Zmiana taryfy - 2008
Moderator: JacekM
Tylko jak ZTM ma "zmusić" punkty sprzedaży do robienia tego? Czy wtedy sprzedawca ma jeździć w swoim wolnym czasie do ZTM-u i zdawać potem te bilety?Premo pisze:To wiem. Tylko według mnie wymieniać powinny wymieniać wszystkie punkty sprzedaży biletów oczywiście za dopłatą. I nie potrzebna byłaby emisja dopłat. Jeździć do ZTM się nie opłaca bo to strata czasu w porównaniu do zwróconych pieniędzy.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
- MeWa
- Cukiereczek
I co - jak pasażer zrobi tak jak Plesim, to zostanie potraktowany jako gapowicz? 
Jednak krócej pojeździmy po starych cenach
śmik2008-05-17, ostatnia aktualizacja 2008-05-17 00:02
Nie do końca listopada, lecz najwyżej do końca września będzie można jeździć z biletem okresowym po starej cenie.
Wczoraj napisaliśmy, że mimo podwyżki cen biletów od 2 czerwca po starych cenach będzie można jeździć aż do końca listopada. To by było możliwe, gdyby na przełomie maja i czerwca można było zakodować jeden po drugim dwa bilety kwartalne. Jeszcze w czwartek przedstawiciele Zarządu Transportu Miejskiego tłumaczyli, że w czasie obowiązywania jednego biletu można doładować drugi. Okazuje się jednak, że w przypadku biletów 90-dniowych jest to nie zawsze możliwe. Pracownicy ZTM przypomnieli sobie wczoraj, że w starym, obowiązującym wciąż regulaminie istnieje zapis, że bilet można załadować najwcześniej na 30 dni przed rozpoczęciem jego obowiązywania.
W praktyce 1 czerwca, czyli na dzień przed wejściem w życie nowej taryfy, będzie można naładować kolejny bilet 90-dniowy po starej cenie, jeśli ważność poprzedniego upływa najpóźniej 30 czerwca. A to oznacza, że po starych cenach można jeździć najwyżej do końca września.
Według Michała Dąbrowskiego z ZTM w nowym regulaminie nie będzie podobnych obostrzeń.
Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Bastian
- Sułtan Maroka
No właśnie nijak, więc to bzduraTm pisze:Jeżeli jest to niemożliwe technicznie to OK, ale jeśli to tylko zapis regulaminowy to jest on martwy, jak można wykryć, że bilet doładowało się na więcej niż 30 dni przed datą ważności?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Bastian
- Sułtan Maroka
No właśnie wydaje mi się, że tak. Ściślej: można nabić dwa takie same bilety, a nie sądzę, by system rozpoznawał, że w przypadku akurat tego jednego rodzaju ma tego nie robić 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Kwestia odpowiedniego zaprogramowania, ale pytanie, jakie się nasuwa, to czy taka modyfikacja jest do zrealizowania i czy warto w ogóle takie coś robić?Bastian pisze:Ściślej: można nabić dwa takie same bilety, a nie sądzę, by system rozpoznawał, że w przypadku akurat tego jednego rodzaju ma tego nie robić![]()
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Ale dwa na raz przy jednym ładowaniu? Tak to nie.jasiu pisze:a fizycznie jest możliwe nabicie na kartę dwóch biletów na raz? W sensie, 90d+90d, tak, że ten drugi "aktywuje" się po skończeniu pierwszego?
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"
Jestem tym problemem zainteresowany
. Data ważności biletu konczy mi się 12 lipca i widzę, że wciąż nie wiadomo czy będę mógł za parę dni doladować na następne 90 dni po starej cenie czy tez po prostu na wakacje sobie zrezygnuję z biletu.
Z tego co piszecie wynika że fizycznie da się doladować, np w automacie ale nie chciałbym żeby na początku października okazało się że bilet doladowałem bezprawnie i mi wlepią karę. Poczekam jeszcze do 30 i może coś się do tego czasu wyklaruje.
Z tego co piszecie wynika że fizycznie da się doladować, np w automacie ale nie chciałbym żeby na początku października okazało się że bilet doladowałem bezprawnie i mi wlepią karę. Poczekam jeszcze do 30 i może coś się do tego czasu wyklaruje.
Nie. MGS wskaże kontrakt nieaktywowany i odmówi możliwości wznowienia.jasiu pisze:a fizycznie jest możliwe nabicie na kartę dwóch biletów na raz? W sensie, 90d+90d, tak, że ten drugi "aktywuje" się po skończeniu pierwszego?
Klientowi nic się nie stanie ale osobie obsługującej terminal już może coś się przydarzyć.dzidek pisze:Nie no jak komuś w połowie lipca kończy się 90 dniowy bilet to myślę, że jak 1.06 doładuje sobie kolejny 90 dniowy to nic się nie stanie ?!
Jeżeli chodzi o doładowywanie 90 dniowych ponad 30 dni przed wygaśnięciem to obawiam się, że po tej akcji z mediami taka opcja może być zablokowana w terminalach. Wczoraj była jeszcze możliwa.