Rondo Babka - organizacja ruchu

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 cze 2011, 10:25

drapka pisze:Jadący danym pasem ruchu ma zawsze pierwszeństwo przed jadącym w tym samym kierunku wjeżdżającym na ten pas.
Nie byłoby problemu, gdyby rzecz dotyczyła jadących w tym samym kierunku. A więc nie o to tu chodzi.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Maciek

Post autor: Maciek » 17 cze 2011, 16:39

Pagan pisze:Mam pytanie, gdyż ja tego ronda już nie ogarniam. Uczono mnie, że na rondzie pierwszeństwo mam ten, który znajduje się na prawym pasie.
Niby tak, ale rzeczywistość jest inna. Przed rondem Babka zajmujesz odpowiedni pas i się go trzymasz do końca. Jeśli zechcesz nagle zmienić pas (pod warunkiem, że Ci znaki na jezdni pozwalają) musisz ustąpić wszystkim bez względu na to czy są po Twojej prawej czy lewej stronie, bo oni jadą swoim właściwym torem. Niestety na tym rondzie kierowcy tego często nie przestrzegają i pakują się pod maskę samochodu :/
M1 6 33 112 171 181 184 523 E-2 701

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 17 cze 2011, 17:44

Najlepszym pasem na Babce przy obecnej organizacji ruchu jest pas lewy. Mam pierwszeństwo przy działającej sygnalizacji bez względu gdzie chcę pojechać. Pozostaje mi tylko obserwacja czy mam zielone. Innymi pasami jest gorzej. Jadąc na wprost przynajmniej raz zmieniam pas.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 17 cze 2011, 17:51

Czemu zmieniasz pas jadąc na wprost? Zakładam, że nie jedziesz z prawego. Z lewego i środkowego jadąc na wprost nie zmieniasz pasa. To raz. Z lewego nie możesz pojechać wszędzie, bo nie wolno ci skręcić w prawo na rondzie, czyli w pierwszy zjazd. Zabrania tego umieszczony przed rondem znak F-10. To dwa.
Jeśli jedziesz na wprost, to faktycznie z lewego najlepiej. Znak mówi, że z pozostałych pasów też można na wprost, ale zawsze jest ryzyko, że ktoś uzna, podobnie jak ty, że z lewego można ciąć na rondzie w prawo i ci przyłoży.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

MichalJ

Post autor: MichalJ » 17 cze 2011, 18:07

Szeregowy_Równoległy pisze:Czemu zmieniasz pas jadąc na wprost? Zakładam, że nie jedziesz z prawego. Z lewego i środkowego jadąc na wprost nie zmieniasz pasa.
Nieprawda. WSZYSTKIE TRZY pasy skręcają w prawo do najbliższego wyjazdu. Głupie to jest, ale tak jest wymalowane.
http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=19 ... n=20.98325

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 17 cze 2011, 18:10

Fakt, mój błąd, w takim razie: z lewego zmieniasz pas bezkolizyjnie, co sprawia, że ta zmiana pasa chociaż formalnie ma miejsce, to jest bez znaczenia. Jak jedziesz prosto, w lewo albo zawracasz to tylko lewym i tniesz w prawo w interesujący cię zjazd, jak ci ktoś przypieprzy to jego wina będzie, środkowego unikaj, z prawego tylko w prawo.
Uparcie twierdzę, że to nie jest głupie, głupi są kierowcy, którzy uparcie ignorują strzałki na jezdni umieszczone przed wjazdem na rondo, skręcają w prawo z pasów innych niż prawy, albo jadą na pamięć, bo to przecież rondo, więc z pewnością klasyczne, jak Starzyńskiego na przykład, oraz ignorują sygnalizację świetlną. Gdyby przynajmniej większość stosowała się do przepisów, to to rondo byłoby miłe, sympatyczne, przyjemne i cacy.

Nazywam się Major Bień

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 18 cze 2011, 10:19

Szeregowy_Równoległy pisze:Uparcie twierdzę, że to nie jest głupie, głupi są kierowcy, którzy uparcie ignorują strzałki na jezdni umieszczone przed wjazdem na rondo, skręcają w prawo z pasów innych niż prawy,
Tzn - głupi są dlatego że stosują się do oznakowania poziomego na jezdni ronda, pozwalającego na zjazd z ronda z każdego pasa?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 cze 2011, 10:34

Nadrzędne jest oznakowanie pasów przed wjazdem na rondo.

Ale inna rzecz mi przyszła do głowy: pieszy na jezdni ma pierwszeństwo, nawet gdy wlazł na nią w miejscu niedozwolonym (co z grubsza oznacza, że nawet w takiej sytuacji nie wolno go przejechać :P). Czy tu nie jest tak, że pierwszeństwo ma skręcający w prawo z lewego pasa, nawet jeśli jedzie nieprawidłowo? Znaczy - ktoś ze środkowego pasa powinien go przepuścić, tamten natomiast naraża się na mandat za manewr niezgodny z oznakowaniem, ale ma prawo przejechać jako pierwszy? :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 18 cze 2011, 10:49

Niewykluczone, że tak jest - mój kolega oblał egzamin na prawo jazdy, gdyż "wymusił" pierwszeństwo na samochodzie, który przeciął mu drogę jadąc po niewłaściwym pasie, a w dodatku przez obszar wyłączony z ruchu.

