Komunikacja miejska w Ursusie
Moderator: Wiliam
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Tymczasem na P7P jest zwężenie (rozkopali pół jezdni po tym jak się na środku zapadła studzienka) i tam tworzą się zatory.rudy pisze:Skończył się wahadłowy ruch na Cierlickiej i efekt natychmiastowy - zero korka, autobusy z Niedźwiadka punktualnie dojeżdżają na Skorosze.
Ulica Traktorzystów jeszcze jest zamknięta.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Jeżeli mówimy o tym samym miejscu, to wczoraj tkwiłem tam przez dobre 10 minut. Z osobówek wychodzili i się przyglądali, co się stało, że nie jadę. Przez dwie osobówki, którym tak śpieszyło podjechać 20-30 metrów, że skutecznie zablokowali opcję ominięcia tego miejsca.Kleszczu pisze:Tymczasem na P7P jest zwężenie (rozkopali pół jezdni po tym jak się na środku zapadła studzienka) i tam tworzą się zatory.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Mówimy o tym samym miejscu. Na szczęście ja jadąc samochodem skutecznie ominąłem korek puściutką Traktorzystów i skrótem przez zakładyPawel_ pisze:Jeżeli mówimy o tym samym miejscu, to wczoraj tkwiłem tam przez dobre 10 minut. Z osobówek wychodzili i się przyglądali, co się stało, że nie jadę. Przez dwie osobówki, którym tak śpieszyło podjechać 20-30 metrów, że skutecznie zablokowali opcję ominięcie tego miejsca.Kleszczu pisze:Tymczasem na P7P jest zwężenie (rozkopali pół jezdni po tym jak się na środku zapadła studzienka) i tam tworzą się zatory.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
nawiązując trochę do tego co wcześniej m.in Kleszczu pisał to chodzi mi taki pomysł po głowie:
207 - z Opaczy bez zmian przez Składkowskiego, Prystora, Skoroszewską, Dzieci Warszawy do PKP Ursus 06 a dalej pod wiaduktem i na Niedzwiadek (tu być może nawet wzmocniona)
206 - z NWłoch przez Sympatyczną, Popularną, Ryżową, Prystora, Składkowskiego, Starodęby, Aleje, Spisaka, PKP Ursus, Regulską do pętli Regulska
BTW dzis sie przekonałem że dojazd 178 spod CH Skorosze do PKP Ursus jest nawet szybszy niż 207 tamże. to w kontekscie faktu że przybywa tam coraz wiecej bloków. Z ZP Prystora różnica też nie powinna być zbytnio odczuwalna
Nie mam przekonania co do pomysłu na 129 na Nowolazurowej. Wydaje mi się że powinno też tam być coś co będzie lączyć i z PKP Włochy i z Ursusem (np Placem)
207 - z Opaczy bez zmian przez Składkowskiego, Prystora, Skoroszewską, Dzieci Warszawy do PKP Ursus 06 a dalej pod wiaduktem i na Niedzwiadek (tu być może nawet wzmocniona)
206 - z NWłoch przez Sympatyczną, Popularną, Ryżową, Prystora, Składkowskiego, Starodęby, Aleje, Spisaka, PKP Ursus, Regulską do pętli Regulska
BTW dzis sie przekonałem że dojazd 178 spod CH Skorosze do PKP Ursus jest nawet szybszy niż 207 tamże. to w kontekscie faktu że przybywa tam coraz wiecej bloków. Z ZP Prystora różnica też nie powinna być zbytnio odczuwalna
Nie mam przekonania co do pomysłu na 129 na Nowolazurowej. Wydaje mi się że powinno też tam być coś co będzie lączyć i z PKP Włochy i z Ursusem (np Placem)
PURA VIDA!
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Ale to ma robić 129 (cm. Wolski - Dźwigowa - Globusowa - Chrobrego - Ryżowa - Nowolazurowa - Poczty Gdańskiej - Plac Tysiąclecia - PKP Ursus - Regulska - Regulska).
