Komunikacja miejska w Wawrze
Moderator: Wiliam
Aczkolwiek polecam Minibus... on to nawet jak sa korki sobie radzi.
Pamiętam jak kiedyś jechałem nim do Otwocka i gdzieś koło Świdra był mega korek. Jechaliśmy małymi uliczkami między jakimiś posesjami.
I rzeczywiście wyjechaliśmy zaraz do ronda gdzie się zaczynał ten korek. Z Warszawy do Wawra to 3,50 zł kosztuje. Od czasu do czasu może warto sobie pozwolić. 
-
bartoni722
Kolego cns jakiegoś przeraźliwego pecha masz. Ja jeżdżę koleją i nigdy nie trafiam na awarię.
A te argumenty co do zaproponowanych Ci wariantów podróży są jak ta mama z reklamy kredytów:
"Ale mamusia może za mnie pojedzie koleją? Bo jak awaria na średnicy będzie..."
A te argumenty co do zaproponowanych Ci wariantów podróży są jak ta mama z reklamy kredytów:
"Ale mamusia może za mnie pojedzie koleją? Bo jak awaria na średnicy będzie..."
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. 
Może. Na razie bardziej ufam autobusom i tramwajom. 10 minutowe spóźnienie jakoś wytłumaczę, a czasem kadrowa nie zauważy (tym bardziej że mam 10-15 min zapasu, bo tak mi się autobusy układają). 40-60 minut już ciężko, poza tym nie mam ochoty tkwić w pociągu bez żadnej informacji czy musi czekać na zwolnienie peronu i zaraz ruszy czy się po prostu zepsuł. Jak reserved słusznie zauważył lepsze są autobusy, a nawet te prywatne, a kolej nie ma mi do zaoferowania nic oprócz rozczarowań.bartoni722 pisze:Kolego cns jakiegoś przeraźliwego pecha masz.
-
Krzysiek_S
cns80 i znowu mamy rozpoczynac ten temat ? Spokojnie jeżdżę rowerem lub chodzę piechotą po ulicy Pielęgniarek, jest duże prawdopodobieństwo że Cię znam, albo ty mnie znasz, przynajmniej się mijaliśmy na ulicy. Widac , że mamy rozbieżne zdania na ten temat. Na razie bym o tym nie dyskutował , aż do ruchu ZTM. Wtedy zapraszam na PW lub tu na forum. Jak chcesz możemy w tej chwili podyskutowac o zalewaniu , bezpieczeństwie , czy infrastrukturze Wawra. Temat komunikacji miejskiej Wawra na razie jest dla mnie zamknięty[ 702 to był odrębny przypadek], aż nie pojawi się coś konkretnego ze strony ZTM. Skupiam się teraz na czym innym. 
Kolego masz chyba naprawdę problem z czytaniem ze zrozumieniem:fik pisze:I dlatego jeździ nią znacznie więcej osób od "niezawodnych" autobusów, z których wyemigrowała - jak sam stwierdzasz - większość regularnych pasażerów.
Skąd te dane ? I może są to głównie osoby z Wawra ? Czy raczej może z Otwocka ?fik pisze:I dlatego jeździ nią znacznie więcej osób od "niezawodnych" autobusów,
Tu to popłynąłeś. A teraz wróć kilka postów wcześniej i przeczytaj jeszcze raz. Zwłaszcza z tą większością przegiąłeś mocnofik pisze:z których wyemigrowała - jak sam stwierdzasz - większość regularnych pasażerów.
Nie wyglądał na zakończonyKrzysiek_S pisze:cns80 i znowu mamy rozpoczynac ten temat ?
Jak chcesz. Moim zdaniem powinno się wypracowywać jakieś wspólne rozwiązania i właczać w to kolejne osoby, żeby mieć więcej argumentów za i przeciw temu co przedstawi ZTM, ale jak uważasz...Krzysiek_S pisze:Na razie bym o tym nie dyskutował , aż do ruchu ZTM. Wtedy zapraszam na PW lub tu na forum.
-
Krzysiek_S
Cytat z forum gazety.pl z maja 2011 roku :cns80 pisze:Jak chcesz. Moim zdaniem powinno się wypracowywać jakieś wspólne rozwiązania i właczać w to kolejne osoby, żeby mieć więcej argumentów za i przeciw temu co przedstawi ZTM, ale jak uważasz...
"Panie Krzysztofie, na początek poprosili byśmy Pana by nigdy więcej, pod żadnym pozorem, żadnych listów do ZTM nie wysyłał. A jeśli miał by Pan ponownie napad przemożnej chęci spierniczenia czegoś, proszę się zająć komunikacją na przykład w Ostrołęce, czy Suwałkach, nawet gdzieś za granicą, byle dalej od Wawra.
