Jakiś instynkt samozachowawczy chyba mają, że po nauczce z ostatnimi "ruskami" nie popełnią drugi raz tego błędu.Chodzi mi właśnie o to, że jak nikt MW nie przypilnuje, to robi co chce
Nowe wagony dla metra
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
no nie! Przecież to będzie ogromny przetarg.Glonojad pisze:Chodzi mi właśnie o to, że jak nikt MW nie przypilnuje, to robi co chce
Na takiej samej zasadzie jak nikt TW nie przypilnuje to kupuje wysokopodłogowe tramwaje
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Przynajmniej nie mają rozruchu oporowego i beznadziejnej wentylacji. Więc strzał w płot zwłaszcza, że miasto zostało zapytane i nie zgłosiło sprzeciwu. Nie wyraziło także chęci współfinansowania zakupu czegoś lepszego, a pieniądze "obiecane" przy tworzeniu spółki na nowe tramwaje poszły na budowę dróg.
Wystarczy zresztą, że zapytasz kogokolwiek w ZTM z kim się lepiej współpracuje, to się dowiesz, kogo trzeba pilnować. Przypomnę, że MW od półtora roku nawet umowy wieloletniej nie wynegocjowało.
Wystarczy zresztą, że zapytasz kogokolwiek w ZTM z kim się lepiej współpracuje, to się dowiesz, kogo trzeba pilnować. Przypomnę, że MW od półtora roku nawet umowy wieloletniej nie wynegocjowało.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Rozruch oporowy to rozruch, bo sam typ silnika zły nie jest. Jeżeli zaś chodzi o nowoczesność, to coś czuję, że warto by pójść w silniki synchroniczne, które powoli wkraczają do trakcji.Glonojad pisze:TLG napisał/a:
Nolem napisał/a:
Myślę, że o wymóg zastosowania silników asynchronicznych możnaby się pokusić w tym przetargu.
Teraz innego się już nie stosuje,l.
Nie dalej jak w tym roku dojechały do MW dwa składy wyposażone w rozruch oporowy.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Silniki silnikami, ale z jakiegoś powodu obecnie odchodzi się od wszystkich osi napędnych.
Bez wątpienia zaletą systemu serii 81 jest możliwość dowolnego formowania składu pociągu, tyle, że w warunkach MW jest to w praktyce niewykorzystywane (nie wiem, może w przypadku wyłączenia zepsutego wagonu, acz podejrzewam, że przy tym uruchomieniu wycofuje się i tak cały skład, bo nadmiarowych wagonów środkowych na podmianę i tak nie ma).
Bez wątpienia zaletą systemu serii 81 jest możliwość dowolnego formowania składu pociągu, tyle, że w warunkach MW jest to w praktyce niewykorzystywane (nie wiem, może w przypadku wyłączenia zepsutego wagonu, acz podejrzewam, że przy tym uruchomieniu wycofuje się i tak cały skład, bo nadmiarowych wagonów środkowych na podmianę i tak nie ma).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
Żaden strzał w płot - wysokopodłogowość nie jest przejawem nowoczesności, i to w wymiarze funkcjonalnym, najbardziej interesującym pasażera.
Metro też nie miało środków "z miasta". W tym czasie, z tymi środkami, w tej perspektywie czasowej, jeżeli chodzi o potrzeby przewozowe, choćbyś nie wiem jak zaklinał rzeczywistość, był to jedyny możliwy wybór.
Trudno natomiast podpisać umowę wieloletnią wobec opóźnień z przetargiem czy zmianami inwestycyjnymi miasta.
Metro też nie miało środków "z miasta". W tym czasie, z tymi środkami, w tej perspektywie czasowej, jeżeli chodzi o potrzeby przewozowe, choćbyś nie wiem jak zaklinał rzeczywistość, był to jedyny możliwy wybór.
Trudno natomiast podpisać umowę wieloletnią wobec opóźnień z przetargiem czy zmianami inwestycyjnymi miasta.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Dobra, z mojej strony EOT, nie mam dziś nastroju na przepychanki. Powiem tylko tyle - jakby sie nie nakłamało do uchwały Rady, to by się umowę miało. 
- MeWa
- Cukiereczek
co nie znaczy, że nie było stosowane - jak pociągi były krótsze, przy poważnym uszkodzeniu lub remontach głównychGlonojad pisze:Bez wątpienia zaletą systemu serii 81 jest możliwość dowolnego formowania składu pociągu, tyle, że w warunkach MW jest to w praktyce niewykorzystywane (nie wiem, może w przypadku wyłączenia zepsutego wagonu
[ Dodano: Nie 01 Lis, 2009 17:12 ]
ja bym raczej stawiał na błąd w założeniachGlonojad pisze:Dobra, z mojej strony EOT, nie mam dziś nastroju na przepychanki. Powiem tylko tyle - jakby sie nie nakłamało do uchwały Rady, to by się umowę miało.
Puszczenie skróconego składu współcześnie na I linię miałoby kiepską prasę i plotkę;). Może zasada krótszy-częstszy miałaby zastosowania na początku funkcjonowania drugiej linii. Tylko czy to "może" wystarczy żeby wymagać takiej funkcji? Równie dobrze Dw. Wileński może 1 dnia zawstydzić dużą część stacji M1.
ps. 5. monitoring w pociągu z szybką wymianą danych na każdej stacji (zapis z tego co się działo w tunelu od razu trafia do komisariatu).
ps. 5. monitoring w pociągu z szybką wymianą danych na każdej stacji (zapis z tego co się działo w tunelu od razu trafia do komisariatu).
Są plusy i minusy takiego rozwiązania. Zależy, ca co się patrzy.Silniki silnikami, ale z jakiegoś powodu obecnie odchodzi się od wszystkich osi napędnych.
Jak zwykle do wszyskiego trzeba podchodzić z umiarem.
Więcej osi napędnych oznacza z jednej strony to, że mamy silniki mniejszej mocy (tańsze) a jednocześnie łatwo osiągamy dobre przyspieszenie. Do tego w razie uszkodzenia falownika napędzającego z reguły jeden lub dwa silniki - wiele się nie dzieje. Mamy praktycznie te same parametry rozruchowe, bez opóźnienia dojedziemy do końca. Uszkodzenia falowników w Metropolisach czasem się zdarzają, tak jak w każdym rodzaju taboru.
Z drugiej strony to więsze koszty utrzymania, ale w przypadku silników AC: synchronicznych lub asynchronicznych... w zasadzie nie bardzo jest co przeglądać.
Pociągi jednoprzestrzenne byłyby bardzo dobrym rozwiązaniem. Bo póki co jest tak, że w pierwszym wagonie jest dosyć luźno, a w drugim już nie. I skład jest nierównomiernie zapełniony...MeWa pisze:– Nie wykluczamy uruchomienia produkcji w Polsce – ujawnił w piątek dyrektor Jarosław Piotrowski z Siemens Mobility. – Możemy zaproponować Warszawie np. pociągi jednoprzestrzenne, jak dla Wiednia i Oslo – zachęcał.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- MeWa
- Cukiereczek
Władze miasta poinformowały o podpisaniu umowy wieloletniej z Metrem do 2027 r. Umożliwi ona zdobycie funduszy na zakup 35 składów, także do wzmocnienia obsługi I linii metra. W I półroczu 2010 r. ogłoszony ma zostać przetarg, który rozstrzygnięty zostanie rok później. Tabor wejdzie do eksploatacji w II poł. 2013 r.
-
jaco