Informacja pasażerska i oznaczenia linii kolejowych w WWK

Moderator: JacekM

fidzio

Post autor: fidzio » 31 mar 2012, 7:48

Ten absurd udało się odepchnąć jakiś czas temu kiedy Pani nie wiedziała, że pociągiem do Czachówka można dojechać do Służewca... I wtedy ZM bardzo postulowało i gazeta wybiórcza o nadanie tych numerów... Dla mnie bezsens a jeżeli już to numerem powinien być tylko kierunek czyli np. Skierniewice, Grodziski, Zyrardowy 1, Radom,Warka,Czachówek 8 itp. no ale numery miały "ułatwić" więc ułatwiły...

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 31 mar 2012, 9:23

System jest nieogarnialny na pamięć. I naprawdę ciężko mi zobaczyć konsekwencję. Weźmy na warsztat 1xx. Ok, pierwsze 3 są do Wschodniej, drugie 3 do Rembertowa, a potem jakieś odpadki. W pierwszej trójce układ jest Skierki, Żyrardów, Grodzisk (tj. od najdalszej), a w drugiej Żyrardów, Grodzisk, Skierki. No po prostu #-o

Poza tym odpadki z jednej gałęzi mieszają się z odpadkami z drugiej. I tak Żyrardów/Dęblin to 1xx, a Żyrardów/Tłuszcz 6xx. Rzut kostką czy jak #-o

Widać wyraźnie, że błędem jest numerowanie relacji, a nie półkursów (stacji docelowych) z nich. Ponieważ w KM relacje są każdy z każdym, to ich liczba rośnie jak N^2, a stacji docelowych tylko jak N i w dodatku dają się łatwiej uporządkować...

Ponadto przy okazji wychodzi mnóstwo wyjątków i kwiatków w relacjach. Np. obczajcie różnicę między KM 816 i KM 817 (do Góry Kalwarii przez Czachówek Południowy czy tylko Północny?) albo KME 82 i KME 83 (Radom-Dęblin-Wawa z Pilawą lub bez). Aha, i KM 609 Tłuszcz-Sierpc to przez Wschodnią czy Radzymin?

Ja mam na marginesie pytanie z zupełnie innej beczki: czy naprawdę stacja w tunelu pod lotniskiem ma się nazywać Warszawa LOT, gdzie LOT to niedługo prywatna firma? Już lepiej byłoby Wawa Okęcie Tow. i Wawa Lotnisko Okęcie. Choć i tak lepiej niż Wawa Port Lotniczy im. F. Chopina.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

przewoz

Post autor: przewoz » 31 mar 2012, 10:19

MeWa pisze: skoro i tak podawana jest nazwa stacji docelowej, to po prostu może wystarczy oznaczyć trasę? Po co dublować informacje?
KM01 Skierniewice
KM01 Żyrardów
KM01 Grodzisk Mazowiecki...
Dokładnie. Jak już coś mają wprowadzać, to niech to będzie miało po prostu formę: linia wg KM stacji docelowej plus konkretna stacja docelowa. Mapka jest, wystarczy kolorami oznakować KM1, 2, 3... co trochę ułatwi orientację (nie wszyscy potrafią odnaleźć np Mrozy na mapie) i już.
Prosto i skutecznie. Jeżeli do rozkminienia tych numerków na wyświetlaczach potrzeba odrębnego klucza, który zajmuje więcej niż kartkę A4, to ja na prawdę dziękuję za taki wynalazek!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 31 mar 2012, 11:32

MeWa pisze:KM 105, KM 106 i KM 108 możesz co najwyżej wrócić
Jak to?!

