Komunikacja miejska w Wawrze

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 06 wrz 2011, 11:05

Bastian pisze:Tym niemniej ja bym po tych wszystkich awanturach robił stopniowo, choć nie cierpię takich metod...
Ja się prawdę mówić cały czas dziwię, że po rozpięciu 521 od koordynacji ze 150 na Ochocie nie zdecydowano się na wakacje wprowadzić na 521 rozkładu 20/30/20 z uzupełnieniem kursami f przez cały tydzień. A tak trzeba będzie poczekać do następnych wakacji.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

cns80

Post autor: cns80 » 06 wrz 2011, 11:05

SKMka to nie jest metro i wcale nie jest szybka. Jedzie sie opłotkami i w rezultacie czas przejazdu jest naprawdę minimalnie lepszy od 521 (sprawdzałem na trasie Miedzeszyn-Ochota) Doliczając czasy dojścia do stacji, dosyć marna punktualnośc pociągów i beznadziejne przesiadki (oprócz oczywiście Środmieścia i Ochoty), na razie pociągi na linii otwockiej nie byłyby w stanie zapełnic luki po 521. Kazda likwidacja tej linii wiązałaby się z widocznym pogorszeniem czasu przejazdu obecnych pasażerów tej linii i nie ma co sie dziwic że jest ona tak broniona.
Z drugiej strony to co dziwi to taka nagonka na ta linię . To nie jest naprawde jakieś mnóstwo brygad które jeżdżą puste po mieście. To sa brygady które maja zapelnienie i spełniaja swoje zadania i szczerze mówiąc jakoś nie bardzo wierze że możnaby dla nich znaleźc jakąs lepszą trasę. Bardziej poprawną w teorii, nie dublująca szyny zapewne tak ale w realu zapewne mniej przydatną pasażerom.
W pełni się z tobą zgadzam :)
pawulon pisze:Widać, że kolega cns80 z takimi propozycjami zmiany tras niektórych wawerskich linii, mógłby się nadawać na radnego albo nawet i burmistrza naszej dzielnicy, ponieważ zarówno oni jak i on swoimi pomysłami odsłaniają swoją nie wiedzę na temat wawerskiej KM.
Mało mnie interesuje twoje zdanie na mój temat więc daruj sobie złośliwości.
pawulon pisze:Może uzasadnisz tą "rozrzutność" na tym odcinku? Bo na chwilę obecną to chyba komunikacja na ul. Lucerny jest rozrzutnością – dwie linie co 20/30 ( czyli w szczycie 6 kursów/h).
Tym że zwoleńska ma swoje autobusy i przykłądowo na Węźle Zwoleńska/Trakt Lubelski jest ich 4, a na węźle Bronowska/Trakt Lubelski też 4. Dodatkowo na Węźle Bronowska/Wał Miedzeszyński 3, a ulice Bronowska, Trak Lubelski i Zwoleńska nie posiadają zatok przystankowych (a nawet porządnych przystanków) i dokładanie tam autobusów uważam za tamowanie ruchu pojazdów. Rozumiem że Cię to boli, bo tam mieszkasz, ale walcz raczej o infrastrukturę dla autobusów, a dopiero później o linie, bo inaczej nie widzę sensu.
pawulon pisze:ja rozumiem, że w okolicy ul. Lucerny mieszka wszystkim znany MR "G", ale na litość Boską bez przesady.
A co to ma do rzeczy ? Po pierwsze jestem jedynym jak na razie mieszkańcem Wawra, który chciał go lać, po drugie on nie korzysta ze zbiorkomu, po trzecie tam gdzie on mieszka 119 nie dociera. Wszystko w temacie.
pawulon pisze:Chcę Tobie również przypomnieć, że kilka lat temu (kiedy mieszkańców na naszych terenach było dużo mniej niż jest obecnie) jeździł duet 147/359 (co prawda co 30 min) i jeździły naładowane - na 147 nawet dwie brygady były obsługiwane przegubami.
Tak. Pasły się krowy i jeździły kombajny tylko że 521 chodzące dwa razy częściej niż teraz jeździło tak nabite że na PKP Anin nie zawsze dało się wsiąść. To tylko przykład że Wawer ma większe potrzeby niż oceniają je urzędnicy.
pawulon pisze:wku...iam się kiedy ktoś wypisuje takie brednie cns80.... =;
Twój problem. Bredniami mogę nazwać twoje twierdzenia tylko do czego ma prowadzić taka dyskusja ?
pawulon pisze:dokładnie pokazuje poziom myślenia kolegi cns80 – BRAK KOMENTARZA W TYM PRZYPADKU JEST RÓWNIEŻ KOMENTARZEM.
Komentarze na temat mojego poziomu myślenia zostaw sobie. Chyba że się pomyliłem i jesteśmy na forum szczeniaków z Onetu. Jeśli tak to przepraszam i pyskuj sobie do woli. Ja szanuję twoje słowa i nie oceniam publicznie stanu twojego umysłu więc racz odpłacić się tym samym.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 06 wrz 2011, 11:37

