W związku z problemami technicznymi możliwe są utrudnienia w dostępie do forum w najbliższych dniach.
Modernizacja trasy tramwajowej w ciągu trasy W-Z
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Mieści się łuk o promieniu 21 bodaj metrów. Wszystko, łącznie z Pesą, sobie na takim poradzi.MeWa pisze:a tak w ogóle to tam dałoby się zbudować - odpowiedni promień skrętu?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Pogubiłem się w tych terminach.MeWa pisze:Kra - zdaje się, że zamknięcie al. "Solidarności" nie będzie w tym samym terminie co mostu (etapowanie)
Początek robót na moście (wiadukcie) znany ale mam wątpliwości co do końca. Wykonawca ma zakończyć prace do 31.10.09 - czy to oznacza, że do tej daty przejazd będzie zamknięty. Pewnie nie, ale jaki jest rzeczywisty termin wyłączeń to nie wiem.
Pzdr
Jeśli ma być zamknięcie od Bankowego do Jagiellońskiej to co mają robić tramwaje przy MHP? Jak zamkniecie całości to całości, razem z przystankiem Metro Ratusz Arsenał przy Grubej Kaśce. Czyżby nie mieli w ogóle zamiaru tknąć torów w tym miejscu?
Będą, ale etapowo. Odcinek na moście będzie trwał najdłużej, więc póki nie zabiorą się pod węzeł przy metrze, to można tam tramwajami zawracać.chudzini7 pisze:Jeśli ma być zamknięcie od Bankowego do Jagiellońskiej to co mają robić tramwaje przy MHP? Jak zamkniecie całości to całości, razem z przystankiem Metro Ratusz Arsenał przy Grubej Kaśce. Czyżby nie mieli w ogóle zamiaru tknąć torów w tym miejscu?
A te przeploty z jazdą pod prąd po ślimakach brzmią ciekawie, trzeba by się przyjrzeć, czy realny jest skręt z Wisłostrady (jezdnia wschodnia zgodnie z tradycyjnym kierunkiem ruchu) w Grodzką pod prąd na górę i z Wisłostrady w kierunku południowym (też zgodnie z kierunkiem ruchu) w Nowy Zjazd pod prąd pod górę.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Mnie się w ogóle wydaje że to właśnie tak miało być, ale głowy nie dam.pawcio pisze: A te przeploty z jazdą pod prąd po ślimakach brzmią ciekawie, trzeba by się przyjrzeć, czy realny jest skręt z Wisłostrady (jezdnia wschodnia zgodnie z tradycyjnym kierunkiem ruchu) w Grodzką pod prąd na górę i z Wisłostrady w kierunku południowym (też zgodnie z kierunkiem ruchu) w Nowy Zjazd pod prąd pod górę.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
To powstanie jednak sygnalizacja świetlna? Czytałem gdzieś, że przy Starym Mieście ma pozostać jak do tej pory, a w przyszłości zbudowane mają zostać przystanki przy samych torach puszczając jezdnię po zewnętrznej stronie (tak jak na prezentacji Siskomu)Gazeta Wyborcza pisze:Piesi nie będą blokować Trasy W-Z
Tramwaje Warszawskie wyremontują torowisko na Trasie W-Z. Przebudowany zostanie również odcinek przy placu Zamkowym, który utrudnia ruch kierowcom samochodów - podaje "Super Express".
Pasażerowie tramwajów przy placu Zamkowym blokują zwężoną w tym miejscu do jednego pasa Trasę W-Z. Wkrótce ma się to zmienić - donosi "Super Express".
Tramwaje Warszawskie rozstrzygnęły przetarg na projekt i przebudowę torowiska tramwajowego. Oprócz modernizacji torów, przebudowane zostaną przystanki, ustawiona zostanie też sygnalizacja świetlna dla pieszych. Ma być wygodniej dla kierowców, ale przede wszystkim bezpieczniej. Przebudowa torów potrwa do końca października, natomiast przystanki zostaną przebudowane do końca przyszłego roku - pisze dziennik.
Rozumiem, że całej trasy WZ, a konkretnie odcinka Wileński-Bankowy?Przebudowa torów potrwa do końca października
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Bez Starego Miasta.
Gazeta Wyborcza pisze:Tramwaje Warszawskie wyremontują torowisko na Trasie W-Z. Przebudowany zostanie również odcinek przy placu Zamkowym, który utrudnia ruch kierowcom samochodów - podaje "Super Express". Pasażerowie tramwajów przy placu Zamkowym blokują zwężoną w tym miejscu do jednego pasa Trasę W-Z. Wkrótce ma się to zmienić - donosi "Super Express".
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ja nie wiem, po co GW się kompromituje publikując informację sprzeczną z oficjalną informacją prasową...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No tak, a wierszóweczka leci...
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Oczywiście jest także news na stronie głównej...
