Nowe trasy tramwajowe

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 sty 2008, 17:58

inż. Glonojad pisze:trze baby :p
:?: :>

[ Dodano: 2008-01-28, 18:05 ]
ness pisze:Zaznaczona linia wzdluz Rostafinskich
Mało tego - na małej mapce w narożniku widać trzecią linię metra. Stacja PLAC NARUTOWICZA... :]
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Tm

Post autor: Tm » 28 sty 2008, 18:06

აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 sty 2008, 18:07

Bastian pisze:
inż. Glonojad pisze:trze baby :p
:?: :>
Nie pamiętasz? :p

[ Dodano: 2008-01-28, 18:05 ]
ness pisze:Zaznaczona linia wzdluz Rostafinskich
Mało tego - na małej mapce w narożniku widać trzecią linię metra. Stacja PLAC NARUTOWICZA... :]
Ta mała mapka to wycinek ze Studium Uwarunkowań, wycinek z rysunku 14 wręcz :p. Na każdym projektowanym planie miejscowym jest (być musi?).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 29 sty 2008, 19:36

Fragment wywiadu z Leszkiem Rutą.
Gazeta Bezpłatna Echo pisze:W najbliższych latach będziemy intensywnie rozbudowywali linie tramwajowe. Priorytetem jest obecnie linia łącząca metro Młociny z Tarchominem przez most Północny. Chcielibyśmy także zbudować linię tramwajową od Żerania do Winnicy, ale na razie szykuje się przebudowa całego węzła Trasy Toruńskiej z Modlińską przez Generalną Dyrekcje Dróg Krajowych i Autostrad, dlatego projekt niestety przesunie się w czasie.

W następnej kolejności tramwaj do Wilanowa, do Ząbek, być może do Piasecz-na. Inwestorem w imieniu miasta będzie ZTM. Tramwaje Warszawskie zajmą się natomiast modernizacją istniejących linii, np. trasy WZ, Jana Pawła i Zielenieckiej wokół stadionu. Na tych liniach pojawi się w przyszłości, co najmniej 150 nowych, klimatyzowanych, niskopodłogowych, wygodnych dla pasażerów tramwajów. Prze-prowadzona zostanie modernizacja torów, podobna do tej, jaka miała miejsce w Al. Jerozolimskich. Dzisiaj prędkość tramwajów to ok. 40 km/h. Chcemy ją zwiększyć do 60 km/h. Będą przebudowywane sygnalizacje świetlne, dzięki czemu tramwaje zyskają większe przyspieszenie. Szybkość tramwaju to nie kwestia maksymalnej prędkości, ale tak zwanej prędkości handlowej. Tramwaje będą się szybciej prze-mieszczać, bo na skrzyżowaniach będą uprzywilejowane, jak to ma miejsce na zachodzie Europy.

To wszystko pod warunkiem, że poradzimy sobie z kierowcami. Wielka nadzie-ja w monitoringu. Kierowcy np. we Francji nie wjeżdżają na buspasy. Wiedzą, że jeśli to zrobią, za tydzień będą mieli w skrzynce mandat.
Całość wywiadu viewtopic.php?p=285034#285034
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 29 sty 2008, 19:41

Siecool pisze:Chcemy ją zwiększyć do 60 km/h. Będą przebudowywane sygnalizacje świetlne, dzięki czemu tramwaje zyskają większe przyspieszenie
ciekawe kiedy... Na razie to średnia prędkość przejazdu tym ciągiem spadła...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 sty 2008, 20:04

Węzeł Modlińska będzie przebudowywany w okolicach roku 2015, więc trasa tramwajowa, która rzekomo musi być później, będzie koło 2020, a pozostałe trasy tramwajowe, "w następnej kolejności" realizowane, po 2020 jak wskazuje matematyka.

Czyli tyle kłapania, a tempo jak to w Warszawie - co 5 lat skraweczek.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 29 sty 2008, 20:05

Przede wszystkim te sygnalizacje świetlne, bo jak już wcześniej wspominałem to zabija szybkie podróżowanie tramwajem.

