Trasa i Most Północny

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 06 gru 2010, 15:12

Jeden z wariantów poprowadzenia trasy S8 przewidywał mix trasy S8 z trasą mostu Północnego. Tj. poprowadzenie trasy od:
1. Konotopy :arrow: szlakiem linii wysokiego napięcia/za Starymi Babicami/ , bocznicy do huty do obecnego PR Młociny.
2. obecnego węzła trasy S8 z ul.Warszawską :arrow: do PR Młociny wzdłuż bocznicy do huty / koło góry śmieciowej na Radiowie/.
3. jako przedłużenie trasy nowolazurowej :arrow: przez Boernerowo i lotnisko Babice do Księżycowej , dalej do bocznicy do huty i do PR Młociny.
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 gru 2010, 22:51

Bemowo to w ogóle kombinowało jak koń pod górę z tą trasą. W rezultacie pobiegnie tak, jak od zawsze planowano, ale za to bez wjazdu dla Bemowa. Ale w radosnym stawianiu przy trasie osiedli, które mają wszelkie dane by z czasem stać się slumsem, to jakoś nie przeszkadza...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 07 gru 2010, 10:01

Kombinowali włodarze i decydenci miejscy/państwowi wyższych szczebli zasypując gminę/dzielnicę oraz mieszkańców kolejnymi mirażami i wariantami przebiegu tras i rozwiązań komunikacyjnych na Bemowie.
Miałem kiedyś pół szuflady takich opracowań, nie licząc szeregu zebrań w których uczestniczyłem od ćwierćwiecza jako świadomy obywatel.
Podobnie jak TLG mam alergię na bycie tzw. działaczem typu radny itd. Nie ta bajka.
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 gru 2010, 10:12

A szkoda, bo może byś coś mógł zmienić.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 07 gru 2010, 10:45

Szereg spraw udało się wspólnie przewalczyć - np. zaangażowałem się w I połowie lat 90-tych / lobbing sąsiedzki , wśród radnych i działaczy spółdzielczych/ agitując za realizacją linii tramwajowej do obecnej pętli Nowe Bemowo, zachowania jednotoru na Boernerowie oraz - tu kolegę zaskoczę - wwyjściu z tzw. klinczu w lokalizacji trafostacji TW / ostatecznie jest przy ul. Wrocławskiej na dzierżawie od SM WOLA/.
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 gru 2010, 10:55

No widzisz. Masz sukcesy to tym bardziej powinieneś iść za ciosem. Oczywiście jeśli by Ci się chciało ;)

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 07 gru 2010, 11:13

Był wtedy klimat do inicjatyw oddolnych, władza nadstawiała ucha i w miarę środków realizowała to i owo - teraz to "Ave Maryja, ave partyja"....
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 07 gru 2010, 13:53

a/p TALENT pisze:Był wtedy klimat do inicjatyw oddolnych,
Teraz też jest.
a/p TALENT pisze:teraz to "Ave Maryja, ave partyja"....
Bo się głosuje na pajace na partyjnych sznurkach zamiast działaczy lokalnych. Trzeba pracować nad wyborcami przez 4 lata od wyborów a nie miesiąc wcześniej.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

osa

Post autor: osa » 07 gru 2010, 14:50

MisiekK pisze: Bo się głosuje na pajace na partyjnych sznurkach zamiast działaczy lokalnych.
Jak pokazuje przykład kilku dzielnic (a zwłaszcza Ursynowa i Żoliborza) na tych lokalnych działaczach też się można nieźle przejechać.