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 18 cze 2011, 10:53

Bastian pisze: Nadrzędne jest oznakowanie pasów przed wjazdem na rondo.
Możesz podać podstawę prawną dla której znak informacyjny umieszczony przed wjazdem na rondo i dotyczący jezdni dojazdowej do ronda jest nadrzędny wobec oznakowania poziomego na jezdni ronda
Bastian pisze:Ale inna rzecz mi przyszła do głowy: pieszy na jezdni ma pierwszeństwo, nawet gdy wlazł na nią w miejscu niedozwolonym (co z grubsza oznacza, że nawet w takiej sytuacji nie wolno go przejechać :P). Czy tu nie jest tak, że pierwszeństwo ma skręcający w prawo z lewego pasa, nawet jeśli jedzie nieprawidłowo?
Dlaczego nieprawidłowo, skoro oznakowanie poziome kieruje do wprost do zjazdu?
Bastian pisze:Znaczy - ktoś ze środkowego pasa powinien go przepuścić, tamten natomiast naraża się na mandat za manewr niezgodny z oznakowaniem, ale ma prawo przejechać jako pierwszy? :-k
Osoba zjeżdżająca z jezdni ronda nie zmienia pasa (zgodnie z oznakowaniem poziomym), więc ma pierwszeństwo nad osobą zmieniającą pas

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 cze 2011, 11:47

mkm101 pisze:znak informacyjny umieszczony przed wjazdem na rondo i dotyczący jezdni dojazdowej do ronda
Znaki umieszczone przed skrzyżowaniem dotyczą skrzyżowania, a nie wjazdu na nie. Teraz ty popadasz w absurd. Gdybyś miał rację, wszystkie pasy byłyby oznaczone strzałką w prawo. Uważasz, że z lewego pasa wolno ci pojechać prosto przez wyspę lub w lewo pod prąd? Bo jeśli nadal musisz skręcić w prawo, by objechać wyspę, to chyba wyraźnie widać, że nie tego dotyczy oznakowanie strzałkami przed wjazdem.

[ Dodano: |18 Cze 2011|, 2011 11:49 ]
mkm101 pisze:Osoba zjeżdżająca z jezdni ronda nie zmienia pasa (zgodnie z oznakowaniem poziomym), więc ma pierwszeństwo nad osobą zmieniającą pas
No właśnie tu bym się nawet zgodził. Tym niemniej to, czy wykonuje manewr dozwolony, zależy od tego, skąd przyjechała (co zresztą jest najbardziej problematyczne, gdy trzeba coś komuś udowodnić).

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 18 cze 2011, 12:46

Oznakowanie na wlocie dotyczy tylko tego wlotu. Dalej jest konsekwencją prowadzenia. I co oznacza strzałka na rondzie w lewo gdy brak konsekwencji dalej? Nie mogę ze środkowego czy lewego skręcić w prawo jak mam takie prowadzenie?
To oznakowanie wlotów powstało później aby uzasadnić oznakowanie wewnątrz ronda co nie zlikwidowało problemu (może trochę go zmniejszyło).
Zmiana pasa to zmiana pasa. Już nie mówiąc o tym, że jest sygnalizacja i tu jest problem bo musisz obserwować jaki masz sygnał i dodatkowo jeżeli nie daj boże zmieniasz pas to czy nie jesteś na kierunku kolizyjnym.
W Radomiu jest podobne oznakowanie, ale tam nie ma sygnalizacji, brak T i dosyć długie odcinki przeplatania.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 cze 2011, 14:24

Majusi pisze:Oznakowanie na wlocie dotyczy tylko tego wlotu.
Jasne, strzałki na Słomińskiego wskazują, dokąd można pojechać ze Słomińskiego, a nie z Okopowej, to chyba oczywiste :>

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 18 cze 2011, 15:32

Bastian pisze:
Majusi pisze:Oznakowanie na wlocie dotyczy tylko tego wlotu.
Jasne, strzałki na Słomińskiego wskazują, dokąd można pojechać ze Słomińskiego, a nie z Okopowej, to chyba oczywiste :>
A kto mi zabroni pojechać ze środkowego pasa ze Słomińskiego bezkolizyjnie w Popiełuszki?
Tak samo dotyczy to w Okopową (przy Popiełuszki zmieniam pas). Czy w ten sposób łamie przepisy?

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 18 cze 2011, 16:36

Majusi pisze:A kto mi zabroni pojechać ze środkowego pasa ze Słomińskiego bezkolizyjnie w Popiełuszki?
Tak samo dotyczy to w Okopową (przy Popiełuszki zmieniam pas). Czy w ten sposób łamie przepisy?
Zabroni ci znak umieszczony przed rondem, który mówi: na skrzyżowaniu, w tym przypadku skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, z tego pasa możesz jedynie pojechać prosto przez skrzyżowanie. Jeśli pojedziesz ze Słomińskiego w Popiełuszki, to na skrzyżowaniu skręcisz w prawo z pasa przeznaczonego do jazdy na wprost. Przy czym jeśli dojdzie do kolizji, to winny nie będziesz, bo pojazd który ci przyłoży nie zachował ostrożności przy zmianie pasa. Ale mandat za skręt z nieprawidłowego pasa dostaniesz. Właśnie tacy jak ty powodują nieprzyjemne sytuacje na Babce, bo oni wiedzą lepiej od znaków, co im wolno. Stoi tablica przed wjazdem? Stoi. Są namalowane strzałki? Są. Po coś tam są, więc fajnie by było się do nich stosować.

Nazywam się Major Bień

ODPOWIEDZ