Prawda. Korzystałem z tego rozkładu swoją drogą, jakby ktoś chciał porównaćpawulon pisze: Zapraszam do odwiedzenia TRASBUSA - uruchomienie linii na Zwoleńskiej 18.11.2002
Komunikacja miejska w Wawrze
Moderator: Wiliam
- fik
- Naczelne Chamidło
Ja naprawdę wobec linii typu 115, 119 czy porównywalnych potworków z innych dzielnic stosuję metodę wyparcia. Wolę o nich nie pamiętać, jeszcze kiedyś przypadkiem wpadnie mi do głowy skorzystać...Wolfchen pisze:Bardziej mi chodziło o 115.fik pisze:No akurat jest to stosunkowo blisko pierwszego rozsądnego punktu przesiadkowego z kierunku Wału (SASKA).
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Jak przegrywa, skoro w ostatnich wyborach w Wawrze to właśnie PO wygrała, ma w radzie absolutną większość, a stan posiadania PiS-u zmniejszył się o jedną trzecią mandatów. Inną sprawą jest poziom tych radnych - miałem kilka razy okazję sobie ich posłuchać. Nie żeby jakoś znacznie odbiegali w sprawach komunikacji od takiego np. Żoliborza czy Ochoty, ale naprawdę dobrze przygotowani pracownicy ZTM (z wyliczeniami, różnymi wariantami tras, porównaniami) nie mogli się przebić - wszystko było na nie. Ostatecznie ZTM rozstał się z radnymi Wawra w wielkiej zgodzie, czego też byłem świadkiem. Tzn. ZTM uznał, że jak tak, to wszystko zostaje po staremu, a radni Wawra byli z tego powodu niesamowicie zadowoleni, dziękując za zaangażowanie i takie tam.cns80 pisze:Mi też się to nie podoba. Ale jeśli ktoś zamierza realizować swoje ambicje i "obrażać" się na dzielnicę to musi się liczyć z tym że prędzej czy później kara go spotka. Między innymi dlatego PO ciągle przegrywa w Wawrze.fik pisze: No i to właśnie jest chore.
Same władze dzielnicy też są winne sytuacji, bo one są nieudolne od lat, a burmistrza przywozi się w teczce.
Najbardziej z tego wszystkiego żal jest części projektu dla Marysina Wawerskiego i Wesołej, gdzie miała wrócić porządna linia 137 w miejsce trzech ogryzków. Bo 521 to chyba rzeczywiście nie do ruszenia.
Ach tak, rozumiem, że Wawer chce mieć wszędzie bezpośrednie linie. Cóż, nie stać nikogo na takie fanaberie.pawulon pisze:To najlepiej poskracaj linie z Aleksandrowa do Falenicy, z Falenicy do Błot, z Międzylesia do Marysina (chociaż nie wiem, czy wg Ciebie nie będzie już za długa). Jakie to by były krótkie i częste linie.......donikąd
A niektórzy uważają komunikację co pół godziny za szczyt marzeń - bo częściej to nie będzie przy takiej siatce.pawulon pisze:Dziękuję Ci za to zdanie, bo jednak nie którzy lubią jeździć palcem po mapie
Jeśli zaś Aleksandrów koniecznie musi mieć linię do miasta, to można by go było wtedy połączyć z linią jeżdżącą Traktem i dalej Przewodową - ale to by nie było już zbyt optymalne moim zdaniem.
[ Dodano: |3 Sie 2012|, 2012 17:27 ]
No ja właśnie ostatnio soczyście przeklinałem 115 kluczące po wszelkich możliwych zakamarkach...fik pisze:Wolę o nich nie pamiętać, jeszcze kiedyś przypadkiem wpadnie mi do głowy skorzystać...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Bastian
- Sułtan Maroka
Osa, bardzo, ale to bardzo dziękuję ci za tę relacjęosa pisze:Ostatecznie ZTM rozstał się z radnymi Wawra w wielkiej zgodzie, czego też byłem świadkiem. Tzn. ZTM uznał, że jak tak, to wszystko zostaje po staremu, a radni Wawra byli z tego powodu niesamowicie zadowoleni, dziękując za zaangażowanie i takie tam.
I co, wszystko jasne?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- fik
- Naczelne Chamidło
No więc właśnie.Wolfchen pisze:Ciagi poprzeczne obsługiwane przez dowozówki dowożące do głównych ciągów - i w ten sposób jest dobra i szybka komunikacja. Częstotliwość dowozówek co około 15 minut.
125 Międzylesie - Wiatraczna
113 Falenica - Wiatraczna
146 Aleksandrów - Wschodni
142 Nadwiśle - Wiatraczna
115 Marysin - Olecka
213 PKP Wawer - Błota
i poprzeczki:
119 PKP Wawer - Wschodni
147 Wiśniowa Góra - Wschodni
161 Falenica - Zbójna Góra
W Aleksandrowie mamy 146 do SKMki i miasta, Patriotów ma 113, Olecka i wschodnia Patriotów ma skrócone i regularne 115, Miedzeszyn i Zbójna bez zmian 161, 147 i 119 dowożą ciągi Zwoleńskiej-Bronowskiej i Lucerny-Kadetów do przesiadek na Siekierkowskim, Saskiej, Waszyngtonie i Wschodnim, Trakt Lubelski siedzi na skróconym 142. Wszystkie linie są krótsze, niektóre (119, 113, 115, 213) znacznie, więc szanse na zwiększenie częstotliwości przy niewielkich nakładach brygadowych są duże.
