W związku z problemami technicznymi możliwe są utrudnienia w dostępie do forum w najbliższych dniach.

Remont Trasy W-Z - zmiany autobusowe

Moderator: Wiliam

marekb

Post autor: marekb » 27 sie 2009, 7:34

Od 1 września miało być wygodniej. Po otwarciu mostu Śląsko-Dąbrowskiego mieszkańcy prawobrzeżnej Warszawy mieli szybciej i sprawniej dojeżdżać do metra. Ale na trasę nie wróci linia przyspieszona na Targówek, nie będzie metrobusów a na nowym buspasie przez most kursować będzie tylko jedna linia. Mieszkańcy 30 tysięcznego osiedla na Targówku są oburzeni.

Najdłuższy buspas w Warszawie

Projekt buspasa na Trasie Łazienkowskiej jest już gotowy. Będzie to najdłuższy spośród już...
więcej»Według mieszkańców Tarówka ZTM zapomina o prawobrzeżnej Warszawie. Przykładem może być Trasa Toruńska, gdzie zapomniano na przystankach umieścić rozkład jazdy.

Walka z wiatrakami

Wanda Zawada od lat walczy o poprawę komunikacji. Przez ostatnie trzy lata starała się o bezpośrednie połączenie Targówka z metrem. Zebrała pół tysiąca podpisów. Udało się. ZTM uruchomił linię 410. Na czas remontu trasy W-Z linię na Targówek zawiesił. Jak się okazało na stałe.
- Mieszkańcy Woli tą są warszawiacy, a mieszkańcy Targówka to jest już jakaś hołota - mówi oburzona Wanda Zawada. - Autobus już nie będzie jeździł, bo trasa jest za długa. To w końcu ZTM jest dla mieszkańców czy odwrotnie? - pyta.

Kursuje, ale nie po tej stronie

Mieszkańcy Targówka są oburzeni bo linia 410 kursuje, ale przez Wisłę już nie przejeżdża. Igor Krajnow z ZTMu jest przekonany, że likwidacja linii wyjdzie mieszkańcom na dobre.

- Najbardziej korzystnym rozwiązaniem dla mieszkańców Targówka, będzie, żeby za wykorzystaniem przesiadki korzystali z linii 190. Ewentualnie mogą dojeżdżać do linii tramwajowych, które również bardzo szybko będą przejeżdżały przez most Śląsko-Dąbrowski - zapowiada Krajnow i zaznacza, że przesiadki skrócą czas podróży.

Potrzebny buspas?

Tak samo absurdalnie wygląda budowa buspasa na wyremontowanej Trasie W-Z. Ma nią jeździć tylko jedna linia.

Specjalny pas dla autobusów i tramwajów powstaje na trasie z Pragi do placu Bankowego. Ale autobusy kursujące na największe osiedla po prawej stronie Wisły korzystać z niego nie będą. ZTM chce, żeby docelowo po nowym pasie jeździły tylko autobusy linii 190.

Dobra informacja jest taka, że rano i po południu kursować mają bardzo często.

- Już naprawdę więcej w tym momencie autobusów się nie zmieści na moście - wyjaśnia Krajnow.

żródło: http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1615923,0, ... omosc.html
marekb

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 sie 2009, 8:30

A 406 to co? Ktoś ukradł? Przecież robi 3/4 kółka i ma w strefie dojścia cały Targówek, to chyba wystarczy?

No i do tego jeszcze jest 517, którego Targówek broni jak niepodległości - tak, to się nie da, mieć ciasteczko i zjeść ciasteczko...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

michael112

Post autor: michael112 » 27 sie 2009, 8:38

Każda strona ma swoje racje. Niestety ZTM już w 2007 r. wyrzucił większość linii autobusowych z Mostu Śląsko-Dąbrowskiego. Skrócenie 410 to dokończenie tego dzieła. Niestety, wygląda na to, że utworzenie bustrampasa na Trasie W-Z oznacza dla niej... pogorszenie komunikacji. O autobusach już napisałem, natomiast jeśli chodzi o tramwaje - tu także sie nie polepszy, tylko pogorszy bo znika linia 32 (a być może także 46). Chyba że coś przeoczyłem i 13 będzie kursować co 5 minut, ale nie sądzę.
Żebym nie został posądzony, że rzucam słowa na wiatr, przedstawiam porównanie liczby kursów tramwajowych, które w ciągu godziny przemierzają Trasę W-Z przed i po modernizacji. Przed ukośnikiem stan sprzed modernizacji, po ukośniku przewidywany stan na dzień jej zakończenia, czyli po skończeniu Kercelaka.

