Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie
Moderator: Wiliam
Trasa 151 rzeczywiście udana, choć zapowiadało się, że będzie to linia przez ul. Skalskiego. Tam jednak mieszkańcy są mocno podzieleni w sprawie istnienia autobusu, poza tym wtedy 151 nie byłoby pomocne w al. Stanów Zjednoczonych na przystankach przy Międzynarodowej i Saskiej. Zgadzam się, że niezbyt szczęśliwie wyszła nazwa pętli "Rechniewskiego", a argument, że nazwa "Branickiego" też jest tylko przejściowa, pokazuje, że właśnie powinno się unikać tego typu nic nie mówiących określeń. Bo kiedy ta przejściowość się skończy w obu przypadkach? Z drugiej strony, jaka nazwa pętli mogłaby być zamiast "Rechniewskiego"? Nie ma chyba idealnego zastępstwa, bo "Gocław Północny" byłby drugim "Gocławkiem Wschodnim" czy "Natolinem Północnym" - do bani. A może "Nowaka-Jeziorańskiego"? To w końcu i bardziej znane nazwisko, i znaczniejsza ulica niż Rechniewskiego (kto zacz?).
"CH Promenada II" (podobnie jak na Os. Derby...) albo "Os. Przy Promenadzie" - tamtejsze osiedle właśnie tak się nazywa... No w sumie to może być jeszcze "Park Ostrobramska" tak bo właśnie tak Skanska nazwała swoje tamtejsze nowe bloki... tylko gdzie ten park, no gdzie...??? 
Żaden park, poza tym zawsze dziwny jest dla mnie inny rodzaj rzeczownika, a inny przymiotnika. To jednak związek zgody. Było już "Osiedle Ostrobramska" szczęśliwie wyeliminowane przez "Witolin", który brzmi tak swojsko, że aż się zawsze uśmiecham za każdym razem, gdy przejeżdża 141.
151 mogło by być pomocne na Międzynarodowej i Saskiej także jadąc przez Skalskiego, ale tylko w stronę MPoli.
Czy w planach jest wjazd na Nowaka-Jeziorańskiego z trasy Łazienkowskiej? Tak gdzieś w okolicach tego poszerzenia na Trasę Tysiąclecia?
Czy w planach jest wjazd na Nowaka-Jeziorańskiego z trasy Łazienkowskiej? Tak gdzieś w okolicach tego poszerzenia na Trasę Tysiąclecia?

Nowaka ma się łączyć prawoskrętami z al. Tysiąclecia, a dopiero ta z al. Stanów Zjednoczonych.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Historycznie to już jest Gocławek, ale to się nie nadaje.
Dlaczego nazwy ze stronami świata są do bani?
-
Krzysiek_S
Obserwując fora osiedlowe jest tam mowa o budowie przez dewelopera połączenia Nowaka z aleją Stanów Zjednoczonych oraz z Bora Komorowskiego po śladzie obecnej drogi z płyt betonowych[ mniej więcej jak będzie szła aleja Tysiąclecia] . Po tej drugiej pojedzie autobus zamiast planowanego na Skalskiego.pawcio pisze:Nowaka ma się łączyć prawoskrętami z al. Tysiąclecia, a dopiero ta z al. Stanów Zjednoczonych.
A na ile to prawda ...
Przychodzi mi tylko do głowy że nie zawsze wiadomo dokąd sięga obszar, ale to i tak naciągane.MichalJ pisze:Historycznie to już jest Gocławek, ale to się nie nadaje.
Natomiast nie widzę nic złego by zestawiać obszar z nazwą ulicy np. Gocław (Rechniewskiego)

