Komunikacja na Targówku
Moderator: Wiliam
No właśnie bardzo niedobry. A co by było, gdyby przy Śmigłowca pojechał górą, tak jak powinien? +7 Śródmieściu? I to jest dla Ciebie punktualna linia? 
A to jest proste. Nie nadrabiałby ile mógł i nie łapał za wszelką cenę zielonej fali w Alejach Jerozolimskich, którą i tak później zgubił. I przyjeżdżał na początek czerwonego, a nie na koniec zielonego. Albo cały czas jechałby buspasem, bo tak to szybciej i spokojniej się jechało środkowym pasem. Wytracić przyśpieszenie to nie jest problem.Asesino pisze:A co by było, gdyby przy Śmigłowca pojechał górą, tak jak powinien?
I serio uważasz, że konieczność wytracania minut przy jeździe zgodnie z przepisami to coś normalnego? Moim zdaniem świadczy to raczej o spapraniu rozkładu.
Niedawno udowadniałeś gdzieś, jak ten buspas świetnie działa. To jak to w końcu jest?Albo cały czas jechałby buspasem, bo tak to szybciej i spokojniej się jechało środkowym pasem.
A jazda środkowym pasem nie jest zgodna z przepisami?Asesino pisze:I serio uważasz, że konieczność wytracania minut przy jeździe zgodnie z przepisami to coś normalnego?
To jak między Pl. Narutowicza, a Pl. Zawiszy inne pasy stały to zwinnie prawym pasem przejechał (tam już jest buspas, bo jakoś sprawnie się tam jeździ?Asesino pisze:Niedawno udowadniałeś gdzieś, jak ten buspas świetnie działa. To jak to w końcu jest?
Korki na Ząbkowskiej są coraz mniejszym problemem. Poza tym po otwarciu M2C już ich nie będzie. Jeśli cokolwiek da się zrobić ze 138, to pewnie będzie to 338.patryk148 pisze:ZTM widział potrzebę zasilenia 138, ale problemem są korki na Ząbkowskiej, które zaburzałyby Madalińskiego i Zwycięzców. Podział został storpedowany przez mieszkańców, którzy chcieli mieć "coś do Warszawy", choć nadal to jest najlepsze rozwiązanie.
Co do 162: po otwarciu M2C widziałbym go na takiej dziwnej trasie: Targówek - Targowa - Kłopotowskiego - Wybrzeże - Sokola - Zamoyskiego - Lubelska - i tam tymi uliczkami na Wiatraczną. Jako porządna dowozówka do Metra Stadion tych części dzielnicy.
ŁK
Czasem się zdarzają fluktuacje, ale ogólnie jest niemal zawsze o czasie.Domas pisze:Który wiecznie jeździ jak chce? Bez przesady, trzeba zacząć trzeźwo myśleć.MichalJ pisze:Ktoś obiecał komuś z Utraty autobus do Śródmieścia i kropka.
ŁK
O ile dobrze pamiętam, to nie było go już dawno. A teraz jak zrobią nową Nową Sokolą, to pewnie nie będzie w ogóle przejazdu przez pas zieleni.MichalJ pisze:Ząbkowska - Targowa - Marcinkowskiego/Sprzeczna - Zamoyskiego - Sokola - stara Sokola (tu jest 300m martwej ulicy na postój) - Wybrzeże Szczecińskie - Sokola - Zamoyskiego - Jagiellońska - Okrzei - Ząbkowska.
No chyba że geniusze z ZDM/ZMID/MPRO (czy kto tam teraz drogi buduje) zlikwidują skręt w starą Sokolą.
ŁK
Źle mnie zrozumiałeś. Chodziło mi o sam fakt wytracania minut podczas gdy możnaby pojechać szybciej, gdyby nie rozkład. Bo wbrew temu co usiłujesz tutaj udowodnić od jakiegoś czasu, 517 wcale nie stoi tak dobrze z rozkładem. Fakt, można nadrobić opóźnienie ale to działa na niekorzyść, gdy trafisz na szybkiego kiermana a korków jest tak mało, że nie masz czego nadrabiać.ashir pisze:A jazda środkowym pasem nie jest zgodna z przepisami?Asesino pisze:I serio uważasz, że konieczność wytracania minut przy jeździe zgodnie z przepisami to coś normalnego?
Normalnym w świecie. I to świecie bardzo dobrym, skoro na początku i końcu podróży jest o czasie lub odchył jest niewielki. A w szczególności ostatnio mam wiele okazji do jazdy 517, często też na dłuższej trasie i się sprawdza. Nawet bardzo dobrze. Największe opóźnienie ostatnio to -4. 162 dużo gorzej wypada przy nim, bo zwykle po czasie. Już na Siekierkach łapie opóźnienie, potem je tylko zwiększa. Potrzeba dobrego kierowcy i dobrego układu świateł, żeby wyrabiać się w rozkładzie. A na przyjazd przed czasem to już w ogóle trudno liczyć, bo przy napiętych czasach przejazdu zdarza się to bardzo rzadko i to raczej w dni świąteczne niż w dni powszednie.emyl pisze:Ashir to w ogóle chyba jeździ jakimś innym 517...
