Zrobić po krakowsku - 28 z prawego toru, skoro i tak musi być osygnalizowane.Glonojad pisze:Z drugiej jednak strony, jego osygnalizowanie bezkolizyjne jako wydzielonego toru już na wlocie podniosłoby wybitnie poziom skomplikowania sterowania i nie do utrzymania byłoby obecne podejście "kolizje wewnątrz wyspy to wewnętrzna sprawa tramwajów"...
Rondo Babka - organizacja ruchu
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wydaje się, że 28 nie musi być osygnalizowane oddzielnie, jeśli jest z toru wspólnego sterowanego syganlizatorem ogólnym.
Sygnalizator ogólny nie musi gwarantować bezkolizyjności - kierunkowe tak.
Sygnalizator ogólny nie musi gwarantować bezkolizyjności - kierunkowe tak.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
KLIK
Trzy dni bez "Radosława".
Zmieni się w "pół-turbinę"
![]()
oprac. graf tvn24.pl
W piątek wieczorem drogowcy zamykają na trzy dni rondo Zgrupowania AK "Radosław". Mają na nim położyć nawierzchnię i zmienić organizację ruchu. Nowa będzie odbowiązywać od wtorku.
- To będzie duża operacja - informuje Adam Sobieraj, rzecznik Zarządu Dróg Miejskich. - W celu ograniczenia ruchu w rejonie ronda zostanie umieszczonych 50 tablic informacyjnych. Pozwoli to skierować ruch na objazd już w znacznej odległości od zamkniętego skrzyżowania - dodaje Agnieszka Kłąb, rzecznik ratusza.
"Unikać mostu Gdańskiego"
Zacznie się w piątek ok. godz. 22 – zakończy we wtorek nad ranem. Drogowcy celowo wybrali długi sierpniowy weekend, bo liczą, że na ulicach będzie mniej kierowców. Ale zamknięcie dla ruchu ronda Zgrupowania "Radosław" to i tak spore utrudnienie. A urzędnicy radzą omijać okolice prac.
- Bezpośredni objazd będzie prowadził ulicami Stawki i Gen. Andersa. Przy przejeździe przez Wisłę w kierunku zachodnim należy unikać mostu Gdańskiego – radzi Agnieszka Kłąb, rzecznik ratusza. Kierowcy jadący al. Jana Pawła II w kierunku Żoliborza będą mogli też skręcić w lewo w Stawki, póżniej w Okopową i Powązkowską.
objazdy ze strony południowej, oprac. tvn24.pl
Urzędnicy sugerują z kolei kierowcom jadącym ze wschodu objazd al. Armii Krajowej. Stamtąd skręt w kierunku centrum na Wisłostradę, ulicę Słowackiego czy Powązkowską.
objazdy ze strony północnej, oprac tvn24.pl
Dojazd do Arkadii
Jeżeli zabrniemy na ulicę Słomińskiego z mostu Gdańskiego, to możemy z niej zjechać ul. Międzyparkową, a następnie Bonifraterską. Ulicą Słomińskiego najlepiej będzie dojechać także do otwartej w weekend Arkadii. Do centrum handlowego dotrzemy również jadąc al. Jana Pawła II z północy. Tuż przed zamkniętym rondem trzeba będzie skręcić w prawo i na mini-rondzie podjechać w kierunku Arkadii. Centrum będzie jednak nieczynne w poniedziałek - dzień świąteczny. - 15 sierpnia Arkadia będzie nieczynna z wyjątkiem kina oraz wybranych restauracji - przypomina Natalia Modzelewska z biura prasowego CH.
ziel. dojazd do Arkadii, niebieski objazd z ul. Słomińskiego, oprac. tvn24.pl
Na czas prac trasy zmienią autobusy - dokładnie siedem linii. Większość będzie korzystała z dróg dojazdowych i wyjazdowych do Arkadii.
Ruch tramwajowy ma się odbywać normalnie, z ewentualnymi przerwami. - Może być wstrzymywany w momencie przejazdu wywrotki wysypującej gorący asfalt do maszyny go układającej oraz w momencie układania warstw bitumicznych przylegających bezpośrednio do torowiska - mówi Adam Sobieraj.
