Tak, ludzie otworzyli sobie "Wyjście ewakuacyjne"Paweł D. pisze:PS. Opowiadała mi wczoraj koleżanka, że przedwczoraj(?) na Polu otwarta była do wejścia tylko jedna bramka. Chyba sobie wyobrażasz co się działo?
[M1] Eksploatacja, frekwencja itp.
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
wraz z uruchomieniem systemu na innych stacjachPiotrek pisze:MeWo - wiesz kiedy zostaną włączone telewizorki z trasą i odliczaniem na pl. Wilsona?
[ Dodano: Pią 21 Lis, 2008 12:08 ]
a wykonałeś cokoliwke, by zmienić tę sytuację? Przy bramkach jest żółty telefon - bezpośredna łączność z dyżurnym stacji pod numerem telefonu 13-10Kra pisze:Sorki ale nie wykręcaj tu bezpieczeństwem, bez przesady, 3 bramki wejściowe to powinien być standard w tym miejscu o tej godzinie. Po prostu uważam, iż na tekie może drobiazgi też warto zwracać uwagę w codziennej eksploatacji.MeWa pisze:Akurat ze względów bezpieczeństwa wskazane jest, żeby zatory powstawały przy wejściu, a nie przy wyjściu...
Pzdr
[ Dodano: Pią 21 Lis, 2008 12:11 ]
no cóż, zaniżając statystyki wejśc, to nigdy nie doczekają się nowych bramekfidzio pisze:Tak, ludzie otworzyli sobie "Wyjście ewakuacyjne"Paweł D. pisze:PS. Opowiadała mi wczoraj koleżanka, że przedwczoraj(?) na Polu otwarta była do wejścia tylko jedna bramka. Chyba sobie wyobrażasz co się działo?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- MeWa
- Cukiereczek
bo tak naprawdę myślę, że po kilku sygnałach ma szansę się to zmienić, a tak jak nikt nic nie zgłasza, to też nikt nie widzi potrzeby zmiany. Chociaż ja osobiście nigdy nie trafiłem na sytuację żeby były tylko dwie bramki dla wchodzących na Centrum.
Kolejne rekordy.

http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,9519 ... tloku.htmlGazeta.pl pisze:Metro bije rekordy tłoku
Krzysztof Śmietana2008-12-08, ostatnia aktualizacja 2008-12-08 09:02
Stacja Metro Politechnika. W ostatni piątek o godz. 16.45 tłum próbuje wejść do metra, które jedzie na Młociny. Wagony są i tak już pełne.
Ścisk w metrze jest już nie do zniesienia. Dziennie pod ziemią jeździ już przeszło pół miliona podróżnych. Dlaczego więc nowe pociągi kupione niedawno w Rosji za 95 mln zł od miesięcy stoją bezczynnie w bazie na Kabatach?
W godzinach szczytu dyżurni stacji proszą przez megafony, by z powodu tłoku nie wsiadać do pociągu i poczekać na następny. Rekord padł w poprzedni piątek - metrem jechało 496 tys. podróżnych. To dane z bramek. Gdyby doliczyć tych, którzy przez nie skaczą albo zjeżdżają na perony windami, to liczba przekroczyłaby pół miliona. Jest to więc o ok. 40 tys. pasażerów więcej niż przed wakacjami.
- Potworny ścisk. Czasami muszę przepuszczać jeden lub dwa pociągi, bo nie da się zmieścić - mówi Sylwia Lichocka, która na stacji Wilanowska wsiada do składu jadącego z Kabat. Ogromny tłok panuje też w pociągach jadących od strony Żoliborza. W piątek na stacji Dworzec Gdańskim pasażerowie nie mieścili się w wagonach jeszcze przed godz. 9.