Którędy 207 po północnej stronie torów
Przyznam się, że nie jestem przekonany akurat do kierowania tej linii na Niedźwiadek 
206 - tak ale może do PKP Ursus (patrząc na moje powyższe 129 już nie na Regulską) tylko w wariantach, a na stałe jednak tylko do Starodębów. Czas dojazdu to jedno, a drugie to fakt, że 178 tam całymi dniami śmiga po prostu puste.
Którędy 207 po północnej stronie torów
206 - tak ale może do PKP Ursus (patrząc na moje powyższe 129 już nie na Regulską) tylko w wariantach, a na stałe jednak tylko do Starodębów. Czas dojazdu to jedno, a drugie to fakt, że 178 tam całymi dniami śmiga po prostu puste.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
zamiast 394 wydaje mi się. po zakończeniu remontu wiaduktu przy PKP Ursus nie powinno to być miejsce korkogenneKtórędy 207 po północnej stronie torówPrzyznam się, że nie jestem przekonany akurat do kierowania tej linii na Niedźwiadek
mhm, to się trochę pogubiłem, bo była jeszcze koncepcja słania jej na Okecie129 (cm. Wolski - Dźwigowa - Globusowa - Chrobrego - Ryżowa - Nowolazurowa - Poczty Gdańskiej - Plac Tysiąclecia - PKP Ursus - Regulska - Regulska).
jaką byś widział częstotliwość, zważywszy na częsciowo funkcję dowozówki a jednocześnie korki na Dzwigowej? trochę byś tę piwrwszą funkcję udupił obawiam się.
to ja już, ze względu jak wyżej, wolałbym na Regulską to powyginane 206Kleszczu pisze:206 - tak ale może do PKP Ursus (patrząc na moje powyższe 129 już nie na Regulską)
PURA VIDA!
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
mariow pisze:zamiast 394 wydaje mi się. po zakończeniu remontu wiaduktu przy PKP Ursus nie powinno to być miejsce korkogenneKtórędy 207 po północnej stronie torówPrzyznam się, że nie jestem przekonany akurat do kierowania tej linii na Niedźwiadek
To mnie się nie podoba - dojście od 394 na peron jest chyba jednak bardziej atrakcyjne niż jazda jakby nie patrzeć naokoło + jeszcze dojście.
Swoją drogą trzeba pomęczyć ważnych ktosi o zbudowanie schodków na peron na wysokości Rodakowskiego.
mariow pisze:mhm, to się trochę pogubiłem, bo była jeszcze koncepcja słania jej na Okecie129 (cm. Wolski - Dźwigowa - Globusowa - Chrobrego - Ryżowa - Nowolazurowa - Poczty Gdańskiej - Plac Tysiąclecia - PKP Ursus - Regulska - Regulska).
jaką byś widział częstotliwość, zważywszy na częsciowo funkcję dowozówki a jednocześnie korki na Dzwigowej? trochę byś tę piwrwszą funkcję udupił obawiam się.
Bo zasadniczo na 129 mam dwa pomysły - pierwszy ten jak powyżej, drugi skierowanie przez Opacz. Aktualnie jestem bliższy temu pierwszemu. Częstotliwość - uważam, że co 10-12/12/12//15 na SU10.
mariow pisze:to ja już, ze względu jak wyżej, wolałbym na Regulską to powyginane 206Kleszczu pisze:206 - tak ale może do PKP Ursus (patrząc na moje powyższe 129 już nie na Regulską)
129 na Regulską, 206 co drugi kurs od Starodębów do PKP
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
miejsca nie ma obawiam sięKleszczu pisze: Swoją drogą trzeba pomęczyć ważnych ktosi o zbudowanie schodków na peron na wysokości Rodakowskiego.
jest to pewien minus, acz jednak zaobserwowałem że część ludzi z Niedzwiadka np popołudniu i tak idzie na przystanek pod Carrefour na BohW-wyKleszczu pisze:To mnie się nie podoba - dojście od 394 na peron jest chyba jednak bardziej atrakcyjne niż jazda jakby nie patrzeć naokoło + jeszcze dojście.
nie przekonuje cię to że 129 będzie dla Regulskiej de facto pogorszeniem w stosunku do 207? a pchanie tam 3 linii to już bezsens.Kleszczu pisze:129 na Regulską, 206 co drugi kurs od Starodębów do PKP
PURA VIDA!
