Informacja pasażerska i oznaczenia linii kolejowych w WWK
Moderator: JacekM
Ten absurd udało się odepchnąć jakiś czas temu kiedy Pani nie wiedziała, że pociągiem do Czachówka można dojechać do Służewca... I wtedy ZM bardzo postulowało i gazeta wybiórcza o nadanie tych numerów... Dla mnie bezsens a jeżeli już to numerem powinien być tylko kierunek czyli np. Skierniewice, Grodziski, Zyrardowy 1, Radom,Warka,Czachówek 8 itp. no ale numery miały "ułatwić" więc ułatwiły...
System jest nieogarnialny na pamięć. I naprawdę ciężko mi zobaczyć konsekwencję. Weźmy na warsztat 1xx. Ok, pierwsze 3 są do Wschodniej, drugie 3 do Rembertowa, a potem jakieś odpadki. W pierwszej trójce układ jest Skierki, Żyrardów, Grodzisk (tj. od najdalszej), a w drugiej Żyrardów, Grodzisk, Skierki. No po prostu
Poza tym odpadki z jednej gałęzi mieszają się z odpadkami z drugiej. I tak Żyrardów/Dęblin to 1xx, a Żyrardów/Tłuszcz 6xx. Rzut kostką czy jak
Widać wyraźnie, że błędem jest numerowanie relacji, a nie półkursów (stacji docelowych) z nich. Ponieważ w KM relacje są każdy z każdym, to ich liczba rośnie jak N^2, a stacji docelowych tylko jak N i w dodatku dają się łatwiej uporządkować...
Ponadto przy okazji wychodzi mnóstwo wyjątków i kwiatków w relacjach. Np. obczajcie różnicę między KM 816 i KM 817 (do Góry Kalwarii przez Czachówek Południowy czy tylko Północny?) albo KME 82 i KME 83 (Radom-Dęblin-Wawa z Pilawą lub bez). Aha, i KM 609 Tłuszcz-Sierpc to przez Wschodnią czy Radzymin?
Ja mam na marginesie pytanie z zupełnie innej beczki: czy naprawdę stacja w tunelu pod lotniskiem ma się nazywać Warszawa LOT, gdzie LOT to niedługo prywatna firma? Już lepiej byłoby Wawa Okęcie Tow. i Wawa Lotnisko Okęcie. Choć i tak lepiej niż Wawa Port Lotniczy im. F. Chopina.
Poza tym odpadki z jednej gałęzi mieszają się z odpadkami z drugiej. I tak Żyrardów/Dęblin to 1xx, a Żyrardów/Tłuszcz 6xx. Rzut kostką czy jak
Widać wyraźnie, że błędem jest numerowanie relacji, a nie półkursów (stacji docelowych) z nich. Ponieważ w KM relacje są każdy z każdym, to ich liczba rośnie jak N^2, a stacji docelowych tylko jak N i w dodatku dają się łatwiej uporządkować...
Ponadto przy okazji wychodzi mnóstwo wyjątków i kwiatków w relacjach. Np. obczajcie różnicę między KM 816 i KM 817 (do Góry Kalwarii przez Czachówek Południowy czy tylko Północny?) albo KME 82 i KME 83 (Radom-Dęblin-Wawa z Pilawą lub bez). Aha, i KM 609 Tłuszcz-Sierpc to przez Wschodnią czy Radzymin?
Ja mam na marginesie pytanie z zupełnie innej beczki: czy naprawdę stacja w tunelu pod lotniskiem ma się nazywać Warszawa LOT, gdzie LOT to niedługo prywatna firma? Już lepiej byłoby Wawa Okęcie Tow. i Wawa Lotnisko Okęcie. Choć i tak lepiej niż Wawa Port Lotniczy im. F. Chopina.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Dokładnie. Jak już coś mają wprowadzać, to niech to będzie miało po prostu formę: linia wg KM stacji docelowej plus konkretna stacja docelowa. Mapka jest, wystarczy kolorami oznakować KM1, 2, 3... co trochę ułatwi orientację (nie wszyscy potrafią odnaleźć np Mrozy na mapie) i już.MeWa pisze: skoro i tak podawana jest nazwa stacji docelowej, to po prostu może wystarczy oznaczyć trasę? Po co dublować informacje?