162 od wielu miesięcy dzięki wtyczkom jeździ co 6 minut i nie zapowiada się na żadne zmiany.)
Ja nie prowadzę zeszytu i o wtyczkach nic nie wiem. Natomiast kojarzę kursy skrócone "x" jeżdżące od północnej połowie trasy - dlatego podałem częstotliwość z drugiego krańca. Czy oprócz tych "x" są jeszcze jakieś wtyczki?Jeśli mnie pamięć nie myli to nie tak dawno przekonywałeś wszystkich, że wtyczek nie ma co liczyć, bo mogą lada dzień zniknąć...
Ja o Radzymińskiej nawet nie pomyślałem, bo przecież to 138 ma dowozić Targówek do Wileniaka, razem ze 160. Jestem mocno przekonany, że 138 o wiele lepiej czułoby się na Targówku, niż na Wschodnim albo Hallera. I miałoby potencjał do wzmacniania się...Tylko rozumiem, że od Ronda Waszyngtona trasą 517 na Targówek? Bo jazda przez tory przez Radzymińską by zabiło sens tej linii.
Ja też nie widzę sensu wcześniej.Poza tym takie zmiany mają szansę tylko przy otwarciu metra, nie wcześniej.
Kurczę, to 162 kusi dość, żeby zastanowić się nad zawijasem (Mokotów) - ... - Okrzei - Jagiellońska - Solidarności - Wileniak - Targowa - Ząbkowska - ... - Utrata.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Wtyczki są po południu, a kursy skrócone rano. Rano jeżdżą z Targówka do Chełmskiej i później bez pasażeró wracają na Targówek, a po południu jest na odwrót. Tylko za pierwszym razem startują z Al. Witosa.KwZ pisze:Ja nie prowadzę zeszytu i o wtyczkach nic nie wiem. Natomiast kojarzę kursy skrócone "x" jeżdżące od północnej połowie trasy - dlatego podałem częstotliwość z drugiego krańca. Czy oprócz tych "x" są jeszcze jakieś wtyczki?
A z powrotem? Bo skręt w Jagiellonska raczej zniknie. Z buspasa w Sierakowskiego? Tez watpię. Do tej pory go nie ma, choć ruch niewielki.KwZ pisze: Kurczę, to 162 kusi dość, żeby zastanowić się nad zawijasem (Mokotów) - ... - Okrzei - Jagiellońska - Solidarności - Wileniak - Targowa - Ząbkowska - ... - Utrata.
ŁK
A czy przesiadki w ZP Ząbkowska byłyby akceptowalne? Z WZ-tki (26?), Tarchomina(509) i Bródna(3, 169) jest ok. Jakkolwiek popieram ogólną zasadę, że to węzeł komunikacyjny (tu: Wileniak) powinien mieć jak najwięcej relacji bezpośrednich. Może oprócz 162 [10/15/15 lub 20](jadącego na wprost Okrzei-Ząbkowską) wystarczy, jak teraz, jego wzmocnienie w postaci 338Metro to jedno, ale przecież ludzie i skądinąd dojeżdżają na ten Wileniak w drodze na Utratę. Z WZ-ki, z Tarchomina, Bródna... Wileniak to główny punkt komunikacyjny dzielnicy już teraz i odcinanie go od Utraty nie ma sensu.
Edit:
Nie myślałem nad tym, ale chociażby Ząbkowska - Targowa - Wileńska - Targowa (tj. dookoła dawnego miejsca Czterech Śpiących) - Kłopotwoskiego.A z powrotem? Bo skręt w Jagiellonska raczej zniknie. Z buspasa w Sierakowskiego? Tez watpię. Do tej pory go nie ma, choć ruch niewielki.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Był pomysł lewoskrętu z Białostockiej w Targowej (zamiast odtworzenia zawrotki). Ogólnie Białostocka miała zastąpić brukowaną część Ząbkowskiej (ma był wyłączony z ruchu, ale jak większość usług tam padła to pod znakiem zapytania). Podejrzewam, że do otwarcia metra nie uda się zrobić. Skierowanie autobusów Białostocką - Brzeską - Ząbkowską (powrót przez Markowską - Białostocką) miało na celu wytworzenie ułatwienie przesiadek dla "Utraty" z metra ?(wyjście ma być przy Białostockiej). Mankamentem jest rozwlekanie węzła, ale dziś te linie i tak omijają Wileński. No i oczywiście czy uda się przekonać Inżyniera Ruchu (na razie nawet nie ma projektu i pieniędzy na sygnalizację, która musiałaby tu w stanąć). Na pewno mankamentem byłoby, że linie musiałyby jechać od Grochowa. Natomiast kilka lat temu w UD Praga Płn. padł pomysł linii "bezpostojowej" na trasie ... - Ząbkowska - Brzeska lub Markowska - Kijowska - Targowa - Białostocka - Brzeska - Ząbkowska - ....