Tłok robi się przez m.in. otwarcie ostatniego odcinka do Młocin i niedawne zamknięcie dla komunikacji wiaduktu między ul. Mickiewicza a Andersa. Wtedy do metra przesiadły się setki pasażerów z północy miasta, korzystających do tej pory z autobusów i tramwajów. W dodatku składy kursują ostatnio bardzo nieregularnie. W godzinach szczytu powinny się pojawiać na stacjach co 2 min 45 s - 3 min. Jednak w piątek przed godz. 8 na stacji Wilanowska trzeba było na nie czekać nawet 6 min. Niecałe pół godziny później składy znowu podjechały w sporych odstępach - najpierw po 5 min i 15 s, potem znowu po niemal pięciominutowej przerwie. Wtedy na peronach zbiera się tylu pasażerów, że nie ma szans, by wszyscy zmieścili się za jednym razem. Według pana Pawła, naszego czytelnika z Ursynowa, pociągi spóźniają się tak od blisko miesiąca.
- Przerwy w kursowaniu zdarzają się, ale nie z naszej winy. Np. w piątek sam widziałem, jak rano pociąg musiał zjechać, bo ktoś umyślnie blokował drzwi. Trzeba było to naprawić na bocznym torze. Poprzedniego dnia na torach znalazł się jakiś czarny worek i pociągi też musiały stanąć - mówi Krzysztof Malawko, rzecznik Metra.
Tłok w metrze mogłoby rozładować wypuszczenie na tory dodatkowych pociągów - w zajezdniach już czekają dwa nowe rosyjskie składy. Pierwszy dotarł do Warszawy na początku sierpnia, drugi dwa tygodnie temu, wkrótce przyjadą trzy kolejne. Ale ten pierwszy czeka aż Urząd Transportu Kolejowego wyda świadectwa zezwalające na wożenie pasażerów. Rosjanie wystąpili o ten dokument na poczatku listopada, po tym, jak skład testowali pracownicy Metra i Instytutu Pojazdów Szynowych.
Alvin Gajadjur, który w Urzędzie Transportu Kolejowego odpowiada za kontakty z mediami, nie potrafił powiedzieć, kiedy pociąg dostanie pozwolenia i dlaczego tak się to ciągnie. Pojawiły się informacje, że skład miał sporo usterek. - Jedyna, o jakiej słyszałem, to wysadzony bezpiecznik - twierdzi Krzysztof Malawko, rzecznik Metra.
Metro nie wyklucza, że na tory dałoby sięwypuścić dodatkowy, 28. skład z rezerwy. Zarząd Transportu Miejskiego nie przeznaczył jednak na to dodatkowych pieniędzy. - Zakładamy, że częstotliwość kursów poprawi się w przyszłym roku. Na tory wyjadą trzy dodatkowe pociągi - twierdzi Igor Krajnow, rzecznik ZTM. Nie mówi o terminach.
Ruch miało usprawnić podniesienie prędkości pociągów z 60 do 80 km na godz. Nie wiadomo, kiedy do tego dojdzie, bo już od ponad roku Metro czeka na zgodę Urzędu Transportu Kolejowego, który sprawdza, czy bezpieczny będzie inny system sterowania ruchem.
Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
Pozdrawiam.
- Bastian
- Sułtan Maroka
MeWa, kiedy można liczyć na poprawę sytuacji?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Pytaj nie Mewy tylko ZTM kiedy znajdzie pieniądze na dodatkowy kursBastian pisze:MeWa, kiedy można liczyć na poprawę sytuacji?
Metro nie wyklucza, że na tory dałoby sięwypuścić dodatkowy, 28. skład z rezerwy. Zarząd Transportu Miejskiego nie przeznaczył jednak na to dodatkowych pieniędzy. -
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
- MeWa
- Cukiereczek
tak naprawdę, jeżeli chodzi o grudzień, to problem dotyczy tylko dwóch najbliższych tygodni - do świąt i przez ten czas na poprawę bym nie liczył.Bastian pisze:MeWa, kiedy można liczyć na poprawę sytuacji?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
E, o tych "pół miliona" to ja słyszę od dwóch lat. Może wreszcie jest to prawda 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Np. czerpnio- wyrzutnią? 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Np przeskakując przez bramke. Sam tak robiłem jak jeździłem na bilecie dobowymGlonojad pisze:Np. czerpnio- wyrzutnią?
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę