[M1] Eksploatacja, frekwencja itp.

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 06 lis 2008, 22:47

Glonojad pisze:Większy tłok w metrze jest przyjmowany za dopuszczalny niż w komunikacji naziemnej? :p
Nie wydaje mi się, niezabieralne metro wygląda tak samo, jak niezabieralny autobus. :>
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 lis 2008, 22:48

Fikander pisze:
Glonojad pisze:Większy tłok w metrze jest przyjmowany za dopuszczalny niż w komunikacji naziemnej? :p
Nie wydaje mi się, niezabieralne metro wygląda tak samo, jak niezabieralny autobus. :>
Ja tego nie wymyśliłem.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 06 lis 2008, 22:48

Fikander pisze:Czym różni się tłok w metrze od tłoku w autobusie/tramwaju?
Odpowiedz szczeniaka by brzmiała,że w autobusie i tramwaju otworzy sobie drzwi i ucieknie, gdy bedzie tłok, lub korek, a w metrze co najwyzej puści bąka, aby powstało zamieszanie i rozluznienie #-o

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 06 lis 2008, 23:13

mniejszą medialnością tematu
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 lis 2008, 23:16

MeWa pisze:
mniejszą medialnością tematu
Wątpię. Pamiętam doskonale artykuły o tłoku w autobusach czy tramwajach (te ostatnie były "merytoryczną" przyczyną decyzji Słońca Narodu o zmniejszeniu częstotliwości tramwajów na rzecz trzecich wagonów).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 06 lis 2008, 23:36

Glonojad pisze:Dlatego potrzebne są konkretne liczby.
wczoraj z odcinka ursynowskiego skorzystało łącznie (nominalnie) 113 tys. osób, stacja Służew była siódmą stacją na linii pod względem liczby pasażerów.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 lis 2008, 23:50

MeWa pisze:
Glonojad pisze:Dlatego potrzebne są konkretne liczby.
wczoraj z odcinka ursynowskiego skorzystało łącznie (nominalnie) 113 tys. osób, stacja Służew była siódmą stacją na linii pod względem liczby pasażerów.
Mało. Danych.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 06 lis 2008, 23:58

ale jakie dane są Ci potrzebne? Wybacz, nie jestem jasnowidzem :-$

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 lis 2008, 0:01

Nie, ale masz się za osobę inteligentną :p - liczba pasażerów w przekroju między Służewiem a Wilanowską, to chyba oczywiste, jeśli próbujemy dociec, czy potok godzinowy zmieści się w 15 pociągach...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 lis 2008, 0:04

Zrobiły się jakieś straszne medialne widły z tych igieł. Nie ręczę, ale ja ostatnio słyszałem, że nie ma w ogóle mowy o stałym skracaniu części kursów do pl. Wilsona - mowa jest tylko o tym, by dosłownie 3-4 kursy od ok. 7:30 tam zawrócić i w ten sposób "zagęścić" podaż. Te składy Bielanom by nie pomogły, bo i tak z Młocin wracałyby już po 8, czyli po najwyższym mikroszczycie. Gdyby rzeczywiście tak miało być, to widzę w tym rozwiązaniu pewien sens.

Natomiast ciekaw jestem ewentualnego wpływu takiego manewru na możliwość utrzymania regularnych następstw w stronę centrum :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 lis 2008, 0:04

Glon: tak szczegółowymi danymi nie dysponuję, zresztą nie sądze, żeby dla każdego dnia były opracowywane, bo też nie ma narzędzi do codziennych takich pomiarów.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 lis 2008, 0:06

Bastian pisze:Zrobiły się jakieś straszne medialne widły z tych igieł. Nie ręczę, ale ja ostatnio słyszałem, że nie ma w ogóle mowy o stałym skracaniu części kursów do pl. Wilsona - mowa jest tylko o tym, by dosłownie 3-4 kursy od ok. 7:30 tam zawrócić i w ten sposób "zagęścić" podaż. Te składy Bielanom by nie pomogły, bo i tak z Młocin wracałyby już po 8, czyli po najwyższym mikroszczycie. Gdyby rzeczywiście tak miało być, to widzę w tym rozwiązaniu pewien sens.

Natomiast ciekaw jestem ewentualnego wpływu takiego manewru na możliwość utrzymania regularnych następstw w stronę centrum :-k
dostałeś mejla? ;)

Tak, największy problem dotyczy bowiem 40 minut szczytu, więc raptem 2-4 pociągi są rozważane. Oznacza to dwa razy rzadsze pociągi na Młociny po skrócony, a regularność rozbije się o Marymont.

[ Dodano: Pią 07 Lis, 2008 00:07 ]
Nazgul pisze:Jedyny sens widziałbym w skróceniu do Słodowca, ale wtedy znowuż zysk czasowy byłby niewielki.
na to to się nikt nie zgodzi z uwagi na utrudnienia w ruchu, jakie by to spowodowało.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 lis 2008, 0:22

MeWa pisze:dostałeś mejla? ;)
Skąd mam wiedzieć? :>
MeWa pisze:Tak, największy problem dotyczy bowiem 40 minut szczytu, więc raptem 2-4 pociągi są rozważane. Oznacza to dwa razy rzadsze pociągi na Młociny po skrócony
No ok, ale dopiero po mikroszczycie.
MeWa pisze:a regularność rozbije się o Marymont
No właśnie tu bym prosił o więcej informacji :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 lis 2008, 1:14

Aby pociąg wcześniej skrócony do Placu Wilsona mógł płynnie włączyć się do ruchu, pociąg jadący z Młocin będzie musiał odjechać ze stacji początkowej w większym odstępie względem poprzedniego składu. Mikroszczyt dotyczy też stacji Marymont, zwłaszcza odkąd ulokowana jest tam pętla przesiadkowa, jest to ósma stacja pod względem liczby pasażerów - więcej osób w ciągu dnia korzysta z Marymontu niż oddzielnie ze stacji Plac Wilsona i Dworzec Gdański. Widok nieprzerwanych pielgrzymek do metra z pętli jest tam częsty. To także oni przyczyniają się do tłoku w metrze. Teraz im zaoferujesz zauważalanie rzadziej kursujące pociągi - dłużej będzie trwało załadowanie pociągu na Marymoncie i spodziewać się można tego, że ten pociąg odjedzie jeszcze bardziej pełny, ograniczając szanse, żeby ktoś do niego wsiadł na kolejnych stacjach (więc co to za korzyść?). Na następnych stacjach wymiana pasażerska będzie trwała dłużej niż w przypadku tego "luźniejszego" wcześniejszego pociągu, w związku z czym spodziewać się można narastania opóźnienia.
Nierómierne obłożenie pociągów zawsze skutkuje powstaniem nieregularności. Tak przypieczętujesz tylko niezabieralność niektórych pociągów...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 lis 2008, 7:08

MeWa pisze:Teraz im zaoferujesz zauważalanie rzadziej kursujące pociągi
Czemu ja? Ja tylko pytam... :-s

ODPOWIEDZ