KM01 Skierniewice
KM01 Żyrardów
KM01 Grodzisk Mazowiecki...
Prosto i skutecznie. Jeżeli do rozkminienia tych numerków na wyświetlaczach potrzeba odrębnego klucza, który zajmuje więcej niż kartkę A4, to ja na prawdę dziękuję za taki wynalazek!
- Bastian
- Sułtan Maroka
Jak to?!MeWa pisze:KM 105, KM 106 i KM 108 możesz co najwyżej wrócić
Ja się poddaję...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Jakoś w Niemczech dało się wszystko jasno oznaczyć, chociaż też nie wszystko działa bez zarzutu: http://www.vrsinfo.de/fileadmin/Dateien ... nKoeln.pdf
Trasy pociągów oznaczone są nawet na drukowanych planach miast.
Trasy pociągów oznaczone są nawet na drukowanych planach miast.
Kogos odebrac, albo do kogos sie dosiasc itpMichalJ pisze:Po co komuś informacja, skąd pociąg przyjechał?
Zreszta leci to przeciez w megafonach (pociag kolei maz z lowicza do deblina wjedzie na...)
Stad taka koncepcja, a nie sam kierunek - info ktorym wylotem pociag z aglo wyjezdza.
Choc oczywiscie dla pana henia ktory chce dojechac z powisla na sluzewiec (czyli wie gdzie jest i dokad chce dojechac i wie ze to mozliwe za pomoca pociagu) i nie wie dokad jezdzie czachowek wystarczyloby samo oznaczenie wylotu z aglomeracji.
Tak czy inaczej jakiby to system nie byl musi byc w formie hmm rozszyfrowalnej a nie wykuwalnej.
czyli nie 100 relacji i kazda swoje wlasne oznaczenie tylko pare znakow z ktorych kazdy mowi o czyms konkrentym.
Pierwszy znak skad pociag jedzie drugi dokad trzeci przez jaka wazna stacje w aglo i czwarty co to za typ pociagu. Opcjonalnie tylko dwa czy trzy (ktory wylot z aglo, wazna stacja ogarniana po drodze i typ pociagu)
Latwiej nauczyc sie tego co sie kryje za 7 czy 8 numerkami (oznaczenia linii wylotowych) i paroma literami (wazne stacje + oznaczenie przyspieszonego) i tego oznacza ich dana pozycja na wyswietlaczu niz wkucie tych kilkunastu wyrazen oznaczajacych konkretne relacje.
- MeWa
- Cukiereczek
http://www.rynek-kolejowy.pl/31974/Nowe ... azerow.htm
A po nowym systemie oznaczeń wszyscy jadą równo - aż miło
A po nowym systemie oznaczeń wszyscy jadą równo - aż miło
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Wcześniej był ten news:
http://www.rynek-kolejowy.pl/31950/Od_p ... gow_KM.htm
Chyba nie było przy nim żadnego pozytywnego komentarza.
Mam jedynie nadzieję, że KM pójdą po rozum do głowy...
http://www.rynek-kolejowy.pl/31950/Od_p ... gow_KM.htm
Chyba nie było przy nim żadnego pozytywnego komentarza.
Mam jedynie nadzieję, że KM pójdą po rozum do głowy...
LolRK pisze:Widać[,] że te oznaczenia zrobili kolejarze - dodaje szef ZTM Leszek Ruta.
Biedny ZTM...RK pisze:Nie jest to to, o co nam w ZTM chodziło, ale spróbujemy jakoś włączyć go do naszej wyszukiwarki połączeń - mówi Ruta.
Do artykułu jest dołączony schemat opracowany przez ZTM w 2009, który jest o niebo przejrzystszy - np. od razu widać, że z łącznicy w Zielonce Bankowej można pojechać w 4 (
[ Dodano: |3 Kwi 2012|, 2012 15:23 ]
Aha, i jeszcze drobny mankament schematu ztmowskiego: W. Wola powinna być bliżej Zachodniej, a nie W. Ochoty. Później najwyraźniej to poprawili.
