Układ linii tramwajowych z M2C
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Z Okęcia calkiem niezle im to wychodzi 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Tylko że 15-ka od strony Żoliborza rzadko ma jako takie zapełnienie wcześniej niż przed Stawkami albo i Anielewicza. A to już nie jest tak bezpośrednio przy pętli.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Czyli jednak trzeba było tramwaj na Mickiewicza zamienić na tak ukochane na Żoliborzu miejsca parkingowe 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ależ nie. Wystarczyło wprowadzić płatne parkowanie, a jeśli chodzi o tramwaje, to przedłużyć tory na Klaudyny. Skończyło się jednak na zamawianiu kolejnych analiz, jak to zrobić, bo to wychodzi w Warszawie najlepiej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Czasem wypada jakieś konsultacje społeczne zrobić, jakieś warianty przeanalizować, uwzględnić fakt, że przez 15 lat (ostatnia analiza trasy do os. Ruda powstała w 1999 roku) w warszawskim ruchu ulicznym zmieniło się co nieco... a nawet prawie wszystko. O gigantycznej różnicy jeśli chodzi o technikę infrastruktury i taboru nie wspominając.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Przede wszystkim teraz trzeba mieć porobione analizy, by w ogóle myśleć o uzyskaniu decyzji środowiskowej.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jak go nie zrobiono przed metrem, to przepadło...
Zawsze można się tłumaczyć że metro, ze oddana obwodnica, że to że tamto. A one powinny być robione czesto niezaleznie od sytuacji - bo przecież opracowania trzeba robić i teraz.

Przecież to proste.JotPeCet pisze:Przed wyborami... jasne.mkm101 pisze:Panowie, możemy tu sobie dyskutować... (...) Ponieważ "miasto" nie jest pewne jak zachowają się pasażerowie po uruchomieniu M2C więc na wszelki wypadek zostaną pocięte wszelkie połączenia które mogłyby być konkurujące z M2C (...)
Jeśli M2C zdąży być otwarte przed wyborami to "reformę" połączeń naziemnych przeprowadzi się 2 tygodnie po wyborach (a informację o zmianach poda się zaraz po wyborach - w gazetach to zniknie pomiędzy doniesieniami kto wygrał w której dzielnicy i domysłami kto tym razem będzie rządził).
Jeśli M2C będzie otwarte po wyborach to "reformę" przeprowadzi się równocześnie
Oczywiście przed wyborami będzie wszystko tajne/poufne, oficjalnie "trwają przygotowania", "istnieją różne wersje zmian", "za wcześnie na ich ujawnianie, tym bardziej że propozycje które ostatecznie nie wejdą w życie mogłby wprowadzić pasażerów w błąd". Czasem tylko będą "przecieki", oczywiście tylko pozytywne ("uruchomimy 2 nowe linie", "linia 8 wróci na historyczną trasę") - pierwszy "przeciek" już był (109 pozostanie na DwCentralnym).
------------
A teraz czas na podgrzanie wątku. Skoro wielu już się wypowiedziało "jak będzie" to i ja dodam swoje trzy grosze (tak jakoś mnie nietypowo naszło...), zwłaszcza że 1 stycznia temu sprzyja
Założenie: otwarta trasa na Powstańców Śl i do Mehoffera (to możliwe, tym bardziej im większe będzie ryzyko że M2C nie zdąży przed wyborami).
Uwagi co do wozkm - w tej chwili jest niewielki niedobór wozkm tramwajowych względem zakładanego, dużo zyska się na cięciach, poza tym w razie potrzeby można wprowadzić takt 10/20min w święta i ewentualnie także soboty (tu są duże zapasy wozokm, a ZTM powoli spisuje komunikację weekendową na straty)
Przewiduję dwie możliwości w zależności od docelowej trasy 26
Opcja I - 26 na Bródno
W tym układzie 26 pozostaje na Bródnie ale słabe (nie może za bardzo konkurować z M2C) więc cięte są inne połączenia z Bródna - 1 staje się słabe (na odcinku do MDwGdański wspomagane przez słabe 41, odcinek na Towarowej - patrz dalej), 4 skasowana ("dzięki czemu nastąpi likwidacja nadpodaży na Puławskiej i Andersa"). Silna będzie 3 stanowiąca dowozówkę do M2C i z Bródna i z Grochowskiej. Pojawi się nowa linia 21 Żerań FSO-Kawęczyńska, stanowiąca dowozówkę do M2C z tych dwóch rejonów. W zamian 18 wróci na most Gdański (tak by przypadkiem nie poprawiać podaży na trasie WZ). Wsparcie dla 3 na Grochowskiej będzie stanowić słaba ale dwuwagonowa (no, może niskacze będą krótkie) 6 na trasie Wiatraczna-Wileniak-most Gdański-pl.Wilsona-Marymoncka-MMłociny (bo "musi" coś skręcać z Marymonckiej na MMłociny). Ponieważ coś musi nadal łączyć bezpośrednio Grochowską bliższą z centrum więc pozostanie słaba 8 ale na trasie Wiatraczna-Grochowska-Aleje-Grójecka-Banacha ("przywrócenie historycznej trasy"). 7 nadal z Kawęczyńskiej ale tylko do Banacha, likwidacja 25, zamiast niej na Waszyngtona wróci 22.