4 (częst. 6/10) 10/6
13 (częst. 12/10) 5/6
23 (częst. 6/5) 10/12
26 (częst. 4/5) 15/12
32 (częst. 12/brak) 5/0
46 (częst. 12/10 lub brak) 5/6(lub 0)
Razem: 50/42(lub 36)

A więc rzeczywiście liczba tramwajów na moście się zmniejszy. A biorąc pod uwagę znaczne zmniejszenie liczby autobusów w 2007 r. oraz wywalenie 410 teraz, wychodzi na to, że choć wprowadzenie PAT ułatwia oczekiwanie na przystanku, to jednak ze względu na przepustowość pasa kursów na moście będzie po prostu mniej. Dlatego po części rozumiem te protesty, choć raczej ich nie popieram. Przedstawiłem tu głównie argumenty przeciwników, bo myślę żę większość piszących w tym temacie będzie raczej bronić lub nawet wychwalać ZTM. Oczywiście rozumiem także argumenty organizatora komunikacji i on też ma częściowo rację. Choć osobiście zastanawiam się, czy nie lepiej było jednak przedtem, bo choć były różne przystanki, to istniało więcej kursów które zabierały ludzi.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 sie 2009, 8:41

Istniało więcej WIRTUALNYCH kursów, które zabierały ludzi. Wykorzystanie autobusów było w szczycie na moście tak tragiczne, że równie dobrze można było ich nie liczyć.

Pomijam fakt, że co Ci po większej łącznej liczbie kursów, jeśli akurat jesteś na tym drugim przystanku?!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 27 sie 2009, 8:41

michael112 pisze:(a być może także 46)
Zostaje.
michael112 pisze:13 będzie kursować co 5 minut,
Nie będzie.

Po za tym będzie takt 5-10 a nie 6-12...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 27 sie 2009, 9:43

Glonojad pisze:No i do tego jeszcze jest 517
A 517 też jedzie do metra.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 27 sie 2009, 9:45

Tylko zanim do niego dojedzie... MisiekK no zlituj się do jasnej cholery... Wolisz jechać 10 minut 410 Mostem czy 517 30 minut na około :neutral:
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 sie 2009, 9:49

410 mostem zamiast której linii z tegoż mostu? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 27 sie 2009, 9:50

Desert pisze:Tylko zanim do niego dojedzie... MisiekK no zlituj się do jasnej cholery... Wolisz jechać 10 minut 410 Mostem czy 517 30 minut na około :neutral:
517 + przesiadka do częstego 190. Wprowadzenie kolejnej linii na most rozpieprzy takt 190, bo trzeba będzie coś na to miejsce zabrać. A przypominam, że przede wszystkim mają tam jeździć tramwaje.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 27 sie 2009, 9:50

y? Żadnej :D ?

To i tak nie zmienia faktu że 517 będzie ścięte w częstotliwości jak to gdzieś czytałem albo się pomyliłem :P
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 27 sie 2009, 9:51

Desert pisze:y? Żadnej :D ?
Tak dobrze, to tylko Era i panie z pigalaka robią.

zzz

Post autor: zzz » 27 sie 2009, 9:52

To ciecie czestotliwosci lini na moscie, czy moze korek zlozony z autobusow i tramwajow na trambus pasie? ](*,)

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 27 sie 2009, 9:52

MisiekK pisze:Tak dobrze, to tylko Era i panie z pigalaka robią.
OWNED :D :term: :aloha:
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 sie 2009, 9:52

Ignorance is bliss.

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 27 sie 2009, 9:53

zzz pisze:To ciecie czestotliwosci lini na moscie, czy moze korek zlozony z autobusow i tramwajow na trambus pasie? ](*,)
Zakładam iż na co komu Tramwaje na moście :D
Obrazek

ODPOWIEDZ