Może komuś się przypomniała stara trasaMeWa pisze:I aktualne pytanie pozostaje czemu to jedzie przez Most Gdański?
Wyjazdy i zjazdy przez caĹe miasto... (d. Zjaaaaaaazd)
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
Gdzieś ty siedział przez wszystkie lata? Zjazdy/wjazdy na odcinkach poza trasą zasadniczą są tajne od zawsze. 25 lat temu całkiem przypadkiem się dowiedziałem, że ostanie kursy w al. Niepodległości to wcale nie są 17 i 33, ale zjazdy z Ochoty. I tylko długo nie było dla mnie jasne, czy one zabierają pasażerów przez uprzejmość, czy z obowiązku.MeWa pisze:Fakt, to trochę chora sytuacja. Po co płacić za puste kursy, o których nikt nie będzie wiedział, bo rozkładu niedasie powiesić?
Nie da się. Ilość tablic z rozkładami zjazdowymi innych linii poza trasą podstawową, by przysłoniła tablice linii obsługujących przystanki na trasie podstawowej - brak wolnego miejsca.Łukasz pisze:W wytworach mojej wyobraźni jest to, że zjazdów na Pragę z Bródna będzie ponad 20, bo jeszcze jakieś dwudziestki szóstki - i nie wiem dlaczego nie mogą się one nazywać np. ZP, 79, czy coś. Mogą to być trasy wariantowe jednej linii, skoro już czwórka MUSI zjeżdżać przez Most Gdański, a 26 MOŻE jednak przez Śląsko-Dąbrowski.Bastian pisze: Nie wiem, co jest uwzględnione w wytworach twojej wyobraźni.
Kilkadziesiąt godzin jazdy jest nigdzie niewpisanych, tymczasem o 1 w nocy do/z Centrum może by ktoś tym pojechał.
A jak już się nie da, to powiesić na przystanku kartkę:
Dodatkowe kursy na trasie Okopowa - Zajezdnia Praga + ten z czwórki.
Okopowa 07 0:21 28
Muzeum Powstania Warszawskiego 05 0:22 29
Rondo Daszyńskiego 05 0:23 30
pl.Zawiszy 13 0:25 32
pl.Zawiszy 05 0:26 33
pl.Starynkiewicza 03 0:27 34
Dw.Centralny 07 0:29 36
Centrum 09 0:31 38
DH Smyk 05 0:32 39
Muzeum Narodowe 05 0:33 40
Most Poniatowskiego 03 0:35 42
Rondo Waszyngtona 07 0:37 44
Rondo Waszyngtona 08 0:38 45
Al.Zieleniecka 08 0:40 47
Kijowska 06 0:43 50
Dw.Wschodni (Kijowska) 02 0:44 51
Zajezdnia Praga 02 0:46 53
Wojnicka 02 0:47 54
NIE DA SIĘ, PRAWDA?
- MeWa
- Cukiereczek
nawet w przypadku takich relacji, jak Mokotów - Pl. Narutowicza?Lonik pisze:Nie da się. Ilość tablic z rozkładami zjazdowymi innych linii poza trasą podstawową, by przysłoniła tablice linii obsługujących przystanki na trasie podstawowej - brak wolnego miejsca
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
25 lat temu nie było komputerów i był inny ustrój. I nikomu też nie zależało na tym, żeby pasażer jeździł KM. Trudno, było inaczej. Ale teraz?MichalJ pisze: Gdzieś ty siedział przez wszystkie lata? Zjazdy/wjazdy na odcinkach poza trasą zasadniczą są tajne od zawsze. 25 lat temu całkiem przypadkiem się dowiedziałem, że ostanie kursy w al. Niepodległości to wcale nie są 17 i 33, ale zjazdy z Ochoty. I tylko długo nie było dla mnie jasne, czy one zabierają pasażerów przez uprzejmość, czy z obowiązku.
[ Dodano: |6 Maj 2011|, 2011 22:06 ]
To można przyczepić pinezką do słupka.Lonik pisze:Nie da się. Ilość tablic z rozkładami zjazdowymi innych linii poza trasą podstawową, by przysłoniła tablice linii obsługujących przystanki na trasie podstawowej - brak wolnego miejsca.Łukasz pisze: NIE DA SIĘ, PRAWDA?
