Informacja pasażerska i oznaczenia linii kolejowych w WWK

Moderator: JacekM

Tm

Post autor: Tm » 18 wrz 2008, 20:16

Teokryt pisze:Gdzie sa usytuowane perony i z jaka komunikacja wokół nich.
To spójrz na mapę.
Teokryt pisze:Nie wiem tez jakimi dokładnie jeżdżą trawami poszczególne pociągi.
A jak ktoś nie wie jaka trasa jeździ metro?
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Teokryt

Post autor: Teokryt » 18 wrz 2008, 20:21

Tm pisze:A jak ktoś nie wie jaka trasa jeździ metro?
Jedna jedyna linia? tak samo jak SKM? KM już bardziej skomplikowane. Bo nie wiem czy wywiezie mnie na Rakowiec czy na Pruszków. Interesuje mnie trasa KM w ramach wspólnego biletu a nie dokąd mogę dojechać.
Tm pisze:To spójrz na mapę.
No i patrze, widzę tylko zaznaczona linie SKM :)

Na mapie nie ma ani słowa o KM, ani słowa ze Warszawa Falenica to przystanek graniczny. Jak pisałem oznaczenie tego w sposób taki ze to nie są linie tylko kolejowe PKP dalekiego zasięgu zmniejszyło by presję na autobusy jak również dodało by możliwości kreowania nowych połączeń.
Obrazek

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 18 wrz 2008, 20:24

Jesteś zaskakująco nieporadny życiowo... :/
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Tm

Post autor: Tm » 18 wrz 2008, 20:26

Teokryt pisze:Jak pisałem oznaczenie tego w sposób taki ze to nie są linie tylko kolejowe PKP dalekiego zasięgu
Jeśli ktoś nie ma tak podstawowej wiedzy jak ta, że istnieją pociągi osobowe, to niech rzeczywiście lepiej się nie zbliża do torów.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 18 wrz 2008, 20:26

Skoro pociągi KM są w systemie transportowym i biletowym Warszawy, to powinny być oznakowane jak każda linia ZTM.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Teokryt

Post autor: Teokryt » 18 wrz 2008, 20:32

Frencher pisze:Skoro pociągi KM są w systemie transportowym i biletowym Warszawy, to powinny być oznakowane jak każda linia ZTM.
I o to mi tylko chodzi.

Ja sobie poradze wejdę na stronę przegrzebie wszystko na 5 różnych stronach, na jednej jest mapa na innej rozkłady, porównam przystanki. Sobie poradzę. Jednak jeśli można uprawnić coś NIEWIELKIM kosztem to czemu by z tego nie skorzystać. Dzieki numerowaniu będzie wilk syty i owca cała. w KM zrobi sie większy ruch bo będą widoczne. Myślisz ze jakby sie na stałej rozkładówce pojawił SKM i KM to ludzie by sie nie zaciekawili co to jest i dokąd jeździ?

Postawcie sie w roli przeciętnego pasażera który zwyczajnie nie zna się na kolei i kolej kojarzy mu sie naprawdę tylko z PKP. postawcie się w roli pasażera który nigdy nie jeździł koleją w obrębie miasta. Tubylcy może i wiedzą co i jak. ale Jaką ofertę ma ZTM wobec kolei? Jedyne S-2?
Obrazek

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 18 wrz 2008, 20:40

Pomysł ze schemacikami otoczenia stacji jest dobry i łatwy do zrealizowania - popieram! Nie zawsze wiadomo, w którą stronę należy wychodzić z peronu...

Teokryt

Post autor: Teokryt » 18 wrz 2008, 20:40

I jeszcze dorzucę. KM jeździ albo przez Centralny albo przez PKP Śródmieście. Którym akurat pojedzie z Zachodniego - nie wiadomo.
Obrazek

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 19 wrz 2008, 6:23

Teokryt pisze:
Frencher pisze:to niech sobie obejrzy schemat sieci.
Który mógłby być chociaż na stornie ZTM by można było to zrobić z domu a nie na peronie.
Schemat Kolei Mazowieckich-KM który wisi na peronach? ZTM nie będzie brał odpowiedzialności za błędy w nim zawarte!
Polityka złym doradcą w pracy!

