Przebudowa Nowowiejskiej

Moderator: Wiliam

przewoz

Post autor: przewoz » 11 lis 2011, 8:46

http://www.rynek-kolejowy.pl/28657/Tram ... jskiej.htm
Tramwaje: mniejszy hałas na Nowowiejskiej

Koniec problemów mieszkańców Nowowiejskiej. Badania Tramwajów Warszawskich wykazały, że poziomy wibracji i hałasu są mniejsze niż przed modernizacją torowiska.

Po ponownym uruchomieniu tramwajów na Nowowiejskiej mieszkańcy pobliskich kamienic skarżyli się na zwiększony hałas. Rzecznik Tramwajów Warszawskich uspokajał wtedy, że inwestycja nie jest jeszcze skończona. Gdy prace dobiegły końca, spółka przeprowadziła dokładne badania hałasu i wibracji, a wyniki zostały zestawione z pomiarami sprzed remontu. – Poziom wibracji w sposób znaczny się zmniejszył, hałas też jest mniejszy – przekonuje Michał Powałka, rzecznik prasowy Tramwajów Warszawskich. Badania prowadzone były przy średniej prędkości komunikacyjnej.

– Nowe torowisko zostało wykonane w nowoczesnej technologii ERS tzw. „szyna w otulinie”, gdzie szyna ułożona jest w specjalnie wyprofilowanych korytach płyty betonowej i otulona materiałami wibroizolacyjnymi. Dodatkowo pod torowiskiem (płyta betonowa) ułożono elastyczne maty podtorowe tłumiące drgania – informuje Michał Powałka.

Spółka poszła też na rękę mieszkańcom w innej kwestii. – Chciałbym dodać, że zgodnie z prośbami mieszkańców sieć trakcyjna na odcinku od pl. Zbawiciela do ul. Waryńskiego i między ul. Waryńskiego a pl. Politechniki została odłączona od budynków i zawieszona na nowych słupach trakcyjnych – mówi rzecznik Tramwajów Warszawskich.
Ja powiem tak. Nie wiem, czy jest ciszej. Hałas się po prostu zmienił. W tramwaju dominują jakby wyższe częstotliwości niż wcześniej. Na zewnątrz - nie wiem jak z dudnieniem w kamienicach, na ulicy tak się tego nie odczuwa. Też jakby wyższe częstotliwości.
Tak jak napisałem w komentarzu na RK: może wstrzelili się w pasmo lepiej przez ucho słyszalne?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 lis 2011, 10:56

Teraz jest wyraźnie ciszej, niż tuż po remoncie.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

MichalJ

Post autor: MichalJ » 11 lis 2011, 14:02

Przeszlifowali.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 lis 2011, 20:14

To wiem przecież.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

przewoz

Post autor: przewoz » 20 lis 2011, 12:31

Może teraz i jest ciszej niż tuż po remoncie, ale po kilkukrotnej przejażdżce po Nowowiejskiej zdecydowanie twierdzę, że zmieniły się częstotliwości hałasu po prostu. Teraz w tramwaju (przynajmniej w nim) są one wyższe niż poprzednio.
Następnym razem przy takim remoncie polecam zrobić próbkę hałasu przy różnych wozach i zobaczyć jej widmo, a potem porównać z widmem hałasu po remoncie.
Dla urządzenia natężenie dźwięku będzie mniejsze, ale jeżeli widmo przesunie się w kierunku częstotliwości lepiej odbieranych przez ucho, to ludzie będą narzekać. A jeżeli w całym paśmie będzie lepiej, to będzie to najlepszy dowód.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 lis 2011, 20:30

Moim zdaniem piszesz w kółko to samo - to się robi nudne. Będą wyniki badań, to będzie o czym dyskutować.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

przewoz

Post autor: przewoz » 20 lis 2011, 22:18

Z przyjemnością je zobaczę ;-)
TW piszą w kółko też to samo - że jest ciszej :P
Ja próbuję się dowiedzieć, dlaczego mieszkańcy sądzą inaczej. Dlaczego? Bo ja również zaczynam mieć wątpliwości, szczególnie w przypadku Nowowiejskiej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 lis 2011, 23:51

przewoz pisze:Z przyjemnością je zobaczę ;-)
TW piszą w kółko też to samo - że jest ciszej :P
Ja próbuję się dowiedzieć, dlaczego mieszkańcy sądzą inaczej. Dlaczego? Bo ja również zaczynam mieć wątpliwości, szczególnie w przypadku Nowowiejskiej.
może się przyzwyczaili do ciszy, która była, gdy tramwaje w ogóle nie jeździły? Przecież odczucia mieszkańców są subiektywne w dużej mierze...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

przewoz

Post autor: przewoz » 30 lis 2011, 10:08

A ja tam nie mieszkam, więc nie miałem się do czego przyzwyczajać. No i fakt - to moje odczucia, że jest inaczej. Poczekamy na szczegółową analizę, jak zostanie upubliczniona. Dziwne, że analiza próbek dźwięku i drgań tyle trwa. To już badania zakłóceń (np emitowanych) z szerokim pasmem częstotliwości do GHz robi się w mig i w ciągu kilku minut można określić, czym jedno badanie różni się od innego, sama analiza i opracowanie - trochę dłużej. Ale no bez przesady.

ODPOWIEDZ