ŁK
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
To blachowkrętem 
Panowie, przez wiele lat ZTM bronił się, niczym Joanna krzyża, przed wpisaniem kursów zjazdowych w publiczny rozkład. Argumentem była właśnie wymiana rozkładów gdyby coś tam się zmieniło, a mogło się zmienić w każdej chwili. Oczywistym więc jest, że nikt nie obklei całego odcinka od Żaby przez Okopową, Jerozolimskie aż po Kijowską zjazdowymi rozkładami 1, 4, 23, 26 itd. bo jeszcze ktoś ten idiotyzm zobaczy. Idiotyzmem oczywiście uważam późno-nocne (i blado-świtowe) kursy, których nikt się nie spodziewa i mało kto skorzysta.Szeregowy_Równoległy pisze:To blachowkrętem
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Oczywiście że to absurd. Jednak jeśli nie możliwości zjazdów jako PT, to to chyba najsensowniejsze rozwiązanie. Ewentualnie, jak chyba Bastian pisał, zjazd jako 22. Nie rozumiem natomiast czemu ta zjazdowa 4 nie może jechać po trasie do Bankowego, a dalej do Kercelaka, Zawiszy i na Pragę? Chyba zjazd powinien możliwie długo odbywać się po trasie? 26 z Annopola zjeżdża właśnie przez Bankowy i Kercelak, co stoi na przeszkodzie, żeby 4 też tak zjeżdżała?
Z tym, że należ przestrzegać zasady:Szeregowy_Równoległy pisze:To blachowkrętem
Wbity blachowkręt trzyma lepiej, niż wkręcony gwóźdź.
BP, ANSP.
Zapraszam na pokład!
Zawisza Czarny, Tawerna Korsarz - 3 wachta najlepsza!
Rzeszowiak, Grenlandia 2012 - etap 11
Bez korków, NR, CR, TSB i tym podobnych ZTM-ów : )
Zawisza Czarny, Tawerna Korsarz - 3 wachta najlepsza!
Rzeszowiak, Grenlandia 2012 - etap 11
Bez korków, NR, CR, TSB i tym podobnych ZTM-ów : )
Oczywistym więc jest, że 20+kursów dziennie będzie sobie jeździć losowo, bo nie można powiesić jednej wspólnej kartki od Okopowej do Pragi je zawierającej.Paweł D. pisze:Panowie, przez wiele lat ZTM bronił się, niczym Joanna krzyża, przed wpisaniem kursów zjazdowych w publiczny rozkład. Argumentem była właśnie wymiana rozkładów gdyby coś tam się zmieniło, a mogło się zmienić w każdej chwili. Oczywistym więc jest, że nikt nie obklei całego odcinka od Żaby przez Okopową, Jerozolimskie aż po Kijowską zjazdowymi rozkładami 1, 4, 23, 26 itd. bo jeszcze ktoś ten idiotyzm zobaczy. Idiotyzmem oczywiście uważam późno-nocne (i blado-świtowe) kursy, których nikt się nie spodziewa i mało kto skorzysta.Szeregowy_Równoległy pisze:To blachowkrętem
ŁK
-
Stary Pingwin
Jaki sens jest komunikacji nocnej jak tramwaje będą jeździć do 2 w nocy, a po 3:00 wyjeżdżać ponownie na miasto na 23h.
Linie dzienne powinny już być w zajezdni na 23:59, a wyjeżdżać z zajezdni po 4:00, wtedy linie nocne będą rentowne. Podczas zjazdów do zajezdni żaden pasażer nie kasuje biletów, bo są pewni że gdzieś dojadą, ale kontroli nie będzie jak w nocnym i jeszcze się można rozłożyć.
Dziś tramwaje zablokowały skrzyżowanie Targowej, Zamoyskiego z al. Zieleniecką aby naprawić coś czego nie zdążyli doraźnie naprawić wcześniej, a uszkodzenie groziło wykolejeniem i nie mogło czekać do następnej nocy.
Linie dzienne powinny już być w zajezdni na 23:59, a wyjeżdżać z zajezdni po 4:00, wtedy linie nocne będą rentowne. Podczas zjazdów do zajezdni żaden pasażer nie kasuje biletów, bo są pewni że gdzieś dojadą, ale kontroli nie będzie jak w nocnym i jeszcze się można rozłożyć.
Dziś tramwaje zablokowały skrzyżowanie Targowej, Zamoyskiego z al. Zieleniecką aby naprawić coś czego nie zdążyli doraźnie naprawić wcześniej, a uszkodzenie groziło wykolejeniem i nie mogło czekać do następnej nocy.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Poczekamy, co chłopaki z ZTM wymyślą jak Tarchomin ruszy...ashir pisze:Jeszcze tego brakowało, żeby 4 jechała wszystkimi 3 mostami, po których jeżdżą tramwaje.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.