rudy

Post autor: rudy » 19 wrz 2008, 8:59

Teokryt pisze:I jeszcze dorzucę. KM jeździ albo przez Centralny albo przez PKP Śródmieście. Którym akurat pojedzie z Zachodniego - nie wiadomo.
No nie przesadzaj. Wszystko jest dokładnie zaznaczone na rozkładach, znajdujących się na stacjach. W internecie też te informację możesz znaleźć.
A tak poza tym, nie mamy przecież w Warszawie tak wielu linii kolejowych, by nie można było się, choć w ogólnym zarysie, tego nauczyć, gdzie która jeździ i przez jakie stacje.
Naprawdę nie róbmy z ludzi idiotów (dzieci we mgle - mówiąc delikatniej), którzy nie są w stanie się dowiedzieć/sprawdzić, gdzie mogą danym pociągiem dojechać.
Pozdrawiam

Teokryt

Post autor: Teokryt » 19 wrz 2008, 11:35

rudy pisze:którzy nie są w stanie się dowiedzieć/sprawdzić, gdzie mogą danym pociągiem dojechać.
Ach, czyli lepie nie robić nic ku poprawie dostępu do informacji. Super. proponuje teraz zęby przewoźnicy inni niż MZA i TW mieli rozkłady na swoich stronach tylko bo ZTM nie bierze odpowiedzialności za prace przewoźników.

Ja naprawdę się pytam. dlaczego nie można tego ujednolicić na jednej stronie tylko robić problem "se poszukaj, bo nam sie nie chce napisać paru rzeczy"

Kolej nie jeździ tak często jak metro ani E-4 ze nie jest istotne jaki ma rozkład.

można wejść na peron. tylko trzeba wiedzieć sąd jest najlepiej dojść na peron, i uwaga - na właściwy tor. Bo to już zagadka. Jak już trafimy na peron i zobaczymy schemat sieci i rozkład to się okaże że stoimy na niewłaściwym peronie.
Jeśli dodać do tego rozległość dworców warszawie i odległości od normalnej komunikacji to ja dziękuje. Nie tylko ja, nawet zrobiłem wywiad wśród znajomych czy wiedzą ze mogą koleją jechać t tu to tam. Część z nich powiedział ze wie. Tylko z tego skoro połączenia kolejowe są dla nich nieatrakcyjne bo.. niedostępne łatwo.
rudy pisze:by nie można było się, choć w ogólnym zarysie, tego nauczyć,
Stoję w centrum, widzę korek na jerozolimskich i jakąś awarię tramwajową a potrzebuje się dostać na ursus - co mam robić? łazić po peronach i szukać informacji? Pytać sie ludzi? a może sobie przypomnieć stary rozkład jazdy a aktualny jest już nieistniejący? Mógłbym szybko sprawdzić w internecie na stronie WAP ZTM, aktualne odjazdy - tak jak np ja to robię z SKM. tyle ze SKM się nauczyłem i trasy i tego gdzie i ile jeździ ale rozkładu użnie bo musiał bym nosić ze sobą rozkład z każdej stacji. Choć jak raz wysiadłem na Warszawa włochy to nie wiedziałem gdzie iść. Bo nigdy na oczy tej stacji ani jej otoczenia nie widziałem.
Bo wsiadanie do KM pod pretekstem wspólnego biletu to zabawa dla ryzykujących gdzie mogą sobie pojechać. Na co mi wspólna taryfa skoro o tym co dokładnie obejmuje i w jakim zakresie nic na stronie ZTM nie wiadomo?
Obrazek

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 19 wrz 2008, 11:50

rudy pisze: A tak poza tym, nie mamy przecież w Warszawie tak wielu linii kolejowych, by nie można było się, choć w ogólnym zarysie, tego nauczyć, gdzie która jeździ i przez jakie stacje.
Nawet w ramach jednej linii kolejowej KM mają rożne relacje - jeżdżą bliżej i dalej. A takich linii kolejowych po których kursują pociągi KM jest kilka.
Nie może więc być tak, że do jeżdżenia pociągami KM nawet w ramach Warszawy jest potrzebna znajomość podziału administracyjnego całego mazowsza (bo niby skąd przeciętny pasażer komunikacji miejskiej ma wiedzieć, jak jeździ pociąg na Otwock, a jak na Siedlce) , albo wcześniejsze odnalezienie (gdzieś) na stacji schematu sieci połączeń KM.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 wrz 2008, 11:54