Będzie "pół-turbina"
Frezowanie nawierzchni ronda to jedno, ale Zakład Remontów i Konserwacji Dróg zmieni również organizację ruchu. Nowa zacznie obowiązywać po remoncie. - To ma być raczej rondo pół-turbinowe. Zmieniony będzie układ w środku ronda. Ale nie będzie tak, jak w turbinie: jeden pas, jeden kierunek - zaznacza Sobieraj.
Na nowym "Radosławie" kierowcy będą mieli dodatkowe możliwości. Pojechać prosto będzie można np. z prawego pasa ul. Słomińskiego i Okopowej, a skręcić w prawo m.in. z środkowego pasa jadąc al. Jana Pawła II, zarówno od strony Żoliborza, jak i Śródmieścia. – W niektórych miejscach będzie też wysepka oddzielająca, żeby kierowcy jadący prawym pasem nie mogli jechać prosto, tylko musieli skręcić - tłumaczy rzecznik ZDM. Wysepki mają stanąć na drodze tych, którzy wjadą na rondo prawym pasem al. Jana Pawła II.
Urzędnicy liczą, że nowa organizacja ruchu poprawi, w pierwszym etapie, przepustowość na rondzie. - Należy oczekiwać, że w dłuższym horyzoncie czasowym poprawione bezpieczeństwo i warunki ruchu na rondzie wygenerują dodatkowe obciążenie na jego wlotach - mówi Janusz Galas, miejski inżynier ruchu.

http://www.zw.com.pl/artykul/10,623334_ ... kadii.html![]()
Rondo motyl przy Arkadii
Od dzisiaj na rondzie „Radosława” kierowcy muszą ustawić się na konkretnym pasie. Ruchliwe skrzyżowanie po raz kolejny zostało przemalowane. To tzw. półturbina albo motyl.
Rondo jest jak nowe. Pracowało na nim w długi weekend 60 osób – twierdzi dyrektor Zakładu Remontów i Konserwacji Dróg Wiktor Wojewódzki. – Wymieniliśmy nawierzchnię na rondzie i fragmentach al. Jana Pawła II, Słomińskiego oraz Okopowej. Tramwajarze wymienili nawierzchnię między torowiskami – wylicza.
Na koniec drogowcy namalowali najważniejsze elementy: nowe pasy ruchu. To właśnie one mają zdjąć z byłego ronda Babka ponurą legendę jednego z najbardziej niebezpiecznych dla kierowców miejsc w Warszawie.
– Od godz. 4 rano we wtorek będzie tu obowiązywać zupełnie nowa organizacja ruchu. Kierowcy powinni uważać – mówi rzecznik Zarządu Dróg Miejskich Adama Sobieraj, który przyjechał wczoraj na remontowane rondo „Radosława" na rowerze.
Jakie są nowe zasady gry obok Arkadii? Przed wjazdem na rondo kierowca musi ustawić się na odpowiednim pasie, który wskażą mu znaki na jezdniach i przy drodze. Pas będzie go prowadził do konkretnego zjazdu – jak po sznurku. Zasada jest taka: ∑ z prawego pasa skręcamy na pierwszym zjeździe
∑ ze środkowego – na drugim
∑ z lewego – na trzecim.
W przeciwieństwie do turbinowego ronda Marsa przy Trasie Siekierkowskiej miejski inżynier ruchu Janusz Galas nazywa skrzyżowanie przy Arkadii półturbinowym. Dlaczego? Projekt przewiduje też pasy do skrętu i jazdy na wprost – np. do zjazdu w ul. Słomińskiego. Nieoficjalnie drogowcy nazywają tę odmianę ronda turbinowego motylem.
Rondo „Radosława" przeszło też tzw. korektę geometrii. To znaczy, że drogowcy zamontowali przy zjazdach – na obwodzie – wysepki krawężnikowe. To przeszkoda, która ma uniemożliwić cwanym kierowcom objeżdżanie ronda prawym pasem.
Część warszawiaków jest sceptyczna. – To próba uporządkowania chorej sytuacji, ale urosną korki na dojeździe do ronda – przekonuje Tadeusz Krzyżaniak z Bielan.