cns80 i Paweł proszę nie wylewajmy naszych sporów poza Wawer. (-o<
Wiadomo Pan G mieszka na ulicy N, ale komunikacje miejską na Lucerny "broni" i to jest fakt.
Wiem coś o tym. " Czyli ta linia pojedzie przez Lucerny na Grochów to się bardzo cieszę =D> "
Może niedokładnie zacytowałem słów , ale tak Pan G wypowiadał się o propozycji na linie 115 na spotkaniu na którym byłem wraz z przedstawicielami ZTM na Żegańskiej .
Następnie został oświecony i był największym krytykantem propozycji dla linii 115 i związanych tych zmian , czyli z 119....
Już nie mówiąc o wcześniejszej propozycji jaką zaproponował dla Wawra. Linia okólna po całym Wawrze co 60 minut.... Wiatraczna - Wiatraczna
A teraz był największym przeciwnikiem zmian , wręcz nakrzyczał na Pana Dobiesława.

cns80

Post autor: cns80 » 06 wrz 2011, 14:51

Krzysiek_S pisze:Już nie mówiąc o wcześniejszej propozycji jaką zaproponował dla Wawra. Linia okólna po całym Wawrze co 60 minut.... Wiatraczna - Wiatraczna
Jak PKS :)
Pan G znany był z tego że walczył tylko i wyłącznie o dobro jednego osiedla (nawet niecałego) Np. na Sadulu dostawał głosy na zasadzie "bo moja córka chodzi z jego dzieckiem do klasy" :) ale on Sadul olewał i dbał tylko o oś. Wawer.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 wrz 2011, 22:58

cns80 pisze: Zupełnie tego nie potrzebuję.
Oczywiście. Po co wypowiadać się o czymś, o czym ma się chociaż minimalną wiedzę - wiedza to niewygodne ograniczenie, pęta wyobraźnię, niszczy fantazję.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Pan Piotr
(XXXX)

Post autor: Pan Piotr » 06 wrz 2011, 23:09

pawcio pisze:
Bastian pisze:Tym niemniej ja bym po tych wszystkich awanturach robił stopniowo, choć nie cierpię takich metod...
Ja się prawdę mówić cały czas dziwię, że po rozpięciu 521 od koordynacji ze 150 na Ochocie nie zdecydowano się na wakacje wprowadzić na 521 rozkładu 20/30/20 z uzupełnieniem kursami f przez cały tydzień. A tak trzeba będzie poczekać do następnych wakacji.
A ferie zimowe nie są dobrą okazją?

cns80

Post autor: cns80 » 07 wrz 2011, 7:58

Glonojad pisze:Oczywiście. Po co wypowiadać się o czymś, o czym ma się chociaż minimalną wiedzę - wiedza to niewygodne ograniczenie, pęta wyobraźnię, niszczy fantazję.
Co wiesz o mojej wiedzy i doświadczeniu ? Jesteś kolejną osobą wyrywającą zdania z kontekstu i piszącą złośliwości. Lepiej Ci z tym ? Przybliżyło to Wawer do zmian w komunikacji ? Może na FB cię za to POLUBIĄ ?
Nie widzę celu w twoim działaniu.

