Te skróty to chyba tylko z numeryczną klawiaturąKwZ pisze:O, nie wiedziałem, że można wpisywać alty z 4 cyframi.
Zmagania z językiem polskim
Moderator: Szeregowy_Równoległy
- Bastian
- Sułtan Maroka
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Tzn. Fn+coś emuluje numeryczną oczywiście. Przepraszam, wyraziłem się niejasno.
[ Dodano: Pon 06 Sie, 2012 14:18 ]
Czy przed spójnikiem złożonym "jak i" stawiamy przecinek? Znalazłem taką notatkę, jak i taką, i obie
sugerują, że owszem.
[ Dodano: Pon 06 Sie, 2012 14:18 ]
Czy przed spójnikiem złożonym "jak i" stawiamy przecinek? Znalazłem taką notatkę, jak i taką, i obie
sugerują, że owszem.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Czy błąd pt. "kontrol" jest ogólnokrajowy, czy tylko regionalny z moich rodzinnych stron? Miałem wrażenie, że jest to jakiś rusycyzm, powszechnie występujący we wschodnich regionach. Co śmieszniejsze popełniany także przez nauczycieli, a więc ludzi wykształconych. Jak często spotykacie się z tym błędem? Nie powiem - strasznie mnie on wk...a. Dobrze, że jeszcze "benzyn" nie mówią.
Spotkałem się z tym błędem 2 razy w życiu. Pierwszy raz, słuchając piosenki Elektrycznych Gitar 'Koniec', drugi - ok. 2 tyg. temu w punkcie ZTM na stacji metra Centrum, kiedy to dziewczyna zza szyby mówiła do petentki: 'tak jest, jak panią kontrol przyhacza błędnie, to pani tu do nas przychodzi wtedy'.Kracho pisze:Czy błąd pt. "kontrol" jest ogólnokrajowy, czy tylko regionalny z moich rodzinnych stron? Miałem wrażenie, że jest to jakiś rusycyzm, powszechnie występujący we wschodnich regionach. Co śmieszniejsze popełniany także przez nauczycieli, a więc ludzi wykształconych. Jak często spotykacie się z tym błędem? Nie powiem - strasznie mnie on wk...a. Dobrze, że jeszcze "benzyn" nie mówią.
Tak jak napisał KwZ, sytuacja jest dokładnie ta sama - tu i tu chodziło o kontrolera biletów. Ale tak czy inaczej, chodzi po prostu o zabranie literki 'a' z końcu wyrazu, obojętnie czego ta kontrola miałaby dotyczyć. Przypominam sobie jeszcze 'niezapowiedziany kontrol', odwiedzający zakłady robotnicze:)MC pisze:W drugiej sytuacji chyba chodziło o jeszcze inną "gwarę", że kontrol = kanar...?
"Kontrol", o którym wczoraj napisałem to nieprawidłowa wersja słowa "kontrola", nie synonim kontrolera czy kanara. Miałem na myśli następujące przypadki użycia:
"Lekarz kazał mi się stawić na kontrol w przyszłym tygodniu."
"A wiesz? Wczoraj była u nas kontrol." (rozmowa dwóch nauczycielek zasłyszana sporo lat temu w autobusie miejskim przez mego dziadka)
"Pojechałem na kontrol."
"Lekarz kazał mi się stawić na kontrol w przyszłym tygodniu."
"A wiesz? Wczoraj była u nas kontrol." (rozmowa dwóch nauczycielek zasłyszana sporo lat temu w autobusie miejskim przez mego dziadka)
"Pojechałem na kontrol."