Komunikacja miejska w Wawrze

Moderator: Wiliam

cns80

Post autor: cns80 » 05 wrz 2011, 7:58

Krzysiek_S pisze:Ankiety dotyczące Wawra jakoś nie wykazały przewagi sympatyków 50 linii i 50 brygad .
I mówię w zasadzie protest dotyczył linii 521 i 115 , w mniejszym zakresie 119 [ Pan G].
Resztę zmian były oki, ale te pierwsze przysłoniły te drugie.
Zgadza się. Fajnie się demonizuje mieszkańców Wawra z innej dzielnicy, ale to nijak ma się do rzeczywistości, bo tak jak napisał Krzysiek_S Głównie chodziło o 521 i 115.
Co do argumentu z przesiadkami to ma on coś w sobie i warto by go przeanalizować, bo jakoś nie wyobrażam sobie wawerskich babinek lecących od pętli WIATRACZNA do przystanku na Waszyngtona (bo tylko tam zatrzymują się razem i tramwaje z pętli i te z Gocławka). Pewnie i 10 min na ta podróż by było mało ;)

Krzysiek_S, teraz wiem z kim mam do czynienia :) Pamiętam twój projekt, bo dostałem go od kolegów z Rady Dzielnicy. Wiedziałem tylko że robił go ktoś w moim wieku i mieszkający gdzieś w pobliżu Pielęgniarek. Teraz wiem że to byłeś Ty :)
Słusznie zrobiłeś że się nie przejąłeś krytyką, bo ona zawsze będzie. Mimo wszystko życzę sukcesów. Z tego co pamiętam to posłowi Jastrzębskiemu się podobał twój projekt i był bardzo ZA =D>
Z co najmniej 3-letniej obserwacji prób uporządkowania tam komunikacji. Argumenty takie same, a ten list to tylko zebranie tego w jednym miejscu.
Źle to by było jakby się argumenty zmieniały, bo to by podchodziło pod szukanie wymówek. A jak są takie same to oznacza że potrzeby też są nadal takie same.

Czytając ten wątek odnoszę wrażenie że niektórzy komentują Wawer zapominając czym różni się od innych dzielnic. Podczas gdy np. Wola ma kilka autobusów do centrum, a do tego tramwaje, podobnie jak Mokotów uzupełniony jeszcze Metrem, które dociera nawet na takie zadupie (z punktu widzenia np. Falenicy) jak Młociny, a mieszkańcy Wawra mają tylko swoje kochane 521. Do tego nie ma tras przelotowych (tylko Wał Miedzeszyński ma dwa pasy ruchu, ale on jest totalnie na obrzeżu dzielnicy i komunikacja tam leży na łopatkach) i nie ma gdzie wyznaczyć np BUS-pasów, a cudem jest że Patriotów doczekała się zatok autobusowych (chyba po 25 latach). PKP jak działa każdy widzi i ja już swoją ocenę zawarłem wcześniej więc nie będę się powtarzał więc zostaje tylko 521. Zatwardziali obrońcy pewnie by się zgodzili na likwidację w zamian za tramwaj z Gocławka do Falenicy, ale ani nie ma na to miejsca, ani sensu przy tak małym zaludnieniu na km2. Więc zostaje... 521 :(

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 wrz 2011, 8:41

cns80 pisze:nie wyobrażam sobie wawerskich babinek lecących od pętli WIATRACZNA do przystanku na Waszyngtona (bo tylko tam zatrzymują się razem i tramwaje z pętli i te z Gocławka)
Przecież naprawdę można się przesiąść wcześniej :roll:
cns80 pisze:Z tego co pamiętam to posłowi Jastrzębskiemu się podobał twój projekt i był bardzo ZA =D>
Wiele nam to poparcie nie dało... :(
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

grzegorz

Post autor: grzegorz » 05 wrz 2011, 9:25

Ja wiem, że z 521 chodzi o zasadę. Ale czy naprawdę te parę brygad do zaoszczędzenia (przeciwko skróceniu co Centralnego pewnie nie byłoby wielkiego oporu) warte jest postawienia całej reformy pod znakiem zapytania? Wróć: narażenia się na pewne zablokowanie przez krzykaczy, polityków-dobrodziejów i garstkę osób, dla których sprawa realnie ma znaczenie. Właściwie ja też nie wiem co złego jest w ,,dublowaniu szyny'' przez zapasowe linie autobusowe (rzadkie!). W końcu od czasu do czasu zdarzają się padaki kolei/metra/tramwajów i co: weźcie sobie urlop na żądanie? Przecież prokuratura niekiedy przez 3 godziny nie może się ,,wyjaić'' z opisaniem wypadku na torach. Niekiedy ruch w obie strony jest zablokowany.
Pewna nadmiarowość w systemie nie jest błędem, tylko zabezpieczeniem na wypadek awarii. W samolotach mnóstwo układów jest zdublowanych, pociągi też w zasadzie mogłyby być szybsze. W informatyce z kolei dokłada się (powinno się dokładać) dodatkowe (spowalniające) testowanie dany wejściowych, by utrudnić włamanie się do programu. Systemy operacyjne przeprowadzają kontrolę pamięci, by chronić się przed skutkami odpalania źle napisanych progamów.
,,Jechanie po bandzie'', na granicy bezpieczeństwa to domena dużej cześci busiarstwa. Są ,,dobrzy bo tani'', szybcy i zawsze skorzy do zabrania jeszcze jednego pasażera. A wypadki? No, są i bywają tragiczne.