-
Krzysiek_S
Ja też byłem tego świadkiem. To była komisja inwestycyjna i ZTM był chwalony to fakt , ale nie przypominam sobie , żeby z powodu uwalenia reformy, tylko chyba za współpracę.
Na przykład , że rozważy podjazd pod PKP Gocławek.
Chyba , że wymazałem to z pamięci.
[ Dodano: |3 Sie 2012|, 2012 18:28 ]
I potencjalne częstotliwości
Na przykład , że rozważy podjazd pod PKP Gocławek.
Chyba , że wymazałem to z pamięci.
[ Dodano: |3 Sie 2012|, 2012 18:28 ]
A mógłbyś to rozwinąc według całości tras ?fik pisze:No więc właśnie.
125 Międzylesie - Wiatraczna
113 Falenica - Wiatraczna
146 Aleksandrów - Wschodni
142 Nadwiśle - Wiatraczna
115 Marysin - Olecka
213 PKP Wawer - Błota
i poprzeczki:
119 PKP Wawer - Wschodni
147 Wiśniowa Góra - Wschodni
161 Falenica - Zbójna Góra
I potencjalne częstotliwości
Słucham? Nie ma osoby, która znam, która by nie była zadowolona z S1. S1 dla Wawra to skok cywilizacyjny. Wreszcie można dojechac do centrum w 20 minut i wychodzic na stacje w ciemno.cns80 pisze:S1 dołożył bo "wiedział lepiej" a jak się okazuje mieszkańcy chcą 521fik pisze: i nie mówię tylko o S1.Trzeba się było wychylać ?
[ Dodano: |3 Sie 2012|, 2012 18:33 ]
Nie znam osoby z Wawra , która by nie uważała S1 za najlepsza rzecz, jaką maisto zrobiło komunikacyjnie dla dzielnicy od 20 lat.cns80 pisze:[A jak inaczej nazwiesz uszczęśliwianie na siłe S1 ? Owszem był duży i pozytywny odzew, ale ZTM nie zbadał sprawy że jeszcze większy negatywny odzew będzie na 521. Szkolny błąd.
- fik
- Naczelne Chamidło
125 jak obecnie, 113 po 521, 146 jak obecnie z wydłużką do A, 142 skrócone do ronda TL/WM, 115 z Marysina do PKP Falenica jak obecnie, dalej oberek w Olecką, 213 z PKP Wawer do Mrówczej i po swojej trasie, 119 z Wawra do Lucerny, Kadetów, dalej na Pragę, 147 bz, 161 wycofane z oberka po Oleckiej, poza tym bz.Krzysiek_S pisze: A mógłbyś to rozwinąc według całości tras ?![]()
Trza policzyć, ale wiadomo, że niżej 15/20//20 to nie schodzimy.Krzysiek_S pisze: I potencjalne częstotliwości
-
Krzysiek_S
525 i 125 po skoordynowaniu maja teraz najlepszą częstotliwość od 10 lat. Każdy od nas jest zadowolony.pawulon pisze: Ja jak na razie zauważyłem odwrotną tendencję, tzn ZTM pozabierał brygady z Wawra z kilku linii - przypomnij sobie jak jeszcze nie tak dawno wyglądał rozkład 125, 521 i 525 w roku akademickim....?
A 521? Wycięto kursy do wiatracznej. I po wycięciu okazało się, że 40 % pasażerów jednak jeździło nimi z centrum przesiadając się na tym samym przystanku z 525 i było zadowolonych. To psuje teorię o częstochowskiej obronie 521 do Centrum.
[ Dodano: |3 Sie 2012|, 2012 19:06 ]
125 do wiatracznej było by idealne.fik pisze: 125 jak obecnie, 113 po 521, 146 jak obecnie z wydłużką do A, 142 skrócone do ronda TL/WM, 115 z Marysina do PKP Falenica jak obecnie, dalej oberek w Olecką, 213 z PKP Wawer do Mrówczej i po swojej trasie, 119 z Wawra do Lucerny, Kadetów, dalej na Pragę, 147 bz, 161 wycofane z oberka po Oleckiej, poza tym bz.
113 tez, jadący do centru autobusem mają z traktu 525 i 502 z tego samego przystanku.
142 - ok, ale od ronda do falenicy tylko 146 co 30 minut? Za malo.