Ja się poddaję... :bialaflaga:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

przewoz

Post autor: przewoz » 31 mar 2012, 12:59

KwZ pisze: czy naprawdę stacja w tunelu pod lotniskiem ma się nazywać Warszawa LOT, gdzie LOT to niedługo prywatna firma? Już lepiej byłoby Wawa Okęcie Tow. i Wawa Lotnisko Okęcie.
OIDP w PLK widnieje jako Lotnisko Chopina.

klemenko

Post autor: klemenko » 31 mar 2012, 13:26

Jakoś w Niemczech dało się wszystko jasno oznaczyć, chociaż też nie wszystko działa bez zarzutu: http://www.vrsinfo.de/fileadmin/Dateien ... nKoeln.pdf
Trasy pociągów oznaczone są nawet na drukowanych planach miast.

ness

Post autor: ness » 31 mar 2012, 19:33

MichalJ pisze:Po co komuś informacja, skąd pociąg przyjechał?
Kogos odebrac, albo do kogos sie dosiasc itp
Zreszta leci to przeciez w megafonach (pociag kolei maz z lowicza do deblina wjedzie na...)
Stad taka koncepcja, a nie sam kierunek - info ktorym wylotem pociag z aglo wyjezdza.

Choc oczywiscie dla pana henia ktory chce dojechac z powisla na sluzewiec (czyli wie gdzie jest i dokad chce dojechac i wie ze to mozliwe za pomoca pociagu) i nie wie dokad jezdzie czachowek wystarczyloby samo oznaczenie wylotu z aglomeracji.

Tak czy inaczej jakiby to system nie byl musi byc w formie hmm rozszyfrowalnej a nie wykuwalnej.
czyli nie 100 relacji i kazda swoje wlasne oznaczenie tylko pare znakow z ktorych kazdy mowi o czyms konkrentym.
Pierwszy znak skad pociag jedzie drugi dokad trzeci przez jaka wazna stacje w aglo i czwarty co to za typ pociagu. Opcjonalnie tylko dwa czy trzy (ktory wylot z aglo, wazna stacja ogarniana po drodze i typ pociagu)
Latwiej nauczyc sie tego co sie kryje za 7 czy 8 numerkami (oznaczenia linii wylotowych) i paroma literami (wazne stacje + oznaczenie przyspieszonego) i tego oznacza ich dana pozycja na wyswietlaczu niz wkucie tych kilkunastu wyrazen oznaczajacych konkretne relacje.

przewoz

Post autor: przewoz » 03 kwie 2012, 13:50

Zdaje się, że Infopasażer nam się trochę poprawia. Ale poobserwuję jeszcze dziś w dzień, to zobaczymy...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 03 kwie 2012, 14:30

http://www.rynek-kolejowy.pl/31974/Nowe ... azerow.htm

A po nowym systemie oznaczeń wszyscy jadą równo - aż miło :)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

przewoz

Post autor: przewoz » 03 kwie 2012, 15:15

Wcześniej był ten news:
http://www.rynek-kolejowy.pl/31950/Od_p ... gow_KM.htm

Chyba nie było przy nim żadnego pozytywnego komentarza.
Mam jedynie nadzieję, że KM pójdą po rozum do głowy...

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 03 kwie 2012, 15:18

RK pisze:Widać[,] że te oznaczenia zrobili kolejarze - dodaje szef ZTM Leszek Ruta.
Lol :D Jakie celne :) I jakie prawdziwe :(
RK pisze:Nie jest to to, o co nam w ZTM chodziło, ale spróbujemy jakoś włączyć go do naszej wyszukiwarki połączeń - mówi Ruta.
Biedny ZTM...

Do artykułu jest dołączony schemat opracowany przez ZTM w 2009, który jest o niebo przejrzystszy - np. od razu widać, że z łącznicy w Zielonce Bankowej można pojechać w 4 ( 8-( ) różnych relacjach. I dodatkowo wpisuje się w styl graficzny innych podobnych schematów (zwłaszcza tramwajowego, chociaż nie tylko). Chociaż widać, że brakowało im kolorów - dwa razy wykorzystany szary i niebieski.

[ Dodano: |3 Kwi 2012|, 2012 15:23 ]
Aha, i jeszcze drobny mankament schematu ztmowskiego: W. Wola powinna być bliżej Zachodniej, a nie W. Ochoty. Później najwyraźniej to poprawili.

przewoz

Post autor: przewoz » 03 kwie 2012, 15:24

Schemat ZTM jest czytelniejszy, ale również mi się nie podoba. Ja bym uparcie przy swoim stał: końcówki od Warszawy są najważniejsze do oznaczenia.
Wada - od Zachodniej do Wschodniej sporo kolorowych kresek :)
No ale nie numerów, których nikt nie zapamięta.

