Nie wydaje mi się, niezabieralne metro wygląda tak samo, jak niezabieralny autobus.Glonojad pisze:Większy tłok w metrze jest przyjmowany za dopuszczalny niż w komunikacji naziemnej?![]()
[M1] Eksploatacja, frekwencja itp.
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ja tego nie wymyśliłem.Fikander pisze:Nie wydaje mi się, niezabieralne metro wygląda tak samo, jak niezabieralny autobus.Glonojad pisze:Większy tłok w metrze jest przyjmowany za dopuszczalny niż w komunikacji naziemnej?![]()
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wątpię. Pamiętam doskonale artykuły o tłoku w autobusach czy tramwajach (te ostatnie były "merytoryczną" przyczyną decyzji Słońca Narodu o zmniejszeniu częstotliwości tramwajów na rzecz trzecich wagonów).MeWa pisze:mniejszą medialnością tematuFikander pisze:Czym różni się tłok w metrze od tłoku w autobusie/tramwaju?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
wczoraj z odcinka ursynowskiego skorzystało łącznie (nominalnie) 113 tys. osób, stacja Służew była siódmą stacją na linii pod względem liczby pasażerów.Glonojad pisze:Dlatego potrzebne są konkretne liczby.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Mało. Danych.MeWa pisze:wczoraj z odcinka ursynowskiego skorzystało łącznie (nominalnie) 113 tys. osób, stacja Służew była siódmą stacją na linii pod względem liczby pasażerów.Glonojad pisze:Dlatego potrzebne są konkretne liczby.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie, ale masz się za osobę inteligentną
- liczba pasażerów w przekroju między Służewiem a Wilanowską, to chyba oczywiste, jeśli próbujemy dociec, czy potok godzinowy zmieści się w 15 pociągach...
- Bastian
- Sułtan Maroka
Zrobiły się jakieś straszne medialne widły z tych igieł. Nie ręczę, ale ja ostatnio słyszałem, że nie ma w ogóle mowy o stałym skracaniu części kursów do pl. Wilsona - mowa jest tylko o tym, by dosłownie 3-4 kursy od ok. 7:30 tam zawrócić i w ten sposób "zagęścić" podaż. Te składy Bielanom by nie pomogły, bo i tak z Młocin wracałyby już po 8, czyli po najwyższym mikroszczycie. Gdyby rzeczywiście tak miało być, to widzę w tym rozwiązaniu pewien sens.
Natomiast ciekaw jestem ewentualnego wpływu takiego manewru na możliwość utrzymania regularnych następstw w stronę centrum
Natomiast ciekaw jestem ewentualnego wpływu takiego manewru na możliwość utrzymania regularnych następstw w stronę centrum
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- MeWa
- Cukiereczek
dostałeś mejla?Bastian pisze:Zrobiły się jakieś straszne medialne widły z tych igieł. Nie ręczę, ale ja ostatnio słyszałem, że nie ma w ogóle mowy o stałym skracaniu części kursów do pl. Wilsona - mowa jest tylko o tym, by dosłownie 3-4 kursy od ok. 7:30 tam zawrócić i w ten sposób "zagęścić" podaż. Te składy Bielanom by nie pomogły, bo i tak z Młocin wracałyby już po 8, czyli po najwyższym mikroszczycie. Gdyby rzeczywiście tak miało być, to widzę w tym rozwiązaniu pewien sens.
Tak, największy problem dotyczy bowiem 40 minut szczytu, więc raptem 2-4 pociągi są rozważane. Oznacza to dwa razy rzadsze pociągi na Młociny po skrócony, a regularność rozbije się o Marymont.
[ Dodano: Pią 07 Lis, 2008 00:07 ]
na to to się nikt nie zgodzi z uwagi na utrudnienia w ruchu, jakie by to spowodowało.Nazgul pisze:Jedyny sens widziałbym w skróceniu do Słodowca, ale wtedy znowuż zysk czasowy byłby niewielki.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Skąd mam wiedzieć?MeWa pisze:dostałeś mejla?![]()
No ok, ale dopiero po mikroszczycie.MeWa pisze:Tak, największy problem dotyczy bowiem 40 minut szczytu, więc raptem 2-4 pociągi są rozważane. Oznacza to dwa razy rzadsze pociągi na Młociny po skrócony
No właśnie tu bym prosił o więcej informacjiMeWa pisze:a regularność rozbije się o Marymont
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- MeWa
- Cukiereczek
Aby pociąg wcześniej skrócony do Placu Wilsona mógł płynnie włączyć się do ruchu, pociąg jadący z Młocin będzie musiał odjechać ze stacji początkowej w większym odstępie względem poprzedniego składu. Mikroszczyt dotyczy też stacji Marymont, zwłaszcza odkąd ulokowana jest tam pętla przesiadkowa, jest to ósma stacja pod względem liczby pasażerów - więcej osób w ciągu dnia korzysta z Marymontu niż oddzielnie ze stacji Plac Wilsona i Dworzec Gdański. Widok nieprzerwanych pielgrzymek do metra z pętli jest tam częsty. To także oni przyczyniają się do tłoku w metrze. Teraz im zaoferujesz zauważalanie rzadziej kursujące pociągi - dłużej będzie trwało załadowanie pociągu na Marymoncie i spodziewać się można tego, że ten pociąg odjedzie jeszcze bardziej pełny, ograniczając szanse, żeby ktoś do niego wsiadł na kolejnych stacjach (więc co to za korzyść?). Na następnych stacjach wymiana pasażerska będzie trwała dłużej niż w przypadku tego "luźniejszego" wcześniejszego pociągu, w związku z czym spodziewać się można narastania opóźnienia.
Nierómierne obłożenie pociągów zawsze skutkuje powstaniem nieregularności. Tak przypieczętujesz tylko niezabieralność niektórych pociągów...
Nierómierne obłożenie pociągów zawsze skutkuje powstaniem nieregularności. Tak przypieczętujesz tylko niezabieralność niektórych pociągów...
- Bastian
- Sułtan Maroka
Czemu ja? Ja tylko pytam...MeWa pisze:Teraz im zaoferujesz zauważalanie rzadziej kursujące pociągi