Schemat ZTM jest czytelniejszy, ale również mi się nie podoba. Ja bym uparcie przy swoim stał: końcówki od Warszawy są najważniejsze do oznaczenia.
Wada - od Zachodniej do Wschodniej sporo kolorowych kresek
No ale nie numerów, których nikt nie zapamięta.
No ale przecież w propozycji ZTMu właśnie tak jest - oznaczone są końcówki. A jak kolejarzom potrzeba czegoś więcej to niech sobie dopisują warianty w stylu: podstawowe oznaczenie R1, warianty R1a, R1b itd - pasażera te "a" "b" itd nie muszą interesować, ważne, że R1 to wylot na dany konkretny kierunek.przewoz pisze:Schemat ZTM jest czytelniejszy, ale również mi się nie podoba. Ja bym uparcie przy swoim stał: końcówki od Warszawy są najważniejsze do oznaczenia.
O ile go zrozumiałem, to od Warszawy masz właśnie pojedynczo oznaczone - natomiast do Warszawy bywa różnie. Stąd oznaczenia Rx w strzałkach. Przykładowo w Legionowie możesz natrafić na pociągi R0, R9 i R5 (do Tłuszcza), ale rozumiem, że z powrotem już tylko* R9, niezależnie, czy ze Wschodniej, czy z Gdańskiej. Jedynym wyjątkiem, a i to usuwalnym, jest to, że z Wawy do Pruszkowa można dotrzeć R1, jak i S2.przewoz pisze:Ja bym uparcie przy swoim stał: końcówki od Warszawy są najważniejsze do oznaczenia.
Oczywiście nie jestem bezkrytyczny wobec tego schematu. Do poprawki - oprócz przesunięcia Woli - nadaje się dobór kolorów (tu problem), rozplanowanie przestrzeni (najwyraźniej za mało miejsca w centrum) i jeszcze zamieniłbym R4 i R0, bo to WKD jest innym ciałem, taryfą itd., a przy okazji R4 i R5 byłyby koło siebie.
Ew. można by przenumerować linie, żeby na zachód były nieparzyste (czyli do Radomia najlepiej R5), a na wschód parzyste (czyli do Otwocka najlepiej R4). Choć rozumiem, że te numery biorą się z numerów linii wg D29, ale pasażer nie wie, co to D29 i tej korelacji nie ma sensu trzymać. Z SRJP i tak się nie zgadza, a mogłoby (60x).
* Chyba że R5, jak to ten szynobusik do Sierpca.
[ Dodano: |3 Kwi 2012|, 2012 15:54 ]
Oznaczenie stałych relacji, praktycznie na wewnętrzny użytek spółki, mogłoby wtedy wyglądać tak: KM#@a, gdzie # - numer linii wg wspólnego układu z ZTMem, @ - numer gałęzi wyjazdowej, a - litera oznaczająca stację, najlepiej w kolejności od Warszawy, ale może być też litera-dwie wg pierwszych liter stacji, duża litera - kurs przyspieszony.kveld pisze:A jak kolejarzom potrzeba czegoś więcej to niech sobie dopisują warianty w stylu: podstawowe oznaczenie R1, warianty R1a, R1b itd - pasażera te "a" "b" itd nie muszą interesować, ważne, że R1 to wylot na dany konkretny kierunek.
Natomiast te uproszczenia wymagają, aby przez Centralny jeździły wszystkie i wyłącznie pociągi przyspieszone (RE).
No właśnie, trochę za dużo tego na schematach.KwZ pisze:natomiast do Warszawy bywa różnie.
Nic rysować nie będę, poczekam na rozwój sytuacji. Byle wywalili to, co planują w KM.
Co do "Infopasażera", to aktualizacje dalej co 20 minut tylko, ale tym razem co te 20 minut na prawdę spływają informacje z ostatnich kilku minut przed aktualizacją.
Do tej pory często spływały ze znacznym opóźnieniem...
Mogliby chociaż zagęścić jeszcze aktualizacje, choćby do 10 minut.