cns80

Post autor: cns80 » 05 wrz 2011, 9:31

Bastian pisze:Przecież naprawdę można się przesiąść wcześniej :roll:
Tylko dwa tramwaje. To nadal kiepska alternatywa jeśli jeżdżą po tych samych szynach :)
Dopiero od Wiatracznej robi się lepiej, ale tam właśnie organizacja przystanków jest nieciekawa.
Bastian pisze:Wiele nam to poparcie nie dało... :(
Bo to moim zdaniem było robione za szybko, za późno i od strony odwłoka. Trzeba było wcześniej poprowadzić konsultacje przedstawiając ten wariant oraz jakieś drakońskie propozycje ZTM i na takim tle ten projekt wyglądał by całkiem dobrze :) A jak już by się ludziska wypowiedzieli to go nieznacznie zmodyfikować w stronę ich oczekiwań i skonfrontować to z ZTM :) Leszek był w stanie więcej pomóc, bo chłopaki z poprzedniej kadencji byli mniej politykowaci niż obecny duet Godusławski-Zaboklicki. Teraz chyba będzie gorzej :(

Co do tego wariantu to mi się niespecjalnie podobało 119 (chyba) na Wschodni, bo znam 5 innych sposobów dojechania tam, a na Sadybę i Górny Mokotów nadal jeżdżę "naokoło" :) Dla mnie osobiście mankamentem wszystkich rozwiązań transportowych Wawra jest to że zbyt długo jedzie się wzdłuż Wisły i się jej nie przekracza (521=Patriotów/Grochowska, S1/KM=Patriotów Grochowska/Targowa). Ale ja się mogę dostosować i nie stawiam żadnego veta :)
grzegorz pisze:(przeciwko skróceniu co Centralnego pewnie nie byłoby wielkiego oporu)
Myślę że żadnego. Prędzej Praga by się nie zgadzała, ale nie sądzę żeby zbyt mocno protestowali, bo mają inne warianty.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 05 wrz 2011, 9:57

cns80 pisze:Tylko dwa tramwaje. To nadal kiepska alternatywa jeśli jeżdżą po tych samych szynach :)
Do Centrum w normalnym układzie Wiatraczna niczego nie zmienia. Na Gocławku jest to samo.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 wrz 2011, 10:18

cns80 pisze:Bo to moim zdaniem było robione za szybko, za późno i od strony odwłoka.
To za szybko, czy za późno? Projekt się wałkuje od chyba czterech lat - to raczej rekord opieszałości, niż próba wprowadzenia czegoś z zaskoczenia.
cns80 pisze:Trzeba było wcześniej poprowadzić konsultacje przedstawiając ten wariant oraz jakieś drakońskie propozycje ZTM i na takim tle ten projekt wyglądał by całkiem dobrze :)
Przecież to właśnie w zasadzie były propozycje ZTM. Zastanawiam się, jakie byś wymyślił "drakońskie" propozycje...

Za tegoroczny duży błąd uważam kolejną próbę dobrania się do 521 - od paru lat wyraźnie moim zdaniem widać, że tę linię można wyłącznie powoli zarzynać, a zasadzanie się na nią może spowodować tylko taki efekt, jaki spowodowało - wysadzenie wszystkiego w powietrze. Problem był z możliwościami taborowymi.

[ Dodano: |5 Wrz 2011|, 2011 10:18 ]
cns80 pisze:chłopaki z poprzedniej kadencji byli mniej politykowaci niż obecny duet Godusławski-Zaboklicki.
Chyba żartujesz.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Rosa

Post autor: Rosa » 05 wrz 2011, 10:19

I pomyslec tylko ile problemów by rozwiazał JEDEN przystanek na R Wiatraczna na który nikt sie nie chce zgodzic.
Skrócenie 521 do r Wiatraczna obecnie nie przejdzie, wszyscy to wiedza i jeśli dla ZTMu cos takiego jest warunkiem koniecznym reformy to znaczy że tak naprawdę tej reformy nie chce robic i szuka tylko wygodnego pretekstu do pozostawienia wszystkiego bez zmian.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 05 wrz 2011, 10:26

Poseł Jastrzębski to jeździł ze mną na Dzielną , ale to dotyczyło poprzedniego projektu autorstwa ... i czasów gdy był jeszcze radnym. ;-) Później jako poseł poparł zmianę z linią 147.
Od tego momentu miałem wejśc w politykę wawerską , ale zrezygnowałem, więc może miec mi to za złe. :-k
cns80 ja nie byłem autorem żadnych z tych projektów , co najwyżej trochę przyczyniłem się do kształtu projektów oraz wyrażałem poparcie.
Więc zarzuty autora cytowanego wpisu są zdecydowanie przesadzone. :D
A jak myślisz dobrze się stało że 213 pojechało na Gocław przez Lucerny- Kadetów?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 05 wrz 2011, 11:37

