileniak będą jeździć z przesiadką w 3/25, jak jeżdżą obecnie. A tych odprzystankowić się nie da. Możemy rozważać sprawę teoretycznie, ale nie przechodźmy do rozdziału utopia. To samo się tyczy planu brygadowego. Jak by był nieograniczony, to można by przedłużyć i 176, i 169. Sęk w tym, że żyjemy w czasach, kiedy plan się kurczy, a nie rozszerza. I mieszczenie się w planie brygadowym staje się podstawowym warunkiem brzegowym planowania jakichkolwiek zmian. Wiem, że Ty nie uznajesz argumentów politycznych/problemów organizacyjnych. Ale to Twój problem, że odjeżdżasz od rzeczywistości.
I jeszcze jedno. Jeżeli twierdzisz, że to nie Bródno, ale przystanki na północ od Trasy Toruńskiej zapełnią Twoje 176 co 12/15/12//20 (na przegubach jak domniemuję), to gratuluję optymizmu.
Resztę polemiki z emdeggerem zostawiam dla niego. Niech też ma trochę przyjemności z tej zabawy.
Zmian towarzyszących kilka jest, ale nie przesadnie dużo. I mało konfliktowe. Poza kasacją 135 z Olszynki, której Ty zapewne też nie uciekniesz.
169 będzie pracować tranzytowo. Ale oprócz tego do tego tranzytu trzeba podczepić maksymalnie dużo potoków lokalnych czy ogólnie krótszych. Dlatego Nowostrażacka dla mnie nie stanowi żadnego zagadnienia, a Nowowiatraczna dużo nie zmieni w układzie KM z racji tego, że przechodzi przez totalne odludzia i tłumów nie zapewni. Sam potok tranzytowy nie uzasadnia przenoszenia go tamże. Pomoże natomiast odkorkować Targową, bo na Nowowiatraczną na pewno przeniosą się samochody.
Ludzie z Białołęki na Wileniak będą jeździć z przesiadką w 3/25, jak jeżdżą obecnie. A tych odprzystankowić się nie da. Możemy rozważać sprawę teoretycznie, ale nie przechodźmy do rozdziału utopia. To samo się tyczy planu brygadowego. Jak by był nieograniczony, to można by przedłużyć i 176, i 169. Sęk w tym, że żyjemy w czasach, kiedy plan się kurczy, a nie rozszerza. I mieszczenie się w planie brygadowym staje się podstawowym warunkiem brzegowym planowania jakichkolwiek zmian. Wiem, że Ty nie uznajesz argumentów politycznych/problemów organizacyjnych. Ale to Twój problem, że odjeżdżasz od rzeczywistości.
I jeszcze jedno. Jeżeli twierdzisz, że to nie Bródno, ale przystanki na północ od Trasy Toruńskiej zapełnią Twoje 176 co 12/15/12//20 (na przegubach jak domniemuję), to gratuluję optymizmu.
Resztę polemiki z emdeggerem zostawiam dla niego. Niech też ma trochę przyjemności z tej zabawy.