Swoją drogą fajne (ciekawe) te schematy...
http://www.ztm.waw.pl/wz2009.phpZTM pisze:Remont torów tramwajowych na Trasie W-Z i ul. Młynarskiej.
15 marca rozpocznie się największy tegoroczny remont miejskiej infrastruktury - przebudowa torowiska tramwajowego na trasie W-Z na odcinku od ul. Młynarskiej do ul. Jagiellońskiej oraz na ul. Młynarskiej. Powstaną nowe wiaty i usprawniający komunikację wspólny pas ruchu dla autobusów i tramwajów. Przy tej okazji wymienione zostaną wodociąg, magistrala ciepłownicza, oświetlenie, kable energetyczne, gazociąg i nawierzchnia ulic. Most Śląsko-Dąbrowski zamknięty będzie do 31 sierpnia. Wszystkie zaplanowane na ten rok prace zakończą się do 17 października.
W czasie prac przebudowane zostaną wszystkie perony - będą podwyższone i wydłużone tak aby jednocześnie mogły zatrzymać się przy nich dwa nowoczesne tramwaje niskopodłogowe (tj. o długości porównywalnej z wagonami produkcji firmy PESA). Wszystkie perony wyposażane będą w bezpieczną nawierzchnię na szerokości ok. 1 m od krawędzi (czyli płyty z "wypustkami" i płyty o szorstkiej nawierzchni). Największą modernizację przejdą przystanki w al. Solidarności przy pl. Bankowym i przy Parku Praskim. Ich nawierzchnia będzie wyłożona kamieniem, powstanie zadaszenie niemal nad całą powierzchnią przystanku, zamontowane zostanie oświetlenie. Na wspólnych, tramwajowo-autobusowych przystankach (Metro Ratusz, Park Praski) ułożone zostaną specjalne, półokrągłe krawężniki typu Combiborde, które umożliwiają bliskie podjechanie autobusowi do platformy przystankowej i jednocześnie chroniące krawędź platformy przed zniszczeniem przez ciężki autobus. Wykonawca zbuduje także osłony chroniące mury Muzeum Niepodległości przed bryzgami wody z jezdni. Duże wiaty przystankowe pojawią się także na przebudowanych przystankach na pl. Bankowym (na ul. Marszałkowskiej). Remont obejmie także elementy trakcji elektrycznej.
Tramwajom będzie łatwiej
Podczas remontu zmieniony zostanie nieco układ torowisk na skrzyżowaniach. Te przebudowy usprawnią poruszanie się tramwajów i tym samym skrócą czas przejazdu. Na ul. Młynarskiej pomiędzy ul. Płocką a ul. Wolską torowisko zostanie nieznacznie przesunięte w kierunku wschodnim. Dzięki temu uda się wygospodarować przestrzeń potrzebną do wydzielenia z jezdni toru tramwajowego w kierunku ul. Wolskiej; dla samochodów powstanie oddzielny pas ruchu. Torowisko w jezdni (wspólne z pasem samochodowym) pozostanie tylko w kierunku ul. Obozowej.
Na węźle Kercelak wydzielone zostaną tory do skrętu i skorygowany niekorzystny układ przecięć torów na samym skrzyżowaniu. Dodatkowe skręty powstaną na najbardziej obciążonych kierunkach: w al. Solidarności w lewo w ul. Towarową, z ul. Towarowej w lewo w al. Solidarności, z ul. Okopowej w prawo w al. Solidarności. Dzięki temu tramwaje oczekujące na skręt nie będą blokowały torów jadącym prosto. Na węźle Kino Femina zmiany geometrii obejmą obie krzyżujące się trasy, a ruchome elementy zwrotnic (iglice) zostaną wyprowadzone z jezdni i przejść dla pieszych co zwiększy bezpieczeństwo ludzi i ułatwi konserwację i naprawy. Na trasie od placu Bankowego do ul. Jagiellońskiej torowisko zostanie "rozsunięte", aby umożliwić poruszanie się po nim autobusów. Jednocześnie umożliwi to budowę w przyszłości przystanków przy Starym Mieście już bez konieczności przebudowy torów. Tramwaje Warszawskie zbudują także łącznik torowy z al. Solidarności przez ul. Jagiellońską do pętli ZOO - to połączenie umożliwi tramwajom w czasie budowy drugiej linii metra omijanie rozkopanego placu Wileńskiego. Uzupełnieniem tego układu będzie skręt z ul. 11 Listopada w prawo ul. Targową, który TW planują zbudować także w tym roku.