Teraz zachód. Brak połączenia torowego na Rondzie Daszyńskiego (zmiana geometrii torów - casus węzła Nowowiejska) nieco skomplikuje plany ZTM - nie powstanie silna dowozówka Górczewska-Rondo Daszyńskiego-Obozowa-NwBemowo ale nic w przyrodzie nie ginie. Z Jelonek do M2C będzie dowozić nowa silna linia 11 (znów "powrót do tradycji") na dwukierunkach (przypominam że dla pewności uniknięcie konkurencji 26 będzie słabe), natomiast linia 20 pojedzie z Boernerowa przez Rondo Daszyńskiego na Banacha ("przywrócenie historycznej trasy") - będzie to dowozówka do M2C z Obozowej i bliskiej Ochoty (tu wspomagająca osłabioną 1), dowóz z Bemowa zapewni i tak nadal silna 24 na dotychczasowej trasie. Co do 1 - będzie dowozówką do M2C nie tylko z bliskiej ale i "dalekiej" Ochoty - zastąpi bowiem 7 na trasie do Okęcia (o, pardon, P+R Al. Krakowska). Ponieważ pętla Banacha nie jest z gumy więc 14 zostanie skrócona do pl. Narutowicza ("bez strat dla pasażerów" - promowany dojazd z bliskiej Ochoty to 1 i 20 do M2C). No i W-Z - tu pozostanie słaba 26 oraz silna 23 (bo coś jednak jeździć tu musi). Na Powstańców słabe 10 do MMłociny i słabe 28 do Górczewskiej). Reszta jak dotychczas (28 łączy Żerań FSO z MDw Gdański). Na Tarchomin słabe 17 (pamiętajmy że M1 też musi mieć frekwencję), a 37 pozostaje na MMarymont (jak pamiętamy na Marymonckiej jest już 6). No, chyba że Mehoffera nie zdąży - wtedy słaba 17 nadal na MMłociny a 6 krócej - do Twardowskiej.
Opcja II - 26 wraca na bliską Grochowską (ale nadal słabe).
W tym układzie 4 pozostaje na Bródnie ale przez most Gdański (nie może za bardzo konkurować z M2C), 1 staje się słabe natomiast 41 wynosi się na MMarymont. Silna 3 stanowi dowozówkę do M2C i z Bródna i z Grochowskiej, podobnie jak nowa linia 21 Żerań FSO-Kawęczyńska, stanowiąca dowozówkę do M2C z tych dwóch rejonów. W zamian 18 wróci na most Gdański (tak by przypadkiem nie poprawiać podaży na trasie WZ). Wsparcie dla 3 na Grochowskiej będą stanowić wspomniane wcześniej 26 oraz słabe 6 (na trasie Wiatraczna-Wileniak-most Gdański-pl.Wilsona-Marymoncka-MMłociny) - chyba że kompletnie braknie wozokm to wtedy 6 dojedzie tylko do Kawęczyńskiej. Ponieważ 26 łączy bezpośrednio Grochowską bliższą z centrum (no, pl. Bankowy to też centrum) więc przestaje istnieć prawobrzeżny odcinek linii 8. 7 nadal z Kawęczyńskiej ale tylko do Banacha, likwidacja 25, zamiast niej na Waszyngtona wróci 22.
Na zachodzie niewiele zmian. Z Jelonek do M2C będzie dowozić silna linia 8 na dwukierunkach (26 będzie przecież słabe), natomiast linia 20 pojedzie z Boernerowa przez Rondo Daszyńskiego na Banacha ("przywrócenie historycznej trasy") - będzie to dowozówka do M2C z Obozowej i bliskiej Ochoty (tu wspomagająca osłabioną 1 będącą dowozówką do M2C nie tylko z bliskiej ale i "dalekiej" Ochoty - zastąpi bowiem 7 na trasie do Okęcia). 14 zostanie na Banacha, słaba 26 oraz silna 23 na W-Z, na Powstańców słabe 10 i 28, na Tarchomin słabe 17, zaś 37 pozostaje na MMarymont.
Jak widać 4 i 18 się mocno dublują - nic straconego, w razie problemów z liczbą wozokm tramwajowych lub luźnym M2C skasuje się po kilku miesiącach jedną z nich celem "dopasowania liczby tramwajów do zapotrzebowania".