Teokryt ma trochę racji. ZTM zachęca pasażerów do korzystania z usług kolei argumentując to tylko wspólnym biletem i czasem przejazdu. Faktem jest natomiast bardzo słaba informacja pasażerska (która do kolei też może zniechęcić!) na kolei - rzecz jasna w porównaniu z komunikacją organizowaną przez ZTM. Takie rzeczy trzeba poprawiać i ulepszać. Uważam, że kolei i ZTM powinni zacieśnić współpracę właśnie w tej kwestii. Marzą mi się np. schematy stacji kolejowych na stronie ZTMu - takie same jak w przypadku metra. Marzy mi się wreszcie porządny, nowoczesny i europejski system informacji na stacjach - dlaczego klapki (nie wspomnę o wyświetlaczach) nie mogą pojawić się na wszystkich stacjach WWK :?: ZTM powinien właśnie w takich kwestiach współpracować z koleją.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Tm

Post autor: Tm » 19 wrz 2008, 12:12

R-11 Kleszczowa pisze:dlaczego klapki (nie wspomnę o wyświetlaczach) nie mogą pojawić się na wszystkich stacjach WWK :?:
Na każdej jak na każdej, na większości wystarczyłyby rozkłady zbiorcze. Niechże zamontują wreszcie klapki na Zachodnim.

rudy

Post autor: rudy » 19 wrz 2008, 12:15

Teokryt pisze:
rudy pisze:którzy nie są w stanie się dowiedzieć/sprawdzić, gdzie mogą danym pociągiem dojechać.
Ach, czyli lepie nie robić nic ku poprawie dostępu do informacji. Super. proponuje teraz zęby przewoźnicy inni niż MZA i TW mieli rozkłady na swoich stronach tylko bo ZTM nie bierze odpowiedzialności za prace przewoźników.
ZTM zleca wykonanie usługi komunikacyjnej zarówno TW i MZA, jak i prywatnym przewoźnikom, a Kolejom Mazowieckim nie zleca. Nie rozumiem więc dlaczego stawiasz KM na równi z podmiotami "zatrudnionymi" przez ZTM.
Teokryt pisze:można wejść na peron. tylko trzeba wiedzieć sąd jest najlepiej dojść na peron, i uwaga - na właściwy tor. Bo to już zagadka. Jak już trafimy na peron i zobaczymy schemat sieci i rozkład to się okaże że stoimy na niewłaściwym peronie. Jeśli dodać do tego rozległość dworców warszawie i odległości od normalnej komunikacji to ja dziękuje.
Piszesz tak jakby tych peronów, torów itd była jakaś niesłychana liczba. A naszych dworców do dużych raczej zaliczyć nie można.

Teokryt pisze:
rudy pisze:by nie można było się, choć w ogólnym zarysie, tego nauczyć,
Stoję w centrum, widzę korek na jerozolimskich i jakąś awarię tramwajową a potrzebuje się dostać na ursus - co mam robić? łazić po peronach i szukać informacji? Pytać sie ludzi? a może sobie przypomnieć stary rozkład jazdy a aktualny jest już nieistniejący? Mógłbym szybko sprawdzić w internecie na stronie WAP ZTM, aktualne odjazdy - tak jak np ja to robię z SKM. tyle ze SKM się nauczyłem i trasy i tego gdzie i ile jeździ ale rozkładu użnie bo musiał bym nosić ze sobą rozkład z każdej stacji. Choć jak raz wysiadłem na Warszawa włochy to nie wiedziałem gdzie iść. Bo nigdy na oczy tej stacji ani jej otoczenia nie widziałem.
Bo wsiadanie do KM pod pretekstem wspólnego biletu to zabawa dla ryzykujących gdzie mogą sobie pojechać. Na co mi wspólna taryfa skoro o tym co dokładnie obejmuje i w jakim zakresie nic na stronie ZTM nie wiadomo?
Skomentuję to tak:
Proponuję zapytać się ludzi, będzie naprawdę najszybciej. ;-)
Poza tym nie widzę potrzeby uczenia się rozkładu na pamięć na trasach z których korzystam tylko czasami.
A z tymi Włochami, to już zupełnie nie wiem, o co Ci chodzi. Tak trudno się zapytać, gdzie jest kasa :?:
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