Cytaty książkowe

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 22 sie 2009, 23:02

Kurde, jeszcze nie czytałem, nie spoiluj :P

BTW...
hafilip84 pisze:T. Pratchett, I. Stewart, J. Cohen "Nauka Świata Dysku II. Glob.", wyd. Prószyński i S-ka napisał/a:
Jesteś posiadaczem/dysponentem? :>
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 22 sie 2009, 23:48

Jestem właścicielem... Czy posiadaczem jest Bastian czy ja - nie pamiętam ;) Niech sprawdzi u siebie, bo ja do poniedziałku nie mam jak :P

PySy. Trójkę też mam, na identycznych zasadach :P Bastian z Adą mi wynoszą po kilka Pratchettów przy każdej okazji... Na szczęście oddają :]

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 22 sie 2009, 23:50

To ja się zapisuję w kolejce :)
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 23 sie 2009, 0:14

Niech przypomni w poniedziałek.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 sie 2009, 10:30

hafilip84 pisze:Czy posiadaczem jest Bastian czy ja - nie pamiętam ;)
Żadnej "Nauki" nie posiadam, czytałem tylko pierwszą.
hafilip84 pisze:Bastian z Adą mi wynoszą po kilka Pratchettów przy każdej okazji...
Na szczęście byliśmy u ciebie tylko raz :P :D
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 23 sie 2009, 11:26

Ryszard Kapuściński, Podróże z Herodotem pisze:Jednocześnie Herodot stawia sobie cel najbardziej ambitny: utrwalić dzieje świata. Nikt tego przed nim nie próbował uczynić. Jest pierwszy, który wpadł na taką myśl. Ciągle zbierając materiały do swojego dzieła i przepytując świadków, bardów i kapłanów, spotyka się z tym, że każdy z nich zapamiętuje co innego, co innego i inaczej. W dodatku na wiele stuleci przed nami odkrywa ważną a przewrotną i podstępną cechę pamięci – ludzie zapamiętują to, co c h c ą zapamiętać, a nie to, co działo się w rzeczywistości. Każdy bowiem barwi ją po swojemu, każdy w swoim tyglu czyni z niej własną miksturę. Dotarcie więc do przeszłości jako takiej, takiej, jaka była ona naprawdę, jest niemożliwe, dostępne są nam tylko różne jej warianty, mniej lub bardziej wiarygodne, mniej lub bardziej dziś nam odpowiadające. Przeszłość nie istnieje. Są tylko jej nieskończone wersje.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 24 sie 2009, 18:10

Bastian pisze:
hafilip84 pisze:Bastian z Adą mi wynoszą po kilka Pratchettów przy każdej okazji...
Na szczęście byliśmy u ciebie tylko raz :P :D
A mimo to wynosiliście je więcej razy... Moimi rękoma :P

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 24 sie 2009, 18:30

Nie martwcie się! W razie czego mogę służyć pomocą, gdyby Filip odmówił współpracy. 2 tomy nauki świata dysku zaposiadowuję.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Tm

Post autor: Tm » 03 lis 2009, 18:56

[quote="Jacek Hugo-Bader w skądinąd raczej smutnej książce
"Biała gorączka""]Babcia Natalia nie nazywała Lenina inaczej jak "ryża sobaka". Przeżyła ponad sto lat, z których ostatnie spędziła w łóżku, bez przerwy słuchając radia. Każde niepowodzenie władzy radzieckiej,: nieurodzaj, pożar, katastrofę kolejową, a nawet huragany i śmierć Gagarina, nagradzała gromkimi oklaskami.
Ubóstwiała oglądać w telewizji film Lenin w październiku. Widziała go dziesiątki razy. W finałowej scenie krasnoarmiejcy pędzą przez plac do Pałacu Zimowego, wskakują na ogrodzenie... a babcia wyrywa z gniazdka wtyczkę od telewizora. "Nie dobiegniecie" - mówiła.[/quote]

[quote="Robert Makłowicz "CK kuchnia""]Czy można wyobrazić sobie w naszej części Europy jakieś brzydsze miejsce niż dworce kolejowe?
Tłumy ludzi, które z całego dorobku rewolucji francuskiej przyswoiły sobie wyłącznie prawo do nie mycia się. Kolejarze w rozchełstanych paskudnych mundurach. Jedzący cebule Słowianie wschodni. Rumuni czekający na pociąg do granicy niemieckiej lub powrót króla Michała. Żandarmeria bez szabli i kogucich piór na czapkach. Budy, w których sprzedaje się zeschłe bułki posypane pieczarkami i wywar z orzeszków cola, zamknięty w blaszanych puszkach. Taksówkarze czyhający na łatwy łup i dziesięciokrotne przebicie licznika, stare kobiety dźwigające walizy pod nieobecność bagażowych, restauracje oferujące bigos, płucka na kwaśno i ciepłe napoje w szklankach. Tak jest dziś...
Pan major Ritter von Kokoschka miał jeszcze dwie godziny do odjazdu pociągu. Wykupił pierwsza klasę w wagonie Pierwszej Węgiersko-Galicyjskiej Kolei Żelaznej, gdyż wyruszał w celach służbowych do Koszyc. W dworcowej kawiarni wypił już odrobinę koniaku, a teraz wybrał się na małą przechadzkę po peronach.(...)[/quote]

Tm

Post autor: Tm » 14 lis 2009, 17:50

Z racji tego, iż nabyłem drogą kupna książkę Rafała A. Ziemiewicza pt. W skrócie, chciałbym podzielić się nastepującym ustępem:
Algorytm wyborczy III RP - jest prosty: do wyboru mamy zawsze złodziei, ale przynajmniej fachowców, oraz oszołomów, ale przynajmniej uczciwych. Jeśli wyborcy zdecydują sie na złodziei, gdzieś w połowie kadencji orientują się, że moralność kandydatów ocenili właściwie, ale co do rzekomej fachowości dali się zwieść. Jeśli postawili tym razem na oszołomów, okazuje sie, że ich oszołomstwo jest niewątpliwe, ale wiara w uczciwość, niestety, była złudna. Po czym w kolejnych wyborach głosy przerzucane są ze złodziei na oszołomów albo odwrotnie; i tak da capo. (Tak to wygląda ze strony publicysty i prostego ludu Od strony działaczy -> Dylemat reformowania III RP)
(...)
Cuda Tuska – solennie obiecane przez niego w kampanii wyborczej, na razie ograniczają sie do jednego, ale niewątpliwego: premier zrobił z Wałęsy mędrca. I to europejskiego( :arrow: Wałęsa)
A ponieważ podczas lektury tej publikacji czuje się jakby pisał ja niewprawny wprawdzie, ale jednak zaglądający do mego umysłu telepata, możecie spodziewać sie kolejnych części.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 14 lis 2009, 18:33

Chwilowo się powstrzymaj bo cała książkę tu wstawisz. A tez ja mam, tylko brak mi czasu na przeczytanie :>
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 14 lis 2009, 18:42

Tm pisze:A ponieważ podczas lektury tej publikacji czuje się jakby pisał ja niewprawny wprawdzie, ale jednak zaglądający do mego umysłu telepata, możecie spodziewać sie kolejnych części.
To ja będę leciał passusami z Marcusego ("Człowiek jednowymiarowy"), który z pozycji teoretycznej obrócił kapitalizm w gówno :term: (Daniel Bell też był dobry, ale żaden z niego lewak, więc się nie będę rozdrabniał)

A nieco poważniej - czy czytywałeś regularnie publicystykę Halla, Michalskiego albo Wildsteina z lat dziewięćdziesiątych?
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Tm

Post autor: Tm » 14 lis 2009, 19:27

Emdegger pisze:A nieco poważniej - czy czytywałeś regularnie publicystykę Halla, Michalskiego albo Wildsteina z lat dziewięćdziesiątych?
A powinienem? W latach dziewięćdziesiątych? to ja czytałem Verne'a i Wyborczą.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

kajo

Post autor: kajo » 14 lis 2009, 19:42

Emdegger pisze:który z pozycji teoretycznej obrócił kapitalizm w gówno
Fajna też jest Naomi Klein, krytykuje wyzysk kapitalizmu (korporacji). Pokazuje przykłady łamania nawet praw człowieka prze wielkie korporacje, jak kapitalizm wypierał z kolejnych krajów systemy bardziej socjalne. W Polsce wydano "No Logo" i "Doktrynę Szoku". A jeszcze opisy tortur stosowanych przez USA (Między innymi podręczniki CIA)
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 14 lis 2009, 19:46

kajo pisze:
Emdegger pisze:który z pozycji teoretycznej obrócił kapitalizm w gówno
Fajna też jest Naomi Klein, krytykuje wyzysk kapitalizmu (korporacji). Pokazuje przykłady łamania nawet praw człowieka prze wielkie korporacje, jak kapitalizm wypierał z kolejnych krajów systemy bardziej socjalne. W Polsce wydano "No Logo" i "Doktrynę Szoku". A jeszcze opisy tortur stosowanych przez USA (Między innymi podręczniki CIA)
"Doktryna szoku" jest bardzo zacna :smile:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

ODPOWIEDZ