W tej opcji jest jeden haczyk - jeśli będą bardzo silne protesty to dla utrzymania połączenia bliskiej Grochowskiej z Alejami zrobi się mała zamiankę - 22 przez Zieleniecką na Grochowską, a 6 przez Zieleniecką i Waszyngtona (to nic że nikomu po drodze - "podaż na Waszyngtona będzie zachowana"). Tę zamiankę można zgrabnie połączyć z likwidacją 4/18 (uzyskane wozkm)
Jak ktoś przez to przebrnął to gratuluję
Oczywiście to tylko moje domysły, osobiście bym zostawił 26 jak jest, 20 wysłał na Grochowską (lub odwrotnie, w zależności gdzie nam bardziej zależy na podaży miejsc), 1 i 18 jak jest, 8 skrócił do Ronda Daszyńskiego, 6 na solówkach Kawęczyńska-MMarymont, 28 z Gdańskiego na Kawęczyńską (dowozówka do M2C z tejże). 22 na Waszyngtona (zamiast 25). Ale to chyba za mało cięć by "przekonać pasażerów do M2C"
Cokolwiek ZTM zrobi, sądzę, że priorytetem będzie "zmienić tak mało, jak tylko to jest możliwe".
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Po wyborach to będzie rządził skarbnik, a nie PR.
Czy w 2010/11 działania władz miasta były wolne od PR? W 2006/7?
@mkm101
Nie wydaje mi sie zeby za wszelka cene chciano oslabiac tramy na wztce szczegolnie kiedy nie ma specjalnej opcji i sensu oslabianie/dzielenie 190. Imo 26 zostanie mocne w grochowska, inaczej 190 co 3-4 w szczycie.
20 poleci na kaweczynska. 22 bedzie sie turlac na zeran. Z wztki wypadna tylko relacje skretne na bankowcu (czy tam 4 czy tam 18).
Z pkt widzenia brodna stawiam ze wyleci bezposredni z brodna na marszalkowska czyli 4 jako bezposrednia konkurencja dla m1 i m2. Daloby to rade nawet zgrabnie rozwiazac na pulawskiej i marszalkowskiej np.: mocna 10 z wyscigow i slabe 35, slaba 18 od krolikarni. Na zbawiciela gdzie odjezdza 10 dochodzi slaba 15 (co 10 przez caly dzien) i jakas okresowka w dp typu 45 po trasie 15 banacha - marymont potok (albo zeran-fso w razie potrzeby). Wtedy 14 kasacja 4 to samo. Alternatywnie jesli za mala podaz na marszalkowskiej 4 mozna zostawic i dac na banacha gdzie bedzie miejsce (patrz nizej).
Jedynka zostanie imo mocna (wyleci brodnowski zageszczacz jedynki pod postacia 41), nie zdziwilbym sie gdyby powedrowala na okecie (wtedy 7 + szczytowe kursy 25 razem z reszta tej linii wypad). 7 w takiej opcji na banacha. Wszystko z zalozeniem ze zdejmuje sie ludzi z al.krakowska-grojecka-jerozolimskie i przesiada sie ich do m2c.
Co do wolsko-bielanskiech machlojek to sie nie wypowiadam, nie znam sie.
Nie wydaje mi sie zeby za wszelka cene chciano oslabiac tramy na wztce szczegolnie kiedy nie ma specjalnej opcji i sensu oslabianie/dzielenie 190. Imo 26 zostanie mocne w grochowska, inaczej 190 co 3-4 w szczycie.
20 poleci na kaweczynska. 22 bedzie sie turlac na zeran. Z wztki wypadna tylko relacje skretne na bankowcu (czy tam 4 czy tam 18).
Z pkt widzenia brodna stawiam ze wyleci bezposredni z brodna na marszalkowska czyli 4 jako bezposrednia konkurencja dla m1 i m2. Daloby to rade nawet zgrabnie rozwiazac na pulawskiej i marszalkowskiej np.: mocna 10 z wyscigow i slabe 35, slaba 18 od krolikarni. Na zbawiciela gdzie odjezdza 10 dochodzi slaba 15 (co 10 przez caly dzien) i jakas okresowka w dp typu 45 po trasie 15 banacha - marymont potok (albo zeran-fso w razie potrzeby). Wtedy 14 kasacja 4 to samo. Alternatywnie jesli za mala podaz na marszalkowskiej 4 mozna zostawic i dac na banacha gdzie bedzie miejsce (patrz nizej).
Jedynka zostanie imo mocna (wyleci brodnowski zageszczacz jedynki pod postacia 41), nie zdziwilbym sie gdyby powedrowala na okecie (wtedy 7 + szczytowe kursy 25 razem z reszta tej linii wypad). 7 w takiej opcji na banacha. Wszystko z zalozeniem ze zdejmuje sie ludzi z al.krakowska-grojecka-jerozolimskie i przesiada sie ich do m2c.
Co do wolsko-bielanskiech machlojek to sie nie wypowiadam, nie znam sie.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Na wizji mkm101 najgorzej chyba wychodzi Wola. Słabe 26 jako jedyne połączenie Wolskiej z Feminą?! 1/3 obecnej podaży?!
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow