Remont tunelu średnicowego

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 sty 2013, 21:22

MeWa pisze:Ale też nie przypominam sobie w dyskusji jakichś częstych głosów, że nie potrzeba :)
Dlatego uważam demokrację bezpośrednią za nonsens. Częstość występowania danego głosu nie świadczy bowiem o jego słuszności. Ja od początku twierdziłem, że piętrusy na średnicy podmiejskiej są zbędne.

Co do piętrusów - wow, naprawdę, aż 6 wagonów? Kurczę, to będzie z dziesięć wagonów "parterowych"! Tyle, że KM po prostu ich nie ma i w tym główny ból, bo na pociągu de facto pospiesznym nie jest to oszałamiająca liczba, do potrzeb RER daleko...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

przewoz

Post autor: przewoz » 04 sty 2013, 22:22

Glonojad pisze:wow, naprawdę, aż 6 wagonów?
Tak. Do niedawna jeździła w 5 wagonów, ale ciężko było czasem już wejść, a po zmianie rozkładu to w ogóle lipa wielka (słynna dziura w Sulejówku, która nie tylko jest dokuczliwa tam, ale również na całej linii od samych Siedlec). No i zrobiło się 6 wagonów... Chwała Bogu (albo ludziom myślącym w KM).

[ Dodano: |4 Sty 2013|, 2013 22:23 ]
Glonojad pisze:bo na pociągu de facto pospiesznym nie jest to oszałamiająca liczba
Chyba na palcach dwóch rąk policzysz pospieszne, które jadą w zestawieniu ponad 10 wagonów :)

Awatar użytkownika
eM

Post autor: eM » 05 sty 2013, 4:48

osa pisze:Pieprzysz, bratku.
Ojj, dziennikarzowi tak nie przystoi... :>
Linię obsługuje zakład R-7 „Woronicza”
128 131 192 195 210 501 502 510 514 727 N01 N13 N22 N31 N33 N34 N35 N36 N37 N41 N44 N63 N83 N85 N95

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 sty 2013, 8:08

przewoz pisze: Chyba na palcach dwóch rąk policzysz pospieszne, które jadą w zestawieniu ponad 10 wagonów :)
No i co z tego? Dalej nie oszałamia, peronów wystarczy (te powinny mieć zgodnie z przepisami 300 metrów).

No i dziura sulejowska też sztucznie nabija frekwencję w tym pociągu.

Tak czy siak jest to ten sam casus, co z "niezbędnymi" piętrusami IC do Łodzi - kupić piętrusy po to, by pół peronu wykorzystywać.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

przewoz

Post autor: przewoz » 05 sty 2013, 10:51

Glonojad pisze:Dalej nie oszałamia, peronów wystarczy (te powinny mieć zgodnie z przepisami 300 metrów).
A mają 200 :)
Glonojad pisze:No i dziura sulejowska też sztucznie nabija frekwencję w tym pociągu.
Bez niej w 5 wagonach było nieciekawie i tak.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 sty 2013, 11:40

przewoz pisze:
Glonojad pisze:Dalej nie oszałamia, peronów wystarczy (te powinny mieć zgodnie z przepisami 300 metrów).
A mają 200 :)
Na której stacji?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 sty 2013, 12:54

Glonojad pisze:dziura sulejowska
Sulejkowska, do Sulejowa KM-y nie jeżdżą :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 05 sty 2013, 12:58

Glonojad pisze:
przewoz pisze: A mają 200 :)
Na której stacji?
Między Wschodnią a Siedlcami - na wszystkich, poza MMaz, który ma 278.

[ Dodano: Sob 05 Sty, 2013 12:58 ]
Bastian pisze:
Glonojad pisze:dziura sulejowska
Sulejkowska, do Sulejowa KM-y nie jeżdżą :P
Miłośniań... miłosień... dziura miłosna!
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

MichalJ

Post autor: MichalJ » 05 sty 2013, 13:53

Glonojad pisze: Tak czy siak jest to ten sam casus, co z "niezbędnymi" piętrusami IC do Łodzi - kupić piętrusy po to, by pół peronu wykorzystywać.
Akurat do Łodzi to kupiono 'tramwaje' - w tym samym czasie co te mazowieckie piętrusy, według mnie dokładnie odwrotnie niż potrzeba było. Znaczy - jeśli już w ogóle kupować piętrusy i jednoprzestrzenne jednostki, to piętrusy jako pośpiech/przyśpiech do Łodzi, a tramwaje na linie podmiejskie.

przewoz

Post autor: przewoz » 05 sty 2013, 18:21

fik pisze:Między Wschodnią a Siedlcami - na wszystkich, poza MMaz, który ma 278.
Już nawet pomijając siedlecką: na każdej wylotówce mamy głównie 200-metrowe, poza większymi stacjami, które zarówno długość jak i wysokość peronów miały chyba dobierane zupełnie losowo.
A tak na marginesie, to wykaz peronów PLK również zawiera głupoty, więc traktować ostrożnie :)

No i mamy OT.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 sty 2013, 18:30

fik pisze:
Glonojad pisze: Na której stacji?
Między Wschodnią a Siedlcami - na wszystkich, poza MMaz, który ma 278.
Doskonale, regioekspres powinien stawać właśnie między Wchodnią a Siedlcami tylko w Mińsku.

W pobliżu Łukowianki brakuje po prostu najzwyczajniej w świecie "normalnego" regio.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 05 sty 2013, 19:06

Glonojad pisze:Nie wiem, jak to wygląda w Amsterdamie...
W Holandii piętrowe ezt-y jeżdżą głownie jako pociągi IC. W Amsterdamie nie ma czegoś takiego jak w Paryżu, ale zdarzało mi się widzieć na jednym torze 2 pociągi w różnych kierunkach. Generalnie postoje na większych stacjach w Holandii są wystarczająco długie aby wszyscy chętni zdążyli wyjść z pociągu i wejść do pociągu
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 05 sty 2013, 19:41

Glonojad pisze: Doskonale, regioekspres powinien stawać właśnie między Wchodnią a Siedlcami tylko w Mińsku.
Przynajmniej w Rembertowie, Mrozach i Siedlcach Zachodnich.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

przewoz

Post autor: przewoz » 05 sty 2013, 20:20

Cegłów, Halinów?
RE jadący ze stopem tylko w Mińsku i Siedlcach można skrócić od razu do trzech wagonów, od jutra, a czas przejazdu skróci się o 3 minuty max, a w zasadzie nie skróci się wcale w obecnym RJ.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 sty 2013, 20:20

Po co w Rembertowie?! Aż taka jest tam liczba szkół i miejsc pracy, by uzasadniać postój Rexa na wschód?

[ Dodano: |5 Sty 2013|, 2013 20:21 ]
przewoz pisze:Cegłów, Halinów?
RE jadący ze stopem tylko w Mińsku i Siedlcach można skrócić od razu do trzech wagonów, od jutra.
Czyli tak naprawdę brakuje normalnego pociągu, a nie żadnego RExa.

ODPOWIEDZ