Trasa Łazienkowska i nie tylko

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 04 lis 2008, 18:05

Jest rzeczą oczywistą, że na ciągu ul. Ostrobramskiej powinna powstać silna linia zwykła, która będzie wspomagała 188 (jadące z Wiatraka, które nawiasem mówiąc, też należy wzmocnić). Głównym zadaniem nowej linii (lub korekty istniejącej) powinno być zapewnienie bezpośredniego i częstego połączenia przystanków "zwykłych". Można to zrobić na wiele różnych sposobów:
- wykorzystując 182 skierować tę linie do Ursusa (trasą podobną do 187)
- zrobić 182f (zmienić tylko końcówkę kierując Rodziewiczówny do Ostrobramskiej)
- utworzyć linię na odcinku: OS. OSTROBRAMSKA - METRO POLITECHNIKA
- jak wyżej, ale pojechać trasą objazdowego 521 na Szczęśliwice
- jeszcze coś innego albo:
- uzwyklić którąś z linii

To ostatnie rozwiązanie oznacza jednak skrzywdzenie jakiejś grupy pasażerów. Moim zdaniem, po długiej analizie linia 520 nie powinna zostać spowolniona. Marysin jeszcze długo nie będzie miał dobrego połączenia SKM/KM, ponadto nie tylko Marysin korzysta z dojazdu 520 do centrum. Co zatem uzwyklić? 502 (bo SM ma 411)? Czy 514 (bo Rembertów i Wesoła mają kolej)? Te dwie linie to pomijalna oferta. Socjal do Centrum. Wytwór wyobraźni na pewno nie osoby, która zna się na kształtowaniu układu komunikacyjnego. Kursują? Trudno. Wiele nie napsują, ale i wiele nie dadzą. To może uzwyklić 408? Ta linia zdziadziała, nawet nie ma wystąpień o dodatkowe przystanki.

kangoo2 patrzy z punktu widzenia tylko swojego przystanku i chce po linii najmniejszego oporu rozwiązać swój problem. Szast prast i już mamy z 520 linię zwykłą. Oznacza to jednak inne konsekwencje, o których wypadałoby pamiętać. Tak może myśleć pasażer, a nie organizator transportu. Miałem nadzieję, że uda się to wyjaśnić. Widzę, że nie, wobec czego pozostawiam Cię z Twoimi emocjami.

aha
Kwestia 100-200-300... Wszystko zależy od bilansu taborowego. Plan świąteczny jest najbardziej wrażliwy, więc - skoro wozy kursuja na drugorzędnych liniach - może przynajmniej przez jakiś czas zabraknąć na taką czy inna nową linię.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 04 lis 2008, 18:15

Nie można 502 na 1xx co 20/20/20 i 3xx co 20/-/- do Witolina? Te pseudo-187 czy 182 nie dowiezie do DC z TŁ (Torwar np.).
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 04 lis 2008, 18:17

TGM pisze:Nie można 502 na 1xx co 20/20/20 i 3xx co 20/-/- do Witolina? Te pseudo-187 czy 182 nie dowiezie do DC z TŁ (Torwar np.).
Jeszcze wzmacniać komunikację do SM? I jakaś z 3xx? A kysz!
Daj spokój, nie chodzi o to, żeby dowieźć do DWC ludzi z kazdego drugo- czy trzeciorzędnego przystanku, ale aby zapewnić właściwa obsługę ciągu.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 04 lis 2008, 18:25

Aha, Torwar nie potrzebuje połączenie z DC. To nieważne. Międzynarodowa też nie potrzebuje linii do centrum. Za to na Ochotę kilka(naście) linii na pewno się przyda.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 lis 2008, 18:28

Torwar ma linię do ZP Centrum. Naprawdę nie każdy punkt musi mieć bezpośrednią linię do DC!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 04 lis 2008, 18:30

TGM pisze:Aha, Torwar nie potrzebuje połączenie z DC. To nieważne. Międzynarodowa też nie potrzebuje linii do centrum. Za to na Ochotę kilka(naście) linii na pewno się przyda.
Właśnie tak. Na Ochotę. I nie żadne kilkanaście tylko parę silnych. W tej relacji nie ma żadnej alternatywy w postaci komunikacji szynowej. I powstaną buspasy. Jesli teraz bez buspasa 188 i 523 pękają w szwach, to co będzie po skróceniu czasu przejazdu? Trzeba mieć wyobraźnię.
Do centrum zaś mozna dojechać z przesiadką choćby do metra. Nieprzypadkowo 502, 514, 525 na Marszałkowskiej jeżdża puste. Ale i tak nic nie przebijało po południu 405.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 lis 2008, 18:31

Ale co jest złego w 171? Jest na Torwarze? Jest. Ma dobry rozkład? Ma. I żadnej przesiadki do metra nie trzeba.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 04 lis 2008, 18:36

Glonojad pisze:Ale co jest złego w 171? Jest na Torwarze? Jest. Ma dobry rozkład? Ma. I żadnej przesiadki do metra nie trzeba.
Dobra, to TGM napisze, że "Wał Miedzeszyński" a np. kangoo, że "Kanał Gocławski". Nie chodzi o konkretny przystanek, tylko o zasadę.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 lis 2008, 18:38

No tak, Torwar jest akurat wyjątkiem, ale na potrzeby mieszkańców okolic Rozbratu odpowiada.

Tyle, że to podobno wcale nie o mieszkańców chodzi. Nie tych.

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 04 lis 2008, 18:40

Jarek pisze:To może uzwyklić 408?
O nie, tutaj to jest zupełnie inna sprawa, wałkowana razy wiele. ;]

(dla przypomnienia: 408>515 politechnika? - kolonia a 143 mokry lug - wiatraczna)

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 04 lis 2008, 18:40

Co nie zmienia faktu, że Trasa Łazienkowska ma złą obsługę. To przykład ciągu zaśmieconego liniami a bez właściwej podaży i regularności. Bez linii o zróżnicowanym charakterze również.

[ Dodano: Wto 04 Lis, 2008 18:41 ]
Glonojad pisze:na potrzeby mieszkańców okolic Rozbratu odpowiada.
Tylko w relacji do Centrum. Problemem jest drugi kierunek.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 lis 2008, 18:44

Jarek pisze:
Glonojad pisze:na potrzeby mieszkańców okolic Rozbratu odpowiada.
Tylko w relacji do Centrum. Problemem jest drugi kierunek.
Czy ja wiem? Wysoka zabudowa mieszkalna położona jest akurat dokładnie pomiędzy oboma kierunkami 171 - wracając z Centrum trzeba wysiąść w innym miejscu niż się wsiadało rano. :-k .

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 04 lis 2008, 18:50

Czy ja wiem? Wysoka zabudowa mieszkalna położona jest akurat dokładnie pomiędzy oboma kierunkami 171 - wracając z Centrum trzeba wysiąść w innym miejscu niż się wsiadało rano. .
Drugi kierunek w sensie na Pragę. 171 tam nie jedzie. Chociaż "marodyści" chcieli.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 lis 2008, 18:51

A, tak, to się zgadza. Pisałem, że to nie o mieszkańców Rozbratu chodzi, ale to o nich pisał Chełmski.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 04 lis 2008, 18:52

171 po trasie 151 i kasacja 507, ech dawne dzieje... :-$

ODPOWIEDZ