Miejski inżynier ruchu Janusz Galas twierdzi, że dysponuje wyliczeniami, według których zmniejszą się korki na wlotach ronda, np. od strony Żoliborza będzie mogło przejechać według nowych zasad o ponad 35 proc. więcej aut niż wcześniej. Ale jest zastrzeżenie: wiele zależy od tego, czy kierowcy nie będą łamali przepisów i czy nie pojawi się tzw. zjawisko ukrytego popytu (zmniejszają się korki, więc więcej kierowców chce tędy przejechać).
Remont ronda „Radosława" opóźnił się w związku z przeciągającymi się pracami na wiadukcie na Andersa. Miejski koordynator remontów Wiesław Witek uzależnił zgodę na remont ronda od otwarcia przejazdu przy Dworcu Gdańskim.
![]()
Przed wjazdem na rondo przy Arkadii trzeba ustawić się na odpowiednim pasie – w zależności od tego, którym zjazdem chcemy to skrzyżowanie opuścić. Wcześniej pasy ruchu były tak wymalowane, że pierwszeństwo miał nadjeżdżający z lewej strony. Na dodatek znaki na jezdni dopuszczały możliwość częstej zmiany pasów, co prowadziło do kolizji.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
MisiekK via SMS pisze:Przemalowali Babke - korek na Okopowej od Zydowskieego
Tramem przelecialem bez zatrzymania
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Niekoniecznie. Mam wrażenie, że przy okazji ruszono program świetlny. Na przykład przy zielonym dla Okopowej jest czerwone na południowym zjeździe, przez co spóźnialscy zjeżdżający blokują wyjazd z Okopowej. Ale piesi mają szansę przejść obie jezdnie i torowisko na raz.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Program jest zmieniony - Galas o tym mówił.pawcio pisze:Niekoniecznie. Mam wrażenie, że przy okazji ruszono program świetlny.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... oncie.html![]()
Poranne korki: Rondo Babka już otwarte po remoncie
We wtorek po trzydniowym intensywnym remoncie drogowcy otworzyli rondo Babka.
Skrzyżowanie zostało otwarte zgodnie z planem o godz. 4 rano. Rondo półturbinowe, jakim rondo Babka stało się po remoncie, ma zwiększyć jego przepustowość i przejrzystość ruchu. Dzięki wprowadzanym zmianom ma być też mniej kolizji.
We wtorek w okolicy Arkadii faktycznie nie ma większych utrudnień, ruch odbywa się płynnie (...).
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... garku.html![]()
Rondo Babka po zmianach: działa jak w zegarku
Podczas pierwszego porannego szczytu po remoncie dawnego ronda Babka korków nie było. Kierowcy szybko przyswoili nowe zasady ruchu. Na czerwonym świetle czekało tylko po kilka samochodów
Podczas remontu, który trwał od wieczoru w piątek do rana we wtorek, miejscy drogowcy odnowili nawierzchnię ronda. Ostatnio wymieniano ją 13 lat temu. Prace przerywali kierowcy, którzy mimo znaków zakazu samowolnie wjeżdżali na skrzyżowanie al. Jana Pawła II, ul. Słomińskiego i Okopowej. W niedzielę jeden z nich o mało co nie rozjechał kierowniczki robót z Zakładu Remontów i Konserwacji Dróg.
We wtorek rano kierowcy oprócz równego asfaltu zastali nową organizację ruchu - Babka stała się tzw. rondem półturbinowym. Zmiany powinny zwiększyć jego przepustowość i sprawić, że zasady przejazdu będą bardziej przejrzyste. Ma być też mniej kolizji.Na temat sensowności remontu wyjątkowo zgodni byli i piesi, i kierowcy, z którymi rozmawialiśmy we wtorek rano. - Popękana nawierzchnia, mnóstwo stłuczek, wieczne korki - ten remont był konieczny - wyliczała pani Irena. - Mieszkam w Babka Tower i z okna widziałam tu już niejedną kraksę - dodała pani Barbara. Obie często przechodzą przez pasy do przystanków tramwajowych i centrum handlowego Arkadia.
- Od 50 lat mieszkam na Żoliborzu i zawsze były problemy na tym rondzie. Przez ostatnie trzy dni przychodziłem codziennie oglądać postępy i jestem pod wrażeniem - nie krył zachwytu Edmund Kuza, kierowca. - Uporano się z tym w bardzo krótkim czasie. Przedtem panowała tutaj zbyt duża dowolność, niektórzy kierowcy wykazywali się jakimś chorym kołtuństwem. Przeskakiwali z pasa na pas, nie zwracając uwagi na ciągłe linie. Już widzę, że teraz będzie tu porządek.