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 03 kwie 2012, 15:44

przewoz pisze:Schemat ZTM jest czytelniejszy, ale również mi się nie podoba. Ja bym uparcie przy swoim stał: końcówki od Warszawy są najważniejsze do oznaczenia.
Wada - od Zachodniej do Wschodniej sporo kolorowych kresek :)
No ale nie numerów, których nikt nie zapamięta.
No ale przecież w propozycji ZTMu właśnie tak jest - oznaczone są końcówki. A jak kolejarzom potrzeba czegoś więcej to niech sobie dopisują warianty w stylu: podstawowe oznaczenie R1, warianty R1a, R1b itd - pasażera te "a" "b" itd nie muszą interesować, ważne, że R1 to wylot na dany konkretny kierunek.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 03 kwie 2012, 15:45

przewoz pisze:Ja bym uparcie przy swoim stał: końcówki od Warszawy są najważniejsze do oznaczenia.
O ile go zrozumiałem, to od Warszawy masz właśnie pojedynczo oznaczone - natomiast do Warszawy bywa różnie. Stąd oznaczenia Rx w strzałkach. Przykładowo w Legionowie możesz natrafić na pociągi R0, R9 i R5 (do Tłuszcza), ale rozumiem, że z powrotem już tylko* R9, niezależnie, czy ze Wschodniej, czy z Gdańskiej. Jedynym wyjątkiem, a i to usuwalnym, jest to, że z Wawy do Pruszkowa można dotrzeć R1, jak i S2.

Oczywiście nie jestem bezkrytyczny wobec tego schematu. Do poprawki - oprócz przesunięcia Woli - nadaje się dobór kolorów (tu problem), rozplanowanie przestrzeni (najwyraźniej za mało miejsca w centrum) i jeszcze zamieniłbym R4 i R0, bo to WKD jest innym ciałem, taryfą itd., a przy okazji R4 i R5 byłyby koło siebie.

Ew. można by przenumerować linie, żeby na zachód były nieparzyste (czyli do Radomia najlepiej R5), a na wschód parzyste (czyli do Otwocka najlepiej R4). Choć rozumiem, że te numery biorą się z numerów linii wg D29, ale pasażer nie wie, co to D29 i tej korelacji nie ma sensu trzymać. Z SRJP i tak się nie zgadza, a mogłoby (60x).

* Chyba że R5, jak to ten szynobusik do Sierpca.

[ Dodano: |3 Kwi 2012|, 2012 15:54 ]
kveld pisze:A jak kolejarzom potrzeba czegoś więcej to niech sobie dopisują warianty w stylu: podstawowe oznaczenie R1, warianty R1a, R1b itd - pasażera te "a" "b" itd nie muszą interesować, ważne, że R1 to wylot na dany konkretny kierunek.
Oznaczenie stałych relacji, praktycznie na wewnętrzny użytek spółki, mogłoby wtedy wyglądać tak: KM#@a, gdzie # - numer linii wg wspólnego układu z ZTMem, @ - numer gałęzi wyjazdowej, a - litera oznaczająca stację, najlepiej w kolejności od Warszawy, ale może być też litera-dwie wg pierwszych liter stacji, duża litera - kurs przyspieszony.

Natomiast te uproszczenia wymagają, aby przez Centralny jeździły wszystkie i wyłącznie pociągi przyspieszone (RE).

przewoz

Post autor: przewoz » 03 kwie 2012, 16:01

KwZ pisze:natomiast do Warszawy bywa różnie.
No właśnie, trochę za dużo tego na schematach.
Nic rysować nie będę, poczekam na rozwój sytuacji. Byle wywalili to, co planują w KM.

Co do "Infopasażera", to aktualizacje dalej co 20 minut tylko, ale tym razem co te 20 minut na prawdę spływają informacje z ostatnich kilku minut przed aktualizacją.
Do tej pory często spływały ze znacznym opóźnieniem...
Mogliby chociaż zagęścić jeszcze aktualizacje, choćby do 10 minut.

ODPOWIEDZ