Autobusem przez most
Ruch tramwajów na czas pierwszego etapu robót na trasie W-Z oraz na ul. Młynarskiej zostanie wstrzymany w niedzielę 15 marca. Tego dnia także zamknięta dla ruchu samochodowego zostanie "wuzetka" na odcinku od pl. Bankowego do ul. Jagiellońskiej oraz ul. Młynarska - od ul. Wolskiej do ul. Płockiej. Przejezdny, ale tylko dla autobusów komunikacji miejskiej pozostanie most Śląsko-Dąbrowski (jeden pas dla obydwu kierunków, ruchem autobusów będzie sterowała sygnalizacja świetlna); nieprzejezdny będzie wiadukt Pancera. W taki sposób będzie zorganizowany ruch przez cały czas trwania robót na odcinku od pl. Bankowego do ul. Jagiellońskiej, tj. do 31 sierpnia. Na remontowanych odcinkach trasy można się spodziewać zwężeń jezdni, podczas przebudowy skrętów przecinających jezdnie konieczne będzie kierowanie samochodów na objazdy.
W początkowym okresie robót możliwy będzie dojazd od placu Bankowego do ul. Bielańskiej oraz wyjazd z ul. Bohaterów Getta w kierunku placu. Po stronie praskiej kierowcy dojadą tylko do ul. Jagiellońskiej, możliwy będzie wyjazd z ul. Sierakowskiego w kierunku ul. Targowej.
Kluczowe skrzyżowanie czyli węzeł Femina pójdzie do remontu w wakacje i na nim całkowicie będzie wyłączony ruch tramwajowy i samochodowy. Samochody ominą zamknięte odcinki ulic tymczasowymi jezdniami, które utworzą coś w rodzaju ronda dookoła placu budowy.
Ul. Młynarska będzie zamknięta dla ruchu tramwajów do 14 czerwca, a na niej roboty będą prowadzone etapowo, tak aby umożliwić dojazd do posesji. Najważniejsze skrzyżowanie czyli z ul. Górczewską i ul. Leszno zostanie zawężone (bez całkowitego zamknięcia) na okres ok. dwóch tygodni na przełomie maja i czerwca; w tym samym czasie skrzyżowania z ul. Żytnią i ul. Wolską będą całkowicie przejezdne. Główny objazd zamkniętej ul. Młynarskiej prowadzi ul. Płocką, na skrzyżowaniu Płocka-Obozowa wybudowana zostanie tymczasowa jezdnia do skrętu w lewo w ul. Obozową.
W czasie prac, alternatywą dla pasażerów komunikacji miejskiej stanie się kolej. Poprawie ulegnie dojazd do kolejowych przystanków Stadion i Powiśle. Pasażerowie będą mogli także korzystać z linii tramwajowych, które zostaną skierowane na sąsiednie mosty czyli Gdański i Poniatowskiego. Od poniedziałku 16 marca, przez ok. 2 miesiące, za Muzeum Niepodległości funkcjonowała będzie tymczasowa pętla tramwajowa do zawracania tramwajów jadących al. Solidarności z Woli. W pierwszym etapie robót będą to linie 23 i 26. Przez most Gdański pojadą linie 41 (szczytowa), 4, 13; trasy zmienią linie 7, 24, 28; zawieszone będzie kursowanie linii 2, 32, 46.
Jako uzupełnienie, uruchomione zostaną cztery, kursujące przez most Śląsko-Dąbrowski, zastępcze linie autobusowe. Połączą obydwa brzegi Wisły z pominięciem remontowanego wiaduktu Pancera. Autobusy dwóch linii (Z2 i Z3 kursujące w szczycie co 2,5 i 5 minut) dojadą do Wisłostrady z dwóch stron - od Placu Bankowego i ul. Targowej - i spotkają się na Wisłostradzie na wspólnym przystanku Podzamcze. Jest to możliwe, dlatego że wykonawca pozostawi podczas prac przejezdny pas ruchu na moście i na odcinku od pl. Bankowego do wiaduktu Pancera. Połączenie z Wisłostradą zapewnią zaś dojazdy ulicami Grodzką i Nowym Zjazdem. Kolejna linia Z4 będzie kursowała przez most Świętokrzyski. Na czas zamknięcia ul. Młynarskiej uruchomiona zostanie linia zastępcza Z1 jadąca z pętli Koło na Podzamcze.
Dodatkowo, wprowadzony zostanie szereg zmian mających na celu uprzywilejowanie komunikacji miejskiej. Wydzielone zostaną pasy dla autobusów:
- w al. Solidarności zostanie wydłużony na ciąg ul. Radzymińskiej, od ul. Trockiej (w efekcie buspas obejmie odcinek od ul. Trockiej do dworca. Wileńskiego). Buspas pozostanie na tym odcinku na stałe, także po zakończeniu remontu.
- w al. Solidarności od ul. Towarowej do pl. Bankowego (w jednym kierunku) obowiązujący całą dobę
- na ul. Anielewicza na odcinku od ul. Karmelickiej do ul. Andersa (w jednym kierunku) obowiązujący w godz. 6-20
O dokładnych zmianach w komunikacji miejskiej będziemy informowali Państwa przed kolejnymi etapami robót.
Pozdrawiam.