Nie dla wszystkich remont ronda wiązał się ze zmianami. - Jak miałem pierwszeństwo, tak nadal mam. Szyny też te same - skonstatował pan Dariusz, motorniczy.
Pierwszy prawdziwy egzamin rondo Babka przejdzie jednak dopiero we wrześniu. Wtedy większość kierowców wróci z wakacji, a mostem Gdańskim i ul. Słomińskiego zostanie skierowany główny objazd Trasy W-Z zamkniętej dla samochodów prywatnych z powodu budowy metra na Pradze. Miejski inżynier ruchu Janusz Galas nie wyklucza, że mimo ostatnich zmian korki na rondzie Babka znów będą spore.
http://www.zw.com.pl/artykul/10,623569_ ... kadii.html![]()
Dzika jazda na rondzie przy Arkadii
Zajeżdżanie drogi i „cięcie" linii ciągłych. Tak wyglądał pierwszy dzień z nowym rondem „Radosława". Ale do wieczora żadnej stłuczki nie było.
Premiera przemalowanego ronda obok Arkadii w porannym szczycie przebiegła bezboleśnie. Po południu było znacznie gorzej.
– Jechałem od ul. Prostej do Arkadii 45 minut. Dwa pasy umożliwiąjące skręt w Slomińskiego były kompletnie zablokowane – narzeka prezes Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Marek Zagórski.
– Część kierowców nie przestrzegała nowych znaków – mówi miejski inżynier Janusz Galas. – Jeśli zaczną stosować się do nowej organizacji ruchu, sytuacja się poprawi. Przepustowość ronda wzrośnie, a liczba stłuczek zmaleje – twierdzi.
Teraz przed wjazdem na rondo „Radosława" kierowca musi ustawić się na odpowiednim pasie. Ten prowadzi do konkretnego zjazdu. Ogólna zasada: z prawego pasa skręcamy na pierwszym zjeździe, ze środkowego – na drugim, a z lewego – na trzecim.
Zmiany na rondzie „Radosława" chwalą policjanci, którzy wcześniej nawet po kilka razy dziennie byli tu wzywani do stłuczek. Wczoraj do żadnej nie doszło.
– Już dawno postulowaliśmy, żeby zmienić oznakowanie na rondzie „Radosława". Kierowcy tu się gubili – mówi wiceszef stołecznej drogówki Wojciech Pasieczny. – Mamy sygnały, że z nowym oznakowaniem niektórzy też sobie nie radzą. Kierowcy nie patrzą na znaki – ubolewa.
Czy na rondzie „Radosława" pojawią się patrole? Jak ustaliliśmy, mundurowi szykują taką akcję na początku września, kiedy warszawiacy wrócą z wakacji i korki urosną.
– Nowe oznakowanie wydaje się lepsze, ale tutaj po prostu nie mogło być już gorzej niż poprzednio. To był poroniony układ pasów – mówi Paweł Maciejewski z golfa.
Inżynier Galas przyznaje, że w starym układzie dochodziło do niebezpiecznych sytuacji. Jak twierdzi, chciał jednak wyeliminować nagminną w stolicy manierę jeżdżenia wokół ronda prawym pasem.
Kierowcy boją się, że na rondzie „Radosława" znów zrobi się niebezpiecznie, kiedy nowe pasy się zetrą.
– Zostały namalowane zwykła farbą, bo było zbyt wilgotno. Poza tym na łukach taśma się darła – mówi rzecznik Zarządu Dróg Miejskich Adam Sobieraj. – Ale rondo będzie odnawiane. Jak często? Wedle potrzeby – odpowiada.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A Pan Zagórski powinien wiedzieć, że Warszawa to nie wieś, by po niej samochodem jeździć 
BP, NMSP
BP, NMSP
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Poprzednie oznakowanie nie działało, bo kierowcy nie umieli zająć odpowiedniego pasa przed wjazdem na rondo, a poza tym nie umieli odróżnić światła zielonego od żółtego czy wręcz czerwonego. Skąd wniosek, że po modernizacji się nauczą, skoro po modernizacji dalej wszystko zależy od tego, czy kierowca spojrzy na znaki i strzałki zanim na rondo wjedzie?