Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Tarchomin i Nowodwory (III)
Moderator: Wiliam
I co, od Zajezdni mieliby iść na piechotę
? Kurs tylko do zajezdni jest dysfunkcyjny. Co najwyżej kursy kończące mogłyby kończyć na MM 10 i nie wjeżdżać na MM 28.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Zależy które zjazdy. Rano gdy trzeba dowieźć do Młocin to zjazdy z Młocin, po południu gdy trzeba odwieźć to są zjazdy z Nowodworów (Tarchomina Kościelnego)Nordyk110 pisze:Tak na chory rozum to zjazdy na R 4 powinny być z Tarchomina, Nowodworów tfu zza Wisły.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Jakoś 17 potrafi się zmienić w 18 przed wjazdem na właściwy przystanek dla wysiadających (17)/wsiadających (18).KwZ pisze:Zadanie przewozowe tak, ale chodzi o informację pasażerską. Najlepiej tylko na wyświetlaczach zewnętrznych, choć rozumiem, że rozdzielenie tego może być trudne. Lecz nawet jeśli zadanie przewozowe skończy się przystanek wcześniej to będzie ok. Mam na myśli ten obok MM 09, nie wiem, który ma numer, pewnie 10.
Pisałem, że widziałem zmieniony napis na wyświetlaczu przed ostatnim przystankiem (11 wjeżdżająca na Daszyńskiego).
Jak to jest na innych liniach, na których koniec i początek kursu jest z tego samego przystanku: 20, 23, 28?
Nie w tym rzecz. Jazzy i Swingi inaczej się zachowują na końcu trasy. Organizator tak chciał to tak ma.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
I niedasie zrobić, żeby jedne i drugie miały dobrze?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Różnica jest taka, że JAZZ 100m przed ostatnim przystankiem handlowym wyświetla 'KONIEC TRASY' a SWING wyświetla kraniec do końca. Potem oba przeprogramowują się na nową trasę.pawcio pisze:Nie w tym rzecz. Jazzy i Swingi inaczej się zachowują na końcu trasy. Organizator tak chciał to tak ma.
Oprogramowanie SIL SWING-owe będzie zmieniane, żeby miało funkcjonalności JAZZ-ów. Kilka wozów 120Na już je ma i zachowuje się całkiem poprawnie.KwZ pisze:I niedasie zrobić, żeby jedne i drugie miały dobrze?
Co znaczy dobrze? Tramwaje nie mogą tego robić dobrze tylko zgodnie z wymaganiami organizatora. A te na etapie przetargu były jakie były.KwZ pisze:I niedasie zrobić, żeby jedne i drugie miały dobrze?
Ja dodam od siebie, że jak w którąś z sobót jechałem 2 na Nowodwory, to akurat trafiłem na tramwaj zjeżdżający na przerwę (motorniczy oczywiście musiał wyrzucać tych co wsiedli), więc gdy podjechał drugi, też poczekałem na wszelki wypadek czy napis zmieni się na nazwę krańca. I tak jak pisał MisiekK zmienił się po około 2 sekundach ale w tym czasie 3/4 tramwaju już było zapełnione.
Będą pomyłki, bo większość ludzi nie ogarnie tego 2-sekundowego opóźnienia.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Pasażera ani forumowicza nie bardzo interesuje, jak to się stało, zaś bardziej - jak powinno być. I kiedy będziepawcio pisze:Co znaczy dobrze? Tramwaje nie mogą tego robić dobrze tylko zgodnie z wymaganiami organizatora.KwZ pisze:I niedasie zrobić, żeby jedne i drugie miały dobrze?
Ja w ogóle zresztą nie rozumiem, czemu to oprogramowanie jest tak sztywne. To jest nie do pojęcia, że programując informację pasażerską nie można jej zrobić w oderwaniu od procedur rozkładowych. Tramwaj kończący trasę powinien zmieniać kraniec (nie numer) bezpośrednio po ruszeniu z przedostatniego przystanku, tramwaj zmieniający linię powinien tamże zmieniać i numer, i kraniec.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Interes pasażera wobec przewoźnika wyraża ZTM określając wymogi dotyczące wyświetlaczy. A potem są one częścią SIWZ i przez okres gwarancji podstawą do roszczeń regresowych za kary za niewłaściwe oznakowanie taboru. Stąd ich niezmienność.
Nie było w SIWZ że będzie trzeba robić poprawki więc ciężko od kogokolwiek tego wymagać.
To tak nie działa. Bijemy pianę o tak naprawdę nieistniejący problem, bo 'poszkodowani' w nim są tylko ci, którzy pakują się do wagonu na siłę uniemożliwiając wyjście pasażerom będącym w środku. Ja tylko przypominam, że jak motorniczowie przełączali wyświetlacze na PT przed MM28 to też nic nie dawało i na postój odwozili pół wagonu. Prawda jest taka, że jak jeden z drugim przejadą się na postój lub pod zajezdnię to będą patrzyli na wyświetlacze. Pasażerowie 17 się nauczyli i wiedzą kiedy jest kurs na Tarchomin Kościelny, a kiedy Metro Marymont.Bastian pisze:Tramwaj kończący trasę powinien zmieniać kraniec (nie numer) bezpośrednio po ruszeniu z przedostatniego przystanku, tramwaj zmieniający linię powinien tamże zmieniać i numer, i kraniec.
Problemem jest też rozmieszczenie wyświetlaczy w Jazzach (Swingach z resztą też). Stojąc "w pierwszym rzędzie" blisko krawędzi peronu zupełnie nie widać tablic bocznych jeśli będzie się stało mniej więcej na środku tramwaju który podjedzie na przystanek. Gdy tramwaj zbliża się do przystanku można zauważyć różnicę, gdy zmiana następuje dopiero po zatrzymaniu można po prostu nie być w stanie dojrzeć tablicy bocznej. A nikt nie będzie się cofał kilka kroków żeby ją sobie dokładnie zlustrować gdy tłum z tyłu napiera.
Niepotrzebnie bawiono się w podwojenie informacji o numeru linii w 1 szybie (w akwariach ma to jak najbardziej dużo sensu, w nowych tramwajach jest mocno dyskusyjne skoro i tak mamy wyświetlacz z trasą w 1 szybie), a zupełnie odpuszczono informację pasażerską na środku wagonu.
Niepotrzebnie bawiono się w podwojenie informacji o numeru linii w 1 szybie (w akwariach ma to jak najbardziej dużo sensu, w nowych tramwajach jest mocno dyskusyjne skoro i tak mamy wyświetlacz z trasą w 1 szybie), a zupełnie odpuszczono informację pasażerską na środku wagonu.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Problemem jest to, że tarchomińsko-nowodworskie cielęta próbują wsiadać we wszystko co podjedzie. Miałem wczoraj 11. Na Młocinach nie działała radiowa zwrotnica, ostatnia dla wyjeżdżającej z pętli 11. Musiałem wychodzić z kijem a w tym celu musiałem zatrzymać się mniej więcej na wysokości przystanku linii 2. Komplet wciśniętych ciepłych guzików i wrzask żebym otwierał. A 11 w pełni udekorowana rusza już z peronu na którym odbywa postój. Problem jest w tym, że ci ludzie nie mają ochoty patrzeć na tablice nadjeżdżającego pojazdu.