Mam pytanie do Pawła. Pisałeś kiedyś, że ZP 4114 nazywał się BARSKA, a 4115 KOPIŃSKA. Czy w takim razie 4116 to była (jak obecnie) HALA KOPIŃSKA, czy coś innego? W czasach starej Kopińskiej autobusy jeździły jednokierunkowo przez uliczki Starej Ochoty więc wszystko możliwe...
Przystanki [historia]
Moderator: Wiliam
Prawdopodobną datą zmiany nazwy krańca 20-tki STARE BEMOWO
BOERNEROWO jest 19.06.1988 r. W 1986 r. w momencie nadawania numerów i nazw zespołom kraniec autobusowy nazywał się BEMOWO, a tramwajowy (20-tki) STARE BEMOWO.
Mam pytanie do Pawła. Pisałeś kiedyś, że ZP 4114 nazywał się BARSKA, a 4115 KOPIŃSKA. Czy w takim razie 4116 to była (jak obecnie) HALA KOPIŃSKA, czy coś innego? W czasach starej Kopińskiej autobusy jeździły jednokierunkowo przez uliczki Starej Ochoty więc wszystko możliwe...
Tak jak napisałeś 4116 Hala Kopińska.
Na Boernerowo musieli się zgodzić już pod koniec PRL, gdy czuć było wiatr zmian. Toż to zakazana sanacyjna nazwa.
Jak wyglądały przystanki na Wołoskiej na odcinku Rakowiecka - Odyńca przed przebudową tego odcinka? Konkretnie chodzi mi o przystanki Wrotkowa i Narbutta. Które były tramwajowe, a które autobusowe, w jakich kierunkach obowiązywały, itp.?
Mój zmitrężony plan Warszawy z 1997 pokazuje przystanki autobusowe na Madalińskiego przy Wrotkowej oraz na Wołoskiej przy Dąbrowskiego. Zaś jeśli chodzi o tramwajowe to także na Wołoskiej przy Dąbrowskiego oraz na wysokości Narbutta. Nie ma przystanków przy Rakowieckiej.

-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Szkoda że teraz tak zagęścili te przystanki...
Tramwajowych przystanków "Kulskiego" (wcześniej "Paszkowskiego") przy Madalińskiego też nie było.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Polecam ortofotomapę z początku lat 90-tych, wyraża więcej niż tysiąc słów.
To chyba przystanki tramwajowe od GUS-u w dół wyglądały następująco:
Urząd Patentowy (ob. Biblioteka Narodowa)
SGPiS (ob.
Pole Mokotowskie)
Rakowiecka (ob. Kielecka)
Narbutta
Szpital MSW
Komarowa (ob. Wołoska)
Liczę na wspomnienia Starego Pingwina, może zdarzyło mu się tam zaglądać dwunastką

Urząd Patentowy (ob. Biblioteka Narodowa)
SGPiS (ob.
Rakowiecka (ob. Kielecka)
Narbutta
Szpital MSW
Komarowa (ob. Wołoska)
Liczę na wspomnienia Starego Pingwina, może zdarzyło mu się tam zaglądać dwunastką
Autobus Czerwon pisze:Polecam ortofotomapę z początku lat 90-tych, wyraża więcej niż tysiąc słów.

Spokojnie możesz usunąć ze swojej wypowiedzi "chyba". Tak było.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
-
Stary Pingwin
Mong, zaglądałem tam 10, 12, 17, 33 i 33bis. Z lat 80 pamiętam zakaz mijania się na łuku Rakowieckiej. A na 17 i 33 hulały potrójniaki. Jak twierdzi jeden z forumowiczów, tramy w tamtych latach jeździły co 23 minuty, więc potrójniaki sobie nie przeszkadzały.
A potem nastał ZTM i zrobił reformę 4/8.
A potem nastał ZTM i zrobił reformę 4/8.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
To nie był plac na końcu Nowolipek?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
fik pisze:Gdzie była dokładnie i jak wyglądała pętla Wolność?
Z tego co wiem to pętla była tutaj.pawcio pisze:To nie był plac na końcu Nowolipek?
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel