Myślę, że to zależy od rozwiązania, ale np. z Toyoty Mirai woda jest usuwana w postaci ciekłej ("Toyota Mirai produces about one cup of water per mile"). Generalnie temperatura pracy ogniwa paliwowego PEM wynosi typowo poniżej 100 stopni Celsjusza, więc nie ma powodu, żeby woda była w postaci pary, ale można pewnie ją wykorzystać do odebrania ciepła z jakichś innych podzespołów i wtedy zostanie odparowana.michael112 pisze: ↑20 maja 2021, 10:37A to nie tak że powstała w reakcji woda po prostu wylatuje z rury wydechowej w postaci pary wodnej i nie ma jak jej wychwycić?
Autobusy dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
Nic nie stoi na przeszkodzie absorbować parę wodną. Ale jak mówiłem, to nie są zbyt duże ilości. Przypominałoby to pochłanianie wody z powietrza na pustyni.
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
Czy nie są to zbyt duże ilości - to kwestia względna. Zakładając, że autobus zużyje dziennie ok. 30kg wodoru, to produktem ubocznym będzie 270kg wody - ponad ćwierć metra sześciennego (oczywiście mam na myśli stan ciekły)...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Hm, to skąd <250 stopni (ogniwa niskotemperaturowe) /600 stopni?kveld pisze: ↑20 maja 2021, 11:34Myślę, że to zależy od rozwiązania, ale np. z Toyoty Mirai woda jest usuwana w postaci ciekłej ("Toyota Mirai produces about one cup of water per mile"). Generalnie temperatura pracy ogniwa paliwowego PEM wynosi typowo poniżej 100 stopni Celsjusza, więc nie ma powodu, żeby woda była w postaci pary, ale można pewnie ją wykorzystać do odebrania ciepła z jakichś innych podzespołów i wtedy zostanie odparowana.michael112 pisze: ↑20 maja 2021, 10:37A to nie tak że powstała w reakcji woda po prostu wylatuje z rury wydechowej w postaci pary wodnej i nie ma jak jej wychwycić?
https://autokult.pl/11543,samochody-nap ... -to-dziala
(co prawda autokult jest kompletnie niewiarygodny w innych sprawach, ale chyba stopni to nie nazmyślali...)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Doczytałeś ten artykuł do końca?Glonojad pisze: ↑20 maja 2021, 15:47Hm, to skąd <250 stopni (ogniwa niskotemperaturowe) /600 stopni?kveld pisze: ↑20 maja 2021, 11:34
Myślę, że to zależy od rozwiązania, ale np. z Toyoty Mirai woda jest usuwana w postaci ciekłej ("Toyota Mirai produces about one cup of water per mile"). Generalnie temperatura pracy ogniwa paliwowego PEM wynosi typowo poniżej 100 stopni Celsjusza, więc nie ma powodu, żeby woda była w postaci pary, ale można pewnie ją wykorzystać do odebrania ciepła z jakichś innych podzespołów i wtedy zostanie odparowana.
https://autokult.pl/11543,samochody-nap ... -to-dziala
(co prawda autokult jest kompletnie niewiarygodny w innych sprawach, ale chyba stopni to nie nazmyślali...)
"W Hondzie FCX Concept użyto ogniwa z membraną elektrolityczną PEM (Proton Exchange Membrane). W standardowym ogniwie PEM elektrolitem jest membrana polimerowa pokryta teflonem. Temperatura pracy wynosi od 160oC do 195o C ale dzięki zastosowaniu przez Hondę związków aromatycznych, udało się obniżyć zakres temperatur, i w modelu FCX Concept wynosi on od -20oC do 95oC."
Warto jeszcze zauważyć, że ten artykuł nie jest najmłodszy (wp ma brzydki zwyczaj braku daty przy niektórych starych artykułach, tylko dopisek "dawno temu", ale najstarsze komentarze pod tym są sprzed 3478 dni), więc ja bym go nie odnosił do aktualnych rozwiązań.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Okay, faktycznie muszę coś nowszego poczytać. Wodór może być bardzo fajnym pomysłem na tramwaj z Piaseczna do Zalesia/Tarczyna.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Gdzie mają trafić dodatkowe Solarisy CNG z rozszerzonego zamówienia chodzi mi o przeguby.
Każdy z nas sam sobie wystawia wobec innych wizytówkę. Każdy dzień to próba..Chcesz coś zmienić zacznij od siebie.