Jak Pan widzi cała kilkuletnia Pańska działalność przynosi więcej szkody niż pożytku. Nie zna Pan kompletnie Wawra, było to widać po propozycjach z 2009 roku. Tegoroczne są odrobinę lepsze, ale wciąż nie do przyjęcia. Wawer to żywy organizm, a nie program komputerowy, gdzie można zasymulować dowolny układ linii i bawić się tym. W Wawrze mieszkają ludzie. Głównie starsi. Starsi ludzie NIE powinni się przesiadać, to nie jest na ich zdrowie i nerwy. Po drugie spora część osób kasuje bilety jednorazowe. Każda przesiadka więcej podraża koszt przejazdu. Generalnie, im więcej przesiadek, tym mniej ludzi skorzysta z komunikacji publicznej. Przedstawiony projekt każe zastanowić się, gdzie w tym wszystkim jest dobro pasażera. Projektanci traktują ludzi jak przedmioty. Każą im jeździć nie tam, gdzie potrzebują. Przesiadać się w najmniej dogodnym miejscu. Wydłużać czas przejazdu. Mam wrażenie, że projekt tworzyły osoby oderwane od rzeczywistości, dysponujące jedynie planem Wawra i mazakiem i nie wiedzące jakie są rzeczywiste potrzeby mieszkańców.
Proponuję: nie ruszać układu linii w Wawrze. Jeśli będą potrzebne zmiany mieszkańcy naprawdę sami zadbają o to (bez Pana "pomocy"), by najpierw dogadać się we własnym gronie a następnie dotrzeć do ZTM i podjąć tam rozmowy. To co jest teraz nie jest może idealne, ale jest tysiąckroć lepsze niż ten pasztet, który Pan forsuje. Może w takim razie decyzja o kasacji Ikarusów była zbyt pochopna, skoro brakuje brygad? Oczywiście projekt ten nie przejdzie. Mało było Panu 5 tys podpisów pod protestem w 2009, chce Pan mieć teraz 10 tys? Pozdrawiam deszczowo. "
Dlatego wziąłem to sobie do serca i nic nie projektuje związanego z komunikacją miejską...
A myślisz, że z jakiego powodu po raz drugi wysypał się projekt wawerski?
Chociaż nie. Według nich idealny układ to 50 linii po 50 brygad każda. Ale to już niewiele zmienia.
Chociaż nie. Według nich idealny układ to 50 linii po 50 brygad każda. Ale to już niewiele zmienia.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
-
Krzysiek_S
Ankiety dotyczące Wawra jakoś nie wykazały przewagi sympatyków 50 linii i 50 brygad .
I mówię w zasadzie protest dotyczył linii 521 i 115 , w mniejszym zakresie 119 [ Pan G].
Resztę zmian były oki, ale te pierwsze przysłoniły te drugie.
Przy okazji mi się dostało . Traumy nie mam z tego powodu, ale na razie nie chce wchodzic po raz trzeci do tej samej rzeki.
I mówię w zasadzie protest dotyczył linii 521 i 115 , w mniejszym zakresie 119 [ Pan G].
Resztę zmian były oki, ale te pierwsze przysłoniły te drugie.
Przy okazji mi się dostało . Traumy nie mam z tego powodu, ale na razie nie chce wchodzic po raz trzeci do tej samej rzeki.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Z czego wnioskujesz, z tego jednego listu? Każda dzielnica jest w stanie coś takiego wygenerować.Wolfchen pisze:Sposób myślenia mieszkańców Wawra jest moim zdaniem nie do przyjęcia...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
80% społeczeństwa to kretyni. Taka jest prawda i tyle.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Z co najmniej 3-letniej obserwacji prób uporządkowania tam komunikacji. Argumenty takie same, a ten list to tylko zebranie tego w jednym miejscu.Bastian pisze:Z czego wnioskujesz, z tego jednego listu?
A co do reformy w Wawrze - da się zrobić. Tylko trzeba troszeczkę poczekać, aż się jakiś objazd trafi - i przy okazji objazdu pociąć, a poźniej nie przywrócić
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Bastian
- Sułtan Maroka
Gdyby ktoś chciał rzeczywiście to zrobić, to by zrobił, a nie próbował, nie takie protesty bywały w wielu sprawach (by przypomnieć 520, 145 itp.), a jakoś zrobiono, co trzeba. W samym ZTM-ie, jak podejrzewam, jest niemało oporu na zasadzie "ile tam trzeba wozów wpompować".
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Zgadzam się w 100% ,nie trzeba dużo przykładów.Glonojad pisze:80% społeczeństwa to kretyni. Taka jest prawda i tyle.
Wystarczy zobaczyć jak inwalidzi i emeryci pchają się do 3 drzwi w Gniotach,albo sam byłem świadkiem jak ludzie stali i czekali na tramwaj na JWII a trwał remont i tory były zerwane.
tatra