Rozmawialiśmy o uwzględnieniu zdania mieszkańców Wawra i to że ktoś "działa w branży" nie ma tu żadnego znaczenia. Jeśli nie może wszystkim dogodzić to dobrze, bo byłby pierwszy na świecie. Jeśli nie może domknąć bilansów brygadowych z powodu pretensji mieszkańców to też dobrze, bo to znaczy że potrzebny jest kompromis czyli obie strony będą musiały spuścić z tonu. A jeśli ma dosyć swoich petentów to czas zmienić pracę, bo komunikacja miejska jest dla mieszkańców, a nie dla wykonania planu 5-cioletniego. I w tym kontekście pisałem o tym że nie muszę działać w branży żeby to zrozumieć. A szanowny kolega Glonojad wyrywa zdania z kontekstu i bryluje swoją elokwencją. Po co ? Czy ten temat nosi tytuł "Tu możesz się dowartościować", czy raczej "Komunikacja miejska w Wawrze" ? Jako że znam odpowiedź na to pytanie to proponuję powrócić do merytorycznej dyskusji na temat zmian.
Ze złośliwościami zapraszam na PW, aczkolwiek zastrzegam sobie prawo do nieodpowiadania na głupie zaczepki :)

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 07 wrz 2011, 8:05

cns80 pisze:Jeśli nie może domknąć bilansów brygadowych z powodu pretensji mieszkańców to też dobrze, bo to znaczy że potrzebny jest kompromis czyli obie strony będą musiały spuścić z tonu
Błąd nr 1. Mieszkańcy o postawach roszczeniowych nie spuszczają z tonu. Albo ich się bierze siła, albo zostawia z dotychczasowym bałaganem.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

cns80

Post autor: cns80 » 07 wrz 2011, 8:22

pawcio pisze:Błąd nr 1. Mieszkańcy o postawach roszczeniowych nie spuszczają z tonu.
To już temat na oddzielną dyskusję i nie tylko w tej branży tak jest. Tak czy siak żeby był kompromis to będą musieli wcześniej czy później.
pawcio pisze:Albo ich się bierze siła, albo zostawia z dotychczasowym bałaganem.
Podejrzewam że Wawer będzie łatwiej wziąć sposobem (proponowane tutaj cięcia w okresach wakacyjnych) niż siłą. Co najciekawsze - oni ten bałagan lubią :)

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 07 wrz 2011, 8:32

Ja zakładam, że Wawrowi ZTM pozwoli zgnić w swoim układzie z liniami co 30 minut. Po cholerę pchać brygad tam, gdzie ich nie chcą. Zielona Białołęka te 15 brygad przyjmie z otwartymi ramionami.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 wrz 2011, 8:49

pawcio pisze:Ja zakładam, że Wawrowi ZTM pozwoli zgnić w swoim układzie z liniami co 30 minut.
Możliwe, co nie zmniejsza aktualności pytania "a co potem"?
cns80 pisze:Czy ten temat nosi tytuł "Tu możesz się dowartościować"
Nie. Wszystkim dyskutantom radzę uważać na słowa.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 07 wrz 2011, 8:51

Bastian pisze:Możliwe, co nie zmniejsza aktualności pytania "a co potem"?
Nic. Przecież ten stan może sobie trwać. 521 można stopniowo podcinać, reszta nie wymaga specjalnych ingerencji do czasu otwarcia mostu na zaporze.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 wrz 2011, 9:16

pawcio pisze:Przecież ten stan może sobie trwać.
Może z punktu widzenia bilansu brygadowego, ale nie polityki transportowej :/
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 07 wrz 2011, 9:17

Ale z punktu widzenia polityki już owszem. Sam sobie raz zęby na Wawrze połamałeś i nie wiem, czemu Cię dziwi moja prognoza.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 wrz 2011, 9:19

pawcio pisze:czemu Cię dziwi moja prognoza
Bastian pisze:Możliwe
Ja się przecież prognozy nie czepiam, tylko wskazuję, że ten stan niczego nie rozwiązuje, bo trwanie oznacza regres.

Zablokowany