Reszta oczywiście ważna, ale powinni nad tym pomyśleć nie tylko na modernizowanych odcinkach...
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Jacek Pudło
Kontakt:

Post autor: Jacek Pudło » 30 sty 2008, 9:48

inż. Glonojad pisze:Węzeł Modlińska będzie przebudowywany w okolicach roku 2015
Dlaczego wydłużenie linii nie może nastąpić razem z przebudową węzła, aby nie rozkopywać za parę lat świeżo zbudowanych dróg? Czy ktoś potrafi wytłumaczyć, gdzie biurokracja widzi problem?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 sty 2008, 10:07

Ja, to nie mogę zrozumieć, dlaczego nie może nastąpić PRZED rozbudową tego węzła.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 lut 2008, 1:29

Obrazek
Komunikacja miejska musi mieć przywileje
Krzysztof Śmietana 2008-02-03, ostatnia aktualizacja 2008-02-03 23:58

Nowe pasy tylko dla autobusów m.in. w Al. Jerozolimskich, na Świętokrzyskiej i w al. "Solidarności" oraz nowe odcinki torów przy Dworcu Wileńskim mają być lekarstwem na ogromne utrudnienia w czasie budowy drugiej linii metra. Pierwsze zmiany zostaną wytyczone jeszcze w tym roku

(...)

Leszek Ruta ma jednak jeszcze inne pomysły na złagodzenie ogromnych utrudnień w czasie budowy drugiej linii metra. Uważa, że powinno się przebudować tory w rejonie Dworca Wileńskiego.

- W czasie budowy tamtejszej stacji metra część torów trzeba będzie tymczasowo zdemontować. Dla tramwajów jadących ul. 11 Listopada od ronda Żaba musi powstać prawoskręt w Targową. Trzeba też zbudować 200-metrowy odcinek torów od pętli ZOO na Jagiellońskiej do al. "Solidarności" - proponuje Ruta. Na spotkaniu w ratuszu szefowie Tramwajów Warszawskich mają się odnieść do tych propozycji.

(...)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 lut 2008, 23:09

Tak naprawdę to można też układać tory tymczasowe w Al. Solidarności, o ile pamiętam akurat z wyprowadzeniem relacji północ - zachód dużych problemów nie widziano, zdaje się nawet przy budowie północnego etapu stacji dało się coś puścić.

No i, skoro to zadanie wynika bezpośrednio z budowy metra, to powinno być sfinansowane ze środków zapisanych w budżecie miasta pod hasłem "budowa II linii metra". Jak każda tymczasowa organizacja ruchu i jak przywracanie placu do stanu pierowotnego.

A w normalnej eksploatacji liniowej to te tory tak umiarkowanie będą potrzebne.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 lut 2008, 23:14

inż. Glonojad pisze:Tak naprawdę to można też układać tory tymczasowe w Al. Solidarności, o ile pamiętam akurat z wyprowadzeniem relacji północ - zachód dużych problemów nie widziano, zdaje się nawet przy budowie północnego etapu stacji dało się coś puścić.
Przy obydwu etapach takie rozwiązanie jest możliwe - zarówno z W-Z na północ, jak i na południe. I chwała Bogu... :bow:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 lut 2008, 23:28

To coście się na tę Jagiellońską uparli? :p

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 lut 2008, 23:33

Bo póki będzie otwarty tylko kierunek na południe, którędy pojedziesz na 11 Listopada? Powiesisz Bródno tylko na Gdańskim? Przypominam, że skręty na Starzyniaku wyszłyby niekompatybilnie z podporami...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 lut 2008, 23:37

Toż sam napisałeś, że w obu etapach możliwe jest z WZ na północ. A do jazdy przez Jagiellońską na 11 listopada to jeszcze skręty trzeba dorobić z Targowej od północy.

ODPOWIEDZ