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
mariow pisze:miejsca nie ma obawiam sięKleszczu pisze: Swoją drogą trzeba pomęczyć ważnych ktosi o zbudowanie schodków na peron na wysokości Rodakowskiego.
Wąskie schody równolegle do Wiosny Ludów (w kierunku zachodnim i wschodnim) by się zmieściły i byłby bardzo przydatne (nawet kosztem kawałka peronu). Przy okazji fajnie gdyby powstał maleńki P+R na klepisku przy przystanku 207
Pytanie dlaczego idą tammariow pisze:jest to pewien minus, acz jednak zaobserwowałem że część ludzi z Niedzwiadka np popołudniu i tak idzie na przystanek pod Carrefour na BohW-wyKleszczu pisze:To mnie się nie podoba - dojście od 394 na peron jest chyba jednak bardziej atrakcyjne niż jazda jakby nie patrzeć naokoło + jeszcze dojście.
mariow pisze:nie przekonuje cię to że 129 będzie dla Regulskiej de facto pogorszeniem w stosunku do 207? a pchanie tam 3 linii to już bezsens.Kleszczu pisze:129 na Regulską, 206 co drugi kurs od Starodębów do PKP
Dlaczego trzech linii
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Proszę nie majstrować przy 394. Należy pamiętać iż 194 po remoncie Dźwigowej docelowo będzie jeździło na Cm. Wolski więc znów wjedzie w korki. Obecnie w szczytach jest nezabieralne więc 394 jest idealne.
Ludzie chodzą na Boh Wawy z uwagi na biedronkę czy też mieszkają po tej stronie (194, 394 nie mają w okolicy przystanku), jednak zdecydowanie więcej idzie na Wojciechowskiego.
Ludzie chodzą na Boh Wawy z uwagi na biedronkę czy też mieszkają po tej stronie (194, 394 nie mają w okolicy przystanku), jednak zdecydowanie więcej idzie na Wojciechowskiego.
włąsnie, kosztem kawałka peronu, widzisz juz PKP jak przebudowuje peron w taki sposób?Kleszczu pisze:Wąskie schody równolegle do Wiosny Ludów (w kierunku zachodnim i wschodnim) by się zmieściły i byłby bardzo przydatne (nawet kosztem kawałka peronu).
a nie wiem czy wiesz ale powstał takowy na środku pętli PKP UrsusKleszczu pisze:gdyby powstał maleńki P+R na klepisku przy przystanku 207
zakupy a potem np dojazd do miejsc w ZP Siłaczki - tak na przykładKleszczu pisze:Nie wydaje mi się żeby kluczowa była tu oferta komunikacyjna bo do przystanku na Wojciechowskiego jest jednak relatywnie bliżej
129 oznacza że korki Dzwigowej rozwalą tę linię.Kleszczu pisze:Dlaczego trzech liniiW mojej propozycji jedzie tam 129 i 191. Owszem spadek częstotliwości, o którym piszesz (gdyby 129 zostało zamienione z 207) byłyby odczuwalny ale w momencie wzmocnienia 129 oferta jest i tak lepsza niż przy 206, które od Starodębów przez Spisaka i PKP nie ma sensu kursować częściej niż co 20-30 minut.
Dokąd 207 w takim razie wg ciebie? tylko do PKP Ursus? to już zamiana by była bez sensu.
206 mogłaby być jedyną linią jakby jeszcze zrobić coś ze 177
PURA VIDA!
- Solaris U10
Zapominacie jeszcze o trwającej budowie przedłużenia Gierdziejewskiego do Połczyńskiej, nie wspominając o wiadukcie, również budowanym, na Orląt Lwowskich równoległym do S2 (o ile równolegle powstanie jakieś połączenie z Piastowską, które nie będzie chyba budowane w ramach trasy S2(mógłby ktoś doprecyzować). Całość należałoby rozważać w kontekście dowozu do PKP Niedźwiadek (to już niestety nie przyszły rok...).