[ Dodano: |7 Gru 2010|, 2010 15:01 ]
Glonojad pisze:Nie odkładać, ale przemyśleć lepiej. Może zamiast odkładać lepiej anulować? Poszerzanie dróg do Centrum to działanie bez przyszłości, bo Centrum już jest zapchane.
A może nie budować jak do tej pory, czyli trzypasmowa Górczewska bez linii tramwajowej albo trzypasmowa Światowida (tu wprawdzie z tramwajem, ale nie wiadomo po co tak szeroko), tylko w znośnej skali. Tak, żeby nie zachęcać do dojazdów do centrum, ale by rozładowywać lokalne korki. Powtarzam: poszerzoną Wólczyńską i kawałek Broniewskiego widzę tylko do Powst. Śl. (oczywiście z przebudową skrzyżowania).
Co do dopychania centrum - nie wyobrażam sobie utrzymywania przez kolejne lata ewidentnej jednojezdniowej prowizorki, która uchowała się na Prostej. Również ul. Andersa zasługuje w swoim czasie (budowa stacji metra Muranów pewnie byłaby najbliższą okazją) na dwie jezdnie z dwoma pasami, już nie tylko dlatego, żeby rozładować korki, których tu chwilowo nie ma, ale by stworzyć normalną śródmiejską ulicę i poprawić bezpieczeństwo. A nie takie nie wiadomo co - jedna jezdnia, obok tory tramwajowe (niby pośrodku), a dalej parkingi albo wygony.
Glonojad pisze:Może jednak czas na budowę fragmentu Trasy Mostu Północnego między Bemowem a Bielanami?
Chyba jednak nie czas, zresztą nie wydaje mi się, żeby ten odcinek powstał, bo niby dokąd na Bemowie toby miało wpadać: w willowe Boernerowo? przez lotnisko?
Glonojad pisze: Przedłużka Broniewskiego jest bezsensem, który nic nie da - tylko przesunie korek i utrudni ruch tramwajów w węźle al. Reymonta bo będzie kolejny zestaw relacji samochodowych do uwzględnienia (a przecież tylko na wprost wlotu nie będzie). Dodatkowo obniży, uzyskany całkiem przypadkiem, efekt większej atrakcyjności tramwaju od samochodu dzięki jego prostszemu i niezależnemu przebiegowi (coś, co na Zachodzie, na przykład w Poznaniu, stosuje się z dużym powodzeniem).
Nie moja wina, że w Warszawie tylko się mówi (i czasem pisze) o priorytetach dla tramwajów. Ktoś to w końcu musi zacząć wdrażać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 gru 2010, 15:15

A Ty sądzisz, że ta druga jezdnia Światowida to w ogóle powstanie?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 07 gru 2010, 15:17

osa pisze:na dwie jezdnie z dwoma pasami, już nie tylko dlatego, żeby rozładować korki, których tu chwilowo nie ma, ale by stworzyć normalną śródmiejską ulicę i poprawić bezpieczeństwo
Normalna śródmiejska ulica w przekroju 2x2. Halp. Halp. Halp.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 gru 2010, 15:21

A ja się, o dziwo, z Osą zgodzę (choć tylko z grubsza). Zwłaszcza, gdyby z tego 2x2 wykrawać pasy do lewo- lub prawoskrętów.

Urbanistyka i estetyka cierpią na tych parkingach i wygonach, ot co.

Natomiast żadnego 2x3 itp.
Glonojad pisze:Przedłużka Broniewskiego jest bezsensem, który nic nie da - tylko przesunie korek i utrudni ruch tramwajów w węźle al. Reymonta
To zależy, co by zostało zrobione przy Aspekcie.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 07 gru 2010, 15:21

osa pisze:Jak pokazuje przykład kilku dzielnic (a zwłaszcza Ursynowa i Żoliborza) na tych lokalnych działaczach też się można nieźle przejechać.
Na PO można się przejechać jeszcze lepiej.
BTW - Szkoda, że GW nie zajęła się szwindlem Komisarza Wyborczego na 4 dzielnicach....
Glonojad pisze:A Ty sądzisz, że ta druga jezdnia Światowida to w ogóle powstanie
Na ostatnim spotkaniu w/s tramwaju panowie z ZTM dość wyraźnie powiedzieli, że niekoniecznie.
osa pisze:Nie moja wina, że w Warszawie tylko się mówi (i czasem pisze) o priorytetach dla tramwajów. Ktoś to w końcu musi zacząć wdrażać.
No właśnie mówi się i pisze bardzo bardzo mało i najczęściej ogólnie nie wytykając knotów.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 07 gru 2010, 15:32

2x2 to jest normalna ulica, nie rozumiem obsesji zwężania wszystkiego. EP jako 2x3 jest przesadą, podobnie Marszałkowska przy pl. Defilad jako faktycznie 2x4 (nawet jeśli pomalowane inaczej). Ale 2x2? (Albo 1x4, gdy bez torów, jak, no bo ja wiem, Krucza - też za szeroko?)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 gru 2010, 15:35

1x4 jest może "ładniejsze" od 2x2, ale bynajmniej nie bezpieczniejsze - brak azylu dla pieszych.

ODPOWIEDZ