Komunikacja miejska w Wawrze

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 07 wrz 2011, 17:52

Zamienić miejscami wjazd na pętlę z wyjazdem i zrobić zbiorczy wyjazdowy w miejscu obecnego przystanku WIATRACZNA 22.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 07 wrz 2011, 18:39

Pomysł bardzo ciekawy. Gdyby jeszcze można było przysunąć przystanek do przejść dla pieszych.
Widzę jednak problemy. Techniczny: jak zorganizować wyjazd na/za rondo (jakaś śluza świetlna)? Oraz filozoficzny: czy warto inwestować (politycznie) w pętlę, skoro (może niedługo) ma być budowany węzeł przesiadkowy Marsa? Ile takie odwrócenie pętli mogłoby kosztować?

Bonus: czy dałoby się tak zorganizować ruch, żeby mogło tam kończyć np. 523 (ew. C-88) czy coś jadącego z al. USA?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Zebra

Post autor: Zebra » 07 wrz 2011, 19:01

Nie robimy żadnych przeplotek tylko po prostu autobusy wjeżdżają obecnym wyjazdem po okrążeniu ronda i wyjeżdżają obecnym wjazdem (który trzeba by przeprofilować i pewnie dodać fazę świateł przy przejściu dla pieszych).

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 07 wrz 2011, 19:22

Nie rozwiązuje to upierdliwych przesiadek w stronę Pragi. I tak hektar do przejścia, choć bez objeżdżania ronda wcześniej.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 07 wrz 2011, 20:42

Nie, tego nie rozwiązuje.
Może można dołożyć wtedy przystanek dla wysiadających o tutaj, przed przejściem dla pieszych między pętlami autobusową i tramwajową?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 wrz 2011, 20:48

pawcio pisze:Nie rozwiązuje to upierdliwych przesiadek w stronę Pragi. I tak hektar do przejścia, choć bez objeżdżania ronda wcześniej.
Ależ o tym już pisałem wcześniej - jak obecne 521, potem w prawo w Waszyngtona i w prawo w pierwszą poprzeczną i powrót Wiatraczną (choć nie rozumiem, dlaczego nie mógłby sobie prawym pasem wokół tej Wiatracznej jechać).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 wrz 2011, 20:50

Glonojad pisze:powrót Wiatraczną
Chyba Grochowską :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 wrz 2011, 20:58

Dobrze, Grochowską. Już o tym dziś pisałem w każdym razie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 07 wrz 2011, 21:23

Wiem, że o tym pisałeś. Dlatego tym bardziej nie zrozumiałem koncepcji z odwróceniem kierunku ruch na pętli.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 wrz 2011, 21:49

To są dwa różne problemy, które łączy przejazd techniczny.

ness

Post autor: ness » 07 wrz 2011, 21:58

Odwrocenie ruchu na petli busowej to ciekawa koncepcja z tym ze nie zalatwia to wszystkiego.
Raz ze przesiadki bus-tram w strone dalszej pragi, a dwa nawet wazniejsze przesiadki w/z TL.
Wysylanie busow na krecenie sie po okolicy (waszyngtona-grenadierow-grochowska) zeby zapewnic przesiadki w strone centrum to sredniawa opcja. Juz ze wzgledu na koniecznosc dodatkowego objazdu ronda doszloby pare (2-3) minut przy wyjezdzie -> zaplowiecze.

Imho gdyby polaczyc to (odwrocenie ruchu) ze zrobieniem przystankow busowych tam gdzie teraz maja przystanki tramy to zalatwiloby to obie sprawy.
Do tego trzeba byloby dorzucic przynajmniej jedno przejscie dla pieszych (na godzinie 7dmej z satelity patrzac) zeby dac opcje dojscia na przystank busowei -> TL.
A to obiecnie jedyne na pld stronie ronda (na godzinie 4tej) przesunac na godzine 5ta.

Imho 2 przystanki busowe wspolne (dla wsiadajacych jeden i dla wysiadajacych drugi) + 3 tramowe (2 przelotowe i jeden postojowy) daloby chyba rade.
Miejsca jest sporo, luczki mozna troche 'zaciesnic' cieciowke wyburzyc i postawic nowa i wsunac przynajmniej jeden dodatkowy tor z peronem na pln od obecnych jak nie dwa nawet albo jeden tor + zeberko jakies awaryjne.
Wtedy spora czesc przesiadek odbywalaby sie praktycznie w jednym miejscu a te ktore wymagalyby lazenie po rondzie bylyby w miare blisko a nie to co teraz (wezmy bus na wiatraczna i bieganie z petli w al. USA do busa w TL).

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 wrz 2011, 22:03

Przecież przesiadki bus-tram w stronę Pragi załatwia Wiatraczna 03 - wygodniej być praktycznie nie może.

reserved

Post autor: reserved » 07 wrz 2011, 22:25

Tymczasem ja ostatnio coraz częściej widuje na Grójeckiej 521 z wszystkimi miejscami zajętymi. Kiedyś mam wrażenie jeździł puściejszy. W obecnej formie nie ma sensu, ale ewidentnie przydałaby się tu linia na solówki.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 08 wrz 2011, 7:55

Glonojad pisze:Przecież przesiadki bus-tram w stronę Pragi załatwia Wiatraczna 03 - wygodniej być praktycznie nie może.
Tak. Ale na Wiatracznej 03 nie może stanąć żadna linia, która nie skręca w Waszyngtona.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 wrz 2011, 9:00

pawcio pisze:
Glonojad pisze:Przecież przesiadki bus-tram w stronę Pragi załatwia Wiatraczna 03 - wygodniej być praktycznie nie może.
Tak. Ale na Wiatracznej 03 nie może stanąć żadna linia, która nie skręca w Waszyngtona.
Dlatego gdyż ponieważ?

@reserved: jak chcesz taksówkę, to ją sobie zamów przez telefon. Linia na solówki po ochockiej relacji 521 jest niepotrzebna i do tego zbędna.

Zablokowany