Rechniewskiego - Pętla. 
Dlaczego strony świata są do bani? A jaki to Natolin Północny? Po prostu - Natolin.
Gocławek też nie wschodni? Ursynów nie taki czy owaki? Nie do końca rozumiem zarzut.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Przed chwilą przepytałem znajomych, którzy nie kojarzą tej okolicy, co by woleli zobaczyć na wyświetlaczu czołowym: Rechniewskiego, Gocław (Rechniewskiego), Park Ostrobramska, Gocław Płn., Nowaka-Jeziorańskiego. Wybrali jednogłośnie "Gocław (Rechniewskiego)". Argumentacja jest taka, że wiedzą gdzie to jedzie mniej więcej, wiedzą, że to nie na ten normalny Gocław, czyli na pętlę przy Trasie Siekierkowskiej, no i mają jeszcze skonkretyzowaną informację, że pętla znajduje się właśnie przy ulicy Rechniewskiego. Byłaby to więc informacja dająca poczucie bezpiecześtwa i jako-takiej orientacji. Na dzień dzisiejszy osoba, która nie kojarzy Pragi, może spokojnie założyć, że ta ulica jest w Falenicy albo w Starej Miłośnie.Wiliam pisze:Przychodzi mi tylko do głowy że nie zawsze wiadomo dokąd sięga obszar, ale to i tak naciągane.MichalJ pisze:Historycznie to już jest Gocławek, ale to się nie nadaje.
Natomiast nie widzę nic złego by zestawiać obszar z nazwą ulicy np. Gocław (Rechniewskiego)
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Trzeba po prostu powtarzać wciąż pewne podstawowe prawdy, elementarz, który jest niezbędny: wieczorne kursy co 10 nie są po to, żeby jeździć pełne, tylko po to, by ktoś rano jadąc do pracy a nie wiedząc o której wróci, nie bał się zostawić auta pod domem. Tylko tyle i aż tyle, jak mawia klasyk JJJ.grzegorz pisze:Taaa? A ile to godzin po 21 te 182 i 523 jeżdżą co 10 minut, hę? A nie bolą cię zbyt długie składy metra? Racjonalizatorom na siłę polecam dostosować tryb życia do dnia słonecznego (niezależnie od godzin pracy, szkoły nie palić światła) nosić kożuch w domu i kąpać się kilka razy w tej samej wodzie (ludzie w mieście aż taaak się nie brudzą). Następnie niech sprzedadzą te genialne pomysły znajomym. Rozmowa, która się wywiąże może im wiele wyjaśnić. Możliwe też, że sami wcześniej się domyślą, że od oszczędności do paździerzu niedaleko.Łukasz pisze:Za to po 21 na TŁ jest chyba lekka nadpodaż...
523 co 10, 182 co 10, ...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A po co ma kojarzyć Pragę? Praga jest za torami kolejowymi. Praga Południe w ogóle nie powinna się tak nazywać. Mam nadzieję, że dożyję czasów kiedy cała dzielnica będzie się nazywała Grochów.Emyl pisze:osoba, która nie kojarzy Pragi, może spokojnie założyć, że ta ulica jest w Falenicy albo w Starej Miłośnie.
Co do nazwy to dla mnie nie jest taka zła. Rozumiem, że ludziska mogą nie łapać gdzie to jest i tu faktycznie jest problem ale ilu mieszkańców Warszawy wie gdzie jest np. Strusia?
Do nazw typu Ursynów Płn. czy Natolin Płd. też nic nie mam o ile są stosowane zgodnie z prawdą, jak przytoczone powyżej. Wystarczy popatrzeć jaki kształt miała dzielnica Grochów przyłączana do Warszawy w 1918 roku, prawie taki sam jak ob. Praga Płd. ta cała Praga Płd. powstała o ile się nie mylę dlatego, że Kamionek wcześniej przyłączono do Warszawy i zamiast włączyć go do samej Pragi odłączono jej kawałek i połączono z Kamionkiem w nową dzielnicę. Wtedy granicami była oś Ząbkowskiej
http://bi.gazeta.pl/im/71/d9/c8/z13162865Q.jpg
A żeby za bardzo nie odbiegać od tematu (przepraszam, jestem jednym z tych fanatyków, którzy od razu reagują jak ktoś nazwie Grochów Pragą

^^ widzicie go? On rozpędza się do 300 km/h a pendolino 200 km/ na 80 km...