115-Nierealne , nie do ruszenia. Nie wiesz , co u nas bylo, to wlasnie w obronie 115 księża glosili kazania z ambony wzywając każdego katolika do wpisywania się na obowiązkowe listy protestacyjne ( byłem świadkiem), bo zabranie tej listy było według nich zbrodnią
213 jak najbardziej
119 tez
I oczywiscie linia po trasie obecnej Z-19
W takim razie, choć nigdy tego nie robię, wklejam swoją relację z tamtego spotkania:Bastian pisze:Osa, bardzo, ale to bardzo dziękuję ci za tę relacjęosa pisze:Ostatecznie ZTM rozstał się z radnymi Wawra w wielkiej zgodzie, czego też byłem świadkiem. Tzn. ZTM uznał, że jak tak, to wszystko zostaje po staremu, a radni Wawra byli z tego powodu niesamowicie zadowoleni, dziękując za zaangażowanie i takie tam.
I co, wszystko jasne?
Radość Wawra z braku zmian
[podpis] JAROSŁAW OSOWSKI
strony lokalne GW - Warszawa (DLO WA) nr 14, wydanie z dnia 18/01/2012 Stołeczna Wydarzenia, str. 6
Z obietnicami tylko niewielkich korekt tras autobusów przyjechał wczoraj do Wawra wicedyrektor ZTM Andrzej Franków. Tym razem podziękowaniom nie było końca
JAROSŁAW OSOWSKI
Czyli zupełnie inaczej niż wiosną zeszłego roku, kiedy mieszkańcy mieli ochotę wywieźć urzędników Zarządu Transportu Miejskiego na taczkach. Atmosferę tamtego spotkania podgrzewali dodatkowo dzielnicowi radni przeciwni jakimkolwiek zmianom w komunikacji. - Chciała ich połowa mieszkańców, a druga nie. Dlatego zdecydowaliśmy, że zostawiamy trasy takie, jakie są, a w miarę możliwości będziemy tu kierować dodatkowe autobusy, żeby poprawić rozkłady jazdy - mówił wczoraj wicedyrektor ZTM Andrzej Franków. Zastrzegł jednak, że stanie się to dopiero pod koniec przyszłego roku. - Dziś nie mamy żadnych zapasów. Wszystkie wolne autobusy zaangażowaliśmy do obsługi tras objazdowych na czas budowy II linii metra - podkreślał.
Zapowiedział za to, że już po feriach zimowych, czyli na przełomie stycznia i lutego, zostanie otwarty nowy parking przesiadkowy koło stacji kolejowej Warszawa-Wawer. - Jedyny bez kanalizacji, za to z szambem - zauważył.
Bo kanalizacja w tej dzielnicy dopiero powstaje. Od kilku miesięcy z tego powodu zamknięte są ulice Kadetów i Zwoleńska, które łączą wschodnią część Wawra z Wałem Miedzeszyńskim. Jak pisaliśmy w "Gazecie", mieszkańcy narzekają na trasę objazdową linii 119, która nadkłada ok. 7 km, zanim dotrze do mostu Siekierkowskiego. Dyrektor Franków powtórzył radnym, że wkrótce się to zmieni: na 4 lutego wykonawca kolektora W wyznaczył termin zamknięcia Traktu Lubelskiego między ul. Bronowską a Zwoleńską (koło kościoła w Zerzniu). Wtedy linia 119 wróci na starą trasę przez ul. Bronowską, Lucerny, Patriotów i Żagańską do Międzylesia. Na objazd ZTM skieruje zaś linie 142 i 702 - od Płowieckiej pojadą Traktem Lubelskim i Bronowską do Wału Miedzeszyńskiego w stronę Otwocka i Falenicy. Powstanie lokalna linia zastępcza: 10-metrowe busy wyruszą ze stacji PKP Wawer przez ul. Widoczną, Lucerny, Mrówczą i po raz pierwszy dość wąskimi, krętymi uliczkami Juhasów i Borków (trzeba tu zdjąć progi spowalniające jazdę). Tędy dotrą do Traktu Lubelskiego i zawrócą na rondzie u zbiegu z Wałem Miedzeszyńskim. W zależności od tego, ile autobusów wygospodaruje ZTM, linia ma kursować co 15-30 min.
Radny Marcin Kurpios prosił o przedłużenie trasy linii 215 przez Marysin Wawerski do stacji Warszawa-Gocławek. - Dzięki temu nasi mieszkańcy zyskaliby dojazd do supermarketu i przesiadkę do pociągów - przekonywał. Dyrektor Franków: - Deklaruję, że zajmę się tą sprawą. Sprawdzimy ten odcinek.
- Ulice w sąsiedztwie stacji mają już utwardzoną nawierzchnię, przygotowujemy tam też parking przesiadkowy - dodał wiceburmistrz Wawra Adam Godusławski. Zadeklarował też, że dzielnica przekaże ZTM dokumenty potrzebne do przebudowy pętli autobusowej w Falenicy. Jeśli urzędnicy znajdą pieniądze, prace mogłyby się tam zacząć w tym roku. Radni upominali się też o zatoki przystankowe wzdłuż ul. Kajki w Aninie, gdzie autobusy podczas wsiadania i wysiadania pasażerów zatrzymują samochody. W tej sprawie nie dostali jednak jasnych deklaracji.
O stołecznej komunikacji czytaj także na blogu: autobusczerwony.blox.pl
WA-DLO
Tekst pochodzi z Internetowego Archiwum Gazety Wyborczej . Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie bez odrębnej zgody Wydawcy zabronione.
-
Płowieszczołak