Rosa pisze:I pomyslec tylko ile problemów by rozwiazał JEDEN przystanek na R Wiatraczna na który nikt sie nie chce zgodzic.
Masz pomysł, jak rozwiązać tą kwestię? Bo z tego co pamiętam to nawet w tym temacie była jakiś czas temu dość ożywiona dyskusja, która do niczego konstruktywnego nie doprowadziła.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 05 wrz 2011, 11:42

Rosa pisze:I pomyslec tylko ile problemów by rozwiazał JEDEN przystanek na R Wiatraczna na który nikt sie nie chce zgodzic.
Wystarczyłaby tablica elektroniczna z odjazdami.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 05 wrz 2011, 11:44

Nie, nie. Potrzebny jest jakiś pomysł na przesiadki A->T. Tu żadna tablica problemu obchodzenia ronda nie rozwiąże.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 05 wrz 2011, 11:47

grzegorz pisze:Właściwie ja też nie wiem co złego jest w ,,dublowaniu szyny'' przez zapasowe linie autobusowe (rzadkie!). W końcu od czasu do czasu zdarzają się padaki kolei/metra/tramwajów i co: weźcie sobie urlop na żądanie? Przecież prokuratura niekiedy przez 3 godziny nie może się ,,wyjaić'' z opisaniem wypadku na torach. Niekiedy ruch w obie strony jest zablokowany.
A co Ci da rzadki dubel, wykonujący 2-3 kursy na godzinę? #-o
cns80 pisze:Podczas gdy np. Wola ma kilka autobusów do centrum, a do tego tramwaje, podobnie jak Mokotów uzupełniony jeszcze Metrem, które dociera nawet na takie zadupie (z punktu widzenia np. Falenicy) jak Młociny, a mieszkańcy Wawra mają tylko swoje kochane 521.
Mają kolej oraz inne linie z przesiadką - np 115, 146... Tak swoją drogą - Olesin też nie ma żadnej linii do DWC, Buków też nie... 8-(
cns80 pisze:Więc zostaje... 521
Uzwyklone i skrócone do Wiatraka. Na Gocławku jest bardzo wygodna przesiadka w tramwaj (do tego można sobie przebierać w miejscach siedzących).
Bastian pisze:Za tegoroczny duży błąd uważam kolejną próbę dobrania się do 521 - od paru lat wyraźnie moim zdaniem widać, że tę linię można wyłącznie powoli zarzynać, a zasadzanie się na nią może spowodować tylko taki efekt, jaki spowodowało - wysadzenie wszystkiego w powietrze.
Zasadniczo można i teraz zacząć - trasę podstawową do Wiatraka, a na Szczęśliwice warianty - najpierw co 20 minut, potem co 30 minut, potem tylko w DP, a na samym końcu - co 30 w DP w szczycie. :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 wrz 2011, 11:49

Wolfchen pisze:
Bastian pisze:Za tegoroczny duży błąd uważam kolejną próbę dobrania się do 521 - od paru lat wyraźnie moim zdaniem widać, że tę linię można wyłącznie powoli zarzynać, a zasadzanie się na nią może spowodować tylko taki efekt, jaki spowodowało - wysadzenie wszystkiego w powietrze.
Zasadniczo można i teraz zacząć - trasę podstawową do Wiatraka, a na Szczęśliwice warianty - najpierw co 20 minut, potem co 30 minut, potem tylko w DP, a na samym końcu - co 30 w DP w szczycie. :-k
Teoretycznie tak, praktycznie - im więcej szumu, tym trudniej coś zrobić.

A co jak co, szumu można się było spodziewać.

Rosa

Post autor: Rosa » 05 wrz 2011, 12:51

pawcio pisze:
Masz pomysł, jak rozwiązać tą kwestię? Bo z tego co pamiętam to nawet w tym temacie była jakiś czas temu dość ożywiona dyskusja, która do niczego konstruktywnego nie doprowadziła.
No pewnie że nie mam, zreszta to nie mój problem a raczej problem jakiegos dogadania się ZTMu z ZDM czy z kims tam jeszcze aby ten przystanek dopuscić. Wiadomo że przepisy przepisami ale gdyby naprawdę była presja i checi to kazdy przepis da sie obejśc. Tylko naprawde ta sprawę ktos musi postawic na ostrzu noza. Może przed nastepnymi wyborami samorzadowymi dasie tam cos zrobić.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 05 wrz 2011, 13:04

Rosa pisze:Wiadomo że przepisy przepisami ale gdyby naprawdę była presja i checi to kazdy przepis da sie obejśc. Tylko naprawde ta sprawę ktos musi postawic na ostrzu noza. Może przed nastepnymi wyborami samorzadowymi dasie tam cos zrobić.
Problem polega na tym, że na końcu presji politycznej jest inżynier ruchu, który swoim podpisem ściąga na siebie prokuratora. Nie sądzę, by znaleźli takiego głupka, który by na coś takiego świadomie poszedł.

Zablokowany