Nowe trasy tramwajowe

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 lut 2008, 0:26

Nie zrozumieliśmy się, chodziło mi o możliwość "odpowiednio" w zależności od kierunku, a nie, że w obydwu przypadkach na północ. Inaczej: nie powinno być wyłączenia całego wlotu od strony mostu (z wyjątkiem krótkiego na przełożenie torów), zawsze będzie ruch albo na północ, albo na południe. Jagiellońska pozwoliłaby na niezamykanie północy w ogóle. Oczywiście z uwzględnieniem tego skrętu w 11 Listopada, który też się w projekcie znalazł.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 lut 2008, 7:40

No więc z posiadanych przeze mnie danych wynika, że jak toru w Jagiellońskiej nie będzie, to dasię utrzymać ruch z północy przez cały czas torami objazdowymi; ruch z południa, niezależnie od Jagiellońskiej, prawdopodobnie przez pewien czas będzie wyłączony (wiadomo, ważniejsze są auta, w końcu przewożą mniej pasażerów :roll: ).

Tak czy siak - inwestorem dla M2 jest ZTM, więc nie ma problemu, by te zmiany, konieczne ze względu na M2, zlecił w ramach tego budżetu. Tak, jak z tego budżetu robi się przekładki instalacji podziemnych, objazdy dla aut, jezdnie tymczasowe a na koniec sianie trawy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 lut 2008, 9:05

inż. Glonojad pisze:jak toru w Jagiellońskiej nie będzie, to dasię utrzymać ruch z północy przez cały czas torami objazdowymi
Że niby którędy? :>
inż. Glonojad pisze:ruch z południa, niezależnie od Jagiellońskiej, prawdopodobnie przez pewien czas będzie wyłączony (wiadomo, ważniejsze są auta, w końcu przewożą mniej pasażerów ).
Jakie auta, skoro Targową nie przejedziesz?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 lut 2008, 9:13

Bastian pisze:
inż. Glonojad pisze:jak toru w Jagiellońskiej nie będzie, to dasię utrzymać ruch z północy przez cały czas torami objazdowymi
Że niby którędy? :>
Witka spytaj :p
inż. Glonojad pisze:ruch z południa, niezależnie od Jagiellońskiej, prawdopodobnie przez pewien czas będzie wyłączony (wiadomo, ważniejsze są auta, w końcu przewożą mniej pasażerów ).
Jakie auta, skoro Targową nie przejedziesz?
Że niby wykop od ściany do ściany? E.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 lut 2008, 9:37

inż. Glonojad pisze:Witka spytaj
To czemu przy tamtym cytacie mam "inż. Glonojad", a nie "W.Witek"? Ty napisałeś, ty tłumacz, bo cię wytnę :P
inż. Glonojad pisze:Że niby wykop od ściany do ściany? E.
Tak, tylko chodniki zostaną, a i to zwężone.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 lut 2008, 10:03

Bastian pisze:
inż. Glonojad pisze:Witka spytaj
To czemu przy tamtym cytacie mam "inż. Glonojad", a nie "W.Witek"? Ty napisałeś, ty tłumacz, bo cię wytnę :P
Podałem źródło, tnij sobie co chcesz :p

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 lut 2008, 10:08

Nie pytam o źródła ("z posiadanych przeze mnie danych wynika" jest genialną pozycją bibliograficzną :P), pytam, o których "torach objazdowych" piszesz? :>

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 lut 2008, 10:09

Północnych, przecież jest w cytacie który zacytowałeś :p

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 lut 2008, 10:50

No ale w cytacie jest utrzymanie "przez cały czas". A to się bez Jagiellońskiej nie da, jeśli Targowa będzie zamknięta - a będzie, i też na całej szerokości.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 lut 2008, 19:19

Północna część? Przecież tam są linie szersze niż na południowej.

W sumie szkoda, że w tym wątku o takich duperelach rozmawiamy, ech. No nic, jak bida to bida.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 05 lut 2008, 20:43

inż. Glonojad pisze:Aha, co do Modlińskiej - koszty ewentualnej budowy przejścia tramwaju przez węzeł ŻERAŃ FSO w tunelu musi ponieść GDDKiA. To ona ma psi obowiązek uwzględniać w swoich opracowaniach plany miast, przez które przechodzi, a tak się przypadkiem składa, że trasa ta jest w Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego Warszawy zapisana.
Projektant przebudowy musi dostać od GDDKiA jakieś wytyczne, a te w sprawie tramwaju powinny przychodzić od inwestora linii (dotychczas TW). SW tramwaju na Tarchomin, to nieco za mało, zresztą są tam dwie opcje przejścia przez węzeł i GDDKiA może wybrać najbardziej dla nich wygodną. Jednoczesnie będzie to pewnie najgorsza opcja dla tramwaju. Sytuacja może zrobić się taka, że w projekcie zadba się o ustrój nośny estakad w taki sposób, że w miejscu, gdzie ma przechodzić linia powstaną odpowiednie wzmocnienia, natomiast pozostałą część terenu potrzebnego pod przebieg trasy zostawi się jak jest, czyli wykop nie będzie robiony. Ten wykonywany będzie (nie za pieniądze GDDKiA) dopiero wtedy, gdy znajdzie się wola budowania tramwaju.

Po modernizacji tras AK, Toruńskiej i mostu Grota do S8, całość będzie w gestii GDDKiA i to do GDDKiA miasto będzie musiało się prosić o wszystko przy budowie tramwaju (organizację ruchu też będzie zatwierdzać GDDKiA, a nie Inżynier Ruchu m. st. Warszawy).

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 lut 2008, 22:24

MZ pisze::arrow: Jeśli to wszystko prawda i na dodatek dojdzie do skutku, to będzie wspaniale.
ŻW pisze:Prezes Tramwajów Warszawskich Krzysztof Karos zapewnia, że realne jest szybsze niż planowano zbudowanie trasy do Wilanowa. Zakładano, że powstanie ona w latach 2011-2013. Teraz mówi się, że roboty mogą zacząć się już za dwa lata. Koszt – ok. 640 mln zł. Tramwajami mamy dojeżdżać też do Warszawskiego Parku Technologicznego, który ma powstać na Siekierkach.

Już w przyszłym roku zacznie się układanie torów na Tarchominie. Nowa linia szybkiego tramwaju z pętli FSO do Winnicy ma być gotowa w 2009 r., a jej budowa pochłonie ok. 530 mln zł.

Również mieszkańcy Bemowa zyskają nowe połączenie z centrum. Już za trzy lata tramwaje wyruszające z pętli na Nowym Bemowie pojadą ulicami: Powstańców Śląskich, Połczyńską, Wolską, al. Prymasa Tysiąclecia, Kasprzaka, Prostą do ronda ONZ.

Kapitalnej modernizacji doczekają się trzy długie trasy tramwajowe: z Gocławka na Banacha – początek w tym, koniec w przyszłym roku. A także trasa z Piasków przez Broniewskiego, Jana Pawła II na Rakowiecką. Stanie się to w latach 2008-2010. Planuje się też kapitalną przebudowę torów między cmentarzem Wolskim a Dworcem Wileńskim. Na Trasie W-Z powstanie wtedy wspólny pas tylko dla tramwajów i autobusów. Ale kiedy zaczną się prace – nie wiadomo.
Łezka się w oku kręci, jak się takie posty odgrzebuje. A miało być takie pięknie, wino, kobiety i śpiew...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 18 lut 2008, 0:18

Rozkopią Bemowo na kilka lat
Krzysztof Śmietana2008-02-17, ostatnia aktualizacja 2008-02-17 19:39

Zaczyna się budowa trasy ekspresowej przez Bemowo: dziś drogowcy przekażą wykonawcy plan robót. Na początek trzeba wyciąć drzewa, żeby zdążyć przed rozpoczęciem okresu lęgowego ptaków

(...)

Tymczasem władze Bemowa walczą, by równocześnie z ekspresówką powstała inna inwestycja - brakujące tory tramwajowe na ul. Powstańców Śląskich na odcinku od Radiowej do Górczewskiej. Niedawno ujawniliśmy w "Gazecie", że Tramwaje Warszawskie chcą przesunąć budowę tej na linii na lata 2014-2016. Po naszym tekście burmistrz Bemowa Jarosław Dąbrowski zaczął się spotykać z szefami Tramwajów Warszawskich, by przyśpieszyli inwestycję. Uważa, że jeśli dzielnica będzie w najbliższych latach w wielu miejscach rozkopana z powodu budowy trasy, to warto przy okazji zbudować linię tramwajową. W innym wypadku za jakiś czas znowu trzeba będzie rozgrzebywać ul. Powstańców Śląskich. Burmistrz zamierza też w tej sprawie rozmawiać z prezydent Hanną Gronkiewicz-Waltz i liczy, że potrzebne na ułożenie torów kilkadziesiąt mln zł znajdzie się w budżecie miasta. W optymistycznym wariancie brakujący odcinek linii byłby ukończony razem przedłużeniem Trasy AK do autostrady, czyli pod koniec 2010 r.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 lut 2008, 0:36

I oby był zbudowany, trzymamy kciuki.

Awatar użytkownika
Kozik

Post autor: Kozik » 18 lut 2008, 0:48

Ja też bym chciał, żeby był zbudowany, też uważam, że powinni go od razu z budową ekspresówki zrobić i także trzymam kciuki za interwencję Pana Burmistrza.
pozdrawiam Kozik

ODPOWIEDZ