Moje Hobby komunikacja ale szynowa w skali 1:87
Zapraszam
http://www.youtube.com/channel/UClpbPw3NAFyb183te5XHwYg
Moje Hobby komunikacja ale szynowa w skali 1:87
Zapraszam
http://www.youtube.com/channel/UClpbPw3NAFyb183te5XHwYg
Według MZA na R2 i R3. Ale to samo MZA mówiło, że w maju mogą wyjechać Solarisy CNG...
270 kg wody to pewnie mniej więcej tyle, ile mieści zbiornik paliwa w klasycznym autobusie, tylko w drugą stronę.kveld pisze:Czy nie są to zbyt duże ilości - to kwestia względna. Zakładając, że autobus zużyje dziennie ok. 30kg wodoru, to produktem ubocznym będzie 270kg wody - ponad ćwierć metra sześciennego (oczywiście mam na myśli stan ciekły)...
ŁK
Z ciekawostek - wersja o przenosinach 19 czerwca zdaje się nie być bujdą...
Z 2 źródeł wiem, że:
- MZA przyklepało wszystkie SU12CNG na R3
- 14xx i 15xx out na R4
- Brak zmian z SU10 na R2
- R3 odda 30 sztuk 85xx na R1 tymczasowo, do czasu ukończenia rozbudowy CNG na R2, 30 wozów gazowych MEGA z R2 będzie urzędować na R3. Z tym, że jeszcze się wahają - co będzie optymalne w kosztach - przerzucić na ten moment 72xx czy lokować nSU18CNG na R3.
To w zasadzie tyle. Ciekawe z jakim oznaczeniem będzie te 10 sztuk SU12 na R3.
Z 2 źródeł wiem, że:
- 14xx i 15xx out na R4
- R3 odda 30 sztuk 85xx na R1 tymczasowo, do czasu ukończenia rozbudowy CNG na R2, 30 wozów gazowych MEGA z R2 będzie urzędować na R3. Z tym, że jeszcze się wahają - co będzie optymalne w kosztach - przerzucić na ten moment 72xx czy lokować nSU18CNG na R3.
Tematy tak trochę się Tobie pomyliły
Kolejny kretynizm, przerzucanie tych 30 sztuk wozów 85xx na R-1 aby potem znów je przerzucać na R-3. Totalny chaos
A co potem ? Może zlikwidować R1 bo nie bedzie czym jeździć po likwidacji serii 81xx bo nie szykuje się żadna nowa dostawa wozów na horyzoncie.
A co potem ? Może zlikwidować R1 bo nie bedzie czym jeździć po likwidacji serii 81xx bo nie szykuje się żadna nowa dostawa wozów na horyzoncie.
zxcvbnm pisze: ↑01 cze 2021, 17:09Z ciekawostek - wersja o przenosinach 19 czerwca zdaje się nie być bujdą...
Z 2 źródeł wiem, że:
- 14xx i 15xx out na R4
-
michael112
A Bóg raczy wiedzieć gdzie poprzenoszą. Może 30 szt. 81xx nie będzie skasowane, tylko czasowo odstawione na "Redutową" a potem wrócą? A może 85xx zostaną na stałe, bo potem "Ostra" dostanie Autosany?
Zapewne przerzucenie tych 85xx na Woronicza, spowoduje kasację 30 81xx. I te 85 xx wrócą pewnie na Ostrobramską, gdy Kleszczowa przejmie 77xx i odda Woronicza 52xx.michael112 pisze: ↑02 cze 2021, 9:19A Bóg raczy wiedzieć gdzie poprzenoszą. Może 30 szt. 81xx nie będzie skasowane, tylko czasowo odstawione na "Redutową" a potem wrócą? A może 85xx zostaną na stałe, bo potem "Ostra" dostanie Autosany?
Wozy BTS-u serii 52xx raczej nie trafią już na R-1, powód prozaiczny, zbyt duża wzajemna niechęć między serwisem bts-u a kierownictwem zajezdni.
Jeśli gdziekolwiek trafią to albo Ostrobramska albo Stalowa.
Jeśli gdziekolwiek trafią to albo Ostrobramska albo Stalowa.
wincenty pisze: ↑06 cze 2021, 12:57Zapewne przerzucenie tych 85xx na Woronicza, spowoduje kasację 30 81xx. I te 85 xx wrócą pewnie na Ostrobramską, gdy Kleszczowa przejmie 77xx i odda Woronicza 52xx.michael112 pisze: ↑02 cze 2021, 9:19A Bóg raczy wiedzieć gdzie poprzenoszą. Może 30 szt. 81xx nie będzie skasowane, tylko czasowo odstawione na "Redutową" a potem wrócą? A może 85xx zostaną na stałe, bo potem "Ostra" dostanie Autosany?